Geen actie van Wethouder

Democratisch Zaanstad wil weten waarom wethouder Wessel Breunesse (Groen Links) niet direct actie heeft ondernomen.

Zaanstad wilde bouwplan in Noorderhoofdstraat Krommenie tegenhouden maar liet de papieren te lang liggen

tekst NHD:

KROMMENIE De gemeente dacht vorige maand ontwikkelaars met plannen in Krommenie te vlug af te zijn maar niets is minder waar. Een paar dagen voor het bestemmingsplan op slot ging, plofte er een bouwaanvraag bij Zaanstad in de brievenbus.

Wethouder Wessel Breunesse biecht dat op in een brief aan de gemeenteraad. Hij heeft een bouwaanvraag gekregen voor Noorderhoofdstraat 37-45 .

Nummer 37 is een huis dat op de rijksmonumentenlijst staat. Slopen of ingrijpend veranderen van het pand is dus niet de bedoeling.

De bouwaanvraag die ingediend is omvat 22 seniorenappartementen in drie gebouwen (De Getrapte Weeg). Twee gebouwen worden op het achtererf gerealiseerd en in de woning komen twee appartementen.

Raaslid Juliëtte Rot (DZ) zag samen met Ruud Pauw (Rosa) het risico van ongewenste ontwikkelingen in het hart van Krommenie en kreeg van de gemeenteraad gedaan dat voor het gebied een zogenaamd voorbereidingsbesluit is genomen. Dat betekent dat gedurende een jaar elke aanvraag geweigerd kan worden in afwachting van een nieuw bestemmingsplan. Meestal wordt zo’n voorbereidingsbesluit genomen voor kwetsbare gebieden die in het geldende bestemmingsplan onvoldoende bescherming hebben.

Geheim

Het besluit werd door de raad op 27 mei omarmd. In de aanloop was het geheim maar vanaf het moment dat het besluit genomen was, was het openbaar. De geldigheid liet toen nog op zich wachten. Die ging pas in na publicatie van het besluit. Dat gebeurde op 9 juni.

In de tussentijd is het bouwplan ingediend.

Rot wil nu weten hoe Breunesse dit heeft kunnen laten gebeuren. Zij wil weten waarom het besluit pas bijna twee weken later gepubliceerd is en niet direct nadat het genomen is. Ook wil zij weten of 28 mei – de dag na het raadsbesluit – als ingangsdatum kan gelden.