Fractie
Juliëtte Rot strijdbaar het nieuwe jaar in
In januari zou bekend moeten worden van welke misstappen Juliëtte Rot, het meest veelbesproken gemeenteraadslid van Zaanstad dit jaar, wordt verdacht.
In januari zou bekend moeten worden van welke misstappen Juliëtte Rot, het meest veelbesproken gemeenteraadslid van Zaanstad dit jaar, wordt verdacht. Aan het integriteitsonderzoek werkt ze niet mee. ‘Dit is bedoeld om mij een toontje lager te laten zingen. Maar dat ben ik niet van plan,’ aldus Rot.
Juliëtte Rot werd al op jonge leeftijd politiek actief en is nu, na een politieke carrière van 21 jaar, 38 jaar oud. De politica sprak met De Orkaan over twee decennia politiek, haar toekomstplannen en -uiteraard- het integriteitsonderzoek dat in de zomer van 2024 tegen haar werd gestart. Hoewel ze slechts vijf minuten te laat is voor het gesprek, verontschuldigt ze zich per app. ‘We waren op huisbezoek. Dat doen we heel vaak. Als mensen een probleem hebben, gaan we naar hen toe om te horen wat er speelt. Dat is het verschil tussen Democratisch Zaanstad en andere partijen.’
Rot werd in 2016 landelijk bekend nadat ze over de problemen met jongeren in Poelenburg sprak in het televisieprogramma Pauw – een tumultueuze uitzending waarvoor, zonder dat ze dat van tevoren wist, ook een aantal van de betrokken jongeren waren uitgenodigd, alsook de Poelenburgse vlogger Ismail Ilgun.
De Orkaan: Is het er de afgelopen acht jaar beter op geworden in Poelenburg?
Juliëtte Rot: Ik woon daar nu nog. De problemen die in die wijk speelden, spelen nu nog steeds. Ik werd door die uitzending het mikpunt van die groep – ik heb dat destijds onderschat. Tevens kwam ik er later achter dat er nog veel meer ondermijning plaats vindt in de wijk dan ik destijds dacht. Jonge kinderen raken al in aanraking met criminaliteit.
Wat is daar tegen gedaan?
De straat is de baas, niet de staat. Er wordt wel geïnvesteerd in onderwijs en sport. Dat is heel belangrijk, maar er is toch een groep van zo’n 75 tot 100 mensen die gerelateerd wordt aan zware criminaliteit. We mogen nooit opgeven om die problemen te bestrijden. Die top is heel sterk, wat daar onder hangt is een groep van vaak jonge kinderen. Ik denk wel dat de leefbaarheid in de wijk is verbeterd, vanwege extra handhaving. Maar wat achter de voordeur zit, wat minder zichtbaar is, daar is veel minder grip op.
Spreek je vlogger Ismail Ilgun nog wel eens?
Haha, nee, dat deed ik toen ook al niet zo vaak, los van in die TV uitzending en toen we een incident hadden. (Rot werd in die tijd een keer opgezocht door de vlogger en deed aangifte van bedreiging, red). Ilgun is inmiddels ook minder bezig met ‘hoodvlogs’ over de buurt en schijnt getrouwd te zijn, dan kan je niet meer zo veel rondhangen op straat natuurlijk.
Jullie hebben als Democratisch Zaanstad de reputatie van eeuwige oppositiepartij.
Dat vind ik heel jammer. Er wordt gezegd dat we geen compromissen willen sluiten. We hadden vier zetels na de laatste verkiezingen. We hadden een goed gesprek met de informateur, maar we werden geen tweede keer uitgenodigd. We hadden het idee dat we alleen voor de vorm werden uitgenodigd. Het ging alleen over personen en de vraag was vooral wie met wie kan samenwerken of door één deur kan. Er werd nauwelijks over inhoud gesproken.
Waarom ben je niet voor een landelijke partij gaan werken?
Een landelijke partij krijgt instructies vanuit Den Haag. Maar lokale vraagstukken hebben lokale oplossingen nodig, dan is een partij stramien niet altijd wat je nodig hebt. Wij kunnen net zo makkelijk met de SP of met de VVD mee stemmen, als het maar een goed voorstel is.
Dan kan je ook niet doorstromen naar een politieke functie buiten Zaanstad.
Dat hoeft ook niet, ik zie mezelf niet als carrière politicus. Overigens werk ik er niet naast, veel collega’s doen dit wel. Men gaat ervan uit dat je zo’n 20 uur per week aan de politiek besteedt.
Rot deed VWO op het Blaise Pascal college en stopte daarna met haar studie rechten wegens gezondheidsredenen. ‘Dat heeft me jarenlang beziggehouden. Gelukkig vond ik in de politiek mijn redding, om me toch nog geestelijk te blijven ontwikkelen. Inmiddels gaat het wel beter met me.’
