Volg ons
Home
Weather for the Following Location: Zaanstad map, Netherlands

Sport & cultuur

DZ vraagt hulp en bescherming voor sportverenigingen

Door stijging energieprijzen dreigt het risico dat sport niet voor alle inwoners meer toegankelijk wordt.

Gepubliceerd

op

Ongeveer de helft van de sportverenigingen moet een hogere contributie gaan vragen door gestegen energielasten. Vooral de verenigingen met variabele energiecontracten worden keihard geraakt.

Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. Dit instituut draagt bij aan een goed onderbouwd beleid. Dat beleid is gericht op de bevordering van sport, sportief bewegen en versterking van de sportsector. Gesubsidieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), werft het instituut middelen voor verdiepend onderzoek bij organisaties als:

 • Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO),
 • Nederlandse Organisatie voor Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie (ZonMw)
 • de Europese Unie (EU)

en voert onderzoek in opdracht uit voor overheden, sportorganisaties en bedrijven.

Energieprijzen bedreiging voor voortbestaan sportondernemers

 • Voor ruim een derde (36%) van de sportaanbieders vormt de ontwikkeling van de energielasten een (zeer) groot punt van zorg.
 • De helft met zeer grote zorgen over de energielasten, geeft aan dat deze ontwikkeling het voortbestaan van de organisatie bedreigt.

Risico’s

Het risico dreigt dat sport niet voor alle inwoners meer toegankelijk wordt. Dit ontstaat als de financiële positie van verenigingen (verder) onder druk komt te staan en energiekosten moeten worden doorberekend.

Tijdig ingrijpen? Reken maar!

Wij hebben om die reden schriftelijke vragen gesteld aan de gemeente:

 • Of de gemeente wil inventariseren welke verenigingen (verder) in de problemen komen?
 • De gemeente verenigingen financieel kan ondersteunen?
 • De gemeente wil helpen bij het verduurzamen van accommodaties?
  Bijvoorbeeld door:

In Nederland is veel te verbeteren qua sportbeleid. Zeker in deze tijd is het van vitaal belang dat onze huidige verenigingen overeind blijven staan. Waar nodig moeten verenigingen gesteund en gekoesterd worden om het welzijn van onze inwoners met de sport te beschermen.

Als wij antwoorden hebben op onze vragen zullen wij die hier met u delen!

Sport & cultuur

Woningbouw dreigt voor Zaanse Ruiters

DZ heeft in de startnotitie(bestemmingsplan)laten opnemen dat de Zaanse Ruiters moeten blijven bestaan.

Gepubliceerd

op

De gemeente wil het prachtige, door de Zaanse zelf speciaal gedraineerde sportveld, gebruiken voor woningbouw. Daartoe heeft de gemeente een startnotitie ‘Kerkstraat Noord en PWNlocatie’ opgesteld. Daarin staan huizen gepand op het sportveld van de Zaanse Ruiters. 

Dat mag niet gebeuren, wat Democratisch Zaanstad betreft. Het sportveld is nodig voor de grote wedstrijden, voor de trainingen en wordt ook soms gebruikt(wat heel normaal is in paardenland) om te parkeren als er grote evenementen zijn. Het is een totaal pakket: de 2 indoorrijhallen, 2 kantines, de buiten zandbaan en het gras/sportveld. “Deze accommodatie (inclusief grond eromheen) wordt door het hele land geroemd. Dat moeten we als gemeente koesteren en trost op zijn en dus niet volbouwen met huizen!”

Garantie

Democratisch Zaanstad heeft een voorstel (Amendement) ingediend bij de raad van 14 juli, dat gelukkig is aangenomen in de raad(!), dat de Zaanse Ruiters de garantie moeten hebben om een topsportlocatie te kunnen blijven. Het is nu zaak dat de Zaanse Ruiters heel duidelijk maakt dat daarvoor het sportveld noodzaak is. De hulp van alle leden en sympathisanten zal daarbij nodig zijn. Democratisch Zaanstad zal ze daar zoveel als mogelijk bij helpen.

Koninklijk

De Zaanse Ruiters zitten sinds 1982 op de locatie aan de Noordsterweg in Wormerveer(hal, zandbaan en grasbaan). Met een Koninklijk tintje, Prins Bernard opende de locatie. Daarvoor zaten de Zaanse Ruiters sinds hun oprichting in 1949 in Krommenie.

Uit het bestuur

De raad ontving onderstaand bericht van het Bestuur:

//Onlangs zijn wij op de hoogte gesteld van de mogelijke woningbouw op het terrein ( grasveld) van de Zaanse Ruiters.

