

Weerstandsvermogen en risicobeheersing
Pot-Jan-dikkie-nog-es-an-toe-zeg
Een pilot om een Krommenieër buurt van het gas af te halen is het nieuwe plan. Er is een tekort aan elektriciteit en in het kader van vraag en aanbod zal er meer elektriciteitsverbruik worden en zal de elektriciteit daardoor voor iedereen duurder worden
We hadden het kunnen weten. Om de verkoop van veel te dure elektrische auto’s te stimuleren gaat minister Madlener van infrastructuur het gebruik van de conventionele benzineauto nog duurder maken. En dat omdat de klimaatdrammers van D66 zo nodig willen weten wat Madlener gaat doen aan de dalende verkoopcijfers van E-auto’s.
Er verdwijnen veel van de belastingvoordelen voor elektrische rijders. Sinds januari is de aanschafsubsidie al afgeschaft en worden elektrische wagens niet langer vrijgesteld van wegenbelasting. Vanaf 2026 wordt het bijtellingstarief voor elektrische auto’s gelijk aan dat voor brandstofauto’s en wordt de wegenbelasting dan opnieuw verhoogd, naar driekwart van het reguliere tarief.
De gewone man zal nooit een elektrische auto kunnen bekostigen. Zeker niet nu ook de voordelen van zijn zonnepanelen hem eerder zijn afgenomen. De gewone man moet en zal ieder voordeel worden ontnomen om de klimaatdoelstellingen te halen.
De in Nederland toch al veel te hoge benzineprijzen gaan €0,26 omhoog. Het is ronduit schandalig!
Madlener is blij met de opkomst van de elektrische auto: het voertuig scoort immers ‘enorm goed’ wat betreft de uitstoot van stikstof, fijnstof en CO₂. Het afschaffen van de belastingvoordelen is volgens hem jammer, maar financieel noodzakelijk. Hij begrijpt dat dit het vertrouwen van elektrische rijders in dit kabinet niet ten goede komt. ‘Vertrouwen komt te voet en gaat te paard’, aldus de minister.
Dus wat te doen? Het vertrouwen van benzinerijder Jan Modaal in dit kabinet moet gelijkwaardig aan dat van de E-rijders dalen. Samen uit samen thuis, toch?
In Den Haag vergeet men klaarblijkelijk dat voor al die elektrische batterijen grondstoffen nodig zijn die elders in de wereld uit oerwoudgrond moeten worden gehaald. Daardoor worden CO2 vreters en zuurstofmakers (bomen) in razend tempo gekapt. Om de kosten van de batterijen te drukken laten we ze in China maken. Lekker goedkoop en goed voor de Chinese economie. Als die goedkope batterijen in Europa in auto’s, scooters of fietsen worden gebouwd zijn ze ondertussen al drie keer zo duur geworden. Ach, alles voor de klimaatdoelstellingen in dat kleine stipje op de wereldkaart: Nederland.
Daar gooit de de mopperende burger de economie niet plat. Daar slaakt de burger een diepe zucht en werkt hij/zij zijn/haar rug kapot en zijn/haar humeur om zeep om het klimaatgezwets van politici te bekostigen.
In Zaanstad denkt men ook niet mee met de eigen inwoners. Er worden overal elektrische laadpalen geplaatst en daarbij twee parkeerplaatsen gereserveerd voor E-auto’s. Vervolgens staan die palen er maandenlang ongebruikt met een vuilniszak over de P-borden, want er is geen E beschikbaar.
In Zaanstad doen ze graag mee met het drammen.
Een pilot om een Krommenieër buurt van het gas af te halen is het nieuwe plan. Er is een tekort aan elektriciteit en in het kader van vraag en aanbod zal er meer elektriciteitsverbruik worden en zal de elektriciteit daardoor voor iedereen duurder worden.
Mijn advies: weiger mee te doen met die pilot. Laat je als bewoners niet een subsidie of ander voordeel beloven, want je weet; opeens vervalt iedere belofte en betaal je je blauw. Sta er in ieder geval op dat de gasleiding aangesloten blijft liggen, zodat je zo weer terug kan als de kluit belazerd wordt.
Laat de overheid eerst maar eens voor heel Nederland de zaakjes goed op orde maken voordat ze de welwillende burgers in het ongeluk storten. Laat ze eerst de schade die de Ruttes, Kaagjes, Jettes en Timmermannen in de afgelopen jaren hebben aangericht weer repareren, voordat we nog één zuurverdiende euro van de belastingbetaler gaan uitgeven aan dit soort onzekere projecten.
Pot-Jan-dikkie-nog-es-an-toe-zeg. (En dan houd ik me nog in)
Fijne week
Johan Philips

Verbonden partijen
-UPDATE- Huizen Westzaan nog maanden aangewezen op aggregaat!
Liander heeft de aansluiting van de duurzame woningen in nieuwbouwwijk De Molenaer in Westzaan op het elektriciteitsnet weer moeten stilleggen

