Volg ons

🎬 Videos

Interview Juliëtte Rot bij EenVandaag

Democratisch Zaanstad

Gepubliceerd

op

Onlangs gaf Minister van Binnenlandse Zaken toestemming aan de gemeente Zaanstad om nieuwe inwoners te weren uit bepaalde wijken indien daar reden voor is. EenVandaag sprak hierover met o.a. Juliette Rot. Crimineel of arm? Geen huurwoning in Zaanstad!

De gemeente Zaanstad mag nieuwe inwoners van de wijken Poelenburg en Peldersveld weren als zij een criminele achtergrond hebben of mogelijk voor extra overlast gaan zorgen. Dit geldt bij het al dan niet toewijzen van een huurwoning. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft hiervoor toestemming gegeven.

In de volksmond staat deze maatregel bekend als de ‘Rotterdam-wet’. Deze wet uit 2005 geeft gemeenten de mogelijkheid om te voorkomen dat mensen met een laag inkomen of crimineel verleden zich vestigen in een toch al zwakke wijk.

De PvdA Zaanstreek was jarenlang tegen deze vorm van overheidsbemoeienis met krachtwijken, maar inmiddels hebben ook zij dit omarmd “De tijd van pappen en nathouden is voorbij en gaat ons niet verder brengen”, aldus Songül Mutluer, fractievoorzitter PvdA . “Het is tijd voor rigoureuze maatregelen om de wijk beter te maken. De vicieuze cirkel moet doorbroken worden.”

Bespuugd en bedreigd door maatregelen Poelenburg

Iemand die al jaren pleit voor harde maatregelen om de wijk weer onder controle te krijgen is fractievoorzitter van Democratisch Zaanstad Julliëtte Rot. Begin dit jaar werd Rot voor de zoveelste keer bespuugd en bedreigd in de wijk Poelenburg, ditmaal tijdens een interview met Wakker Nederland. De interviewplek, een pleintje voor de Vomar is een populaire hangplek waar onder andere treitervlogger Ismail Ilgun zich ophoudt. Rot werd eerder na een interview met NH Nieuws door Ilgun en een groepje vrienden dreigend opgewacht bij haar woning.

“In 2013 werd ik door de fractievoorzitter van de PvdA nog uitgemaakt voor PVV’er”, zegt Rot. “Vlak nadat ik aangaf dat het tijd werd om aan woningtoewijzing te gaan doen in de wijk Poelenburg.” Rot is dan ook verbaasd dat PvdA zich nu zo stellig aansluit bij het plan om maatregelen te treffen in kwetsbare wijken.

Video:

https://eenvandaag.avrotros.nl/embed/514433/

(Tekst: Yamilla van Dijk)

Maatschappelijke ontwikkeling

My Gender, My Pride, The Progress Flag

Iedereen moet zich vrij voelen om zichzelf te kunnen zijn, zonder opgelegde norm van buitenaf.

Gepubliceerd

op

Gay Pride My Gender My Pride The Pride Progress Flag

” Iemands leven is niet aan een ander om te accepteren “

Iedereen moet zich vrij voelen om zichzelf te kunnen zijn, zonder opgelegde norm van buitenaf. De realiteit is helaas anders en onze emancipatie vaak nog verre van voltooid. Ook in Nederland worden er nog dagelijks mensen gediscrimineerd en in elkaar geslagen om wie ze zijn of van wie ze houden.

Afgelopen decennia stond de strijd vooral in het teken van ‘mogen houden van wie we willen’ en het is tijd om de focus te verbreden naar het ‘mogen zijn hoe we ons voelen’. Met andere woorden tijd om aandacht te besteden aan de diversiteit aan genderidentiteiten en ons zelfbeschikkingsrecht.

We hebben het recht om af te wijken van de norm en de sekse die we bij geboorte hebben gekregen. Genderidentiteit staat centraal tijdens Pride Amsterdam van 30 juli tot en met 7 augustus 2022 met het thema ‘My Gender, My Pride’.