Ongeveer 2 jaar geleden is dit voornemen besproken in een Zoommeting met o.g.en de voorzitter. Hierin hebben we onze bezwaren duidelijk gemaakt wat dit voor onze vereniging zou kunnen betekenen.

De Zaanse Ruiters is sinds 1949 een begrip binnen de Zaanstreek en ver daarbuiten. Alle disciplines zijn aanwezig en met name de dressuur wordt tot het hoogste niveau beoefend. Hier zijn we trots op!

Onze wedstrijden worden druk bezocht en met name de wedstrijden tot het hoogste niveau. Dat er bij ons in de Zaanstreek topsport beoefent kan worden mag niet verloren gaan!

Het weiland/sportveld naast de accommodatie behoort als sinds vele jaren bij de vereniging, dit wordt nog steeds gebruikt voor trainingen en wedstrijden.

Afgezien van bovenstaande, mocht het toch doorgaan met huizenbouw maken we ons zorgen over het feit dat we midden in een woonwijk komen met mogelijke overlast die ervaren kan worden van de buurtbewoners. Het aangrenzende park zal veel drukker worden. De beperkte parkeerruimte op de parkeerplaats met name bij wedstrijden zal dit een probleem zijn (dit is soms nu al). Hierdoor zullen we moeten uitwijken naar parkeren in de aangrenzende wijk met alle gevolgen van dien.

We hebben vernomen dat dit onderwerp vanavond in de gemeenteraad wordt besproken en als bestuur van de Zaanse Ruiters willen we dit nogmaals onder Uw aandacht brengen. We hopen op een zorgvuldige afweging van dit onderwerp.

Jan den Ouden, Bestuurslid Zaanse Ruiters.//

Kalkoenen

Nooit meer kalkoenen indraaien? ‘Start je op het gras of op het zand’? Is een hele normale vraag in de paardensport. Als er op het gras gestart wordt dan draaien de ruiters en amazones ‘kalkoenen’ of ook wel ‘stiften’ genoemd in de ijzers. Dit zijn een soort noppen van een voetbalschoen, maar dan onder de hoeven van een paard, zodat ze niet uitglijden. Het zou, als we de gemeente haar gang laten gaan, dus zomaar kunnen zijn dat bij de Zaanse Ruiters die vraag nooit meer gesteld zal hoeven worden…

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20220603_83750832/pwn-gebouw-wordt-toch-niet-gesloopt-de-groote-weiver-kan-blijven

Verder lezen

Sport & cultuur

DZ stelt vragen over sluiting binnenbad De Crommenije.

Extra buitenlessen Crommenije wegens sluiting binnenbad.

Gepubliceerd

op

Tijdens de zomervakantie wordt extra zwemles gegeven in het buitenbad van De Crommenije nu het binnenbad voor groot onderhoud gesloten is, en ook in Zaangolf en De Slag. De eerste drie weken na de zomervakantie is er geen alternatief voor de zwemlessen in Krommenie, omdat er dan binnen nog gewerkt wordt.

Het binnenbad is dicht tot zondag 18 september en het buitenbad blijft open tot en met 11 september. Dat betekent dus een week helemaal niet zwemmen in De Crommenije. Wel wordt het banenzwemmen in de zomervakantie in De Slag en Zaangolf opengesteld voor de abonnementhouders. Daarvoor zijn er deze zomer in De Crommnije op maandag, woensdag en vrijdag buiten extra mogelijkheden van 20:00 tot 21:00 uur, blijkt op antwoorden van het college op vragen van duoraadslid van Democatisch Zaanstad Peter Klos

Artikel Zaanstad.nieuws.nl

Update: onze vragen en antwoorden zijn hieronder te lezen:

 1. Wat voor ‘groot onderhoud’ is er nodig?

Er wordt onderhoud uitgevoerd aan de zwembadcoating.

 1. Waardoor is dit ‘groot onderhoud’ nodig?

Conform de onderhoudsinterval van de zwembadcoating is onderhoud benodigd, aanvullend zijn er technische gebreken geconstateerd aan de ondergrond terug gerelateerd aan de bouw, deze worden hersteld en zodoende worden de binnenbaden in zijn geheel opnieuw voorzien van een nieuwe laag coating ipv plaatselijk onderhoud en herstel.

 1. Valt dit ‘groot onderhoud’ onder planmatig onderhoud?

Ja, dit betreft gepland onderhoud conform de onderhoudscyclus.

