Verbind je ook gezellig op social met ons:

📂 Onderhoud kapitaalgoederen

Hoeveel kost een schoner Zaanstad?

UPDATE: “Ook de wethouder ziet vervuiling centrum als acuut probleem” Vervuiling en gebrek aan onderhoud.

Gepubliceerd

op

De gemeenteraad staat donderdag weer in de startblokken. Na het zomerreces en op een voorzet van Democratisch Zaanstad, wordt afgetrapt in het politieke debat met: de staat van de openbare ruimte. Marianne de Boer (DZ) gaat de wethouder erover aan de tand voelen in het vragenuurtje.

Kapitaalvernietiging

Die openbare ruimte is een bron van ergernis bij de bevolking. De vervuiling en het overal en nergens welig tierende onkruid zet de leefbaarheid door de hele gemeente onder druk, blijkt tekens weer op sociale media. ‘De bezuinigingen op het onderhoud zijn door heel Zaanstad te zien. Er is veel achterstallig (groen)onderhoud. Dat zorgt ook voor (groen)kapitaalvernietiging,’ constateert ook De Boer. Zij beperkt zich tot het centrum van Zaandam, maar alleen omdat het aantal vragen beperkt is tot drie.

Beter inspelen

‘Afgelopen weekend waren alle prullenbakken in het centrum zó vol dat er veel bijplaatsingen waren. Vermoedelijk heeft het te maken met een festival in de buurt. Kan daar beter op ingespeeld worden en eerder op meldingen van inwoners en ondernemers – die veel melden, maar geen opvolging zien – gereageerd worden?’ luidt de eerste vraag. Afgelopen maandag was het vuil in en om de containers weliswaar opgeruimd, ‘maar wat opvalt is dat de prullenbakken en de straat extreem smerig zijn’.

Wat is er nodig?

De Boer zag ‘ontelbaar veel’ sigarettenpeuken liggen en erg vieze straten en banken, om van de vervuilde groene Gracht nog niet eens te spreken. Zij wil weten hoeveel geld en menskracht ervoor nodig is om ervoor te zorgen dat de straten, het straatmeubilair en water weer schoon worden en daarna ook netjes blijven. Daarnaast ziet ze kapitaalvernietiging in het ‘park’ ten westen van het station, dat nauwelijks als zodanig aan te merken is vanwege het gebrek aan onderhoud.

De openbare ruimte aan de westzijde van het station is pas kort geleden vernieuwd. We zijn geschrokken van de huidige staat. Dit is kapitaalvernietiging. Is het college dat met ons eens en wat gaat ze eraan doen om dit te herstellen?

bron: ZaanstadNieuws | De Orkaan

Update: 2 september 2022 11:57 (na raadsvergadering 1 september 2022)

” Ook de wethouder ziet vervuiling centrum als acuut probleem “

Het centrum van Zaandam – inclusief de westkant van het station – moet schoner worden, want het is er nu bar en boos. Wethouder Wessel Breunesse van Openbare Ruimte gaf het gisteren grif toe en zegde de raad ook verbeteringen toe. Maar het zijn de raadsleden die bepalen hoeveel geld er naar structurele ingrepen gaat. In de hele gemeente.

Grotere en gesloten prullenbakken kunnen een stap in de goede richting zijn, net als een uitgebreidere inzet van handhavers. De afgelopen tijd had de afdeling die het centrum netjes houdt te kampen met onderbezetting, maar dat probleem is inmiddels opgelost. Er is volgens Breunesse nog wel een slag te maken door het werk efficiënter te organiseren.

Democratisch Zaanstad zette het onderwerp van een verloederende openbare ruimte – maar weer eens – op de agenda. Volgens raadslid Marianne de Boer is het in het centrum momenteel zó erg dat bezoekers bij thuiskomst eerst hun schoenen moeten uit moeten doen om de eigen woning niet te vervuilen. Een hogedrukspuit is er al maanden niet meer waargenomen, aldus De Boer.

Bron: ZaanstadNieuws

Veiligheid, handhaving en publieke dienstverlening

Wij nemen het op voor Zaandamse horeca die op een golvend plein moeten werken.

