Maak verbinding op social met ons:
ZaanZappen met Johan Philips. Dé scherpe blik op Zaanstad - Verrassend, Kritisch, Onvergetelijk! ZaanZappen met Johan Philips. Dé scherpe blik op Zaanstad - Verrassend, Kritisch, Onvergetelijk!

ZaanZappen met Johan Philips

Gratis Parkeeradvies

Zaanstad wil de gemeente duurzaam bereikbaar houden. Het gemeentebeleid kennende houdt dat in dat het gemeentebestuur het centrum van Zaandam duurzaam bereikbaar wil houden

Gepubliceerd

op

Parkeeroverlast is nu al wel een dingetje in Zaanstad, mede veroorzaakt door de woningnood. U kent het vast wel, volwassen kinderen komen niet aan een woning en blijven veel langer bij de ouders wonen. wel willen ze allemaal een eigen bolide rijden. Waar er voorheen één, hooguit twee auto’s voor de deur stonden geparkeerd, staan er nu minstens vier. En dat bij meerdere gezinnen in de straat. Het is vechten om een parkeerplaats. Moet je noodgedwongen dan jouw auto in een andere straat parkeren, dan verhoogt dat daar de parkeerdruk. waterbedeffect heet dat. Kan de inwoner van Zaanstad daar zelf iets aan doen? Jawel, maar het is de vraag of men dat wil. Autogebruik delen, op de fiets naar het werk en daar de bedrijfsauto pakken in plaats van bedrijfswagens in de drukke Zaanse straten parkeren. Meer gebruik maken van fiets of OV. Het kan, maar willen (en kunnen) we het ook?

De gemeente Zaanstad heeft plannen om in de komende jaren 16.000 woningen bij te bouwen. Hoera! 
De regering gaat eindelijk de stikstofnorm naar voorbeeld van de rest van Europa verhogen, dus nogmaals: Hoera! 

“Om de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de gemeente te waarborgen, worden er tal van maatregelen genomen die gericht zijn op het verbeteren van de infrastructuur, het versterken van de sociale cohesie en het bieden van duurzame woonomgevingen.” Zeggen B & W.
Daar horen niet alleen meer parkeerplaatsen bij. Die zullen er nooit genoeg zijn. Er horen ook nieuwe regels bij.

“Verschillende ontwikkelingen en opgaven in de stad vragen om een actualisatie en herijking van de bestaande regels en uitgangspunten. We hebben naast de grote woningbouwopgave in de gemeente Zaanstad diverse opgaven die een beslag leggen op de beperkte openbare ruimte, zoals klimaatadaptatie, waterberging en vergroening. Met duidelijke kaders en parkeernormen aan de voorkant faciliteren we gebiedsontwikkelingen en zorgen wij voor een evenwichtige ruimteverdeling.”

Tja, dat is dan weer minder “Hoera!”, want auto’s en klimaatadaptie en vergroening gaan niet samen. Als belangrijk knelpunt noemt B&W: “De hoge parkeerdruk. In veel wijken van Zaandam is de parkeerdruk hoog (boven de 90%)”.
Oh gelukkig. alleen in Zaandam is de parkeerdruk hoog. in de rest van de gemeente 
Zaanstad is alles oké. 

“Versnipperd invoeren gereguleerd parkeren leidt tot ‘waterbed-effecten’, waarbij bewoners niet gaan parkeren in het gebied waar zojuist gereguleerd parkeren is ingevoerd, maar in omliggende straten waar nog geen gereguleerd parkeren geldt. De parkeeroverlast in die straten neemt dan op zijn beurt toe.
Dit alles vraagt om meer regie vanuit de gemeente met een passend sturend beleid.
De huidige regels en uitgangspunten voor parkeren van de gemeente Zaanstad bestaat uit de ‘Nota Ruimte voor Parkeren 2016′ en de ‘Uitvoeringsnota Parkeren Zaanstad 2016’. 
Dit beleid is aan een actualisatie en herijking toe, want een (hoge) parkeernorm vormt een barrière voor nieuwbouw en functieverandering, er heerst overlast door geparkeerde busjes in de wijk en er is overlast door tekort aan (bewaakte) fietsenstallingen in de binnenstad.”

“Als Zaanstad ook in 2040 bereikbaar, aantrekkelijk en veilig wil zijn zal meer gebruik van openbaar vervoer, fietsen en lopen nodig zijn en een lager gebruik van de auto dan nu het geval is. En dit kan ook: door in het ruimtelijk beleid gericht te sturen op kwalitatief goede publieke ruimten, goed bereikbare voorzieningen en meer gemengde woon/-werkmilieus, maar ook betere openbaar vervoer- en fietsvoorzieningen, meer inzet op deelmobiliteit en meer gereguleerd parkeren.”