 1. Indien het ‘groot onderhoud’ geen planmatig onderhoud is, maar correctief onderhoud, wie betaald de kosten voor dit onderhoud?

Het onderhoud is planmatig en zodoende begroot binnen de exploitatie van het zwembad. De gebreken in de ondergrond en aanvullend benodigd herstel hiervan worden uitgevoerd onder garantie.

 1. Wordt er aan de kinderen van de zwemles alternatieven aangeboden, zoals b.v. het volgen van lessen in Zaangolf of de Slag?

Gedurende de zomervakantie vervallen de zwemlessen altijd in de Crommenije, abonnementen worden met dezelfde tijdsduur verlengd. Dat gebeurt nu ook voor de gesloten periode. Tijdens de zomervakantie wordt extra les gegeven in het buitenbad, maar ook in Zaangolf en De Slag. De eerste drie weken na de zomervakantie hebben we geen alternatief voor de zwemlessen en werken we heel hard aan het zo snel mogelijk openstellen van het binnenbad.

 1. Nu het binnenbad gesloten is, wordt aan abonnementhouders deels restitutie gegeven? Zo nee, waarom niet? Zo ja, worden deze kosten verhaald?

De zomerabonnementen kunnen de hele zomervakantie in de Crommenije buiten zwemmen en zelfs een week langer. Door de sluiting van het binnenbad, wordt het banenzwemmen in de Slag en Zaangolf opengesteld voor de abonnementhouders. Daarbij wordt er deze zomer op maandag, woensdag en vrijdag extra banen gezwommen buiten van 20-21 uur.

Verder lezen

Sport & cultuur

Binnenbad de Crommenije 10 weken dicht!

Het binnenbad van de Crommenije 10 weken dicht. En dat roept om vragen

Gepubliceerd

op

Door

Dat roept om wat vragen

En daar hebben wij wat vragen over gesteld.

Naar aanleiding van onze vragen heeft de Orkaan een stukje geschreven waarin kort de geschiedenis van de Crommenije, wat toch wel een hoofdpijndossier begint te worden, wordt beschreven. Inmiddels hebben wij antwoord op onze vragen:

1. Wat voor ‘groot onderhoud’ is er nodig?

Er wordt onderhoud uitgevoerd aan de zwembadcoating.

2. Waardoor is dit ‘groot onderhoud’ nodig?

Conform de onderhoudsinterval van de zwembadcoating is onderhoud benodigd, aanvullend zijn er technische gebreken geconstateerd aan de ondergrond terug gerelateerd aan de bouw, deze worden hersteld en zodoende worden de binnenbaden in zijn geheel opnieuw voorzien van een nieuwe laag coating ipv plaatselijk onderhoud en herstel.

3. Valt dit ‘groot onderhoud’ onder planmatig onderhoud?

Ja, dit betreft gepland onderhoud conform de onderhoudscyclus.

4. Indien het ‘groot onderhoud’ geen planmatig onderhoud is, maar correctief onderhoud, wie betaald de kosten voor dit onderhoud?

Het onderhoud is planmatig en zodoende begroot binnen de exploitatie van het zwembad. De gebreken in de ondergrond en aanvullend benodigd herstel hiervan worden uitgevoerd onder garantie.

5. Wordt er aan de kinderen van de zwemles alternatieven aangeboden, zoals b.v. het volgen van lessen in Zaangolf of de Slag?

Gedurende de zomervakantie vervallen de zwemlessen altijd in de Crommenije, abonnementen worden met dezelfde tijdsduur verlengd. Dat gebeurt nu ook voor de gesloten periode. Tijdens de zomervakantie wordt extra les gegeven in het buitenbad, maar ook in Zaangolf en De Slag. De eerste drie weken na de zomervakantie hebben we geen alternatief voor de zwemlessen en werken we heel hard aan het zo snel mogelijk openstellen van het binnenbad.

6. Nu het binnenbad gesloten is, wordt aan abonnementhouders deels restitutie gegeven? Zo nee, waarom niet? Zo ja, worden deze kosten verhaald?

De zomerabonnementen kunnen de hele zomervakantie in de Crommenije buiten zwemmen en zelfs een week langer. Door de sluiting van het binnenbad, wordt het banenzwemmen in de Slag en Zaangolf opengesteld voor de abonnementhouders. Daarbij wordt er deze zomer op maandag, woensdag en vrijdag extra banen gezwommen buiten van 20-21 uur.

Verder lezen

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws⚡️ Beheer zelf je abonnement en kies wat voor jou het beste werkt. Jij bepaalt.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Trending