Progress Pride Vlag

Eerder is het je misschien opgevallen dat de LGBTQIA+ – Pride vlag die elk jaar voor de Pride-maand wordt getoond, een eenvoudige rode tot paarse regenboog was, maar de afgelopen jaren is er een nieuwe en iets andere vlag voor in zijn plaats gekomen. Deze nieuwe vlag wordt de Progress Pride Flag genoemd van ontwerper Daniel Quasar.

LGBTQIA+

LGBTQIA+ is een van oorsprong Engelse afkorting die staat voor lesbian (lesbisch), gay (homoseksueel), bisexual (biseksueel), transgender, queer, intersex (interseksueel) en asexual (aseksueel). + staat voor alle andere seksuele oriëntaties, genders en geslachten die niet onder de andere letters vallen.

Gelijkheid !

Inclusiviteit, diversiteit en gelijkheid hebben ook om bezinning binnen de gemeenschap gevraagd over de uiting met een nieuwe vlag. Dit nieuwe vlag ontwerp dwingt de kijker om de confrontatie aan te gaan met zijn eigen gevoelens ten aanzien van de originele Pride-vlag en de betekenis ervan, evenals de verschillende meningen over wie die vlag werkelijk vertegenwoordigt.

Vooruitgang boeken

Vooruitgang is meer dan alleen een vlag of een symbool, het is een boodschap en een beweging. Het is een initiatief om iets terug te geven aan de behoeftigen in onze gemeenschap.

Wat betekenen de kleuren van de nieuwe pride vlag?

Waarom heeft het nieuwe ontwerp sommige kleuren in een andere vorm geplaatst in plaats van in een lijn zoals voorheen? Hoe reageren mensen op dit nieuwe ontwerp?

Progress Pride Flag

De kleuren van de klassieke pride vlag hebben elk een andere betekenis en elke kleur vertegenwoordigt een belangrijke waarde van de LGBTQIA+-gemeenschap. Laten we eens kijken naar wat elk van de regenboogkleuren vertegenwoordig:

Rood
Het rood in de vlag staat voor het leven. Dit is logisch als je bedenkt hoe bloed rood is en hoe vaak bloed wordt gezien als een vitale levenskracht van het lichaam. Rood staat ook voor passie in vele culturen. En passie is idealiter waar het leven vandaan komt.

Oranje
Oranje staat voor genezing. Als kleur wordt oranje beschouwd als een leuke en feestelijke kleur. Plezier en feest zijn beide helende activiteiten.

Geel
Als je had geraden dat geel zonlicht voorstelde, zou je gelijk hebben. De kleur geel fungeert als het stralende en heldere centrum van de vlag. De kleur geel zou nieuwe ideeën en gedachten stimuleren.

Groen
Er is veel groen in de natuur, en dat is wat deze kleur op de originele pride vlag bedoelt over te brengen. De natuur is een helende plek en de kleur groen wordt geassocieerd met welvaart en groei.

Blauw
Het blauw in de originele pride vlag was voor sereniteit. Weinig is belangrijker dan het vermogen om je kalm en sereen te voelen. Blauw staat bekend als een ontspannende kleur die de ziel kalmeert. De kleur blauw wordt vaak gebruikt voor nachtelijke consumentenproducten om bedtijd en rust te vertegenwoordigen.

Paars
De laatste kleur, paars, staat voor geest. Paars wordt vaak gezien als een koninklijke kleur die op zichzelf trots staat. Net als blauw wordt paars als een kalmerende kleur beschouwd, maar in plaats van alleen geassocieerd te worden met kalmte, verbindt de kleur paars ons met het spirituele rijk.

Wat betekenen de nieuw toegevoegde kleuren?

