Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Uit de raadsvergadering van 5 juli 2023

Democratisch Zaanstad actief op vele punten. Omgevingsdienst, Zaaneiland, Jagersplas, Graaiflatie, Lees verder.

Gepubliceerd

op

Met oa:

  • Scherper sturen op ‘plus’-taken van de Omgevingsdienst
  • Helaas geen Houtbouw op het Zaaneiland, (maar we geven niet op)
  • Vergunningen voor woningsplitsing en kamerverhuur aangepast
  • Jagersplas straks bij Twikse-Waterland?
  • “Graaiflatie’ : een boodschap voor de buhne

Scherper sturen

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied toetst voor een aantal gemeenten, wo de gemeente Zaanstad, inwoners en bedrijven vergunningen en adviseert op het gebied van milieu, toezicht en handhaving. Wettelijke taken als veiligheid, lucht, geluid, energie, afval en bodem. Maar soms ook extra taken als bouwen, natuur en water. In de omgevingsdienst werken we samen met andere gemeenten in het Noordzeekanaal gebied.

Materialen in de bouw zijn schreeuwend duur. Bouwprojecten vertragen en dus ook vergunningaanvragen. Daardoor heeft de omgevingsdienst extra geld

nodig om deze tegenvaller op te vangen. Zaanstad doet de bouwtaken (vergunningen ed) echter zelf, maar betaalt er via de gemeenschappelijke regeling wel aan mee. Dat geldt voor meer taken.

” Wij willen extra taken opnieuw tegen het licht houden “

Zaanstad heeft het financieel zwaar, belangrijk om die extra taken dus goed in beeld te brengen, zodat we aan het eind van het jaar een goede afweging kunnen maken over hoeveel geld er naar de omgevingsdienst gaat. Dit voorstel van Democratisch Zaanstad is unaniem aangenomen!

Helaas geen houtbouw op Zaaneiland

Samen met het CDA heeft Democratisch Zaanstad nog een ultieme poging gedaan om de woningbouwontwikkeling op de badhuisweg, op het Zaaneiland, aan te passen. Het zaaneiland kent een fantastische houtrijke geschiedenis. Het Zaaneiland als scheepswerf. Nu gaat woningcorporatie Rochdale een groot betonnen pand neerzetten met 120 sociale huurwoningen.

Wij zijn van mening dat deze betonbouw omgezet zou moeten worden in houtbouw. Gezien alle gestegen materiaalkosten en stikstofbeperkingen, zou houtbouw ook zomaar sneller gerealiseerd kunnen worden. Bijkomstig voordeel zou ook zijn dat de niet zo goed verlopen participatie nog een nieuwe kans krijgt. Helaas wilde en meerderheid van de raad doorstomen met de betonbouw met het idee dat dat ‘sneller zou zijn’. Dat betwijfelen wij ten zeerste.

‘Verkamering’ aangepakt

Op 21 januari 2021 heeft de raad de Wijzigingsverordening 1e wijziging Huisvestingsverordening 2021 inclusief het rapport Schaarste op de woningmarkt vastgesteld, waarmee o.a. een vergunningstelsel voor kamergewijze verhuur (omzettingsvergunning) en splitsing (woningvorming) is geïntroduceerd.

Dit was nodig om te voorkomen dat er ongebreideld woningsplitsing plaats kan vinden. In april 2021 trad dit vergunningstelsel in werking. Eigenaren die al verhuurder kregen een overgangsregeling. De rechtbank heeft echter recent een uitspraak gedaan dat de motivering van dit onderdeel van de Huisvestingsverordening aangescherpt moet worden. Anders kan er toch nog op veel plaatsen splitsingen ontstaan.

Daarnaast zijn ook de flexwoniningen aan de Noorderveenweg in een aparte categorie gezet, waardoor naast opvang van mensen uit Oekraine, ook voorrang gegeven wordt aan Zaanse jongeren. Wij hebben nadrukkelijk ingezet op voorrang voor Zaanse inwoners. Wij zijn blij dat hier uitvoering aan wordt gegeven.

Geen vergunning voor nóg meer verkamering in centrum Zaandam – Zaanstad (nieuws.nl)

Jagersplas

” Wij willen zeggenschap houden over de Jagersplas “

Er is een motie (van PVV en CDA) aangenomen om te onderzoeken of het Jagersplas deel uit kan gaan maken van het recreatiegebied Twiske-Waterland. De mogelijke voordelen zouden financieel kunnen zijn. Bijvoorbeeld het delen van de kosten van onderhoud. Maar dat heeft ook een keerzijde. Andere gemeenten bepalen dan ook mee en verlies je autonomie. Democratisch Zaanstad is kritisch op gemeenschappelijke regelingen en wij willen liever zelf als gemeente zeggenschap houden over wat er in en met het Jagersplas gebeurt.

Graaiflatie

De SP kwam op het eind van de vergadering nog met een motie om de ‘graaiflatie’ aan te pakken. Wij hebben daar als gemeente echter geen enkele zeggenschap over en hoewel Democratisch Zaanstad van mening is dat daar landelijk aandacht voor moet zijn, vinden wij niet dat Zaanstad als overheid zich daar ook mee zou moeten bemoeien.

‘Graaiflatie was er wel degelijk: prijzen 20 procent extra verhoogd’ | RTL Nieuws

3.8 Score (2 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Geef een reactie:
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Geef een reactie:

MEEST GELEZEN

Mobiele versie afsluiten