Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid
Dreigt het opnieuw fout te gaan met de participatie bij gebouw van dertien etages?
Verzet vreest voor schaduwwerking en een verhoogde windbelasting, met mogelijke schade aan de Witte Olifant tot gevolg.
De werkgroep Kan Beter bij de Witte Olifant heeft grote bezwaren tegen het nieuwbouwplan Kan aan de Zaan, met onder meer een woongebouw van dertien etages op negentien meter afstand van de Witte Olifant. Volgens de belanghebbenden is met hen nooit overlegd over het plan en Democratisch Zaanstad stelt er daarom schriftelijke vragen over. Dreigt het hier opnieuw fout te gaan met de participatie?
Participatie
Gezien de ervaringen met onder andere de plannen voor de Badhuisweg, de Peperstraat en jachthaven Dukra in Zaandam lijkt die vrees gerechtvaardigd, ook al wil het college een andere weg inslaan met de inspraak van omwonenden en hen in de toekomst eerder bij ingrijpende veranderingen in hun buurt betrekken. Voldoende draagvlak voor bouwplannen is volgens Democratisch Zaanstad een belangrijke voorwaarde om die door te zetten, ook al om slepende gerechtelijke procedures te voorkomen. Fractievoorzitter Juliëtte Rot wil daarom van het college weten hoe de participatie bij Kan aan de Zaan precies verlopen is en hoe de vervolgstappen eruit zien.
Weerkaatsing en nagalm
De werkgroep die zich tegen het bouwplan verzet vreest voor schaduwwerking en een verhoogde windbelasting, met mogelijke schade aan de Witte Olifant tot gevolg. In de omgevingsvergunning voor de Witte Olifant staan waarden van de geluidsbelasting door het spoorwegverkeer, maar een meting door de werkgroep wees uit dat er in de praktijk meer lawaai is. Een gebouw van dertien verdiepingen op een korte afstand van de Witte Olifant gaat volgens de werkgroep weerkaatsing en nagalm veroorzaken op de voorgevel, waardoor de geluidsbelasting nóg hoger gaat worden.
Artikel Zaanstad.nieuws.nl: