Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid

Vragen over Peperstraat ontvangen, maar roepen alleen maar meer vragen op.

Gepubliceerd

op

Geachte mevrouw Rot,

Bij deze de antwoorden op de technische vragen.

Technische vragen DZ:

1.     Klopt het dat de begroting van het bouwplan niet sluitend is?

Er is nog geen begroting van het bouwplan. Er is wel een doorrekening gemaakt op kengetallen van de verschillende onderdelen in het schetsontwerp, zoals de parkeergarage, de woningen, de openbare ruimte. Er is een onrendabele top op met name de parkeergarage vanwege onze wens om daar parkeren van de Burcht in op te lossen.

2.     Op welke wijze wordt de begroting sluitend gemaakt en op welke termijn?

Voor de precieze aanpak verwijzen we naar het raadsvoorstel.  De bijdrage wordt via dit besluit gereserveerd voor de Peperstraat maar pas beschikbaar gesteld na een besluit over het totale financiële plaatje aan het eind van de volgende fase.

3.     Welk risico loopt de gemeente indien zij akkoord gaat met een bouwplan waarvan de begroting niet sluitend is? Graag uitgesplitst in een juridisch en een financieel risico.

In deze fase is nog geen financieel of juridisch risico anders dan genoemd in de raadsvoorstellen. Het geld uit het Transformatiefonds wordt gereserveerd voor de Peperstraat maar pas beschikbaar gesteld na een besluit over het totale financiële plaatje aan het eind van de volgende fase.

4.     Wat is de reden dat er geen alternatieven zijn onderzocht voor de sloop van de Beatrixtoren?

Er zijn alternatieven onderzocht en opgenomen in de stukken.

5.     Op welke wijze is berekend en vastgesteld dat de Beatrixtoren gesloopt moet worden, als de huidige begroting al niet sluitend is?

Het huidige “tekort” zit in de onrendabele top parkeergarage. Als de Beatrixtoren niet gesloopt wordt en daarmee de extra woningen niet gerealiseerd kunnen worden, wordt de onrendabele top veel groter.

6.     Wat zijn de verschillen in kosten en baten, tussen sloop of behoud van de Beatrixtoren? Graag een cijfermatig onderbouwd overzicht.

De cijfers zijn op basis van kengetallen op hoofdlijnen genoemd in de stukken van de besluitvorming. Ze zijn allemaal met elkaar vervlochten en de Beatrixtoren is er niet uit te isoleren. Het hangt samen met het  aantal extra woningen dat met de sloop van de Beatrixtoren is te realiseren. 

7.     Klopt het dat er geen intentieovereenkomst meer is tussen de gemeente Zaanstad en Accres?

De intentieovereenkomst (IOK) uit 2018 is stilzwijgend verlengd.

8. Klopt het dat de looptermijn van de intentieovereenkomst die tussen gemeente Zaanstad en Accres is gesloten is verstreken?

Zo nee, dan zouden wij graag de nieuwe intentieovereenkomst dan wel het addendum bij de oorspronkelijke overeenkomst ontvangen. 

Zo ja, waarom is er geen nieuwe intentieovereenkomst dan wel addendum bij de oorspronkelijke overeenkomst opgesteld?

De looptermijn van de intentieovereenkomst is inderdaad verstreken, maar doordat het proces door is gelopen en geen gebruik is gemaakt van de ontbindingsartikelen, is deze steeds stilzwijgend verlengd. De IOK is verder niet vernieuwd of geamendeerd, omdat gewerkt gaat worden aan de samenwerkingsovereenkomst. Extra overleg over de IOK is als niet nodig beschouwd.

9. Welke afspraken zijn er precies gemaakt tussen de juridische eigenaar en economische eigenaar?

Dat is ons niet bekend. 

10. Is de gemeente Zaanstad op de hoogte van alle afspraken tussen economische en juridische eigenaar?

Nee 

11. Welke risico’s voor het project vernieuwing Peperstraat onderkent de gemeente Zaanstad t.a.v. het bestaan van deze rechtsverhouding tussen economische en juridische eigenaar en de daaraan verbonden verbintenisrechtelijke afspraken tussen deze partijen? 

Over het algemeen loopt de gemeente geen risico omdat we buiten deze afspraken staan. In de volgende fase wordt een samenwerkingsovereenkomst met Accres gesloten. In dat kader wordt in de volgende fase een Bibob-onderzoek gedaan.

12. Hoe zit het juridische en economische eigendom van de gronden en opstallen aan de Peperstraat in elkaar?

Zie het antwoord op vraag 9.

13. Is Acces gemachtigd om de huren op te zeggen en onder welke voorwaarden?

Accres is hier toe gemachtigd. 

14. Op welke wijze zijn alle belangen deugdelijk tegen elkaar afgewogen?

Alle belangen zijn in de raadsvoordracht inzichtelijk gemaakt.  

15. Op welke wijze kan de gemeenteraad overgaan tot het nemen van een besluit, terwijl er nog zo veel onduidelijk is?

De fase die nu voorligt is het afronden van de haalbaarheid. In de volgende fase wordt het Ruimtelijk Plan uitgewerkt en volgt duidelijkheid op zaken die in het kader van de haalbaarheid nog niet aan de orde zijn.

16. Wat is de reden dat het doel van het ‘RvPE’ (Ruimtelijk Programma van Eisen) niet beschreven wordt en dat er geen auteur etc. op het document vermeldt staat?

Het doel van het initiatief staat op pagina 6 van het RPvE. Het is geschreven door diverse mensen binnen de gemeente en het is gebruikelijk als auteur de gemeente Zaanstad aan te houden.

Dit is overigens niet expliciet benoemd. 

17. Op welke wijze kan nog invulling gegeven worden aan participatie, als alles al vastligt?

Dit is in de RIB van 11 oktober verwoord. 

18. Op basis van welke criteria kan onderbouwd worden dat in het geval van de Peperstraat, objectief, sprake is van een RPvE?

De standaardonderwerpen zijn in het RPvE behandeld. 

19. Op welke wijze kan de gemeenteraad overgaan tot het nemen van een besluit, terwijl er nog zo veel onduidelijk is?

De fase die nu voorligt is het afronden van de haalbaarheid. In de volgende fase wordt het Ruimtelijk Plan uitgewerkt en volgt duidelijkheid op zaken die in het kader van de haalbaarheid nog niet aan de orde zijn.

Met vriendelijke groet,

Procesmanager Zaandam Centrum Oost

0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Trending

Mobiele versie afsluiten