Zaanstad wil de gemeente duurzaam bereikbaar houden. Het gemeentebeleid kennende houdt dat in dat het gemeentebestuur het centrum van Zaandam duurzaam bereikbaar wil houden. Ze willen dat meer mensen binnen de gemeente fietsen en gebruik maken van duurzame alternatieven. Het bestuur wil ook graag dat Zaanstad verder kan groeien en de beschikbare openbare ruimte optimaal benutten.

Goed dan, als ‘we’ de gemeente Zaanstad duurzaam bereikbaar willen houden, is het zaak dat we in diverse delen van de gehele gemeente weer gemeentesecretariaten openen. Zodat inwoners voor burgerzaken gewoon even de fiets of de benenwagen kunnen pakken. de trein naar Zaandam is te duur en de bus is te waardeloos.
Beschikbare openbare ruimte? Mensen denken vaak dat zij rustig vier ato’s voor de deuren van de buren kunnen parekeren, omdat zij toch wegenbelasting betalen. Dat zorgt weer voor een waterbed effect. Die wegenbelasting staat natuurlijk los van het gemeentelijk parkeerbeleid. 
Wil of kan je als gemeente niet handhaven op het beleid van 1,3 tot 1,7 auto’s per woning, dan moet je de openbare ruimte anders in gaan delen om overlast te beperken. Hele brede grasstroken minder breed maken en er parkeerhavens creëren. Parkeerstroken vervangen voor parkeerhavens. dan worden straatlengtes niet bezet door auto’s in de lengte geparkeerd, maar in de breedte. dat zorgt voor meer parkeerruimte.
De minder brede grasstroken beplanten met bomen, struiken, planten voor meer biodiversiteit. Dat ziet er niet alleen leuker uit, maar trekt ook meer insecten dan rommelige brede stroken van onverzorgd gras. Win-winsituatie noemen we dat. 
Werkbusjes bij het bedrijf parkeren en niet meer in de straten. ZZP’ers ontheffingen aan laten vragen. 

Fijne week

Johan Philips 

Het laatste nieuws, op jouw manier!

Met plezier brengen we je op de hoogte van spraakmakend nieuws. Beheer zelf je abonnement, kies wat voor jou het beste werkt

Gratis en geen gedoe. Beheer zelf je abonnement, kies wat voor jou het beste werkt. Jij bepaalt We sturen geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Geef je reactie:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter:

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Geef je reactie:

ZaanZappen met Johan Philips

Zaans Centrum voor de Kunsten

Moet een Zaans Centrum voor de Kunsten focussen op beeldende kunst of op culturele activiteiten? Een pleidooi voor échte kunst, zonder het ‘culturele gedoe’. Lees waarom kunst en cultuur niet hetzelfde zijn.

Gepubliceerd

op

Een Zaans centrum voor de kunsten.Daarbij denk ik aan beeldende kunst. Schilderkunst, sculpturen. Ook lekker wegdromen bij een mooi geschilderd tafereel. Jezelf in het getoonde plaatje zien. Kijken naar hoe anderen, kunstenaars, de regio ooit zagen en hoe hedendaagse kunstenaars het nu zien.

Ik denk dat je dan meer affiniteit met de Zaanstreek kweekt bij de jeugd, hun ouders en grootouders. meer trots op de mensen die de Zaanstreek hebben gemaakt tot wat het nu is, of wat het had kunnen zijn.

Maar nee, een centrum van de kunsten moet een plek waar kinderen kunnen experimenteren met koken, podcasts maken. Dans- en theaterlessen. Poppodia. 

Er moest zonodig een cultuurcluster komen. Fluxus hier, Fluxus daar. Het was jaren geleden een hoop gesteggel. Gedonder in de raad, burgers die extreem voor of extreem tegen waren. Het gebouw kwam er niet. Fluxus maakt er een zootje van, met veel ontevreden muziekleraren tot gevolg. 

Ik krijg het gevoel dat de gemeente van Fluxus af wil. En nu moet Fluxus aan de kant voor een CvdK. Wordt het weer eenzelfde verhaal onder een andere naam?  

In het Zaans Museum vind je weinig kunst. Het is meer industriële geschiedenis. Ook belangrijk, want ook dat heeft de Zaanstreek gemaakt. Maar kunst staat wat mij betreft niet vast aan cultuur. Cultuur beleven en leren, podcasts maken, doe je maar bij Fluxus. En koken leer je van je ouders.

Kunst beleven en experimenteren in een Centrum voor de Kunsten, dat zie ik wel zitten. Een mooi gebouw. Een museum. Met echte kunst en zonder dat culturele gedoe.

ik ben voor. En waarschijnlijk te ouderwets.

Een Zaanse Monet. Voor in het nieuwe CvdK

Fijne Week

Johan Philips

0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Geef je reactie:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter:

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Geef je reactie:

Verder lezen

ZaanZappen met Johan Philips

Het 750 jaar bestaan

Een nostalgisch lied over het verdwijnen van de Amsterdamse cultuur, Mokums dialect en tradities rond het 750-jarig bestaan. Lees de emotionele ode aan een veranderend Amsterdam.

