ZaanZappen met Johan Philips

Geen klimaatburgemeesters nodig, maar gezond werkend innovatief verstand

Gepubliceerd

op

Met deze foto probeert de gemeente Zaanstad inwoners te bewegen zich aan te melden voor de (vrijwillige) functie van klimaatburgemeester. En dat nou net op de dag waarop bekend werd dat het in Nederland juist 2-3 graden kouder kouder zal gaan worden.


“Klimaatburgemeesters kunnen gemeenten helpen bij het stimuleren van anderen om duurzaam te gaan leven.”


Er zijn al vier Zaanse klimaatburgemeesters, maar die hebben klaarblijkelijk nog niet voldoende succes gehad in overtuigen van hun gemeentegenoten dat duurzaam leven helemaal “de bom” is. Dat is ook moeilijk als het stroomnet nu al overbelast wordt door energie terugleverende zonnepanelen op de particuliere Zaanse daken.

Niet overtuigend

Ze hebben de gemeente zelf ook nog niet kunnen overtuigen om in de Zaanse wijken en buurten batterij-stations neer te zetten om daar zonnestroom van die daken aan te laten leveren, zodat elektrische laadpalen mede daardoor gevoed kunnen worden of buurtgenoten zonder panelen daarvan kunnen meeprofiteren. Nee, meer klimaatburgemeesters zijn er nodig.


“Voorbeelden van activiteiten die Klimaatburgemeesters zoal organiseren zijn het opzetten van een kledingkettingruil, het gezamenlijk inkopen van laadpalen, het organiseren van een vegetarische buurtbarbecue of het vergroenen van een straat met geveltuinen.”


Laadpalen die het stroomnet nóg meer overbelasten,  daar kunnen 400 klimaatburgemeesters ieder weldenkend mens niet van overtuigen. Van vegetarische speklapjes en kipspiesjes waarschijnlijk ook niet en nóg meer onverzorgd groen in de Zaanse straten waar bijen en vlinders nog niet dood gevonden willen worden, weinig kans.


“je kunt als Klimaatburgermeester ook je werkgever adviseren over duurzame mobiliteit”

Ja, want elektrische fietsen en/of auto’s van de baas hebben géén last van een overvol electriciteitsnet. Legt de baas zijn bedrijfsdak vol met zonnepanelen, of misschien met horizontale windturbines, dan raakt het net weer overvol, waardoor de energievangers uitgezet moeten worden. De werkgever moet natuurlijk ook terugleveringskosten betalen. Daarvan worden dan voor iedere duurzaam denkende burger en ondernemer de tarieven al snel flink verhoogd en geen klimaatburgemeester die dáár iets aan doet.

Boom op foto gaat niet verdorren

In Nederland denkt men dat wij met ons postzegellandje de opwarming van de aarde tegen kunnen gaan, zodat de zeestroming die Europa van warmte voorziet niet verdwijnt. Het stoppen van die stroming zou erop kunnen uitdraaien dat zelfs al ergens vanaf 2025 een abrupte afkoeling zou kunnen inzetten van het regionale klimaat in vooral West-Europa en Noord-Amerika, zegt men. Die boom op die foto gaat niet verdorren in Zaanstad en Nederland. We krijgen hier hele groene wouden met elanden en wolven.

Iedereen moet zonne-energie kwijt kunnen

Als dat zo is laten Burgemeester en wethouders hun collega’s in den lande, de provinciale besturen, de Nederlandse regering, de EU ervan overtuigen dat de salderingsregeling moet blijven bestaan, er geen terugleverkosten moeten worden betaald en dat iedereen zijn overtollige zonne-energie kwijt moet kunnen in het net of gemeenschappelijke batterij-stations. In plaats van de werkende mensen te proberen te overtuigen hun elektrische apparaten onbeheerd overdag te laten draaien of anders hun zonnepanelen op zonnige dagen uit te zetten. 

Daar heb je geen 400 klimaatburgemeesters voor nodig, maar slechts gezond werkend innovatief verstand.

4 Score (1 stem)
Waardering artikel
Reacties: Geef een reactie:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Geef een reactie:

MEEST GELEZEN

Mobiele versie afsluiten