Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid
Democratisch Zaanstad ziet in arrest Hoge Raad struikelblok voor plannen Peperstraat
Artikel Zaanstad.nieuws.nl:
In het hele land zijn alarmbellen afgegaan nadat de Hoge Raad eind vorige maand bepaalde dat gemeenten hun grond niet onderhands mogen verkopen zonder potentiële andere gegadigden de kans te geven ook een bod uit te brengen. Dit brengt woningbouw in gevaar en Democratisch Zaanstad meent dat ook de Peperstraat daar bijhoort.
Fractievoorzitter Juliëtte Rot wil weten of Zaanstad al begonnen is met een inventarisatie van lopende en toekomstige projecten die mogelijk door het arrest in gevaar komen en of er contracten moeten worden herzien. Directeur Jan Fokkema van de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen adviseerde ontwikkelaars die plannen hebben om een gebied te ontwikkelen dat deels op gemeentegrond ligt even pas op de plaats te maken en de consequenties van de uitspraak goed te analyseren. Gaat Zaanstad dat advies opvolgen voor MAAK.Zaanstad Centrum Oost en meer specifiek de Peperstraat?
Andere gegadigden?
Daar wil ontwikkelaar Opportunity Vastgoed aan de slag met sloop en nieuwbouw, maar is er wel een selectieprocedure met ‘objectieve, toetsbare en redelijke criteria’ geweest waar alle mogelijke geïnteresseerde ontwikkelaars aan mee konden doen, zoals de Hoge Raad nu verplicht heeft gesteld? Heeft de gemeente grond verkocht aan Opportunity? Heeft de gemeente de projectontwikkelaar benaderd voor dit project of andersom? Waren er meerdere gegadigden te verwachten voor de vernieuwing van de straat? Het zijn allemaal vragen waar Rot antwoord op wil.
‘Uiterst onzeker’
Voor de Peperstraat is nog geen bestemmingsplan of ander planologisch regime vastgesteld, wat volgens DZ de nieuwbouw ‘uiterst onzeker’ maakt, ‘zeker nu gemeenten hun verkoopprocedures tegen het licht moeten houden’. Een woordvoerster van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zei eerder dat er onzekerheid is bij gemeenten en marktpartijen hoe verstrekkend het arrest van de Hoge Raad is: ‘Het is niet te hopen dat lopende onderhandelingen en gesloten overeenkomsten worden aangevochten,’ zei zij. Neprom-directeur Fokkema liet weten dat het nieuwe kabinet snel zou moeten ingrijpen ‘om verdere vertraging in de bouw van woningen te voorkomen’.
Sein op diep donkerrood
Directeur Coen van Rooyen van branchevereniging Woningbouwers NL zei te vrezen dat veel gemeenten ‘in een soort kramp zullen schieten’ waarbij ieder contract dat in de afgelopen jaren is gesloten wordt herbeoordeeld. ‘Hebben ze die procedure goed gevolgd? Zo niet dan drukken ze op de pauzeknop.’ Hij sprak van ‘desastreuze gevolgen voor de woningbouw’: ‘Om de komende tien jaar een miljoen woningen neer te zetten, moeten alle seinen op groen staan. Eén van die seinen staat nu op diep donkerrood.’