ZaanZappen met Johan Philips
Arrondissementen der Verenigde Gemeenten langs de Zaan
Door reportages op TV over de voorbereidingen voor de Olympische Spelen in Parijs besefte ik dat Parijs uit 20 arrondissementen bestaat. Even googelen en ik leerde dat ieder arrondissement een eigen gemeenteraad en een eigen burgemeester heeft, die de overkoepelende overheid en de “hoofdburgemeester” adviseren.
Nou ja zeg, dat hebben ze in Amsterdam ook; stadsdelen.
Ieder stadsdeel heeft een eigen dagelijks bestuur en stadsdeelcommissie. De commissies bestaan uit vertegenwoordigers uit de buurten. Zij behartigen de belangen van bewoners en ondernemers en adviseren het dagelijks bestuur over wat er speelt. Dit is vastgelegd in het bestuurlijk stelsel.
Wat een idee. Dat zouden we in Zaanstad ook moeten doen. We hadden hier ooit wijkraden met niet gekozen leden en we hebben wijkmanagers die niet in de door hun gemanagte wijken wonen, misschien zelfs niet eens in Zaanstad.
Wat te denken van de verenigde gemeenten van Zaan”stad” verdelen in stadsdelen. Zelfs die Zaanse gemeenten verdelen in verschillende stadsdelen; noord, oost, zuid, west. Elk stadsdeel een eigen gekozen wijkraad van wijkbewoners, met degene die de meeste stemmen kreeg als burgemeester van de wijk.
Vrijwilligerswerk met misschien een vrijwilligersvergoeding, met een politiek adviserende functie. Zo verenig je de inwoners van elke wijk en voorkom je dat iedere inwoner als Don Quichot tegen de bestuurlijke windmolens moet vechten. Zo zorg je dat inwoners van ondergesneeuwde en vergeten buurten gehoord worden daar op het stadhuisplein.
De gemeente wil graag dat Zaanstad een Stad is. Behandel het dan ook als een stad, compleet met stadsdelen en stadsdeelraden, zodat elke buurt, wijk, stadsdeel gelijkwaardig wordt behandeld.
Want daar schort het nogal aan bij de Zaanse gemeentelijke overheid.
Fijne week
Johan Philips