ZaanZappen met Johan Philips
De Rookmachine van Hamming
Bij een feitenchecker pure sang als Juliëtte Rot moet je wel met driedubbel gecheckte feiten komen en met de waarheid, niets dan de waarheid.
Waar rook is, is vuur? Dat is niet altijd zo.
Burgemeester Hamming heeft een tweedehands rookmachientje op de kop getikt en is een beginnend vuurtje gaan veinzen. Minder cryptisch:
Hij heeft aannames en “ van horen zeggen “ als feiten aangenomen en kritisch gemeenteraadslid en fractievoorzitter van DZ tot “niet integer” gebombardeerd. Hij heeft Juliëtte Rot in de rook van zijn machientje gezet.
Wie de Zaanse politiek volgt weet dat DZ een partij is van feitenkennis en als een partij die niet schroomt om het politiek op te nemen voor een enkeling die zich – volgens de feiten terecht – niet juist behandeld voelt door de gemeente Zaanstad. Als de feiten kloppen worden er vragen gesteld aan het college, moties ingediend enz. Altijd alles in de openbaarheid en binnen de gestelde grenzen van integriteit.
De integriteit van Juliëtte Rot staat daarom niet terecht ter discussie. De integriteit van een burgemeester die de gemeentesecretaris opdracht geeft vragen van een gemeenteraadslid niet te beantwoorden wel.
Dat Juliëtte zelf een integriteitsonderzoek naar haar handelen heeft aangevraagd zal de burgemeester op zijn minst wel even achter de oren hebben doen krabben. De uitkomst van dit onderzoek zal dan ook concluderen hoe het met de feitenkennis en/of integriteit van de burgemeester gesteld is.
De burgemeester verdraaide, waarschijnlijk pijnlijk bewust van zijn fout, zelf de feiten en schreef in een brief aan de gemeenteraad dat hijzelf een integriteitsonderzoek naar Juliëtte Rot heeft geïnitieerd naar aanleiding van de hem bekende “feiten”.
Hij zette daarmee het vermogen van zijn rookmachine wat hoger. Dat wakkerde bij de DZ fractievoorzitter een storm aan. Hamming krijgt zijn neprook recht in het gezicht teruggeblazen.
Hij heeft de raad verkeerd ingelicht naar aanleiding valse voorwendselen. Bij een feitenchecker pure sang als Juliëtte Rot moet je wel met driedubbel gecheckte feiten komen en met de waarheid, niets dan de waarheid.
Een fijne dag.
Johan
ZaanZappen met Johan Philips
Zaanstad en burgerstress
Boeren, burgers, gepeupel van Zaanstad, als u heeft gestemd heeft u altijd een netwerk in de gemeenteraad.
Even googlen: Stress is slecht voor de gezondheid. Het kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
De gemeente Zaanstad zorgt voor stress bij zijn inwoners. Door niet te luisteren, niet te reageren op vragen of meldingen en door te proberen inwoners kapot te procederen. Er zijn in de loop der jaren voorbeelden te over geweest. Als je geen netwerk bij de gemeenteraad hebt, dan ga je nat bij het ambtenarenkorps. Stress, stress en nog eens stress.
Een recent voorbeeld stond deze week in de krant; een gezin wil graag meer ruimte in huis creëren door een tweede dakkapel te bouwen. Er zijn in de straat al meerdere woningen met zo’n dakkapel, dus er is een precedent. Geen probleem dus? Ammehoela! De gemeente weigert een vergunning te verlenen. Naar de rechter ermee, maar die geeft de bewoners gelijk. Nou, dan gaat de jura (juridische afdeling) van Zaanstad toch fijn traditiegetrouw naar de Raad van State. Want als Zaanstad een bewoner stress wil bezorgen halen ze het onderste uit de kan.
Helaas bezorgde de Raad van State de gemeente stress. Zij gaven de bewoners gelijk. Gewoon die vergunning verlenen en als er geen gegronde bezwaren uit de buurt komen mogen die mensen gewoon hun dakkapel bouwen.
Gelul om oud ijzer noemt men dat in de Zaanse volksmond. Je kan mij niet vertellen dat de jura zonder medeweten van het college van B en W naar de RvS hobbelt. Dat college lijkt dat dus allemaal maar oké te vinden; burgertje zieken.
