Maak verbinding op social met ons:
Snelvaren Zaanstad
Polder Westzaan
Busbrug De Binding
digitale zittingen
Zaanse Schans
EBS Bus Zaanstad
Lastige Inwoners
wijkmanager Assendelft
Dukra
Zichtbaar, Verbindend, Dienstbaar

• Zichtbaar

• Verbindend

• Dienstbaar

Snelvaren Zaanstad

Ongeveer tien jongeren tussen de twaalf en achttien jaar naar bureau Halt gestuurd.

Uitbreiding van bevoegdheden handhaving, zodat zij de politie kunnen versterken
Aan de slag voor Polder Westzaan met 30 projecten

Versterking van de natuur met behoud van agrarische bedrijvigheid

Effectieve en efficiënte duurzaamheidsmaatregelen

Zaans, Onafhankelijk, Daadkrachtig

• Zaans

• Onafhankelijk

• Daadkrachtig

De Binding

...tekenen genoeg inwoners de petitie met de wens dat de brug tijdens spitsuren opengaat.

Busbrug 24x7 open!

Pas op met digitale zittingen

Stop gretig gebruik van de digitale middelen

Rechtspraak moet geen machine worden

21 Jaar Verandering Door Daadkracht

JAAR

Verandering Door Daadkracht

Parkeer tarieven verhogen Zaanse Schans

Geen oplossing voor parkeren en de overlast voor de buurt.

Herzie het beleid voor (betaald) parkeren

EBS neemt taken Connextion over

Schandalig slecht begin; meer dan 2500 klachten voor wethouder. EBS moet

107
Dagen
00
Uren
11
Minuten
55
Seconden
tot
na de zomer
Vooruitgang, Verbinding, Veerkracht

• Vooruitgang

• Verbinding

• Veerkracht

Zaanstad negeert lastige inwoners

Storend dat Zaanstad besluit communicatie met inwoners te beëindigen

Burgers hebben recht op communicatie met de overheid

Assendelvers hebben geen idee wie hun wijkagent is

Geen reden te vieren dat ze 50 jaar geleden bij Zaanstad zijn getrokken

Totaalplan voor aanpak van criminaliteit in Saendelft

Dukra

Maar waar naartoe ?

Inwoners
opgejaagd
misleid
radeloos
weggestuurd
door Havendienst

Voorkom juridische strijd met eigen inwoners

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Westzaan zonder boeren is geen Westzaan!

Democratisch Zaanstad is van mening dat we trots moeten zijn op onze boeren. Dat we hen een toekomst perspectief moeten garanderen. In de ‘visie polder Westzaan’ moet worden opgenomen dat de gezondheid van de koe en het grasland gegarandeerd moet worden bij de toekomstige natuurplannen.

Gepubliceerd

op

Wij hebben als boeren het gevoel dat het plantje ‘Echt Lepelblad’ boven ons wordt gesteld

Dit plan kost ons de Kop

Donderdag 2 juni 2022 bespraken we in de raad de gebiedsvisie Polder Westzaan. Voor de 7 boeren in het gebied ook wel: Het zwaard van Damocles. Op het eerste oog lijken de plannen een mooi droombeeld voor de natuur, waar ook nog onze boeren een mooie plek in zouden gaan krijgen. Meteen vaststellen zou je zeggen als je niet beter wist. Maar er zit veel meer achter dit toch niet zo mooie plan. Want om maar met de woorden van de boeren te spreken die ik de afgelopen weken mocht bezoeken en spreken: dit plan kost ons de kop.

Toekomst boeren garanderen

We zullen wat Democratisch Zaanstad betreft onze uiterste inspanning moeten leveren om de boeren ook in de toekomst bestaansmogelijkheden te garanderen, zoals de familie Oudkerk aangaf: borg de pijlers van onze bedrijfsvoering: een gezonde koe en opbrengst van het grasland.  En niet op basis van schadevergoeding, zoals nu in de plannen staat, want dat is geen bedrijfsvoering. Dat het zwaard van damocles weggehaald wordt en toekomst gegarandeerd is. Zodat ook de opvolging en de nieuwe generaties boeren mogelijkheden heeft. Daarnaast vindt DZ dat de boeren wat meer complimenten zouden moeten krijgen. Zelf zijn ze daar veel te bescheiden voor, dat heb ik in alle gesprekken die ik heb gevoerd wel gemerkt: ‘we willen gewoon ons werk doen, het werk waar we al onze vakkennis en ziel en zaligheid in leggen’. Dus is het zeker in de huidige maatschappij waar boerenbedrijven onder druk zijn belangrijk dat wij het hier met elkaar zeggen: we zijn trots op onze Zaanse boeren.

