

ZaanZappen met Johan Philips
Lering trekken
Het verbouwen van woningen naar meerdere hotelletjes zou in de huidige tijden van woningnood al een weigeringsgrond moeten zijn
Vorige week vond er een openbare hoorzitting plaats over de verbouwing van twee woningen tot twee hotels. Daarover stelde DZ in maart al technische vragen. Want hoezo moeten woonhuizen worden omgebouwd tot hotelletjes in een buurt die omringd is door grote hotels? Klopt dat eigenlijk wel?
De buurt is al jaren bezig om in samenspraak met de gemeente verkamering, woningsplitsing en Airbnb uit de buurt te weren. En dan geeft de gemeente hier wel een vergunning voor. Ondertussen wonen een aantal Bulgaren met gezinnen in de betreffende woningen en er wordt regelmatig overlast gemeld. Precies daarom is de buurt zo fel tegen verkamering en opsplitsing.
De aanvraag voor de verbouw van twee woonhuizen naar twee hotels aan de Hogedijk in Zaandam werd ingediend in 2023 en wordt door de gemeente Zaanstad behandeld onder het stelsel van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).
“De gemeente heeft de verbouw van de woningen naar twee hotels beoordeeld als passend binnen de voorschriften van het vigerende bestemmingsplan. Bij de maak van het bestemmingsplan is reeds afgewogen dat de vestiging van een hotel op deze locatie passend is.”
Er is volgens de gemeente dan ook geen ruimte om in dat kader voorschriften te stellen om hotels in die gebied te beperken. “
Deze afweging is reeds gemaakt bij de vaststelling van het bestemmingsplan. Er geldt op deze locatie een ‘gemengde bestemming, waardoor meerdere functies zijn toegestaan.”
Vergunningaanvragen worden getoetst aan geldende wet- en regelgeving, aldus de gemeente.
“Bij uitblijven van weigeringsgronden, dient een vergunning te worden verleend. Een vergunninghouder dient zich aan een afgegeven omgevingsvergunning te houden. Afwijken van de vergunning heeft tot gevolg dat hier handhavend tegen op getreden kan worden.”
De aanvrager voor Hogedijk 147 en 149 is tevens door de gemeente gewezen op de verplichting voor een horeca-exploitatievergunning (volgens de APV) voor het exploiteren van een hotel. Die was in maart 2024 nog niet aangevraagd.
“De behandeling van deze aanvraag vroeg meer tijd dan de resterende termijn, waardoor het beslistermijn werd verlengd. De verlenging was nodig doordat we intern op advisering moesten wachten en deze daarna (juridisch) gecontroleerd en beoordeeld moesten worden. Om een zorgvuldige afhandeling van deze aanvraag te waarborgen was extra tijd nodig.”
Dat duidt erop dat er geen standaard aanvraag was gedaan. In het algemeen geldt dat vergunninghouders (of diens aannemer) de start van vergunningplichtige werkzaamheden dienen te melden bij de toezichthouders.
“In de praktijk blijkt echter dat dit niet altijd of te laat gebeurt, waardoor de toezichthouders pas geconfronteerd worden met werkzaamheden of (nieuw) gebruik wanneer de omgeving hier overlast van ervaart. Helaas ontbreekt er handhavingsbeleid en is er onvoldoende capaciteit om alle niet gestarte en/of niet gemelde realisaties te monitoren. Voor de locatie aan de Hogendijk 147 geldt dat er al een handhavingsgeschiedenis aanwezig was. Dit in combinatie met de opgedane ervaringen heeft ervoor gezorgd dat de locatie verscherpt toezicht kent.”
Dat de buurtbewoners van de woningen aan de Hogedijk bezorgd zijn is dus helemaal niet zo verwonderlijk. Het verbouwen van woningen naar meerdere hotelletjes zou in de huidige tijden van woningnood al een weigeringsgrond moeten zijn. Zeker als de betreffende panden door de eigenaar al zijn volgepropt met Bulgaren. Het gaat dus niet om twee naast elkaar gelegen hotels voor toerisme. Het ene na het andere ‘hotel’ voor langdurige opvang van psychische patiënten of arbeidsmigranten is een reden om de bezwaren van omwonenden, die er in dit geval al jaren bezwaar tegen maken, serieus te nemen. Een tweede weigeringsgrond, dus.