Boeren, burgers, gepeupel van Zaanstad, als u heeft gestemd heeft u altijd een netwerk in de gemeenteraad. Gebruik dat netwerk en voorkom burgerstress. Dat is namelijk slecht voor de gezondheid.
Fijne week
Johan Philips
ZaanZappen met Johan Philips
Het Welzijn Van De Zaankanter
Traditiegetrouw staat de gemeente Zaanstad er weer dieprood gekleurd op
Traditiegetrouw staat de gemeente Zaanstad er weer dieprood gekleurd op. Op de brede welzijnsindex welteverstaan. Op zo’n beetje alle gemeten punten bungelt Zaanstad onderaan de lijsten.
Wat betreft inkomen, opleidingsniveau, veiligheid, gezondheid, woonplezier, natuur en milieu is het al jarenlang slecht toeven in Zaanstad. Van de 50 grootste steden staat Zaanstad op nummer 48.
De grootste fout die de onderzoekers maken is dat ze Zaanstad als stad meerekenen. Dat komt dan weer omdat onze gemeente zich graag profileert als zijnde een stad. Zaanstad is geen stad, het is een gemeente. Een bijeengevoegde groep van 8 ooit zelfstandige plaatsen, die door de gemeente in Zaandam ook nog altijd zo gezien en behandeld worden. Alleen voor de buitenwereld zijn we een stad en een die het niet zo goed doet.
Laten we de resultaten van de Zaanpeiling er eens bij nemen.
Meer mensen denken erover om te gaan verhuizen. Minder mensen zijn tevreden over de bereikbaarheid van hun buurt per auto. Toch is het autogebruik niet gedaald noch gestegen. Het fietsgebruik is wel gedaald, het bromfietsgebruik gestegen en het E-bikegebruik gelijk gebleven. Het OV gebruik is gedaald. Net 46% van de inwoners is gehecht aan wonen in Zaanstad. Nog geen 30% is actief of de eigen buurt te verbeteren, ondanks dat 77% zich verantwoordelijk voelt voor de leefbaarheid in de buurt. Minder mensen hebben behoefte aan een buurthuis. Meer mensen ervaren een slechte of matige gezondheid. Minder mensen vinden dat buurtbewoners prettig met elkaar omgaan. Meer mensen ervaren overlast van daklozen en verwarden in eigen buurt en heel veel meer van jongeren. 25% van de Zaankanters voelt zich niet veilig in eigen buurt. Meer mensen vinden de communicatie met de gemeente slecht en vinden dat er slecht geluisterd wordt naar de inwoners.
Het glas was jarenlang half vol, om het niet al te negatief te maken. Helaas is de inhoud van het glas langzaam meer aan het verdampen en dat haalt het landelijke nieuws.
Wat het regionale nieuws betreft, de Partij voor Ouderen en Veiligheid gaat zich na Zaanstad en Wormerland ook in Oostzaan proberen te vestigen. Vanuit het Point Of View van de Zaanpeiling heeft de POV hun naam echter in Zaanstad niet waar gemaakt in het laatste college van B&W.
Fijne week
Johan Philips
ZaanZappen met Johan Philips
Lering trekken
Het verbouwen van woningen naar meerdere hotelletjes zou in de huidige tijden van woningnood al een weigeringsgrond moeten zijn
Vorige week vond er een openbare hoorzitting plaats over de verbouwing van twee woningen tot twee hotels. Daarover stelde DZ in maart al technische vragen. Want hoezo moeten woonhuizen worden omgebouwd tot hotelletjes in een buurt die omringd is door grote hotels? Klopt dat eigenlijk wel?
De buurt is al jaren bezig om in samenspraak met de gemeente verkamering, woningsplitsing en Airbnb uit de buurt te weren. En dan geeft de gemeente hier wel een vergunning voor. Ondertussen wonen een aantal Bulgaren met gezinnen in de betreffende woningen en er wordt regelmatig overlast gemeld. Precies daarom is de buurt zo fel tegen verkamering en opsplitsing.
De aanvraag voor de verbouw van twee woonhuizen naar twee hotels aan de Hogedijk in Zaandam werd ingediend in 2023 en wordt door de gemeente Zaanstad behandeld onder het stelsel van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).
