Volg ons

Maatschappelijke ontwikkeling

Sanne Munnikendam (D66) heeft collega’s misleid over Monet jaar 2024

Gepubliceerd

op

Bron: www.zaanstadnieuws.nl

Fractievoorzitter Juliëtte Rot van Democratisch Zaanstad meent dat wethouder Sanna Munnikendam (D66) haar en haar collega’s misleid heeft in de communicatie over het Monetjaar. Eerder deze week stapte voorzitter Gert Schoutenvan de stichting Monet in Zaandam op omdat hij zich door de politiek onfatsoenlijk behandeld voelt.

De kwestie draait erom dat de stichting met het plan kwam voor een Monetjaar in 2021, 150 jaar na het productieve bezoek van de Franse impressionist Claude Monet aan Zaandam. De gemeente nam het idee over – of ‘kaapte’ dat – en knoopte er meteen grotere ambities aan vast, zoals een tenstoonstelling van zoveel mogelijk ‘Zaanse Monets’. Een dergelijk evenement bleek echter niet in een paar jaar tijd te organiseren, waarna het college de blik richtte op 2024 – het jaar dat Zaanstad een halve eeuw bestaat.

 
 

Schilder Monet maakte on the spot precies het plaatje waar toeristen nu voor naar Zaandam komen. Molens en Hollandse luchten. Daarom moest dit schilderij naar het @ZaansMuseum komen. @janhovers bracht 1 miljoen elkaar dankzij oa zaanse kruidenier @albertheijn en @VRembrandt.

Vereniging Rembrandt@VRembrandt
 

Wat bracht de Franse impressionist Claude Monet naar Nederland? Beluister #podcast @BNR en kom meteen te weten hoe @zaansmuseum zijn landschap met molens (de Voorzaan en de Westerhem) kon aankopen met steun van onze leden. https://bit.ly/2NtU7IX 

 

Afbeelding weergeven op Twitter
 
 

Dat loslaten van 2021 is Schouten en Monet in Zaandam echter een doorn in het oog en volgens Rot is die weerstand tegen de koers van het college niet door de wethouder meegenomen in telefonische gesprekken met alle fractievoorzitters over de Monetplannen. ‘In dit gesprek is nimmer de indruk ontstaan dan wel gewekt dat deze koerswijziging niet in overleg zou zijn gegaan met de stichting Monet in Zaandam,’ aldus Rot in een brief aan het college.

Verklaring gewenst

Zij had voetstoots aangenomen dat dat overleg er wel geweest was, omdat dat ‘meer dan logisch’ was geweest. Dat was dan ook de reden dat DZ ‘begripvol en met berusting’ reageerde op het uitstel van het Monetjaar. ‘Nu blijkt dat met de stichting Monet in Zaandam geen overleg gevoerd is over de koerswijziging, ontvangen wij graag een verklaring van uw college, liefst in de vorm van een raadsinformatiebrief, inclusief tijdlijn,’ aldus het schrijven.

Andere fracties hebben nog niet gereageerd op het opstappen van Schouten, dat nu al een schaduw werpt over het culturele hoogtepunt dat van Zaanstad landelijk en internationaal een household name moet maken.

 

Maatschappelijke ontwikkeling

Wij steunen dit initiatief, tekent u ook ?

Voor een onverdeelde samenleving waarin deelname niet afhankelijk is van een gezondheidspas.

Gepubliceerd

op

https://onverdeeldopen.nl/

Verder lezen

Maatschappelijke ontwikkeling

Juliëtte Rot van Democratisch Zaanstad haar visie op de democratie en wat de invloed van de politiek is op haar leven.

Gepubliceerd

op

In deze aflevering van Zaan'22 geeft Juliëtte Rot van Democratisch Zaanstad haar visie op de democratie en de invloed van de politiek op haar leven.
Verder lezen

Maatschappelijke ontwikkeling

DZ op de bres voor respectvol ruimen graven

Gepubliceerd

op

Tekst Zaanstadnieuws.nl:

Democratisch Zaanstad meent dat er wel wat respectvoller mag worden omgegaan met menselijke resten in te ruimen graven en vindt dat de gemeente daar regels voor moet opstellen zolang de Rijksoverheid het laat afweten. Een artikel in De Telegraaf met de kop Strijd tegen macabere misstanden grafruiming: ‘De ruggenwervels staken uit de grond’ gaf de aanzet.

Twee mannen van de stichting Alert & Zorgzaam zetten in het stuk uiteen waarom zij al decennialang strijden voor wet- en regelgeving over grafruiming. Uit de antwoorden op  technische vragen begreep DZ-fractievoorzitter Juliëtte Rot dat ook in Zaanstad risico’s op de loer liggen: in het geval van algemene graven worden er meerdere tegelijk geruimd door een gespecialiseerde aannemer, die daarvoor zijn eigen materieel gebruikt. Particuliere graven worden met de hand geruimd bij het delven van een nieuw graf.

Omdat Zaanstad streeft naar een duurzame inzetbaarheid van het personeel wordt de fysieke belasting voor medewerkers daar waar mogelijk beperkt door hulpmiddelen in te zetten. En daar gaat het volgens Alert & Zorgzaam vaak mis: ‘Grote graaf- en trommelzeefmachines worden gebruikt om de stoffelijke overschotten van de mee opgegraven grond te scheiden. Niet verteerde lijken worden daarbij ook schandelijk mee gecentrifugeerd. Daarna worden de restanten veelal gewoon gedumpt in een vieze put, ook wel de knekelput genoemd.’

NL onwaardig

Eén van de bestuursleden van de stichting kreeg de stoffelijke resten in zo’n knekelput zelf onder ogen en zag ‘schedels van volwassen mensen en kinderen, stenen, schoeisel, overgebleven kleding, nylons, beslag en houtdelen van lijkkisten’. ‘Nederland onwaardig,’ vindt Alert & Zorgzaam en DZ is het daarmee eens. Piëteit en een respectvolle manier van werken op begraafplaatsen is op deze wijze niet gewaarborgd,’ schrijft Rot in een agenda-initiatief voor de gemeenteraad.

Grafrust

Sinds 1869 bestaat er een wettelijke grafrusttermijn van tien jaar en met steeds meer inwoners heeft ons land ook steeds mer graven nodig, want het percentage cremeren versus begraven blijft redelijk stabiel op circa 65 tegen 35. Jaarlijks overlijden circa 165.000 mensen en zijn er dus minimaal circa 60.000 begraafplekken nodig – en in de komende tien jaar minstens 600.000. Door grafruimingen kan een deel van die benodigde ruimte worden gecreëerd, en DZ vindt het tijd worden om die te reguleren.

Uitwassen tegengaan

‘Tot nu toe is de centrale overheid daar niet in geslaagd. Dat heeft ertoe geleid dat er overal in het land uitwassen en vele incidenten plaatsvinden. De branche is niet in staat – ondanks opdrachten daartoe van het ministerie – om dit tegen te gaan,’ stelt ze in de rondvraag. Dan maar op lokaal niveau, te beginnen in Zaanstad. DZ wil weten hoe het college en de collega’s in de raad dit zien.

Voorstellen

Zo stelt DZ dat menselijke stoffelijke overblijfselen individueel geëmballeerd (‘ingepakt’) dienen te worden en daarna respectvol in het verzamelgraf bijgeplaatst moeten worden. Periodiek toezicht en sancties bij misdragingen zouden ook deel van de protocollen moeten uitmaken. De fracties met ook een landelijke vertegenwoordiging worden opgeroepen daar eens te informeren waarom deze kwestie in het Haagse nog niet is opgepakt.

Verder lezen

Trending