ZaanZappen met Johan Philips
Dank voor uw advies, daarmee doen we niets
Zaankanters klagen dubbel zo vaak als inwoners van andere steden
Zaankanters klagen dubbel zo vaak als inwoners van andere steden, zo is de conclusie van een onderzoek door de Rekenkamer. Volgens de Rekenkamer gaat het onderzoek niet over de aard of de oorzaak, maar over de afhandeling van klachten.
De Rekenkamer maakt een aantal ‘rekenfoutjes’:
1 – Zaankanters zijn geen stadsinwoners, op inwoners van Zaandam na. De meeste Zaankanters voelen zich inwoners van hun dorp met eigen identiteit. Hun dorp is deelgemeente van de Gemeente Zaanstad. Het stadhuis is eigenlijk het gemeentehuis op het gemeentehuisplein.
2 – De rekenkamer verwart meldingen met klachten. Een inwoner doet een melding, waar niet adequaat op gereageerd wordt. Of er gebeurt vanuit de gemeente niets, of er gebeurt te weinig.
En dan voelt die inwoner zich niet begrepen, waarna hij/zij een klacht indient. Daarop krijgt hij/zij dan een bevestigingsmail voor ontvangst en daarna hoort hij/zij weken, maanden, jaren niets meer. Tenzij hij/zij de klacht nog eens indient. Een klacht over de afhandeling van een klacht over de afhandeling van een melding. Daarop krijgt hij/zij dan een bevestigingsmail voor ontvangst en daarna hoort hij/zij weken, maanden, jaren, helemaal nooit meer iets. Terwijl de gemeente de eerste klacht al als gratis advies had moeten zien.
Je kan het de Rekenkamer niet kwalijk nemen. Bij de gemeente Zaankant aan het gemeentehuisplein snappen ze het zelf ook niet.
Fijne week
Johan Philips
ZaanZappen met Johan Philips
In Zaanstad is de bodem van de put al in zicht
Mocht u voor ouderen en veiligheid hebben gestemd (POV) bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, dan komt u tot nu toe bedrogen uit.
Mocht u voor ouderen en veiligheid hebben gestemd (POV) bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, dan komt u tot nu toe bedrogen uit.
Vereniging Eigen Huis onderzocht wat de meest seniorvriendelijke gemeente van Nederland is onder haar 50+leden. Zaanstad eindigde bijna onderaan, op plek 230 van de 237 gemeenten. De gemiddelde score voor de inzet van gemeenten voor senioren was een schamele 6,4. Maar Zaanstad kwam uit op een 5,4.
Met andere woorden, het is nergens heel prettig geregeld voor 50 plussers (met een eigen huis), maar in Zaanstad is de bodem van de put al in zicht.
Geen mogelijkheid tot doorstromen naar een kleinere of seniorenwoning als u het trappenlopen begint tegen te staan, of als u het onderhoud van eigen huis en tuin niet meer aan kan. Omdat u een eigen huis hebt bent u rijk, dus u kunt de hoofdprijs aan huur wel betalen, als er al een geschikte woning is te vinden. Infrastructuur, verkeerssituaties, het onderhoud van stoepen en groen, de afstand tot een brievenbus en de bereikbaarheid van het stadhuis, het is allemaal niet om over naar huis te schrijven. Woon je buiten Zaandam, in een van de Zaanse dorpen, dan ben je aan de heidenen overgeleverd. Bijna alle buurthuizen en secretariaten zijn verdwenen. Veel seniore inwoners voelen zich niet betrokken of geïnformeerd door de gemeente over bouwontwikkelingen en veranderingen in hun woonomgeving. inspraakavonden en consultatiesessies hebben naar hun gevoel weinig effect. Men voelt zich niet serieus genomen. Verder is alles in uw buurtje wel oké, maar dat is ondanks en niet dankzij het gemeentelijk bestuur.
Nou, dat kan het college in hun zakken steken. Zaanstad vergrijst, maar daar kunnen of willen ze verder niets mee, ouwe.
Fijne week
Johan Philips
ZaanZappen met Johan Philips
Een Syrische collega
Wat staat Syrië te wachten na val regime Assad? ‘Hoop is dat het een ander soort land wordt’
Verjaardagen, trouwdagen, het behalen van diploma’s of rijbewijzen, ik heb daarvoor door de jaren heen op de werkvloer al vele getrakteerde lekkernijen in ontvangst mogen nemen en mogen uitdelen. Deze week kwam daar een bijzondere traktatie bij om de bevrijding van een land te vieren.
Samen met een Syrische collega, die zich ondertussen ook officieel Nederlander (compleet met kerstboom in de huiskamer) mag noemen, volgden wij het nieuws over de gebeurtenissen in zijn vaderland.
Het gebruik van privé telefoons tijdens werkuren is niet toegestaan, maar in dit geval werd een uitzondering gemaakt. We kregen veel filmpjes van Arabische nieuwszenders te zien, die door een app op de telefoon van onze collega in het Nederlands werden vertaald.
“Kijk! Dat is mijn dorpje! Mijn dorpje!” Riep hij opeens. Het regeringsleger nam de benen. Vrachtwagens met tanks op de oplegger reden door de straten van een Syrisch dorpje bij Damascus.
Hij was euforisch en wij waren blij voor hem. Zelfs ‘s avonds werd ik van de ontwikkelingen in Syrië op de hoogte gehouden en toen uiteindelijk het nieuws kwam dat dictator Al Assad de strijd had opgegeven was iedereen blij voor hem. Als er ooit een goede reden was om te trakteren, was dit het wel. Syrische hapjes, smikkelen en smullen.