Gepubliceerd

op

Afgeleid van ‘d’r is een Amsterdammer dood gegaan’ van Manke Nelis. Dat lied was voor het 700 jaar bestaan gemaakt.

In 50 jaar tijd zijn de meeste Amsterdammers vertrokken, is de meest gekozen jongensnaam Mohammed en spreekt men Goois in de Jordaan. En Engels in de straten. Ik hoorde dat lied en van het dansfeest op de A10. En toen kwam dit eruit:

D’r is een Amsterdammer weggegaan

Hij miste erg zijn eigen taaltje

Hij kreeg zijn pikketanissie niet meer van tante Sjaan

Daarom kwam voor hem de punt niet meer bij ‘t paaltje

De makelaar gebeld

en aan de Zaan beland

Hij kon ook nog kiezen voor een woning daar in Flevoland

De mazzel dan, u kent dat wel, hij’s wieberig gegaan

En allemaal zo rond het 750 jaar bestaan

D’r is een Amsterdammer weggegaan

Mokum is echt naar de filistijnen 

Die Gooische R in de Jordaan

deed zijn Mokums thuisgevoel verdwijnen 

Bij de Wester stond hij stil, gaf zijn tranen vrije loop 

Heel even maar, hij loopt liever met gevoelens niet te koop

Maar met zijn vertrouwde mokum was ‘t wel gedaan 

En allemaal zo rond het 750 jaar bestaan

D’r is een Amsterdammer weggegaan

Hij liet zijn hondje plassen op de wallen

Er kwamen heel veel vreemdelingen aan

En kijk hoe ze de stad verknallen 

De voertaal Engels, dronken zwervers in Centraal

Halsema mag het houden allemaal 

De Mokumse cultuur voorgoed vergaan

En allemaal zo rond het 750 jaar bestaan

D’r is een Amsterdammer weggegaan

Die hoek is leeg daar in het stam cafeetje

Geen mens die nog aan hem denkt, ze zijn gegaan 

Hij mist z’n stad iedere dag nog wel een beetje

Geen Nederlands meer op ‘t rak,

hij was er niet meer blij

Nu staat hij met klompen aan z’n voeten in de klei

Je kunt er niet omheen, je moet er even stil bij staan

En allemaal zo rond het 750 jaar bestaan.

Fijne week 

Johan Philips

5 Score (1 stem)
Waardering artikel
Reacties: Geef je reactie:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter:

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Geef je reactie:

Verder lezen

ZaanZappen met Johan Philips

Wonen of brandnetels?

SP en PvdD willen bouwprojecten vertragen voor biodiversiteit, terwijl woningzoekenden al jaren wachten. Waarom prioriteit geven aan onkruid boven woningnood? Een kritische blik op zinloze politieke debatten

Gepubliceerd

op

In het kader van onzinnige moties indienen, deze keer moties over snippergroen en onkruid zo lang mogelijk laten staan op terreinen die bouwrijp gemaakt moeten worden. Bouwgrond volstorten met zand dat tijd nodig heeft om in te klinken is not done voor twee raadsfracties. Zo lang mogelijk het onkruid laten staan om de biodiversiteit te bevorderen is de wens van SP en PvdD. 

De SP wil wel via een amendement bewerkstelligen dat woningcorporaties meer ruimte krijgen om te investeren in de sociale woningvoorraad, maar daarna wachten tot het onkruid op de bouwplaats twee kontjes hoog staat graag.

Vergeet de kleine gezinnen, starters, senioren die al vele jaren wachten op woonruimte. 

Als er niets zinnigs te verzinnen is waar inwoners het algemeen nut van inzien, dan verzinnen we iets waar niemand op zit te wachten. Iets waar we lekker lang over kunnen debatteren tijdens de behandeling van de voorjaarsnota. Laat al die woningzoekenden maar wat langer wachten. 

Hebben we een oude buurt gesloopt om te herbouwen, dan moeten al die mensen, die al elf jaar of langer op de wachtlijst staan, alweer voor hun geschikte woonruimte hun neus voorbij zien gaan. Stadsvernieuwingsurgenten gaan voor. En als het aan deze fracties ligt duurt het nog langer, want onkruid en vooral muizen en klustervliegen gaan voor. In ieder geval tijdens de behandeling van de voorjaarsnota.

Je moet je vijf minuten spreektijd toch ergens mee vol kletsen. Om daarna te moeten constateren dat de rest van de raad er anders over denkt. Hoe sneller de zandlaag is ingeklonken, hoe eerder je kunt gaan bouwen. 

Maar ja, je zal maar van brandnetelthee houden. Of jezelf graag horen oreren..

Fijne week

Johan Philips 

0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Geef je reactie:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter:

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Geef je reactie:

Verder lezen

MEEST GELEZEN