Volg ons

Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid

Spitssluiting noodbrug Wormerveer voor scheepvaart nog niet definitief 

Beroepsvaart boos over gekozen oplossing voor verkeer Wormerveer.-Wormer.

Gepubliceerd

op

Artikel Zaanstad.nieuws.nl :

Zaanstad is nog steeds in gesprek met de beroepsvaart over het omstreden plan om de noodbrug tussen  Wormerveer en Wormer in de spits gesloten te houden voor schepen. Met name in de avondspits zou ‘voorrang’ voor het verkeer op het water in beide dorpen leiden tot een verkeerschaos op de weg. Schippers hebben gedreigd met blokkades als de spitssluitingen worden doorgezet.

De tijdelijke brug tussen de Lassiestraat in Wormer en de Zaanweg ter hoogte van Stelling Wonen in Wormerveer doet dienst tijdens de vervanging van de Zaanbrug, waarvoor de voorbereidende werkzaamheden inmiddels van start zijn gegaan. De noodbrug die eerder dienst deed in West-Knollendam is trager dan de Zaanbrug en daardoor hoopt het wegverkeer zich op tijdens openingen. In de spits wil Zaanstad dat  voorkomen, maar daar zijn belanghebbenden als de binnenvaartorganisaties als BLN-Schuttevaer en de Algemene Schippers Vereeniging niet blij mee en ook de watergebonden bedrijven die zij bedienen kunnen er last van hebben.

Suggesties bekeken

Er zijn door betrokkenen suggesties gedaan hoe het bedienregime beter op de behoefte van de schippers kan worden afgestemd. De komende weken worden deze suggesties verder in een definitief bedienregime uitgewerkt,’ laat de gemeente nu weten in antwoord op technische vragen van raadslid Jos Kerkhoven van Democratisch Zaanstad. Een ‘brede integrale afweging tussen wegverkeer en scheepvaartverkeer, veiligheid, leefbaarheid, bereikbaarheid en beschikbaarheid binnen en buiten het projectgebied’ leidde eerder tot de conclusie dat voorrang voor auto’s, fietsers en voetgangers tijdens de spitsuren de beste oplossing was. Verkeersanalyses op basis van theoretische verkeersmodellen voor zowel weg- als scheepvaartverkeer lieten zien dat een bediening van de brug op de drukste momenten tot een infarct op de weg zal leiden. De komende weken wordt echter opnieuw nagegaan ‘of er toch nog ruimte aanwezig is om de spitstijden voor de beroepsbinnenvaart iets aan te passen’.

Spoorbrug

Schepen die de spoorbrug in Zaandam bij de eerste opening passeren kunnen bij een normale snelheid ook nog door de tijdelijke Zaanbrug wanneer de spitssluiting in werking treedt, volgens Zaanstad. In dat geval zal de brugbedienaar altijd een afweging maken of er één, twee of meer schepen kunnen passeren, afhankelijk van de lengte van de schepen, de werkzaamheden op het water, de doorvaartijd en het aanbod van het wegverkeer.

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Iedere speeltuin op de juiste plek in de buurt

Volg het plan van bewoners in Krommenie door oa de voetbalkooi op de Harpraam te behouden.

Gepubliceerd

op

Democatisch Zaanstad komt met een motie om de plannen voor het omgooien van  enkele speelvoorzieningen in Krommenie van tafel te krijgen en aan te passen aan de wensen van de omwonenden. Of vrijwel alle omwonenden: één huishouden diende 360 klachten in tegen de huidige situatie, die de rest van de buurt zo wil houden.

Eén van de bewoners sprak onlangs in tijdens een bijeenkomst van de gemeenteraad en hield een warm pleidooi om de voetbalkooi aan het Harpraam Krommenie niet te verwijderen en te vervangen door een inclusieve speelplaats, zoals de gemeente voorstelt. De voetbalkooi zit behalve dat ene gezin niemand in de weg en er wordt al dertien jaar veelvuldig gebruik van gemaakt.

