Maak verbinding op social met ons:
Fractie Democratisch Zaanstad Fractie Democratisch Zaanstad

Fractie

Fractie Democratisch Zaanstad

De verrassend sterke Fractie

Gepubliceerd

op

De fractie van Democratisch Zaanstad is een deel van het gekozen volksvertegenwoordigend orgaan, dat tot dezelfde politieke partij, Democratisch Zaanstad behoort.

De verrassend sterke Fractie

De fractie van Democratisch Zaanstad gaat dankzij u, de kiezer in de periode 2022-2026 met frisse standpunten en ons programma maar ook deels dezelfde gezichten verder, als waar wij de periode 2018-2022 zijn geëindigd. Wel heeft er een stoelendans plaatsgevonden, maar met veel enthousiasme en daadkracht gaan wij voor u verder waar wij gebleven zijn. De fractie van Democratisch Zaanstad bestaat op dit moment uit de volgende personen:

Juliëtte Esmée Rot

Raadslid en Fractievoorzitter

Juliëtte

Juliëtte, Raadslid en Fractievoorzitter van Democratisch Zaanstad met in de portefeuille Bestuurlijke Organisatie, Strategische Ontwikkeling/Beleidscoördinatie, Onderzoek en Statistiek, Zorg en Veiligheid, Communicatie, Wonen, Gebiedsontwikkeling Maak.Midden en Zuid, Ruimtelijke Ontwikkeling, Grondzaken en Vastgoed, GDD/Jeugd Gezondheidszorg, Financiën, Juridische Zaken en ICT, Personeel en Organisatie, Inkoop. Geboren en getogen in het altijd tegendraadse Zaanstad, hetgeen dus ook in mijn bloed zit. Sinds 2003 ben ik actief voor Democratisch Zaanstad, eerst 11 jaar als duo-raadslid en sinds 2014 als gemeenteraadslid. Omdat rechtvaardigheid een sterke drijfveer van mij is, ben ik bij Democratisch Zaanstad uitstekend op mijn plek. Democratie is tenslotte ook bescherming van de minderheid.

Jos Kerkhoven

Raadslid

Jos

Jos, Vanaf april 2014 tot september 2016 was ik duo-raadslid en sinds september 2016 raadslid. Mijn portefeuille richt zich op Actief Burgerschap, Dienstverlening, Havens en Vaarwegen, Sport, Monumenten en Erfgoed, Openbare Ruimte, Kunst en Cultuur, Economische zaken en Arbeidsmarkt, Toerisme en Streekmarketing, Externe betrekkingen en Internationaal beleid. Naast mijn loopbaan in het bedrijfsleven, waarin ik tot 2010 werkzaam ben geweest in de logistiek als directeur bij Bausch & Lomb, heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan. Als voormalig topsporter en later, trainer/coach bracht mij over de hele wereld tijdens Olympische spelen, Wereld en Europese kampioenschappen. Momenteel ben ik zelfstandig consultant.

Marianne Doeves de Boer

Raadslid

Marianne

Marianne, 38 jaar en een geboren en getogen Zaanse. Ik heb, met een uitstapje van 5 in Zaandijk, altijd in Assendelft gewoond. Wij hebben een oude ‘opknap’ stolpboerderij kunnen kopen op de Dorpsstraat en daar woon ik met mijn man en twee jongens van 9 en 7 (en een derde kindje is op komst)alweer een paar jaar met veel plezier. Als molenaarsvrouw (een hele eer) kan ik mijn zaans geluk niet op en krijg op die manier nog veel meer mee van de prachtige Zaanse cultuurhistorie. Van jongs af aan rijd ik paard en tussen alle drukke werkzaamheden door jureer ik op dressuurwedstrijden.

Al vanaf 2007 ben ik werkzaam als ambtenaar, eerst bij de Provincie Noord Holland, later bij verschillende gemeenten en mijn huidige functie is manager van het programmateam Energie voor de koepelorganisatie van de 12 Provincies. Zo ben ik als het ware al jaren in de schaduw van de politiek werkzaam. Ik zie dat de overheid heel veel goede dingen kan doen. Ook zie ik dat het helaas af en toe mis gaat en dat mensen het vertrouwen in de politiek en ambtenaren kwijt raken. En heel eerlijk heb ik dat gevoel zelf soms ook. Als het weer eens niet over de inhoud gaat, maar over persoonlijk belang.

