Volg ons

Veiligheid, handhaving en publieke dienstverlening

Juliëtte Rot geeft reactie over stort radioactieve stof Nauerna.

Gepubliceerd

op

Fractievoorzitter @julietterotRot van @DZaanstad geeft reactie voor @NHNieuws over zorgen radioactieve stort bij Nauerna.

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/291039/zorgen-om-stort-radioactieve-stof-bizar-dat-wij-niet-geinformeerd-worden

Zorgen om stort radioactieve stof: “Bizar dat wij niet geïnformeerd worden”

31 augustus 2021, 21.16 uur · Aangepast 1 september 2021, 08.49 uur · Door Mischa Korzec & Stella Vrijmoed

‘Worden wij het afvalputje van de Wieringermeer?’ Dat vragen bewoners zich af die in de buurt wonen van de afvalplek waar de radioactieve stof polonium geloosd wordt, zegt Lilian Peters van GroenLinks. Volgens de Autoriteit Nucleaire Veiligheid gaat het om een storm in een glas water.

Peters werd gewezen op een wob-verzoek dat een vergunning van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid openbaarde. Deze vergunning gaf Tata Steel toestemming om vier stoffen te storten op de afvalstort in Wieringermeer, waaronder polonium. “Ik ben heel erg onaangenaam verrast”, zegt Peters.

Polonium-210 is een zeer giftige stof en is onder andere gebruikt om de Russische spion Aleksandr Litvinenko te vergiftigen. Ook in Nauerna wordt het gestort. Een buurtbewoner is ontsteld: “Het is bizar dat wij als direct omwonenden niet geïnformeerd worden dat dat hier wordt gestort en of dat gevaarlijk is of niet.”

Volgens de norm

Maar volgens de Autoriteit Nucleaire Veiligheid is de concentratie polonium in het afval dat van de staalfabriek komt laag. “Daarom mag het ook worden gestort op een afvaldepot zoals de Wieringermeer.”

Desondanks maakt Lilian Peters zich zorgen. Toen ze eerder al praatte met Afvalzorg en de gemeenten, was daar volgens haar het woord polonium niet gevallen. “Terwijl het toen ook al gestort werd. Dan denk ik: wat wordt er nog meer gestort wat wij niet weten?”

Veiligheid, handhaving en publieke dienstverlening

50% van de Zaanse inwoners voelt zich niet altijd veilig in Zaanstad

Wat Democratisch Zaanstad betreft begint het veiliger maken van Zaanstad met het (h)erkennen van het probleem!

Gepubliceerd

op

Bericht van Marianne Doeves de Boer:


Wat Democratisch Zaanstad betreft begint het veiliger maken van Zaanstad met het (h)erkennen van het probleem!

Het probleem wordt echter gebagatelliseerd door veel andere partijen. Zo bleek gisteren tijdens het debat van NH nieuws, waar Juliëtte Rot namens DZ het lokale geluid liet horen!

Ze zat aan tafel met o.a. Harrie vd Laan van de POV en Gerard Slegers van het CDA. Beide heren waren het niet eens met de stelling dat het onveilig is in sommige delen van Zaanstad om s’avonds over straat te gaan.

Alleen Juliëtte, tevens enige vrouw aan tafel, was het eens met de stelling! Beide heren voelden zichzelf niet onveilig en dus moest Juliëtte het probleem niet groter maken dan het was. 
Ik, Marianne, heb dit debat vol ongeloof aanschouwd. Bizar toch?

50% van de Zaankanters voelt zich niet veilig,

maar joh ‘het valt allemaal wel mee’. Zo pak je problemen natuurlijk niet aan.
Erken het, maak een plan en los het op!

Verder lezen

Veiligheid, handhaving en publieke dienstverlening

Einde cameratoezicht Saendelft valt verkeerd bij DZ

Hamming zag na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie geen aanleiding om de camera langer te laten hangen.

Gepubliceerd

op

Beveiligingscamera's in Assendelft moeten blijven vindt DZ

Artikel Zaanstad.nieuws.nl:

Democratisch Zaanstad en de PVV vinden in tegenstelling tot burgemeester Jan Hamming dat cameratoezicht ook na de kerstvakantie zin heeft in het winkelcentrum van Saendelft. Volgens Marianne de Boer (DZ) en Natasja Cornelisse (PVV) zien de omwonenden en winkeliers de camera die tijdelijk op het centrale middenplein was geplaatst graag terugkeren.

Poging te vernielen

De twee zijn ook verbaasd dat hij is weggehaald, omdat tijdens een digitaal werkbezoek op 14 januari aan  raadsleden verteld werd dat de camera goed functioneerde, zicht had op de drie winkelstraten en niet verwijderd zou worden. Een poging om hem te vernielen toont volgens de PVV en Democratisch Zaanstad bovendien aan dat de camera noodzakelijk is. Portefeuillehouder en bewaker van de openbare orde Hamming zag na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie geen aanleiding om de camera langer te laten hangen dan in eerste instantie was bepaald, grofweg de twee weken rond de jaarwisseling.

Geen klachten

Cornelisse en De Boer willen nu van hem horen wat zijn de beweegredenen waren om het cameratoezicht te beëindigen en een cijfermatige onderbouwing waaruit blijkt dat de overlast in het winkelgebied van Saenedelft dusdanig was afgenomen dat verlenging van het toezicht niet nodig was. De overlast door jongeren is volgens hen een structureel probleem. Over de aanwezigheid van de camera zijn ook geen klachten binnengekomen bij de gemeente, melden ze nog.

Verder lezen

Veiligheid, handhaving en publieke dienstverlening

‘Poelenburg-pact’ kan antwoord zijn op de overlast in en rond het winkelcentrum van Saendelft in Assendelft

Gepubliceerd

op

Aanpak overlast in en rond het winkelcentrum Saendelft in Assendelft
Verder lezen

Trending