Sport & cultuur

UPDATE: DZ vraagt hulp en bescherming voor sportverenigingen

Door stijging energieprijzen dreigt het risico dat sport niet voor alle inwoners meer toegankelijk wordt.

Gepubliceerd

op

Ongeveer de helft van de sportverenigingen moet een hogere contributie gaan vragen door gestegen energielasten. Vooral de verenigingen met variabele energiecontracten worden keihard geraakt.

Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. Dit instituut draagt bij aan een goed onderbouwd beleid. Dat beleid is gericht op de bevordering van sport, sportief bewegen en versterking van de sportsector. Gesubsidieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), werft het instituut middelen voor verdiepend onderzoek bij organisaties als:

  • Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO),
  • Nederlandse Organisatie voor Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie (ZonMw)
  • de Europese Unie (EU)

en voert onderzoek in opdracht uit voor overheden, sportorganisaties en bedrijven.

Energieprijzen bedreiging voor voortbestaan sportondernemers

  • Voor ruim een derde (36%) van de sportaanbieders vormt de ontwikkeling van de energielasten een (zeer) groot punt van zorg.
  • De helft met zeer grote zorgen over de energielasten, geeft aan dat deze ontwikkeling het voortbestaan van de organisatie bedreigt.

Risico’s

Het risico dreigt dat sport niet voor alle inwoners meer toegankelijk wordt. Dit ontstaat als de financiële positie van verenigingen (verder) onder druk komt te staan en energiekosten moeten worden doorberekend.

Tijdig ingrijpen? Reken maar!

Wij hebben om die reden schriftelijke vragen gesteld aan de gemeente:

  • Of de gemeente wil inventariseren welke verenigingen (verder) in de problemen komen?
  • De gemeente verenigingen financieel kan ondersteunen?
  • De gemeente wil helpen bij het verduurzamen van accommodaties?
    Bijvoorbeeld door:

In Nederland is veel te verbeteren qua sportbeleid. Zeker in deze tijd is het van vitaal belang dat onze huidige verenigingen overeind blijven staan. Waar nodig moeten verenigingen gesteund en gekoesterd worden om het welzijn van onze inwoners met de sport te beschermen.

Als wij antwoorden hebben op onze vragen zullen wij die hier met u delen!

UPDATE 18-9-2022

Na twee maanden zijn de antwoorden binnen op de gestelde vragen, deze zijn als volgt:

  1. Is bij de gemeente bekend welke sportverenigingen hun contributie extra moeten verhogen als gevolg van de gestegen energiekosten?

De gemeente inventariseert momenteel bij welke verenigingen er sprake is van reeds gestegen energiekosten, en welke maatregelen zij (zullen) treffen door bijvoorbeeld de contributie te verhogen.

Via Sport NL Groen kunnen accommodaties verder verduurzamen en op deze manier geld besparen.

  1. Is dit initiatief bekend bij de gemeente? Zo ja, is dit initiatief gedeeld met de verenigingen? Indien dit niet is gebeurd, zou u dit alsnog willen doen?

Ja, dit is bekend bij de gemeente en ook gedeeld met de verenigingen.

  1. Kan er inzicht gegeven worden welke accommodaties al zijn aangesloten bij dit initiatief en/of soortgelijke initiatieven?

Ja, dit inzicht is aanwezig.

Via de Verordening Stimuleringslening Duurzaamheid Zaanstad kunnen rechtspersonen een Stimuleringslening Duurzaamheid aanvragen bij Zaanstad om duurzaamheidsinitiatieven te financieren.

  1. Is het mogelijk deze regeling (extra) onder de aandacht te brengen bij de sportverenigingen?

Dat kan zeker, in de tweewekelijkse nieuwsbrieven aan de verenigingen is de vaste rubriek Duurzaamheid opgenomen, en we zullen hierin nogmaals de Stimuleringslening onder de aandacht brengen.

Daarnaast zijn er diverse landelijke subsidieregeling waar verenigingen gebruik van kunnen maken.

  1. Is het mogelijk dat de gemeente verenigingen van deze regelingen op de hoogte brengt en indien nodig helpt van deze regelingen gebruik te maken?

Ja, nav de inventarisatie (zie vraag 1) biedt de gemeente in samenwerking met het Sportbedrijf de verenigingen gerichte ondersteuning. Dit bestaat uit maatwerk per vereniging maar ook het aanjagen van gezamenlijke inkoop.

De mogelijkheid bestaat dat verenigingen de tarieven dermate moeten verhogen dat de toegankelijkheid tot sport en de financiële positie van sportverenigingen in gevaar komt.

  1. Heeft de gemeente mogelijkheden deze verenigingen financieel te ondersteunen dat dit scenario kan worden voorkomen?

Hierin volgt de gemeente het advies van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) om met elkaar in gesprek te blijven over wat we in gezamenlijkheid kunnen doen. Momenteel zetten we in om verenigingen te ondersteunen om waar mogelijk de (energie)lasten te verlagen en de inkomsten te laten toenemen door nieuwe verbindingen te leggen en multifunctioneel gebruik van de accommodaties te faciliteren. We weten dat de energiecrisis tot grote maatschappelijke problemen gaat leiden, ook binnen de sport. Maar de grootte van deze impact is momenteel nog niet bekend. Zoals het er nu naar uitziet heeft de gemeente onvoldoende middelen om dit financieel op te vangen, hiervoor wordt ook gekeken naar het Rijk.

De VSG geeft aan dat zij verwachten dat de komende weken wel enige duidelijkheid van de minister komt, onder andere middels een brief aan de Tweede Kamer of het Rijk. Welke richting dat echter op zal gaan valt met geen enkele zekerheid te zeggen.


0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

MEEST GELEZEN

Mobiele versie afsluiten