Gepubliceerd

op

Ook DZ-raadslid Juliëtte Rot neemt het op voor de horeca. Zij wil weten wat de redenen waren om het herstraten van het plein sinds 2015 keer op keer uit te stellen. En vooral waarom dat niet gedaan is toen de ondernemers daar om vroegen.

artikel Noord-Hollands Dagblad 4-5-2021:

Het laatste nieuws - gewoon wanneer je er zin in hebt.

Met plezier brengen we je direct op de hoogte van spraakmakend en laatste nieuws.

Gratis en geen gedoe. Beheer zelf je abonnement, kies wat voor jou het beste werkt. Jij bepaalt We sturen geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Verder lezen

Bestuur en financiën

Geen sloop Zaans Erfgoed.

Gepubliceerd

op

In het verleden is er al zoveel moois gesloopt in Zaanstad. Wat Democratische Zaanstad betreft mag zich dat niet herhalen. Behoud ons mooie historische erfgoed!

Het laatste nieuws - gewoon wanneer je er zin in hebt.

Met plezier brengen we je direct op de hoogte van spraakmakend en laatste nieuws.

Gratis en geen gedoe. Beheer zelf je abonnement, kies wat voor jou het beste werkt. Jij bepaalt We sturen geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Verder lezen

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Vragen DZ over door droogte verzakkende huizen

Gepubliceerd

op

Screencap EenVandaag

(Nieuwsitem bij EenVandaag)

De hitte is hot & happening. Honden plakken met de voetzolen aan het asfalt, spuitbeton laat los, wij verlangen wanhopig naar naar ijskoud stromende bergbeekjes,  en… huizen met houten funderingspalen dreigen te verzakken.

NHD meldt dat er al drie bewoners van ZNSTD melding hebben gemaakt van droogstaande funderingen waardoor de huizen beginnen te zakken en scheuren.

‘Reces’ mag dan een prima hitteplan zijn voor de gemeenteraad, Democratisch Zaanstad luidt de noodklok en wil graag dat de raad schriftelijk geïnformeerd wordt op zijn m/v vakantieadresjes over het gevaar.

Wij ontvingen de onderstaande mail (gekopieerd en geplakt omdat tikken ons zwaar valt in deze hitte;

Vorige week meldde ingenieur en waterexpert Alex Hekman in EenVandaag dat de aanhoudende droogte onder meer in Zaanstad nog voor grotere funderingsproblemen zorgen kan zorgen dan er al waren.

In het artikel wordt bij monde van een gemeentelijk woordvoerder gezegd:
,,Daar zitten we nu tegenaan en op enkele plekken in Zaanstad is het al het geval” en:  ,Wat we eventueel kunnen doen is het plaatsen van meetboutjes om te monitoren wat er verzakt en of de woning veilig blijft.”

Democratisch Zaanstad heeft de volgende vragen aan uw college:

1. Heeft u sinds de uitzending van EenVandaag maatregelen genomen ten aanzien van mogelijk nog grotere problemen met funderingen? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?
2. Op welke plaatsen in Zaanstad zijn tot nu toe meldingen binnengekomen?
3. Verwacht uw college nog meer meldingen binnen korte tijd? Zo ja, in welke gebieden in Zaanstad?
4. Heeft uw college inmiddels opdracht gegeven tot het plaatsen van meetbouten? Zo nee, waarom niet?
5. Welke scenario’s heeft uw college in overweging ten aanzien van deze problematiek?

Vanwege het reces en de actualiteit verzoeken wij uw college vriendelijk de gemeenteraad schriftelijk te informeren ondanks dat met dit schrijven geen officieel raadsinstrument wordt ingezet, anders dan het algemene recht op informatie dat de gemeenteraad heeft.

Tekst door: De Orkaan (oorspronkelijk bericht)

Het laatste nieuws - gewoon wanneer je er zin in hebt.

Met plezier brengen we je direct op de hoogte van spraakmakend en laatste nieuws.

Gratis en geen gedoe. Beheer zelf je abonnement, kies wat voor jou het beste werkt. Jij bepaalt We sturen geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Verder lezen

Kom op, haal je Laatste nieuws boven.

We brengen je met plezier direct op de hoogte van spraakmakend en laatste nieuws.

Gratis en geen gedoe. Beheer zelf je abonnement en kies zelf wat voor jou het beste werkt. Jij bepaalt. We sturen geen spam! Lees ons privacybeleid voor informatie.

Trending