Onderwijs, jeugd en zorg
De jeugd heeft de toekomst
Jongeren zien het wel zitten om de politiek in te gaan.
Afgelopen donderdag werd het stadhuis bezocht door leerlingen van basisschool Herman Gorter om kennis te maken met de (lokale) democratie. De kinderen mochten voor deze gelegenheid, onder toeziend oog van voorzitter Hans Kuyper (ROSA), de stoelen en microfoons van de raadsleden gebruiken. Ze stelden enthousiast al hun vragen.
De vraag wie de baas van Zaanstad is, bleek een lastige. Vaak werden de premier, de inwoners van Zaanstad of de burgemeester genoemd. Het juiste antwoord is echter dat de meerderheid van de gemeenteraad, bestaande uit 39 gekozen volksvertegenwoordigers, samen beslist. Wel werd duidelijk dat de gemeenteraad niet alles kan bepalen, zoals bijvoorbeeld hoe er les wordt gegeven op scholen.
Na de vragen en antwoorden werden scholieren in vier politieke partijen opgedeeld die ze zelf een naam mochten geven, en werd het spel Democracity gespeeld. Alle vier de partijen mochten vier gebouwen uitzoeken om een stad mee te bouwen. Het doel hierbij was aangeven waarom ze zo’n gebouw graag wilden en andere partijen proberen daarvan te overtuigen.
Er was veel discussie over een woontoren, of het wel of niet voldoende kwaliteit zou hebben, of er ook vluchtelingen mogen wonen en of het niet te duur zou zijn. Bij het brandweergebouw was de vraag of er wel genoeg personeel zou zijn een belangrijk punt. Een MBO school hoefde er niet te komen en een markt werd ook weggestemd. Wel was er ruimte voor een boerderij, omdat daar immers al het eten vandaan komt.
Ter afsluiting mochten er nog vragen worden gesteld aan Democratisch Zaanstad-raadslid Maikel Kat en PVV-steunfractielid Boy Boomsma. De leerlingen waren benieuwd hoeveel zij verdienen en hoe de gemeente omgaat met vuil op straat. Al met al zijn de scholieren een stukje wijzer geworden en waren er zelfs een paar jongeren die het wel zagen zitten om de politiek in te gaan.