Liander heeft de aansluiting van de duurzame woningen in nieuwbouwwijk De Molenaer in Westzaan op het elektriciteitsnet weer moeten stilleggen, nu wegens opkomend grondwater. Onderzoek moet uitwijzen wat hiervan de consequenties zijn en dat gaat maximaal 22 weken duren.
De bewoners van de nieuwe huizen zijn al meer dan een jaar afhankelijk van een op vervuilende diesel draaiende stinkende en lawaaiige aggregaat, die er volgens Democratisch Zaanstad voor zorgt dat de stroom regelmatig uitvalt en dat de piekbelasting vanwege elektrisch koken er tussen 17:00 en 20:00 uur toe leidt dat maaltijdbezorgers noodgedwongen af en aan rijden. De partij stelde vragen over de situatie, maar de antwoorden van het college zijn alweer achterhaald door de ontwikkelingen met het grondwater.
Geen natuurvergunning
De drassige ondergrond zorgde eerder ook al voor het stilleggen van het werk, omdat de weg bleek te zijn ‘vastgezet’ om verzakking te voorkomen. Dat was niet bekend bij de netbeheerder, die zich toen genoodzaakt zag om allerlei rapportages af te wachten alvorens aan het breken te kunnen slaan voor een alternatief tracé om de stroomkabel de weg te laten oversteken. Het aggregaat draait zonder (natuur)vergunning omdat het op particuliere grond staat, liet het college DZ ook weten. Er staat inmiddels ook een door Liander geleverde batterij in de wijk die gevoed wordt door de zonnepanelen op de daken. Die kunnen daarmee nu ook een bijdrage leveren aan de stroomvoorziening.
Bron Zaanstad.nieuws.nl


15 maart 2023:
Dieselaggregaat nog steeds onmisbaar in woonwijk De Molenaer
De gasloze, van warmtepompen en zonnepanelen voorziene nieuwbouwwijk De Molenaer in Westzaan is voor elektriciteit nog steeds afhankelijk van een diesel slurpende en extreem vervuilende aggregaat, omdat een aansluiting op het overbelaste stroomnet ontbreekt. Democratisch Zaanstad vraagt het college waarom dit al een jaar moet duren.
Dieselwalmen
De aggregaat zorgt voor flink wat overlast bij de bewoners: hij maakt een hoop lawaai, stoot fijnstof uit en de dieselwalmen ruiken ook niet echt aangenaam, schrijft raadslid Jos Kerkhoven in schriftelijke vragen. In augustus 2022 gaf Alliander aan dat er rond oktober dat jaar een normale aansluiting zou zijn, maar dat is nu maanden geleden en het probleem bestaat nog steeds – en dat zonder de bewoners op de hoogte te houden van de stand van zaken.
Kwetsbare natuur
Kerkhoven wil weten of de toegezegde extra transformatiekast inmiddels geplaatst is door de netwerkbeheerder en of er nu wél een vergunning voor de dieselaggregaat is afgegeven in verband met de nabijheid van een kwetsbaar natuurgebied. Een ‘extreem vervuilende aggregaat die honderden liters diesel verstookt vlakbij een Natura-2000 gebied’ past niet in het beleid van Zaanstad om zorgvuldig om te gaan met kwetsbare natuurgebieden, brengt Kerkhoven in herinnering. Hoe kijkt het college daar gezien de situatie in Westzaan tegenaan?
bron: zaanstadnieuws.nl
Artikel NH Nieuws 29 maart 2023:
Duurzame wijk Westzaan blijft op diesel draaien: ‘Datum oplossing onbekend’
Al die tijd leveren de zonnepanelen ook geen stroom aan het net. Met de komst van een grote batterij naast het aggregaat is de overlast een beetje beperkt en leveren de panelen stroom, maar ook dat werkt niet zoals het moet. “Met kerst viel de stroom uit”, laat Janneke weten. Omdat de wijk van het gas af is, hebben de bewoners niet kunnen koken op de inductieplaten. Volgens de omwonenden komt dat vaker voor. Liander denkt het probleem dit jaar nog te kunnen verhelpen, maar durft dat niet te beloven.
Artikel in NHD 20 maart 2023:

‘Dit is Absurd’
’Duurzame’ nieuwbouwwijk in Westzaan wordt al een jaar van stroom voorzien door een dieselaggregaat (Artikel De Telegraaf 20-3-2023)
Natura 2000 gebied Westzaan en de locatie van de dieselaggregaat:

Bedrijfsvoering
‘DZ voert in de Zaanse raad een soms eenzame maar vasthoudende strijd om te voorkomen dat de gemeente te maken krijgt met onnodige, kostbare en tijdverslindende juridische procedures.’ En daar stoppen we nooit mee!

