Democratisch Zaanstad – Verandering door Daadkracht!

DZ trekt aan de bel over sloop Westzijde

Tekst Zaanstadnieuws.nl :

Democratisch Zaanstad heeft zich aangesloten bij het protest tegen de mogelijke sloop van het rijtje winkelpanden aan de Westzijde 24 – 30 in Zaandam en wil weten welke instrumenten de gemeente ten dienste staan om dat te voorkomen. Projectontwikkelaar Midvast wil er nieuwbouw neerzetten.

De gevelrij boven de weinig tot de verbeelding sprekende winkelfronten op staatniveau is ook volgens DZ het bewaren waard, met onder andere de voormalige woning van de oude heer Albert Heijn en de eerste AH-winkel van de Oostzaanse grutter in Zaandam.  De Vereniging Zaans Erfgoed stelt voor om in het Programma van Eisen voor deze locatie randvoorwaarden op te nemen zoals het herstel van de oorspronkelijke gevels, maar de vraag is of de gemeente die bevoegdheid wel heeft.

Ook elders aan de orde?

Het eerste plan voor nieuwbouw bestond uit hoogbouw van tien verdiepingen, waar buurtbewoners tegen in het geweer kwamen. Daar wordt nu aan gesleuteld, maar in hoeverre is er een aanscherping of aanvulling van het gemeentelijke beleid nodig om historische gevels of panden te behoeden voor dergelijke ‘ongewenste ontwikkelingen’, wil fractievoorzitter Juliëtte Rot via technische vragen te weten komen. En speelt dit vraagstuk op meer plekken in Zaanstad?