Met veel plezier maak ik deel uit van de lokale partij Democratisch Zaanstad. Een partij die zorgt dat het geluid van de dorpen gehoord wordt in de Zaanse raad en vooral ‘Lekker Zaans’ is. Met een rechte rug, integer en wat het beste is voor de Zaanse inwoners en ondernemers. We zijn niet gebonden aan landelijke regels, die landelijke partijen wel hebben. Wel hebben wij een goed netwerk, zodat we het landelijke en provinciale netwerk wel kunnen gebruiken om zaken voor elkaar te krijgen. Positief constructief.

Peter Kranenburg

Raadslid

Peter

Peter, mijn werkzame leven heeft zich altijd afgespeeld in de logistiek. In deze wereld heb ik meerdere functies bekleed, van chauffeur tot operationeel planner, tien jaar als Accountmanager en recentelijk als Inkoper bij PostNL. Aangezien ik slecht tegen bureaucratie en onrecht kan en graag mij graag daartegen uitspreek, duurde het niet lang voordat ik enthousiast en strijdlustig werd om meer te doen. De inwoners van Zaanstad verdienen politici die er voor hen zijn, in plaats voor eigen gewin. Vanaf mei 2020 zet ik mij daarom hiervoor in, voornamelijk binnen de portefeuilles Openbare Orde en Veiligheid en het Sociaal Domein.

Peter Klos

Duoraadslid

Peter

Peter, bouwjaar 1978, geboren in Zaandam en al mijn hele leven woonachtig in de Zaanstreek. Tijdens mijn studie Politicologie ben ik als badmeester de zwembaden ingerold, na een groot deel van mijn jeugd lid te zijn geweest van de plaatselijke reddingsbrigade. Na mijn studie ben ik als manager en projectmanager in de zwembadbranche werkzaam en heb ik een post-hbo diploma project-management behaald. Mijn hart ligt bij sport en vooral het verbeteren van de voorzieningen en het aanbod voor de sporters. De uitdaging is met beperkte middelen een topprestatie te leveren en sport voor iedereen toegankelijk te maken. Naast mijn baan ben ik vennoot in een onderneming. Mijn overtuiging is dat ‘de overheid’ ondernemers vooral niet teveel in de weg moet lopen, maar ze helpen de motor te zijn van de samenleving. DZ zit mij als gegoten: sterk op de inhoud, gericht op het doel en los van het korset van landelijke partijen. Al met al: genoeg werk aan de winkel in onze mooie Zaanstreek!

John Steygeman

Fractieassistent

John

John, geboren in 1959 in Wellington (Nieuw-Zeeland). Vrijwilliger-ervaringsdeskundige bij diverse zorg-verlenende instanties. Politiek bevlogen en resultaat gericht, altijd oprecht, betrouwbaar en loyaal. Oog voor detail en nauwkeurigheid.

 

Hein Heijnen

Fractieassistent

Hein

Hein, 36 jaar en een geboren Zaankanter. Sinds mijn oprichting in 1981 woonachtig in Wormerveer, je kan dus wel zeggen dat ik een echte gladoor ben. Na mijn studie Civiele Techniek aan de HTS Alkmaar en kort in de bouw te hebben gewerkt ben ik gaan doen waar mijn hart ligt. Ik ben ruim 12,5 jaar werkzaam in de Horeca, eerst 10 jaar als bedrijfsleider bij een grand café in Wormerveer en sinds 2,5 jaar als floormanager bij een grand café in Heemskerk. Sinds 2014 tot heden ben ik politiek betrokken bij Democratisch Zaanstad.