Zaanstad wil hem verplaatsen naar de speeltuin in de Popelstraat, maar daar willen ze eveneens het liefst de huidige situatie handhaven. Een inclusieve speeltuin zou volgens de bewones van het plan Fortuin en de Snuiverbuurt prima in de speeltuin aan de Spinozahof passen: daar liggen al kunststof tegels en de huidige toestellen zijn aan vervanging toe. ‘Binnen straal van 300 meter heb je dan drie prachtige speelvoorzieniengen met elk een eigen karakter,’ zo werd de raad voorgehouden.

Participatie

Met dat in het achterhoofd komt DZ-raadslid Marianne de Boer op 24 mei met een motie om de voorstellen van de buurt over te nemen. De voetbalkooi hoeft dan niet ‘weggemoffeld’ te worden en in de Spinozahof kan een volwaardige inclusieve speeltuin komen waar ook kinderen met een handicap volop kunnen meedoen. De Boer noemt het belangrijk dat zowel ouders als kinderen hun wensen voor speelgelegenheden kunnen uiten en dat daar ook naar geluisterd wordt. Dat laatste is volgens de bewoners in Krommenie onvoldoende gebeurd.

bron: Zaanstad.nieuws

Verder lezen

Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid

Opnieuw vragen over storingen van de Bernhardbrug

De storingen van de brug hebben grote gevolgen: Hulpdiensten moeten flink omrijden met alle consequenties van dien!

Gepubliceerd

op

In navolging van onze vragen van vorige week over de storingen op de Bernhardbrug hebben we de volgende actualiteitsvragen:

1. De brug is weer in storing, hulpdiensten moeten zelfs omrijden. Via Koog aan de Zaan of zelfs via het centrum van Zaandam. Daardoor kunnen zij te laat arriveren op plaatsen van bestemming, bijvoorbeeld als er sprake is van een calamiteit, of als iemand aan de westkant van de Bernhardbrug direct hulp nodig heeft. Wij hebben vorige al gevraagd om ook aandacht te hebben voor de verkeersstromen en juiste communicatie. Is het college het met DZ eens dat de brug een zeer belangrijke verkeersader is, incl hulpdiensten en de storingen grote gevolgen kunnen hebben en het daarom zeer belangrijk is om de storingen snel op te lossen?

2. Wat gaat het college doen om de storingen zsm te verhelpen? (Bijv het onderzoek incl te nemen maatregelen versneld worden, onderzoek op momenten uitvoeren dat er nauwelijks verkeer/scheepvaart is danwel handmatige bediening inzetten)

3. We hebben de vorige keer gevraagd naar een goede communicatie over de storingen met de bewoners/verkeersgebruikers/schippers. We hebben inmiddels een excuses aan de schippers gezien, maar zien geen communicatie naar bewoners en verkeersdeelnemers. Kan het college hier alsnog in voorzien?

Verder lezen

Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid

Onbegrip bij DZ over sluiten Bernhardbrug

Het goed functioneren van de bruggen in Zaanstad zou de hoogste prioriteit moeten hebben.

Gepubliceerd

op

Democratisch Zaanstad vindt het ‘onbegrijpelijk dat het goed functioneren van de bruggen nog steeds niet de hoogste prioriteit heeft’ en gaat donderdag het college aan de tand voelen over de sluiting van de Prins Bernhardbrug in Zaandam voor de scheepvaart.

Volgens raadslid Marianne de Boer is ‘al een tijdlang bekend’ dat de slagboom voor fietsers (veel) later dichtging dan de slagboom voor auto’s en zij vraagt zich af waarom deze situatie niet eerder is opgelost. Ze maakt zich ook zorgen over de gevolgen van de sluiting voor het bedrijfsleven. De Zaan is een belangrijke doorvaartroute voor de beroepsvaart. ‘Het is een drama voor schippers. Waarom meteen de brug dicht houden? Was er geen andere oplossing, bijvoorbeeld handmatige bediening?’ Zaanstad is inmiddels een onderzoek gestart naar de technische mankementen. Kleinere schepen kunnen nog wel onder het vaste deel van de brug door varen, aan de oostkant van de Zaan. 

bron: Zaanstad.nieuws.nl en De Orkaan

Verder lezen

Trending