We wachten de uitspraak van de hoorcommissie met interesse af. Ondertussen moet er iets bedacht worden: er moet handhavingsbeleid komen en er moet in bestemmingsplannen worden opgenomen dat woningen en winkels verbouwen tot hotels niet onder ‘gemengde bestemming’ valt. Lering trekken heet dat.
Fijne week
Johan Philips

ZaanZappen met Johan Philips
Pot-Jan-dikkie-nog-es-an-toe-zeg
Een pilot om een Krommenieër buurt van het gas af te halen is het nieuwe plan. Er is een tekort aan elektriciteit en in het kader van vraag en aanbod zal er meer elektriciteitsverbruik worden en zal de elektriciteit daardoor voor iedereen duurder worden

We hadden het kunnen weten. Om de verkoop van veel te dure elektrische auto’s te stimuleren gaat minister Madlener van infrastructuur het gebruik van de conventionele benzineauto nog duurder maken. En dat omdat de klimaatdrammers van D66 zo nodig willen weten wat Madlener gaat doen aan de dalende verkoopcijfers van E-auto’s.
Er verdwijnen veel van de belastingvoordelen voor elektrische rijders. Sinds januari is de aanschafsubsidie al afgeschaft en worden elektrische wagens niet langer vrijgesteld van wegenbelasting. Vanaf 2026 wordt het bijtellingstarief voor elektrische auto’s gelijk aan dat voor brandstofauto’s en wordt de wegenbelasting dan opnieuw verhoogd, naar driekwart van het reguliere tarief.
De gewone man zal nooit een elektrische auto kunnen bekostigen. Zeker niet nu ook de voordelen van zijn zonnepanelen hem eerder zijn afgenomen. De gewone man moet en zal ieder voordeel worden ontnomen om de klimaatdoelstellingen te halen.
De in Nederland toch al veel te hoge benzineprijzen gaan €0,26 omhoog. Het is ronduit schandalig!
Madlener is blij met de opkomst van de elektrische auto: het voertuig scoort immers ‘enorm goed’ wat betreft de uitstoot van stikstof, fijnstof en CO₂. Het afschaffen van de belastingvoordelen is volgens hem jammer, maar financieel noodzakelijk. Hij begrijpt dat dit het vertrouwen van elektrische rijders in dit kabinet niet ten goede komt. ‘Vertrouwen komt te voet en gaat te paard’, aldus de minister.
Dus wat te doen? Het vertrouwen van benzinerijder Jan Modaal in dit kabinet moet gelijkwaardig aan dat van de E-rijders dalen. Samen uit samen thuis, toch?
In Den Haag vergeet men klaarblijkelijk dat voor al die elektrische batterijen grondstoffen nodig zijn die elders in de wereld uit oerwoudgrond moeten worden gehaald. Daardoor worden CO2 vreters en zuurstofmakers (bomen) in razend tempo gekapt. Om de kosten van de batterijen te drukken laten we ze in China maken. Lekker goedkoop en goed voor de Chinese economie. Als die goedkope batterijen in Europa in auto’s, scooters of fietsen worden gebouwd zijn ze ondertussen al drie keer zo duur geworden. Ach, alles voor de klimaatdoelstellingen in dat kleine stipje op de wereldkaart: Nederland.
Daar gooit de de mopperende burger de economie niet plat. Daar slaakt de burger een diepe zucht en werkt hij/zij zijn/haar rug kapot en zijn/haar humeur om zeep om het klimaatgezwets van politici te bekostigen.
In Zaanstad denkt men ook niet mee met de eigen inwoners. Er worden overal elektrische laadpalen geplaatst en daarbij twee parkeerplaatsen gereserveerd voor E-auto’s. Vervolgens staan die palen er maandenlang ongebruikt met een vuilniszak over de P-borden, want er is geen E beschikbaar.
In Zaanstad doen ze graag mee met het drammen.