“De gemeente heeft de verbouw van de woningen naar twee hotels beoordeeld als passend binnen de voorschriften van het vigerende bestemmingsplan. Bij de maak van het bestemmingsplan is reeds afgewogen dat de vestiging van een hotel op deze locatie passend is.”
Er is volgens de gemeente dan ook geen ruimte om in dat kader voorschriften te stellen om hotels in die gebied te beperken. “
Deze afweging is reeds gemaakt bij de vaststelling van het bestemmingsplan. Er geldt op deze locatie een ‘gemengde bestemming, waardoor meerdere functies zijn toegestaan.”
Vergunningaanvragen worden getoetst aan geldende wet- en regelgeving, aldus de gemeente.
“Bij uitblijven van weigeringsgronden, dient een vergunning te worden verleend. Een vergunninghouder dient zich aan een afgegeven omgevingsvergunning te houden. Afwijken van de vergunning heeft tot gevolg dat hier handhavend tegen op getreden kan worden.”
De aanvrager voor Hogedijk 147 en 149 is tevens door de gemeente gewezen op de verplichting voor een horeca-exploitatievergunning (volgens de APV) voor het exploiteren van een hotel. Die was in maart 2024 nog niet aangevraagd.
“De behandeling van deze aanvraag vroeg meer tijd dan de resterende termijn, waardoor het beslistermijn werd verlengd. De verlenging was nodig doordat we intern op advisering moesten wachten en deze daarna (juridisch) gecontroleerd en beoordeeld moesten worden. Om een zorgvuldige afhandeling van deze aanvraag te waarborgen was extra tijd nodig.”
Dat duidt erop dat er geen standaard aanvraag was gedaan. In het algemeen geldt dat vergunninghouders (of diens aannemer) de start van vergunningplichtige werkzaamheden dienen te melden bij de toezichthouders.
“In de praktijk blijkt echter dat dit niet altijd of te laat gebeurt, waardoor de toezichthouders pas geconfronteerd worden met werkzaamheden of (nieuw) gebruik wanneer de omgeving hier overlast van ervaart. Helaas ontbreekt er handhavingsbeleid en is er onvoldoende capaciteit om alle niet gestarte en/of niet gemelde realisaties te monitoren. Voor de locatie aan de Hogendijk 147 geldt dat er al een handhavingsgeschiedenis aanwezig was. Dit in combinatie met de opgedane ervaringen heeft ervoor gezorgd dat de locatie verscherpt toezicht kent.”
Dat de buurtbewoners van de woningen aan de Hogedijk bezorgd zijn is dus helemaal niet zo verwonderlijk. Het verbouwen van woningen naar meerdere hotelletjes zou in de huidige tijden van woningnood al een weigeringsgrond moeten zijn. Zeker als de betreffende panden door de eigenaar al zijn volgepropt met Bulgaren. Het gaat dus niet om twee naast elkaar gelegen hotels voor toerisme. Het ene na het andere ‘hotel’ voor langdurige opvang van psychische patiënten of arbeidsmigranten is een reden om de bezwaren van omwonenden, die er in dit geval al jaren bezwaar tegen maken, serieus te nemen. Een tweede weigeringsgrond, dus.
We wachten de uitspraak van de hoorcommissie met interesse af. Ondertussen moet er iets bedacht worden: er moet handhavingsbeleid komen en er moet in bestemmingsplannen worden opgenomen dat woningen en winkels verbouwen tot hotels niet onder ‘gemengde bestemming’ valt. Lering trekken heet dat.
Fijne week
Johan Philips
- Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid2 maanden geleden
Erfpachtschade kan in de miljoenen lopen
- Bedrijfsvoering3 weken geleden
De Gevoelens en Feiten van Burgemeester Hamming inzake zijn integriteitsmelding
- Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid2 maanden geleden
Democratisch Zaanstad struikelt over aanpak slecht begaanbare stoepen
- Sport & cultuur1 maand geleden
Sloop historisch pandje Heiligeweg 7 Krommenie roept vragen op bij DZ
- ZaanZappen met Johan Philips2 maanden geleden
Thuisbatterij? Vergeet het maar
- ZaanZappen met Johan Philips1 maand geleden
Duurzaammisselijk
- ZaanZappen met Johan Philips2 maanden geleden
Boter Kaas en Eieren
- Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid4 weken geleden
Ontevredenheid over functioneren EBS blijft