De Progress Pride Flag is gemaakt met de inspiratie van andere Pride Flags. Specifiek de Philadelphia Pride Flag uit 2017 en de trans-vlag. De Philadelphia Pride Flag had zwarte en bruine verticale strepen. De trans-vlag, gemaakt in 1999, is roze, babyblauw en wit. Beide vlaggen inspireerden het ontwerp van de nieuwe pride vlag.

Zwart en Bruin
De kleuren zwart en bruin werden toegevoegd aan de Progress Pride Flag om mensen van kleur (People Of Color – POC) te vertegenwoordigen. Dit was een belangrijke toevoeging omdat gekleurde mensen vaak buiten het verhaal zijn gelaten, ondanks dat ze de drijvende kracht achter de beweging zijn.

Roze, Babyblauw en Wit
Traditioneel worden de kleuren roze en babyblauw gebruikt om aan te geven of een baby een jongen of een meisje is. Hier duiden de kleuren die geslachten aan. De kleur wit staat voor mensen die overgaan, interseks zijn of zich identificeren buiten het binaire geslacht.

De progress pride vlag is bedoeld als bevestiging voor transgenders, ongeacht van welke kant het wordt bekeken, met beide kanten bovenop.

Kleur en nieuwe vorm

Het woord ‘vooruitgang’ (progress) in de nieuwe vlag gaat niet alleen over het toevoegen van nieuwe kleuren. Het komt ook door de vorm, die alleen afwijkt van het originele ontwerp van horizontale strepen. De Progress Pride-vlag toont de witte, roze, babyblauwe, zwarte en bruine strepen in een driehoekige vorm, met de oude zeskleurige regenboog ernaast gestapeld.

Dit is opzettelijk gedaan om de scheiding in betekenis over te brengen en de focus te verleggen naar hoe belangrijk de kwesties die aan de linkerkant worden weergegeven, zijn.

De plaatsing van de nieuwe kleuren in de vorm van een pijl is bedoeld om de nog benodigde voortgang over te brengen. Quasar sprak in het openbaar over hoe er nog werk aan de winkel is op het gebied van POC en transrechten. Dit pijlontwerp is bedoeld om dat te benadrukken.

Reacties op de nieuwe Progress Pride Vlag

Toen de Progress Pride Flag werd uitgebracht, ging deze meteen viraal. Mensen prezen het, zowel omdat het inclusief was en omdat het duidelijk liet zien dat we vooruitgang hebben geboekt en dat we meer stappen moeten zetten.

Hoewel de Progress Pride Flag de oude zeskleurige regenboogvlag niet volledig heeft vervangen, heeft hij het in veel ruimtes overgenomen. Waar de regenboogvlag een boodschap geeft om LGBTQIA+ mensen te steunen, biedt de Progress Pride Flag de boodschap om ze allemaal te steunen.

De nieuwe vlag is een eerbetoon aan de mensen die de beweging hebben gesticht en vestigt tegelijkertijd de aandacht op hoe POC en transgenders achtergesteld en gediscrimineerd blijven in vergelijking met blanke, cis-queer mensen.

cis-queer

Staat voor een open, brede genderidentiteit en/of seksuele identiteit. Vaak noemen mensen zichzelf queer als ze zichzelf niet een vaststaande gender en/of seksuele identiteit toekennen, of die afwijzen. Sommige mensen gebruiken queer als parapluterm voor alles wat niet heteroseksueel en/of cisgender is.

Seattle (stad in Washington USA)

Je ziet de Progress Pride-vlag misschien nog niet overal, maar hij blijft snel grond winnen om deze nieuwe vlag met trots te vertegenwoordigen. En het blijft ook evolueren, met een andere vlag die dit jaar werd uitgebracht en die een spin-off is van de Progress-vlag. Hij bevat een gele driehoek met een paarse cirkel erin voor intersekse mensen en is ontworpen door Valentino Vecchietti.

Tot slot;

” Pride Amsterdam is niet zomaar een evenement. Het staat symbool voor de open en tolerante stad die we willen zijn. We vieren de vrijheid jezelf te kunnen zijn. Al twintig jaar is de botenparade onlosmakelijk verbonden met Amsterdam en niet meer weg te denken uit onze binnenstad.”

