Maatschappelijke ontwikkeling
Geen jongeren op straat!
Tijdens de behandeling van onze rondvraag over kamers met kansen in het Zaanstad Beraad van 16 oktober heeft de wethouder de toezegging gedaan dat geen enkele jong volwassene op straat komt te staan, en kunnen in ieder geval voor nu een half jaar langer hun huidige woonruimte behouden!
Onze vragen :
In 2015 heeft Democratisch Zaanstad de problematiek rondom uitstroom Kamers met Kansen aangekaart. In 2015 is na veel overleg uiteindelijk besloten om jongeren een verlenging te geven, al dan niet met verhuizing naar Durghorst, Krommenie.
In november aanstaande, zullen minimaal 50 jongeren hetzelfde probleem hebben als wat in 2015 heeft gespeeld. Het huurcontract via Kamers met Kansen of Parteon loopt af en men staat niet lang genoeg ingeschreven in woningnet om zelfstandig woonruimte te vinden.
Eerder dit jaar heeft Democratisch Zaanstad schriftelijke vragen gesteld over de problematiek huisvesting van jongeren. Van de beantwoording hebben wij kennis genomen en wij zijn blij dat er veel beweging is in dit veld. Echter, veel oplossingen zullen pas in de toekomst starten.
Binnen 2 maanden ontstaat er een groot, acuut probleem voor minimaal 50 van onze jonge inwoners.
Zaanstad biedt nu door middel van Kamers met Kansen een helpende hand voor jongeren die op dat moment niet zelfstandig hun leven op orde kunnen krijgen. Democratisch Zaanstad omarmt dit. Dit instrument, wat een tijdelijke huisvesting betekent, kan alleen succesvol zijn als de jongeren door kunnen stromen. Zoals het er nu naar uitziet hebben jongeren de afgelopen jaren keihard gewerkt om hun leven op orde te krijgen en gaat dit over enkele maanden verloren omdat zij letterlijk op straat komen te staan.
Democratisch Zaanstad heeft de volgende vragen:
1. Hoe wordt voorkomen dat deze jongeren weer van voor af aan moeten gaan beginnen?
2. Welke afspraken zijn er m.b.t. deze jongeren met Kamers met Kansen en met Parteon?
3. Hoe houdt de gemeente toezicht dat er geen ongelijke situaties ontstaan, zoals recentelijk bij Camelot waarbij iemand die korter in contact was met Camelot voorrang kreeg op iemand die al veel langer met Camelot in gesprek is.
4. Hoe ziet de toekomst van Kamers met Kansen er momenteel uit?
5. Hoe gaan we hier in de toekomst mee om?
6. Er zijn ook bewoners bij die ouder dan 27 jaar zijn. Gelden voor hen aparte regels/trajecten?
7. In hoeverre zijn de projecten, genoemd in de beantwoording van de artikel 51 vragen juli jl. m.b.t. jongerenhuisvesting in deze kwestie inzetbaar/toereikend?