Artikel: Zaanstadnieuws.nl:
Democratisch Zaanstad en het willen weten hoe de overige fracties aankijken tegen het plan van Rochdale voor twee woontorens met in totaal 120 kleine sociale huurappartementen op de kop Het Eiland in Zaandam. Zij zijn er voorstander van om in samenspraak met de wijk tot een plan te komen dat op meer draagvlak kan rekenen en meer recht doet aan de omgeving.
De woningcorporatie en de gemeente zijn al sinds 2018 in overleg over de bouw van de twee woongebouwen op de plek van het voormalige kantoor van Rochdale aan de Badhuisweg. Daarin komen alleen twee -en driekamerwoningen die vooral geschikt zijn voor een- of tweepersoonshuishoudens en 20 ervan zijn bestemd voor begeleid wonen. De bewoners van Het Eiland hoorden er pas van op 20 januari, toen Zaanstad en Rochdale een webinar hielden en de plannen – volgens DZ en het CDA ‘eigenlijk al in kant en klare vorm – met de omwonenden werden gedeeld. Het leidde tot een stortvloed aan vragen en voor de bewoners onbevredigende antwoorden.
Parkeren
Vooral voorziene parkeerproblemen en de aantasting van de sociale cohesie in de wijk leiden tot weerstand. Het bouwplan voorziet in veel minder parkeerplaatsen dan de voor Zaanstad geldende norm en dat terwijl er nu al een tekort wordt ervaren. Aan de Houthavenkade verschijnt net over de brug ook al een wijk met 700 woningen met minimale parkeerruimte én er zijn plannen voor 24 waterwoningen in de nabijgelegen jachthaven. ‘Dit zal zeer waarschijnlijk resulteren in betaald parkeren op Het Eiland,’ vrezen DZ en het CDA net als de buurtbewoners.
Sociale cohesie
De twee fracties komen daarom met een agenda-initiatief om deze situatie in de gemeenteraad te bespreken. Een tweede punt van zorg is dat toekomstige bewoners van de twee torens – de één- en tweepersoonshoudens – los komen te staan van de bestaande saamhorige woongemeenschap op het Zaaneiland, die met ouderen en gezinnen met kinderen een hele andere samenstelling kent.
En bovendien: ‘Er wordt wel eens gesteld dat Het Eiland onvoldoende woningdiversiteit kent, maar van de 527 bestaande woningen zijn er 154 gebouwd in de sociale huursector (ruim 29 procent). Door de beoogde toevoeging van 120 sociale huurwoningen komt de verhouding sociaal versus midden-/hoogsegment op ruim 42 procent van de totale woonwijk,’ aldus het initiatief. Is dat een richting die Zaanstad in wenst te slaan?
Verenigd verzet
Nu ook binnenvaartvereniging Schuttevaer nog eens vraagtekens zet bij de positionering van de twee nieuwe gebouwen in verband met de veiligheid voor de scheepvaart vinden het CDA en Democratisch Zaanstad het tijd om de torens nog eens goed tegen het licht te houden, te beginnen met het draagvlak. Een flink deel van de bewoners heeft zich intussen verenigd in een front tegen het plan. ‘Zij staan al geruime tijd welwillend tegenover een bouwplan, maar niet in de huidige vorm. Men wil graag op een positieve manier participeren in de ontwikkeling van een passend plan.’
Niet weer de rechter
DZ voert in de Zaanse raad een soms eenzame maar vasthoudende strijd om te voorkomen dat de gemeente te maken krijgt met onnodige, kostbare en tijdverslindende juridische procedures. En ziet nu samen met het CDA dat risico weer levensgroot opdoemen. ‘Bent u met ons van mening dat het ontbreken van participatie een groot risico met zich meebrengt op langlopende juridische procedures en tevens in strijd is met de gemaakte afspraken omtrent de-juridificering,’ is daarom één van de vragen die de overige fracties krijgen voorgelegd.
Bestuur en financiën
De bouw van een biomassacentrale in Zaandam is een slechte zaak voor mens, dier en milieu.

De bouw van een biomassacentrale in Zaandam is een slechte zaak voor mens, dier en milieu. Een dergelijke centrale stoot veel schadelijke stoffen uit en de verbranding van biomassa is niet duurzaam.
Omwonende en Pascal College hebben niets vernomen over voorgenomen bouw van een Biomassacentrale.


- Nieuws2 maanden geleden
Rechter geeft raadslid Juliëtte Rot voor de tweede keer gelijk in ‘mailgate’
- Bedrijfsvoering4 weken geleden
Integriteitsklacht burgemeester Hamming uitgebreid
- DZ4 weken geleden
Integriteit onder druk: Feiten of Interpretatie?
- In de Regio...2 maanden geleden
Zaanstad herdenkt de Februaristaking
- ZaanZappen met Johan Philips1 maand geleden
Leegstand is verhuren
- ZaanZappen met Johan Philips2 maanden geleden
Lokale democratie en participatie
- ZaanZappen met Johan Philips1 maand geleden
Een Zaanse Burgemeester
- Veiligheid, handhaving en publieke dienstverlening2 maanden geleden
DZ benieuwd naar daadwerkelijke effectiviteit van cameratoezicht