– Eberhard van der Laan (Voormalig burgemeester van Amsterdam)

welke stad wil niet zo’n open stad zijn.

Pride Amsterdam van 30 juli tot en met 7 augustus 2022

Pride Amsterdam is een festival om te vieren dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Negen dagen per jaar bepalen LHBT’s (Lesbisch, Homo, Biseksueel en Transgender) de norm in de hoofdstad. Opa’s en oma’s met kleinkinderen in het roze gekleed en mensen met t-shirts als “my best friend is gay” of “gay for a day” zijn door de hele stad te zien.

Bekijk hier alle Evenementen.


bron: Daniel Quasar, verywellmind, pride.amsterdam, Democratisch Zaanstad

Verder lezen

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Zout water in de polder Westzaan is funest voor de boeren EN voor bedreigde soorten

Luister mee: De heer Roodzand, aquatisch ecoloog, houdt een zeer interessant betoog: verbrak de polder Westzaan niet.

Gepubliceerd

op

De heer Roodzand, aquatisch ecoloog, deelt zijn kennis met de raadsleden. Onderwerp van gesprek is de mogelijke verbrakking van de Polder Westzaan.

Niet alleen de boeren, maar ook de hengelsportvereniging, zijn tegen de verbrakking, oftewel: het zouter maken van de polder.

De heer Roodzand meet al 40 jaar de waterkwaliteit in de polders. Hij geeft aan dat bedreigde soorten als het bittervoorntje en de modderkruiper zullen verdwijnen als de polder zouter wordt. Verbrakken voor het bevorderen van veenvorming betwist hij ook, en daarnaast zullen de weidevogels verdwijnen. de weidevogels zijn namelijk voor hun voedsel afhankelijk van insecten en die zijn er niet als het water te zout wordt.

Al met al is het advies: bezin eer gij begint. Verbrak de Polder niet.

klik op de video om zijn zeer interessante bijdrage te beluisteren.

Verder lezen

Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid

Debat Coalitieakkoord: A8 -A9

A8 A9 verbinding is cruciaal voor het oplossen van de verkeersproblemen in Zaanstad Noord. Democratisch Zaanstad spreekt de VVD aan op het breken van haar belofte.

Gepubliceerd

op

Democratisch Zaanstad spreekt de VVD aan op het breken van haar belofte

𝐃𝐞𝐛𝐚𝐭 𝐂𝐨𝐚𝐥𝐢𝐭𝐢𝐞𝐚𝐤𝐤𝐨𝐨𝐫𝐝: 𝐀𝟖 -𝐀𝟗 𝐯𝐞𝐫𝐛𝐢𝐧𝐝𝐢𝐧𝐠

Democratisch Zaanstad spreekt de VVD aan op het feit dat zij haar belofte niet nakomt.

De VVD had eerder ferme woorden over de verbinding van de snelweg A8 met de snelweg A9 dat deze er moet komen, maar breekt haar belofte.

De belangrijke verbinding voor met name Zaanstad Noord staat namelijk NIET als ambitie opgenomen in het onlangs gesloten coalitieakkoord. Dat vinden wij een enorme gemiste kans. Want hoe sterk is je lobby voor geld als Zaanstad het niet eens in haar eigen coalitieakkoord opneemt?

Groen Links en ROSA zijn mordicus tegen meer asfalt en dus ook tegen deze verbinding. Echter, de partijen die het wel wilden hadden wat ons betreft veel steviger moeten onderhandelen.

We hebben het hier over de leefbaarheid van Zaanstad Noord. 80% van het verkeer door Zaanstad is sluipverkeer!

Verder lezen

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws. Schrijf in, beheer je abonnement en kies zelf wat voor jou het beste werkt. Jij bepaalt.

We sturen geen spam! Lees ons privacybeleid voor informatie.

Trending