Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Voortgang Peperstraat onttrekt zich (ook) aan zicht politiek

DZ vraagt maar weer eens naar stand van zaken Peperstraat

Gepubliceerd

op

Krijgen voor de gemeentekas desastreuze debacles als de afgeblazen bouw van een gevangenis in het Vijfhoekpark en het Cultuurcluster (beide in een referendum door de bevolking weggestemd) en de nieuwbouw van de Toermalijn in Wormerveer (geklungel  van hoog niveau) een vervolg in de Peperstraat? DZ is er niet zeker van dat de geplande stadsvernieuwing daar door kan gaan.

Democratisch Zaanstad vernam dat de planning opnieuw is uitgesteld en wil de achtergronden daarvan weten. Heeft het te maken met de gasleiding die lang over het hoofd werd gezien en toen opeens een behoorlijke sta in de weg bleek? Is daar al een oplossing voor gekomen? En waarom heeft de gemeenteraad al sinds 2 februari niets meer over de Peperstraat vernomen, noch van het college, noch van ontwikkelaar Opportunity Vastgoed?

Niet te volgen

Er moet al een duizelingwekkend aantal ambtelijke uren in de herontwikkeling van de Peperstraat zijn gaan zitten, net als bij de eerder genoemde gesneefde projecten. Maar één van de ingrijpendste projecten in het hart van Zaandam is voor burgers uiterst lastig te volgen – en dus ook voor fractievoorzitter Juliëtte Rot van DZ. Zij probeert nu via schriftelijke vragen antwoorden te krijgen. Is er bijvoorbeeld al een beslissing genomen over het behoud of de sloop van de Beatrixflat? Zo ja, hoe luidt die dan?

Herhuisvesting

Het meest heikele punt is uiteraard de herhuisvesting van de bewoners van de Peperstraat. Die roeren zich regelmatig op sociale media met als rode draad dat zij zich (nog steeds) niet gehoord voelen. En ook zij worden volgens Rot slecht op de hoogte gehouden over de voortgang van het project. Zij vraagt onder meer of de gemeente medewerking verleent aan Opportunity om huurovereenkomsten aan te bieden via de Leegstandswet (waardoor de rechten van vaste huurders vervallen) en waarom Zaanstad vasthoudt aan sloop binnen twee jaar terwijl Opportunity het inmiddels heeft over bijna drie jaar.

Onderzoek

En zo zijn er nog wel wat vragen over de juridische positie van de huurders, die overigens ook in de belangstelling staat in Den Haag. De Kinderombudsman en de Nationale Ombudsman doen landelijk onderzoek naar de rechtsbescherming van gezinnen die uit huis worden gezet omdat hun woning gesloopt of vernieuwd wordt. De twee instanties verwachten het onderzoek dit najaar af te ronden.

Bron: Zaanstad.nieuws.nl

0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

MEEST GELEZEN

Mobiele versie afsluiten