Maatschappelijke ontwikkeling
Dit jargon vergiftigt de democratie
Gemeenteraad Zaanstad haalt het landelijk nieuws door een motie van GroenLinks, met steun van 8 fracties, aan te nemen. Democratisch Zaanstad heeft vanzelfsprekend tegen gestemd.
Hier volgt een waarschuwing. U leest dit stukje op eigen risico. Schrijver dezes is op geen enkele manier verantwoordelijk voor wat gaat komen. Het wordt verschrikkelijk, dat kan ik u wel vertellen.
U krijgt twee alinea’s tekst te lezen die bijzonder schadelijk zijn. Ik zeg het voor de zekerheid nog maar een keer: aangezien deze alinea’s geenszins mijn pennenvruchten zijn, kan ondergetekende niet aansprakelijk worden gesteld voor eventueel geleden schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, en evenmin voor de eventueel daaruit voortvloeiende kosten.
Nee, dit was het stuk tekst nog niet, dit waren slechts mijn algemene voorwaarden. Daar gaan we. Hou je vast.
’… Daarom hebben we als GroenLinks Zaanstad de motie ’Effectevaluatie: it takes two to tango’ ingediend om de nieuwe stuurgroep een mandaat te geven in zijn rol en een effectevaluatie te begeleiden die inzicht geeft of de handreikingen, die gedurende de raadsperiode van 2022-2026 uitgewerkt worden, daadwerkelijk gaan leiden tot verandering.’
’Tegen het einde van de volgende raadsperiode zou dit ook een mooi reflectiemoment zijn voor iedereen hoe zij individueel als raadslid, als fractie, als college en als organisatie hebben bijgedragen om juist het samenspel te verbeteren, want indirect gaan de resultaten ook een meerwaarde zijn voor de Zaanse burgers …’
Dat was de tekst. Ik hoop dat het goed met u gaat.
Bovenal hoop ik dat de Zaanse burgers de raadsperiode van 2022-2026 overleven. Want als dit afschuwelijke managementsjargon de gemeentepolitiek langzaam maar zeker verstikt, dan is dat het begin van het einde van de democratie zoals wij die kennen.
Dit is toevallig Zaanstad en ook toevallig GroenLinks, maar we hoeven ons geen illusies te maken dat dit geneuzel alleen in die gemeente wordt gebezigd.
Effectevaluatie. Stuurgroep. Mandaat. Reflectiemoment. Dit zijn nog maar twee alinea’s, getwitterd door een verontruste Zaankanter, maar je kunt er vergif op innemen dat ook de volgende alinea’s vol staan met uitwerpselen als ’aanvliegroute’, ’verandertraject’ en ’flexibiliseren’.
Sterker nog: bovenstaande motie werd aangenomen. Een trotse GroenLinkser deelde de volgende, onbegrijpelijke tekst, tot overmaat van ramp gelardeerd met taalfouten: ’Motie aangenomen! Voorstel om de handreiking die geïmplementeerd gaan worden door een onafhankelijk stuurgroep te evalueren i.v.m. de effecten om samenspel tussen raad, college en organisatie gedurende raadsperiode. We gaan slagen maken.’
Slagen maken? Een klap in het gezicht, dat is het. Het is de holle taal van het bedrijfsleven, ontwikkeld door de alfamannetjes van de marketingafdeling om te imponeren. Iedereen knikt begrijpend, maar niemand durft te zeggen dat het onbegrijpelijk is. Het belangrijkste gereedschap van politici is taal. Dit jargon is het gif dat langzaam maar zeker de democratie uitholt.
Tijd voor een reflectiemoment, dunkt mij.
Artikel de Telegraaf 18 juni 2022
Door MARCEL PEEREBOOM VOLLER