Volg ons

Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid

Geen actie van Wethouder

Zaanstad wilde bouwplan in Noorderhoofdstraat Krommenie tegenhouden maar liet de papieren te lang liggen.

Gepubliceerd

op

Democratisch Zaanstad wil weten waarom wethouder Wessel Breunesse (Groen Links) niet direct actie heeft ondernomen.

Zaanstad wilde bouwplan in Noorderhoofdstraat Krommenie tegenhouden maar liet de papieren te lang liggen

tekst NHD:

KROMMENIE De gemeente dacht vorige maand ontwikkelaars met plannen in Krommenie te vlug af te zijn maar niets is minder waar. Een paar dagen voor het bestemmingsplan op slot ging, plofte er een bouwaanvraag bij Zaanstad in de brievenbus.

Wethouder Wessel Breunesse biecht dat op in een brief aan de gemeenteraad. Hij heeft een bouwaanvraag gekregen voor Noorderhoofdstraat 37-45 .

Nummer 37 is een huis dat op de rijksmonumentenlijst staat. Slopen of ingrijpend veranderen van het pand is dus niet de bedoeling.

De bouwaanvraag die ingediend is omvat 22 seniorenappartementen in drie gebouwen (De Getrapte Weeg). Twee gebouwen worden op het achtererf gerealiseerd en in de woning komen twee appartementen.

Raaslid Juliëtte Rot (DZ) zag samen met Ruud Pauw (Rosa) het risico van ongewenste ontwikkelingen in het hart van Krommenie en kreeg van de gemeenteraad gedaan dat voor het gebied een zogenaamd voorbereidingsbesluit is genomen. Dat betekent dat gedurende een jaar elke aanvraag geweigerd kan worden in afwachting van een nieuw bestemmingsplan. Meestal wordt zo’n voorbereidingsbesluit genomen voor kwetsbare gebieden die in het geldende bestemmingsplan onvoldoende bescherming hebben.

Geheim

Het besluit werd door de raad op 27 mei omarmd. In de aanloop was het geheim maar vanaf het moment dat het besluit genomen was, was het openbaar. De geldigheid liet toen nog op zich wachten. Die ging pas in na publicatie van het besluit. Dat gebeurde op 9 juni.

In de tussentijd is het bouwplan ingediend.

Rot wil nu weten hoe Breunesse dit heeft kunnen laten gebeuren. Zij wil weten waarom het besluit pas bijna twee weken later gepubliceerd is en niet direct nadat het genomen is. Ook wil zij weten of 28 mei – de dag na het raadsbesluit – als ingangsdatum kan gelden.

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Iedere speeltuin op de juiste plek in de buurt

Volg het plan van bewoners in Krommenie door oa de voetbalkooi op de Harpraam te behouden.

Gepubliceerd

op

Democatisch Zaanstad komt met een motie om de plannen voor het omgooien van  enkele speelvoorzieningen in Krommenie van tafel te krijgen en aan te passen aan de wensen van de omwonenden. Of vrijwel alle omwonenden: één huishouden diende 360 klachten in tegen de huidige situatie, die de rest van de buurt zo wil houden.

Eén van de bewoners sprak onlangs in tijdens een bijeenkomst van de gemeenteraad en hield een warm pleidooi om de voetbalkooi aan het Harpraam Krommenie niet te verwijderen en te vervangen door een inclusieve speelplaats, zoals de gemeente voorstelt. De voetbalkooi zit behalve dat ene gezin niemand in de weg en er wordt al dertien jaar veelvuldig gebruik van gemaakt.

Zaanstad wil hem verplaatsen naar de speeltuin in de Popelstraat, maar daar willen ze eveneens het liefst de huidige situatie handhaven. Een inclusieve speeltuin zou volgens de bewones van het plan Fortuin en de Snuiverbuurt prima in de speeltuin aan de Spinozahof passen: daar liggen al kunststof tegels en de huidige toestellen zijn aan vervanging toe. ‘Binnen straal van 300 meter heb je dan drie prachtige speelvoorzieniengen met elk een eigen karakter,’ zo werd de raad voorgehouden.