Wanneer besefte je voor het eerst dat er een integriteitsklacht tegen je aan zat te komen?
Ik heb een soort zesde zintuig. We waren uitgenodigd om met de burgemeester te komen spreken, op 3 juni dit jaar. Vijf minuten van tevoren zei ik tegen mijn collega: ‘dit moet over mijn integriteit gaan.’ Mij werd ondanks mijn herhaalde verzoeken daartoe maar niet duidelijk gemaakt door de burgemeester waar het gesprek over zou gaan. Ik word als lastig gezien, omdat ik veel vragen stel en dingen precies wil weten. Ik vind dat dat onderdeel is van mijn controlerende taak. Ik heb gezien hoe deze gemeente op kan treden tegen burgers en ondernemers en denk dan: dat zal mijn huis zeker niet voorbij gaan. Op een dag komt de man met de hamer. Instinctief dacht ik: dat is nu.
Hoe ging dat gesprek?
Er kwam een uiteenzetting van de burgemeester over wat hij voelde bij bepaalde onderwerpen en bij personen waarmee ik in contact ben geweest. Ik kan niet zoveel met zijn gevoelens. Waarom juist deze personen? Ik vond het opmerkelijk dat deze twee personen beiden betrokken zijn bij langlopende zaken, waarbij de burgemeester zelf betrokken is.
Er is onlangs ook gesuggereerd dat er mede-raadsleden zijn die klachten over je hebben. Heb jij ruzie gehad of grensoverschrijdend gedrag vertoond?
Nee, nooit. Echt nooit. Er is tegen mij ook nooit gezegd dat er klachten over mij zijn binnen gekomen.
Een integriteitsklacht is een heel zwaar middel dat zelden wordt ingezet. Waarom zou dat tegen jou gebruikt worden als het onterecht is?
Ik snap wel waarom dat gebeurt: dat is om mij in de Hemkade kwestie te proberen te beteugelen. In die zaak ben ik al 11 jaar lang de luis in de pels van de gemeente. De burgemeester heeft door mijn getuigenis zelf voor de rechter moeten komen. Dat doet allemaal zeer. Dat snap ik. Ik heb de eed afgelegd waarin ik heb beloofd dat ik de wetten van dit land zal naleven en dat is wat ik doe. Je moet mensen die niet integer zijn rücksichlos aanpakken en ik verwacht ook dat dat met mij gebeurt, indien ik niet integer zou blijken te zijn.
Zitten we dan uiteindelijk te kijken naar een machtsstrijd tussen Juliëtte Rot en Hemkade 48 eigenaar Ivar Moens?
Ja.
Wie gaat die winnen?
Moens heeft de gemeente aan zijn kant, ik niet.
Je hebt gezegd: ik werk niet meer mee aan het onderzoek. Is niet meewerken niet hetzelfde als schuld bekennen?
Nou, ik heb echt niemand gehoord die er zo over denkt. Als er een artikel wordt gepubliceerd door De Orkaan lees ik in de reacties ook niemand die denkt: ‘waar rook is zal ook wel vuur zijn.’
Wat gaat er van dit onderzoek terecht komen als je niet mee werkt?
Ik heb het gevoel dat er gezocht wordt naar feiten, in plaats van dat feiten worden onderzocht. De hele doelstelling van dit onderzoek is ontzettend duidelijk: het is de bedoeling dat ik een toontje lager ga zingen, het is een politieke afrekening. Maar ik ga echt mijn werk niet anders uitvoeren dan ik altijd al doe.
Sorteer je voor op het niet erkennen van het integriteitsonderzoek?
Als er een geprint document ligt met de titel ‘onderzoek naar Juliëtte’ dan zal het bestaan. Onderzoek zal moeten bewijzen dat er harde onderbouwing is van wat er geschreven wordt. Ik neem geen voorschot want ik weet niet welke kant het op gaat. Ze zeggen dat het ergens in januari uit komt. Als een soort verlaat kerstcadeau, haha.
Als er een veroordelend rapport komt, moet je dan terugtreden als raadslid?
Dat zou in theorie kunnen, maar dat is volgens mij nog nooit voorgekomen in Nederland. Ik weet ook niet hoe ze dat zouden moeten onderbouwen. In ieder geval lijd ik niet onder wat er aan de hand is: ik blijf nog steeds mijn eigen vrolijke persoon.
Denk je nooit aan stoppen, na 21 jaar in de politiek?
Als ik iets doe wil ik het ook goed doen. Ik wil overal het fijne van weten, dingen oplossen. Wanneer je dat kan doen, dan is er geen tijdslimiet meer.
Bron: De Orkaan