Een pilot om een Krommenieër buurt van het gas af te halen is het nieuwe plan. Er is een tekort aan elektriciteit en in het kader van vraag en aanbod zal er meer elektriciteitsverbruik worden en zal de elektriciteit daardoor voor iedereen duurder worden.
Mijn advies: weiger mee te doen met die pilot. Laat je als bewoners niet een subsidie of ander voordeel beloven, want je weet; opeens vervalt iedere belofte en betaal je je blauw. Sta er in ieder geval op dat de gasleiding aangesloten blijft liggen, zodat je zo weer terug kan als de kluit belazerd wordt.
Laat de overheid eerst maar eens voor heel Nederland de zaakjes goed op orde maken voordat ze de welwillende burgers in het ongeluk storten. Laat ze eerst de schade die de Ruttes, Kaagjes, Jettes en Timmermannen in de afgelopen jaren hebben aangericht weer repareren, voordat we nog één zuurverdiende euro van de belastingbetaler gaan uitgeven aan dit soort onzekere projecten.
Pot-Jan-dikkie-nog-es-an-toe-zeg. (En dan houd ik me nog in)
Fijne week
Johan Philips

ZaanZappen met Johan Philips
Een Zaanse Burgemeester
Als de burgemeester van Zaanstad nou eens zou zeggen dat Zaanstad vol is. Dat er voldoende aan opvang wordt gedaan en dat er verder niemand van buiten Zaanstad meer bij kan op de enorme sociale huurwachtlijst.

Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) diende in februari een wetsvoorstel in om voorrang voor statushouders voor sociale huurwoningen te schrappen. Dat vindt zij noodzakelijk om de schaarste op de woningmarkt eerlijk te verdelen, en te zorgen voor gelijke kansen voor alle woningzoekenden.
De regio Zaanstreek-Waterland wil daar echter niets van weten, het wetsvoorstel zou meer kosten en daklozen opleveren, en de woningnood wordt er niet mee opgelost. In een gezamenlijk statement vragen ze minister Mona Keijzer haar idee te laten vallen.
Onze burgemeester Jan Hamming noemt het wetsvoorstel tegenstrijdig. Gemeenten blijven namelijk wettelijk verplicht om statushouders te huisvesten, maar kunnen dat straks niet meer met voorrangs- of urgentieregelingen doen. “Dat leidt tot een onuitvoerbare taak. Zonder huisvesting van statushouders in sociale huurwoningen zal de doorstroom uit de opvang stokken. Zonder doorstroom raken opvanglocaties waarschijnlijk overspoeld. Zeker omdat volgens de gemeenten één op de drie mensen in deze centra al een verblijfsvergunning heeft. Dat leidt tot meer daklozen en hogere kosten voor alternatieve vormen van huisvesting en maatschappelijke opvang. Dit zet de leefbaarheid en veiligheid onder druk.”
Aan de andere kant, vaak is de reden om naar Nederland te komen juist omdat je hier zo fijn snel een woning krijgt en daarbij geholpen wordt aan een baan of uitkering. Dat is nou net wat de Nederlandse regering wil tegengaan. Een slechte doorstroming vanuit het AZC naar sociale huurwoningen helpt daarbij. wordt je dan toch statushouder, dan ben je Nederlander en moet je net als alle andere Nederlanders braaf zo’n 11-17 jaar je beurt afwachten.
Nee, natuurlijk lost het de woningnood niet op. Maar er zijn ook in Zaanstad veel kleine gezinnen en starters bij wie de nood hoog is, meneer de burgemeester. En dan helpt het niet dat je een passende woning al bij een bezichtiging aan je neus voorbij ziet gaan aan mensen die geen woord Nederlands spreken. Dat voelt niet eerlijk als jij al je hele leven in Zaanstad woont. Dat levert gezinsstress op. Meer echtelijke ruzies, slechtere concentratie bij de kinderen op school en bij de ouders op het werk.
De gemeenten lichten alleenstaande minderjarige vreemdelingen uit bij het voorrang verlenen, zegt men, omdat zonder stabiele huisvesting de kans op langdurige afhankelijkheid van sociale voorzieningen voor deze doelgroep toeneemt. Er zullen problemen komen bij het maken van afspraken met woningcorporaties over het huisvesten van deze doelgroep. De negatieve effecten komen terecht op het bordje van gemeenten. onder andere onze burgervader hoopt niet dat de minister hierop aanstuurt.
