GR2022
Het FNV debat – Links feestje met vooral eensgezinde oude politiek
Gisteren op 23-2-2022 was het eerste lokale debat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart.
Gisteren op 23-2-2022 was het eerste lokale debat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart.
Het debat was georganiseerd door FNV en DIDF. DE FNV is de vakbond in Nederland over werk en inkomen en DIDF is de Federatie van Democratische Arbeidersverenigingen met een veelal sterke Turkse basis.
De setting was in de Westzijderkerk, of te wel de Bullekerk in de volksmond. De kerk is een kruiskerk die tussen 1638 en 1640 gebouwd is en van 1671 tot 1680 uitgebreid is. Het verhaal gaat dat een zwangere vrouw op de hoorns van de stier werd genomen en tegelijk een kind baarde. Sindsdien heet het gebouw in de volksmond Bullekerk.
De FNV presenteerde daar een tienpuntenplan waarmee ze het beleid van de gemeenten wil sturen.
Er werden vier stellingen gedaan die werden voorzien door een intro van een expert op dat gebied.
Iedereen in de zaal inclusief de aanwezigen kandidaten voor de partijen moesten daarna kenbaar maken of ze voor of tegen een stelling waren middels het ophouden van een groen of rode kaart. Daarna mochten er om de beurt 4 of 5 partijen 2 minuten een pitch houden over hun standpunt op die stelling. Daarna was er ruimte voor vragen uit de zaal.
De stellingen gingen over woonplicht, discriminatie, huishoudelijke hulp en minimumloon.
Er was vooral veel eensgezindheid en er werd veelal hetzelfde gestemd.
De POV, PVV, BVNL en DENK waren de grote afwezigen. Die hebben niet zo veel met dit soort lokale debatten waarschijnlijk.
Hoewel de heer van Haasen van de PVV wel even binnen kwam kijken maar de stoel waar de bordjes van de POV stonden geheel leeg bleven.
Vanuit DZ stond Maikel Kat er om het lokale en democratische verhaal te houden.
Met de stellingen die er waren werd dat niet al te makkelijk gemaakt.
Om de boel op te schudden zei hij kort dat VVD een rode kaart had mbt discriminatie.
Dat in het licht dat partijen wel vaker iets zeggen maar in de praktijk toch hele andere dingen doen.
Vandaar dat het vertrouwen in de politiek zo enorm laag is.
Nadat de boel weer wakker was ging de tweede stelling waar DZ mocht pitchen over de vraag hoe iedereen tegen discriminatie aan kijkt.
Als je naar de lijst van DZ kijkt spreekt dat al voor zich. Iedereen ongeacht kleur of hoe je er uit ziet is welkom en staan ook op de lijst.
Het moet wel vooral om de kwaliteiten gaan van iemand en niet sec omdat je toevallig een donkere huidskleur hebt of een kleine beentjes hebt.
Enige echte discussie die er kwam in het gehele debat ging over de voorwaarde die DZ stelt aan het beheersen van de Nederlandse taal op het moment dat je een uitkering geniet.
Het is eminent voor een ieder dat taal essentieel is en dat de gemeente daar zo goed mogelijk in moet faciliteren. Vanuit DIDF kwam vooral het verwijt dat DZ in het verkiezingsprogramma heeft staan dat het een voorwaarde is voor een sociale uitkering. DZ bleef bij de stelling dat taal essentieel is. Met twee woorden Nederlands kom je niet veel verder in een Nederlandse maatschappij dus moet er veel aan gedaan worden om mensen te stimuleren om de taal beter te kunnen spreken. Dat is goed voor de personen zelf en voor de mensen om hun heen.
Na het debat en in de pauze werd er gesproken met de mensen in de zaal en werd vaak erkend dat taal ontzettend belangrijk is en een betere basis op school en thuis moet hebben.
Er zijn ook video opnames van het debat gemaakt en terug te zien op het YouTube kanaal van de FNV en later ook wat korte stukjes zien op deze DZ site.
Het debat werd afgesloten met het uitdelen van lokale lekkernijen zoals kaas en Zaanse mosterd.
Koop lokaal met Zaanse mayonaise staat ook precies in het nieuwe verkiezingsprogramma van DZ, dus ga daar snel kijken naar alle standpunten van DZ en laat je stem horen op 16 maart. Stem Lokaal, stem democratisch en stem DZ.