Hij staat voortdurend in contact met familie die verspreid over Nederland en Duitsland wonen. Even afwachten, zegt hij, wat er nu gaat gebeuren in Syrië. Wie krijgt of neemt de macht en hoe vrij en democratisch wordt Syrië.
Misschien volgend jaar eerst eens op vakantie daarheen, maar voorgoed terugkeren blijft voorlopig bij denken aan.
Gelukkig, want het zou jammer zijn om een collega met veel kennis en die professioneel en collegiaal werkt en denkt te zien vertrekken.
We blijven het nieuws uit Syrië dus aandachtig volgen.
Vrede zij met u
Johan Philips
ZaanZappen met Johan Philips
Reddeloos, moedeloos
Weg met de klimaatdrammers die hun klimaatkosten door de burgerstrot bleven douwen
Heel veel mensen hadden hoop. Weg met de klimaatdrammers die hun klimaatkosten door de burgerstrot bleven douwen. NSC, PVV, die moesten het land en de Nederlander gaan redden. Daar had ik zelf ook op gehoopt. Maar de NSC blijkt een heteluchtballon met een gat erin. En de gebakken lucht die eruit ontsnapt komt van de PVV. Nederland is reddeloos verloren aan het raken.
De zorgverzekeringspremie gaat een tientje omhoog, de eigen bijdrage niet omlaag en overal gaat de waterschapsbelasting 10-25% omhoog.
In Noord-Holland, maar ook in andere provincies, gaan huishoudens enkele tientjes meer waterschapsbelasting betalen in 2025.
Inflatie en “Noord-Holland is een badkuip”. Vanwege de klimaatverandering moeten dijken onderhouden en verzwaard worden, gemalen en waterzuiveringsinstallaties moeten verbeterd, want er komen steeds meer inwoners die water en riool gebruiken.
Ik dank je de koekoek! Al jaren weten we van de klimaatverandering. Neem zonnepanelen, zeiden ze. En warmtepompen en isoleer je huis. Toen we dat allemaal hadden gedaan besloot de regering de salderingsregeling te gaan stoppen en energiebedrijven gingen het terugleveren hoger belasten. Geld verdienen als burger? Betalen zul je! Tot je geen nagel meer hebt om je kont te krabben.
Van anticiperen op toekomstige hogere waterstanden wilde niemand weten. Nu moet dat alsnog gebeuren en wel liefst zo snel en veel mogelijk. Dus flink opschroeven die belasting.
En dan al die extra inwoners. De bevolking van de gemeente Zaanstad is met 27.885 personen gegroeid van 133.504 personen in 1995 tot 161.389 personen in 2024 (dat is een grote groei van 21%). Waar komen die vandaan? De wachtlijsten voor woningen zijn belachelijk hoog. Er is geen extra betaalbare woning te krijgen. Toch komen er steeds meer mensen in Noord-Holland en Zaanstad wonen?
Wel zijn er, als we naar Zaanstad kijken, veel asielzoekers en vluchtelingen. Letterlijk scheeps- en pontonladingen vol. Nou betaalt het COA wel een bijdrage aan de ozb, maar betalen ze ook mee aan de waterschapsbelasting? Arbeidsmigranten opeen gepropt in Kogerveldse huurflats of obscure hotelletjes gebruiken water en poepen en piesen moeten ze ook vroeg of laat. Betalen ze mee aan het waterschap? Oekraïense vluchtelingen krijgen een bijdrage van het rijk, maar betalen ze daarvan mee aan de waterschappen? Vast niet, want met een laag inkomen kan iedereen kwijtschelding van de waterschapsbelasting aanvragen. En daar zijn er veel van in Zaanstad volgens de armoedemonitor 2023:
“In Zaanstad is 10,4% van de huishoudens een minimahuishouden, maar in Poelenburg en Pelders/Hoornseveld ligt dat percentage boven de 18% en Assendelft en Westzaan onder de 6%. In de wijken in Zaandam Oost wonen, samen met Oud Zaandijk, de meeste minimahuishoudens.”
Dan rusten de lasten van die belasting dus op de schouders van de families Modaal en Boven-Modaal. WOZ weer tienduizenden Euro’s omhoog en daar gaan we weer.
De salarissen maar weer omhoog dan maar? Dat gaan werkgevers steeds vaker niet meer trekken en dan gaat het banen kosten. De werkende m/v ook maar toeslagtoegankelijk maken? Dan gaan er nog meer belastingen omhoog, want de familie modaal moet zijn eigen toeslagen ook toch echt bekostigen.
Reddeloos, moedeloos, eindeloos.
Fijne week.
Johan Philips
- Bedrijfsvoering1 maand geleden
De Gevoelens en Feiten van Burgemeester Hamming inzake zijn integriteitsmelding
- Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid2 maanden geleden
Ontevredenheid over functioneren EBS blijft
- Justitie en Veiligheid2 maanden geleden
Vragen DZ over misstanden in Zaandamse winkel: waarom geen sluiting?
- ZaanZappen met Johan Philips1 maand geleden
Het Welzijn Van De Zaankanter
- ZaanZappen met Johan Philips2 maanden geleden
Lering trekken
- ZaanZappen met Johan Philips4 weken geleden
Zaanstad en burgerstress
- ZaanZappen met Johan Philips3 weken geleden
Reddeloos, moedeloos
- ZaanZappen met Johan Philips2 weken geleden
Een Syrische collega