We mogen toch echter wel aannemen dat alleenstaande minderjarigen niet met voorrang in eengezinswoningen worden gestopt. Daar ligt het probleem denkelijk niet.
Het probleem ligt natuurlijk voornamelijk aan het niet kunnen bouwen van genoeg nieuwe woningen. Dat is onder andere het gevolg van het klimaatgedram van Jan Hammings huidige landelijke partijleider Timmermans toen die nog Eurocommissaris en de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie was. Hele bouwprojecten liggen jaren lang stil omdat er wel eens een enkel voor Zaanstad of Nederland zeldzaam plantje uit zou kunnen sterven door de gevolgen van eventuele stikstofuitstoot. Omdat Timmermans met zijn gedram natuurlijk het beste voorbeeld moest geven liggen de stikstofnormen veel lageren strenger in Nederland dan in de rest van Europa. Dat moet nu ook door de huidige regering rechtgetrokken worden en dan kan er weer fijn ook voor Zaanse gezinnen gebouwd worden.
Deze week werd bekend dat veel mensen uit de Amerikaanse LHBTIQ+ gemeenschap het liefste naar het zo heerlijk tolerante en vrije Nederland willen verhuizen, want de nieuwe Amerikaanse president doet niet aan gendergelijkheid. ‘The land of the free’ gaat niet op voor iedereen aan de overkant van de vijver. Je gaat je afvragen waar die mensen dan gaan wonen en van wie ze dan een urgentieverklaring voor een woning krijgen. Om nog maar te zwijgen over Amerikaanse vrouwen die allemaal baas in eigen buik willen blijven. Amerika gaat namelijk 100 jaar terug in de tijd en Nederland staat bekend als een land waar banen, zorg, huizen en wiet voor het oprapen liggen. Maar, en ik had nooit gedacht het te zullen zeggen, Nederland zit vol. Zelfs voor de eigen bevolking. Er kan geen medelander meer bij. We hebben geen huizen en we moeten ook nog ruimte overhouden om ons nieuw op te bouwen leger op te kunnen laten oefenen.
Als de burgemeester van Zaanstad nou eens zou zeggen dat Zaanstad vol is. Dat er voldoende aan opvang wordt gedaan en dat er verder niemand van buiten Zaanstad meer bij kan op de enorme sociale huurwachtlijst.
Na 50 jaar van PVDA burgemeesters van buiten wordt het voor Zaanstad wellicht eens tijd voor een Zaanse burgemeester! Een die er ook voor alle Zaanse gewone man en en vrouwen en hun gezinnen is.
Fijne week
Johan Philips

ZaanZappen met Johan Philips
Leegstand is verhuren
We hebben woningen nodig, maar niet voor nieuwe bewoners. De huidige bewoners van Zaanstad hebben woonruimte nodig

Het wordt tijd dat er een leegstandsverordening in Zaanstad wordt ingevoerd. De gemeente Zaanstad is dan wel bang voor waterbedeffecten als het bijvoorbeeld draait om betaald parkeren, maar omdat in Amsterdam geen obscure hotelletjes meer mogen gestart in panden in woonbuurten is het waterbedeffect dat dit meer in Zaanstad voorkomt. Dat moet een halt worden toegeroepen.
Zaanstad trekt overlast door arbeidsmigranten en illegale prostitutie aan door het toestaan van dit soort ‘hotels’. Zelfs als veel buurtbewoners bezwaar maken tegen zo’n hotel, ziet Zaanstad geen mogelijkheid om een vergunning te weigeren. Daarom mag je verwachten dat er -na de zoveelste Zaanse hoorzitting over een ongewenste verbouwing van woningen tot hotel- al een verbod in de pen zit. Of in ieder geval een verordening die dat vervelend moeilijk maakt.