Fractie

De zaanse raadsconferentie

DZ aanwezig bij de nadere kennismaking met de nieuwe raad

Gepubliceerd

op

De nieuwe raadsperiode is afgelopen maart ingegaan. De raad bestaat uit veel nieuwe raadsleden, duo-raadsleden en fractieassistenten van in totaal 13 politieke partijen. Inhoudelijk zijn we soms erg verschillend en dat levert vaak goede debatten op. Toch moeten we altijd proberen om voor onze voorstellen meerderheden te vinden. Dat vraagt veel meer dan het maken van een voorstel, motie of amendement. Dat vraagt samenwerking, zoeken naar overeenkomsten, informatie ophalen en vooral in gesprek gaan met de inwoners en ondernemers in Zaanstad. De raadconferentie aan het begin van de periode is vooral bedoeld om elkaar wat beter te leren kennen en samen na te denken over het goed functioneren van de raad. 

Namens Democratisch Zaanstad waren John Steygeman, Peter Klos en Marianne de Boer aanwezig. 

Marianne, John en Peter Klos aanwezig bij de raadsconferentie

Na een welkomstwoord van Burgemeester Hamming in de Verkadefabriek bij JP1886, begonnen we olv Jasper Loots het gesprek over de stijlen van de raadsleden(inzicht in onszelf), hoe de raad goed in positie kan komen en hoe we beter als raad kunnen samenwerken. Hoe we beter kunnen luisteren naar elkaar en meer opzoek kunnen gaan naar overeenkomsten ipv de verschillen uit te vergroten. En hoe komen we tot het maken van goede afspraken met elkaar. De praktijk is natuurlijk altijd weerbarstiger, maar het was zeker interessant.

Mogelijke stijlen van een raadslid.

Participatie

Ook ging het over participatie. Dat doet Zaanstad nu niet goed. Inwoners worden vaak niet, of niet op tijd betrokken. En als ze wel betrokken worden dan wordt er in veel gevallen niets met de inbreng gedaan. Dat is niet goed en moet beter! Een onderwerp wat Democratisch Zaanstad aan het hart gaat en al enige tijd op de agenda zet. Je merkt dat het zijn vruchten afwerpt dat we het steeds benoemen en onze ideeën voor verbetering delen. Die ‘zaadjes die we planten’ groeien uiteindelijk hopelijk uit tot mooie bloemen(maar er is nog een lange weg te gaan).  

Gesprek over hoe we als raad functioneren

Diner op de boot

Na onze gesprekken lag Boot10.nl klaar aan de kade. We zouden naar het Alkmaardermeer varen, maar de Zaanbrug was in storing(Zaanstad en bruggen blijft een lastige combinatie?) dus voeren we door de Wilhelminasluis, via de Voorzaan, naar het Noordzeekanaal, langs oa de Achtersluispolder en de Coenhaven. Een goed moment om met raadsleden van andere partijen nader kennis te maken.

Op de boot

Integriteit

De volgende ochtend kwamen we weer bijeen om met elkaar te praten over integriteit. Wat kun je als raadslid en wethouder wel en niet doen. Integriteit is niet altijd zwart/wit. Er is vaak geen goed of fout. Bijvoorbeeld: neem je die fles wijn aan als je een inwoner geholpen hebt met een lastige zaak? Neem je dat kaartje aan voor een theatervoorstelling als je uitgenodigd bent voor een opening? De organisatie had een ‘spel’ bedacht waarin veel dilemma’s werden voorgelegd. Het belangrijkste is met elkaar dilemma’s te bespreken zodat je elkaar scherpt houdt. De ochtend werd afgesloten met een lunch.

Sfeer beeld van de zaterdag
In gesprek over dilemma’s

Wij hebben het als positief, prettig en leerzaam ervaren. Belangrijk om elkaar ook op dit soort thema’s met enige regelmaat te spreken, zodat we inhoudelijk nog beter ons werk kunnen doen voor onze inwoners!

John, Peter en Marianne

Verder lezen

Fractie

Fractieassistent John Steygeman, ambassadeur van Democratisch Zaanstad

Gepubliceerd

op

Verder lezen

Fractie

Duo-Raadsleden Democratisch Zaanstad beëdigd.

Gepubliceerd

op

Vanavond 24 mei zijn de twee duo-raadsleden, Peter Klos en Sebastiaan Neele van Democratisch Zaanstad beëdigd in de Zaanse Raad.

Ons team is nu compleet met vier raadsleden, twee duo-raadsleden en twee fractieassistenten.

Verder lezen

Trending