Nieuwsbrieven

DZ Nieuwsbrief | jaargang 2, nummer 4

Met deze keer: de gemeente faalt bij betrekken inwoners bij grote projecten, de welstandsnota, een betere referendum verordening en nog veel meer!

Gepubliceerd

op

Onze eerste openbare nieuwsbrief!

Beste lezers,

Welkom bij onze eerste openbare nieuwsbrief! In onze nieuwsbrief behandelen wij de hoogtepunten van de politieke week en wat ons verder bezig houdt. Veel leesplezier en mocht u interessante aanvulling of tip weten, neem gerust contact met ons op.

Afgelopen donderdag (3 februari) was het een drukke raadsvergadering. Zo druk, dat veel van de agenda is doorgeschoven. Hieronder een samenvatting van de onderwerpen:

Welstandsnota

(door Jos Kerkhoven, dossier Jos Kerkhoven en Marianne Doeves)
Helaas heeft onze motie het niet gehaald om het college op te roepen om in de geest van de omgevingswet en het grote belang van het betrekken van alle betrokkenen aan de voorkant van planontwikkeling, hiertoe een proces op te stellen, zodat vanaf de start van ontwikkeling van de woningbouwcorporaties alle aspecten duidelijk zijn en vanuit brede deskundigheid keuzes gemaakt kunnen worden.
Wij hebben wel voor het raadsbesluit gestemd, wat is aangenomen met 34 voor en 3 tegen.

Statutenwijziging Zaanse Schans

(door en dossier van Jos Kerkhoven)
De statutenwijziging voor de Stichting De Zaanse Schans die met 30 voor en 7 tegen stemmen is aangenomen is ons inziens een drama voor de ondernemers, bewoners, erfgoedpartijen, molens etc. die hierdoor monddood zijn gemaakt. Het driekoppig ‘Regentenbestuur’ besluit alles en de stakeholder hebben niet meer dan een adviserende rol. Helaas ontbreekt het bij veel raadsleden aan parate kennis over het dossier Zaanse Schans, waardoor dit soort beslissingen worden genomen.

Referendum verordening

(dossier Juliëtte Rot, met ondersteuning van Maikel Kat en Peter Klos)
De referendum verordening van 2021 is aangenomen. Van al onze ideeën ter verbetering van het democratisch gehalte van de verordening, is alleen de in een motie gegoten oproep om digitale steunverklaringen (beter) mogelijk te maken overeind gebleven.
Desondanks is deze verordening een stap in de goede richting. Wij hopen dat wij ooit onze mede inwoners een bindend referendum (waarvoor de wet moet worden aangepast) mogen presenteren!
Na een eerstvolgend referendum kunnen we goed zien wat in de praktijk wel en niet werkt en ontstaat een nieuwe kans voor weer een stap voorwaarts t.a.v. het betrekken van inwoners bij belangrijke besluitvorming.

Raadsbesluit Principebesluit Ontwikkelstrategie MAAK.Achtersluispolder

(door Jos Kerkhoven, dossier Jos Kerkhoven)
Democratisch Zaanstad vindt het belangrijk dat we wonen en werken goed blijven combineren in Zaanstad. Die combinatie van bedrijvigheid en wonen zit Zaanstad van oudsher in het bloed. De nota strategie bedrijventerreinen laat heel duidelijk zien dat de beschikbare ruimte binnen 7 jaar op is. Dat is voor ons niet acceptabel. Dat betekent namelijk dat we alle flexibiliteit missen om bedrijven te kunnen laten vestigen, groeien, verplaatsen. Tegelijkertijd is er een grote woningbehoefte. Wat ons betreft streven we niet rucksichtslos het getal van 20.000 woningen na, maar gaan met elkaar goed in gesprek hoe we zowel kunnen wonen en toch ruimte en duidelijkheid houden voor onze bedrijven. De onduidelijkheid die er nu is jaagt bedrijven weg. Wij hebben daarom tegen dit raadsbesluit gestemd. Helaas wel aangenomen met 27 voor en 10 tegen.

Een bruggetje naar een toren : het falen inwoners te betrekken

(dossier Juliëtte Rot)
Bovenstaande is een mooi bruggetje naar een toren: de toren bij de Witte Olifant, waar vorige week al over is bericht. Een toren die, zonder de omwonenden erbij te betrekken, door de spreekwoordelijke strot lijkt te worden geduwd.
In het NHD deze week ruim aandacht voor het in zijn algemeenheid falen van de gemeente om inwoners tijdig en volledig te betrekken bij grote projecten. Eerder al hadden wij u bericht over waar het bij het project Badhuisweg misloopt.


Een van onze prioriteiten voor de komende verkiezing is het loslaten van het streven 20.000 woningen in binnenstedelijk gebied te ontwikkelen. Woningbouw gaat nu al verkeerd, vooral ten aanzien van participatie, en dit zal alleen maar erger worden bij een hogere bouwambitie.
Dat er gebouwd moet worden is voor iedereen duidelijk, maar wel voor en niet ten kosten van onze mede inwoners. Wij houden u op de hoogte!

Met vriendelijke groet,
Peter Klos

0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

MEEST GELEZEN

Mobiele versie afsluiten