In juli 2021 aanvaarde de gemeenteraad van Zaanstad een Plan van Aanpak Leegstand. Dit naar aanleiding van een motie van DZ uit oktober 2020. Dit Plan van Aanpak Leegstand was en is nodig om de opkomende en structurele leegstand van commercieel vastgoed tegen te gaan, om de aantrekkelijkheid van Zaanstad te vergroten als vestigingsstad voor potentiële nieuwe bewoners en ondernemers als mogelijke woon- en werklocatie. maar wat doen we met leegstaande woonhuizen? laten verpauperen tot een belegger er uiteindelijk een zogenaamd hotel van wil maken? Moeten ook eigenaren/coöperaties niet aan eenzelfde regel worden gebonden? Niet leeg laten verpauperen, maar al dan niet tijdelijk verhuren.
We hebben woningen nodig, maar niet voor nieuwe bewoners. De huidige bewoners van Zaanstad hebben woonruimte nodig. Dus maak van leegstaande panden starters-, jongeren-, of seniorenwoningen. Geen hotels waar toeristen nog niet dood gevonden willen worden. Een leegstandsverordening met een artikel dat dit verbiedt is noodzakelijk. Voor de woningzoekenden uit Zaanstad.
Onder de landelijke Leegstandwet kunnen gemeenten regels opstellen in een leegstandsverordening over het melden van leegstaande woningen en/of andere panden. Ook biedt de leegstandwet opties voor tijdelijke verhuur van panden die bijvoorbeeld op de nominatie staan voor sloop of renovatie. De meldplicht wordt verkort van zes naar drie maanden. De daaropvolgende periode waarin er overleg tussen gemeente en eigenaar moet zijn van drie naar twee maanden. Daarmee wordt het proces waarbij een eigenaar wordt aangesproken op leegstand met vier maanden verkort. Eigenaren krijgen de verplichting om de woning tijdelijk te verhuren. Zo niet, dan moet er een dwangsom worden betaald.
Op dit moment hebben slechts 26 gemeenten een leegstandsverordening, de meeste hebben er dus geen, waaronder Zaanstad dat wel een plan van aanpak heeft opgesteld, wat nog altijd niet in werking is. De Woonbond wil dat elke gemeente een leegstandsverordening met leegstandsregister hanteert, waarbij eigenaren leegstand verplicht moeten melden. Met de aanscherping van de leegstandwet kunnen leegstaande gebouwen eerder worden benut.
Hoe groot is de leegstand per wijk in Zaanstad? Zie het kaartje hieronder.
In het plan van aanpak noemt de gemeente Zaanstad wat zij in het centrum van Zaandam zoal aan leegstand hebben gedaan. De rest van Zaanstad moet nog herontdekt worden. Lege bedrijfspanden bestemmen voor bedrijven, niet voor hotels. Of ombouwen naar woningen. Lege woningen zo snel mogelijk verhuren, in ieder geval tijdelijk tot er een definitieve nieuwe huurder of eigenaar is gevonden. Geen verkameringen meer om gastarbeiders in te proppen (en ze er weer uit te schoppen als de baan vervalt), maar woningen voor onze jongeren, gezinnen en senioren. En dan ook in alle kernen binnen de gemeente. Gewoon omdat die al jaren wachten en vaak nog jaren moeten blijven wachten om in de buurt van hun familie en bekenden te kunnen wonen.
Gewoon zwart op wit hoe de gemeente Zaanstad alles op alles zet om Zaankanters aan woonruimte te helpen en anderen stopt om dit tegen te gaan.
Fijne week
Johan Philips


- Nieuws1 maand geleden
Rechter geeft raadslid Juliëtte Rot voor de tweede keer gelijk in ‘mailgate’
- ZaanZappen met Johan Philips2 maanden geleden
HOTELDEBOTEL
- ZaanZappen met Johan Philips1 maand geleden
Gratis Parkeeradvies
- In de Regio...1 maand geleden
Zaanstad herdenkt de Februaristaking
- DZ6 dagen geleden
Integriteit onder druk: Feiten of Interpretatie?
- Bedrijfsvoering4 dagen geleden
Integriteitsklacht burgemeester Hamming uitgebreid
- ZaanZappen met Johan Philips4 weken geleden
Lokale democratie en participatie
- Veiligheid, handhaving en publieke dienstverlening3 weken geleden
DZ benieuwd naar daadwerkelijke effectiviteit van cameratoezicht