Participatie

Met dat in het achterhoofd komt DZ-raadslid Marianne de Boer op 24 mei met een motie om de voorstellen van de buurt over te nemen. De voetbalkooi hoeft dan niet ‘weggemoffeld’ te worden en in de Spinozahof kan een volwaardige inclusieve speeltuin komen waar ook kinderen met een handicap volop kunnen meedoen. De Boer noemt het belangrijk dat zowel ouders als kinderen hun wensen voor speelgelegenheden kunnen uiten en dat daar ook naar geluisterd wordt. Dat laatste is volgens de bewoners in Krommenie onvoldoende gebeurd.

bron: Zaanstad.nieuws

Verder lezen

Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid

Opnieuw vragen over storingen van de Bernhardbrug

De storingen van de brug hebben grote gevolgen: Hulpdiensten moeten flink omrijden met alle consequenties van dien!

Gepubliceerd

op

In navolging van onze vragen van vorige week over de storingen op de Bernhardbrug hebben we de volgende actualiteitsvragen:

1. De brug is weer in storing, hulpdiensten moeten zelfs omrijden. Via Koog aan de Zaan of zelfs via het centrum van Zaandam. Daardoor kunnen zij te laat arriveren op plaatsen van bestemming, bijvoorbeeld als er sprake is van een calamiteit, of als iemand aan de westkant van de Bernhardbrug direct hulp nodig heeft. Wij hebben vorige al gevraagd om ook aandacht te hebben voor de verkeersstromen en juiste communicatie. Is het college het met DZ eens dat de brug een zeer belangrijke verkeersader is, incl hulpdiensten en de storingen grote gevolgen kunnen hebben en het daarom zeer belangrijk is om de storingen snel op te lossen?

2. Wat gaat het college doen om de storingen zsm te verhelpen? (Bijv het onderzoek incl te nemen maatregelen versneld worden, onderzoek op momenten uitvoeren dat er nauwelijks verkeer/scheepvaart is danwel handmatige bediening inzetten)

3. We hebben de vorige keer gevraagd naar een goede communicatie over de storingen met de bewoners/verkeersgebruikers/schippers. We hebben inmiddels een excuses aan de schippers gezien, maar zien geen communicatie naar bewoners en verkeersdeelnemers. Kan het college hier alsnog in voorzien?

Verder lezen

Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid

Onbegrip bij DZ over sluiten Bernhardbrug

Het goed functioneren van de bruggen in Zaanstad zou de hoogste prioriteit moeten hebben.

Gepubliceerd

op

Democratisch Zaanstad vindt het ‘onbegrijpelijk dat het goed functioneren van de bruggen nog steeds niet de hoogste prioriteit heeft’ en gaat donderdag het college aan de tand voelen over de sluiting van de Prins Bernhardbrug in Zaandam voor de scheepvaart.

Volgens raadslid Marianne de Boer is ‘al een tijdlang bekend’ dat de slagboom voor fietsers (veel) later dichtging dan de slagboom voor auto’s en zij vraagt zich af waarom deze situatie niet eerder is opgelost. Ze maakt zich ook zorgen over de gevolgen van de sluiting voor het bedrijfsleven. De Zaan is een belangrijke doorvaartroute voor de beroepsvaart. ‘Het is een drama voor schippers. Waarom meteen de brug dicht houden? Was er geen andere oplossing, bijvoorbeeld handmatige bediening?’ Zaanstad is inmiddels een onderzoek gestart naar de technische mankementen. Kleinere schepen kunnen nog wel onder het vaste deel van de brug door varen, aan de oostkant van de Zaan. 

bron: Zaanstad.nieuws.nl en De Orkaan

Verder lezen

Trending