Veiligheid, handhaving en publieke dienstverlening

DZ voelt zich misleid door college met nieuw maaibeleid

Het college voorzag vorig jaar al dat een nieuw maaibeleid zou kunnen leiden tot morrende inwoners en beschuldigende vingers over bezuinigingen op de dienstverlening, maar stelde daar tegenover dat de toenemende natuurwaarde hen wel zou pacificeren. Niets is minder waar.

Gepubliceerd

op

Het college voorzag vorig jaar al dat een nieuw maaibeleid zou kunnen leiden tot morrende inwoners en beschuldigende vingers over bezuinigingen op de dienstverlening, maar stelde daar tegenover dat de toenemende natuurwaarde hen wel zou pacificeren. Niets is minder waar. Inwoners zien geen fleurige bermen met dansende vlinders en bijen, maar torenhoog onkruid. En vooral grasaren.

Voor Democratisch Zaanstad is met name het laatste aanleiding om met een agenda-initiatief over her aangepaste maaibeleid te komen. De voor honden en katten gevaarlijke ‘kruipertjes’ duiken overal en nergens op en er wordt geen speciale aandacht aan besteed door de gemeente, hoewel de raad in september 2020 een motie van DZ, de Partij voor de Dieren, de SP en Groenlinks aannam met de opdracht om in de zomermaanden vaker en beter aandacht te schenken aan het verwijderen van grasaren in straten, groenstroken en parken. ‘Democratisch Zaanstad constateert dat met de opstelling van de Nota Maaibeleid de gemeenteraad en de inwoners van Zaanstad zijn misleid,’ constateert raadslid Jos Kerkhoven nu. ‘Het vorig jaar aangenomen nieuwe maaibeleid is ons inziens volledig gericht op bezuinigen en gaat aan de opdracht aan het college van de eerder aangenomen motie volledig voorbij.’

Grasaren

Hij wil daar na het zomerreces over van gedachten wisselen met de overige fracties in de raad én met het college. Raadsleden die de sociale media volgen kan het niet ontgaan zijn dat het staat van de openbare ruimte één van de grote pijnpunten is onder de inwoners.

(Grasaar)

De gevreesde grasaar kruipt door middel van weerhaakjes aan de zaden in de oren en de huid van huisdieren en er moeten ‘met grote regelmaat operaties bij honden en katten worden uitgevoerd door de Zaanse dierenartsen, die dit onnodige dierenleed dan ook graag zo snel mogelijk tot een minimum gereduceerd zien’. Grasstroken staan echter vol met grasaren en hij woekert ook door tussen stoeptegels en naast stoepranden.

Verbroken belofte

Het college beloofde de raad in de Nota Maaibeleid van september 2021 dat het niet zo ver zou komen:  ‘Het maaibeheer draagt bij aan het welzijn van mens en dier. Meer biodiversiteit kan ook nadelige effecten hebben. Zo zullen er meer pollen in de lucht zitten en bepaalde planten zijn schadelijk voor mens en dier.

(Berenklauw)

De aanraking met de reuzenberenklauw leidt tot brandwonden op de huid en grasaren kunnen in de huid, ogen en oren belanden van huisdieren en daar tot ontstekingen leiden. Niet alle nadelige effecten voor mens en dier zijn weg te nemen. Maar door gerichte bestrijding van de reuzenberenklauw en het tijdig afmaaien van grasaren kan een deel van de overlast worden weggenomen. Bepaalde grassoorten hebben scherpe zaden die de huid, ogen en oren kunnen binnendringen van huisdieren. Deze grassoorten (vooral het ‘kruipertje’) komen vooral voor langs en op trottoirs. De bestrijding is wenselijk. Dit kan door regelmatig te maaien en/of te vegen. Bij gemeenten met een laag onderhoudsniveau is het wenselijk om extra te maaien op plekken met grasaren.’

Bron: Zaanstad.nieuws

4 Score (2 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

MEEST GELEZEN

Mobiele versie afsluiten