ZaanZappen met Johan Philips
Geen goed idee
Wat zijn watt, kWh, MWh en GWh? En wat zijn de milieu-impact en uitdagingen van lithiumwinning voor batterijen? Lees over energie-eenheden en duurzame oplossingen.
-W: Eén watt is simpelweg één joule per seconde. Een lamp van 40 watt verbruikt per seconde dus 40 joules.
-Kwh: Met kilowatts per uur meet je het energieverbruik. Dat meet namelijk makkelijker en geeft simpelere cijfers om mee te rekenen. Een kilowatt staat voor 1.000 watt en dat zijn dus 1.000 joules per seconde. Kilowattuur (kWh) is de meeteenheid voor het verbruik en geeft aan hoeveel kilowatt (1000 watt) er per uur wordt verbruikt.
-Mwh: Een megawatt vermogen kan ongeveer 1.000 huishoudens tegelijkertijd van elektriciteit voorzien. Een megawatt is een miljoen Watt. Heb je bijvoorbeeld een vaatwasser van 1.000 Watt en een wasmachine van 2.000 Watt in gebruik, dan verbruik je op dat moment 3.000 watt. Dat is 0,003 megawatt.
-Gwh: Een gigawatt is 1.000 megawatt, een miljard watt of miljoen kilowatt. Een gigawatt kan ongeveer 1 miljoen huishoudens van stroom voorzien. Om dit op te kunnen wekken moet de energiecentrale ook de capaciteiten hebben. Een normale energiecentrale heeft een iets kleinere capaciteit, namelijk ongeveer 0,6 gigawatt. Dit is nog steeds een zeer grote centrale.
(bron: Essent.nl)
In Haarlem, de hoofdstad van ons eigen Noord Holland, ontwikkelt Intracel enorme batterij paketten. Wind- en zonneparken moeten geregeld worden afgeschakeld, er is dan stroom over, terwijl bedrijven, glastuinders en woningbouwer niet kunnen uitbreiden. Intercel levert batterijsystemen die overtollige stroom tijdelijk opslaan en later weer leveren.
Steeds vaker worden dieselmotoren vervangen. Diesel eruit, accu erin. Al is dat soms nog wel iets duurder. Maar iedere ondernemer ziet dat er een enorme verandering komt waar ze op willen voorsorteren.
Zo’n batterij pakket schept ook voor gemeenten mogelijkheden. in een willekeurige straat, waar bewoners veel energie opwekken, de overtollige zonnestroom opslaan in een veilig huisje met een batterij van 1 MWh capaciteit. Die stroom dan in de buurt verdelen. Ik zag dat wel zitten. Maar….
Voor batterijen heb je Lithium nodig. Heel veel Lithium.
Lithium is een reactief metaal. Daarom zal je niet zomaar zuivere lithium in de natuur tegenkomen. Het lithium dat gebruikt wordt in de hedendaagse accu’s en batterijen is dan ook geen zuiver lithium maar een lithiumzout.
Vijftig procent van de bekende Lithium voorraden komen uit Argentinië, Chile en Bolivia. Andere landen waar het nodige lithium vandaan komt zijn Australië, de Verenigde Staten en China.
Lithium wordt gewonnen in enorme groevers. Het winnen van lithium op deze manier is niet zonder gevolgen voor het milieu. Natuurlijk is zo’n groeve een grote ingreep in het landschap. Daarnaast zorgt de mijnbouw voor emissies naar zowel de lucht, bodem als het water. Hierbij kan je denken aan totaal stof (een verzamelnaam voor rondzwevend stof), maar ook aan emissies van metalen en zeer zorgwekkende sto en die zich op deze manier vrij door het milieu kunnen verspreiden. Deze sto en kunnen zich ophopen in bodem en water. Ook zijn er grote hoeveelheden water nodig voor de mijnbouw, in gebieden waar dit water ook nodig kan zijn voor de bevolking. Ook komt er bij de mijnbouw gevaarlijk afval vrij dat lang niet altijd goed verwerkt wordt.
Met betrekking tot de manier waarop de mijnbouwsector met deze e ffecten op de omgeving omgaat, is hun reputatie niet altijd even goed. Ook vanuit een commercieel oogpunt kunnen er bezwaren zijn tegen winning uit groeven. Dit is namelijk een kostbare manier om lithium te winnen.
De winning van lithium kent milieu-problemen maar er is veel ruimte om bij te sturen, om te zorgen dat de milieu impact zo laag mogelijk blijft.
Om de wereld te redden helpen we de wereld dus naar de Filistijnen. Tenzij een of andere knappe kop toch iets verzint wat wél duurzaam is. Die elektrische auto of fiets, die thuisbatterij, ze leveren minder emissies op, maar hoe meer we die gaan gebruiken, hoe meer lithium er gewonnen moet worden en dan verschuift de balans tussen goed of fout. Al die laadpalen voor meer E-auto’s, al die thuisbatterijen, helemaal geen goed idee.
De oplossing ligt ergens. Klaar om ontdekt te worden. Wellicht vind een van onze kleinkinderen hem..
Fijne week
Johan Philips