Trots

Er mag wat ons betreft een duidelijkere passage opgenomen worden over hoe de boeren het nu doen. Er staat iets over grootschaligheid en dat kan een verkeerde veronderstelling van zaken geven. Er is namelijk geen grootschalige veeteelt in de polder westzaan. De boeren doen allemaal aan natuurbeheer.

Een aantal hebben zelfs het campina label: onthewaytoplanetproof. En bescheiden als de boeren zijn, daar horen we ze nauwelijks over. Het geeft namelijk een beeld dat het inderdaad heel goed samen kan natuur en boeren! Sterker nog: dat je voor de toekomst en voor het beheer elkaar keihard nodig hebt. Immers: we zien nu al dat Staatsbosbeheer flink geld te kort heeft voor beheer. Veel van het areaal wordt beheerd door de boeren. Als straks de boer weg zou vallen wie gaat het dan doen en betalen?

Onderzoek is nodig

Nog even inzoomen op het zwaard van damocles, de verbrakking: Daar zit het grote probleem. 30 jaar wordt reeds gesproken over de natuur en verbrakking van Westzaan. Onderzoek naar de effecten van de zoutinlaat op de toekomst van de melkveehouderij is er eenvoudigweg niet. Dat bevestigen ook de antwoorden op de technische vragen. Er worden alleen aannames gedaan. De boeren en hun adviseurs geven aan dat ze heel graag dit gedegen onderzoek zouden willen. Het gaat om de toekomst van hun bedrijf. We zien daarom graag dat het omgedraaid wordt: eerst een gedegen onderzoek naar de effecten op de landbouw. Dan pas een koers vaststellen over de verbrakking. Mevrouw van ’t Veer (CDA) en ik hebben elkaar al even gesproken en hebben een amendement voor ogen dat in dit onderzoek voorziet.

Guisveld

Daarnaast is wat Democratisch Zaanstad betreft ook de mogelijkheid niet van tafel om toch alleen het Guisveld te verbrakken. Immers, als je zoutwater inlaat vanaf het NZK moet het van een flink zoutgehalte zijn, wil je uiteindelijk als het water bij het Guisveld is nog voldoende concentraties zout in het water hebben. Dat betekent echt wel iets voor de zuidelijke boeren, die overigens niet eens in het Natura2000 gebied zelf zitten. Daarnaast is ook niet bekend hoeveel schadelijke stoffen er vanuit het Noordzeekanaal worden ingelaten en vooral wat daarvan voor schadelijke effecten kunnen optreden in de polder. Technisch is het lastig en dwarsdoorsnijding onwenselijk. Wij vinden het verdwijnen van de boeren zeer onwenselijk. Het gaat dus om de wil om naar (innovatieve technieken te zoeken) en de juiste afweging te maken.

Raad op een verkeerd been gezet

Verder valt het ons op dat in het stuk staat dat de boeren achter het plan staan. We hebben de afgelopen dagen en vanavond weer bevestigd door de inspraak heel wat anders gehoord. Dat is jammer, omdat dat daarmee de raad ook op een verkeerd been wordt gezet. En als je samen wilt werken met de uitvoering dan is het noodzakelijk om het samen eens te zijn over de kaders.

Vossen en ganzen

Ook is er een groot probleem met vossen en ganzen die de weidevogels bedreigen en waar ook geen eenduidig beleid voor is. Ook daar is veel aandacht voor nodig.  Want het is natuurlijk het paard achter de wagen spannen wanneer we heel druk zijn om weidevogels te beschermen als ze vervolgens allemaal opgegeten worden door de vossen.

0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

We hebben allemaal een beetje het laatste nieuws in ons...

Met plezier brengen we je op de hoogte van spraakmakend laatste nieuws.

Gratis en geen gedoe. Beheer zelf je abonnement, kies wat voor jou het beste werkt. Jij bepaalt We sturen geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Aan de slag voor Polder Westzaan met 30 projecten

Versterking van de natuur met behoud van agrarische bedrijvigheid

Gepubliceerd

op

Polder Westzaan

Noord-Holland, Zaanstad, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, het agrarisch collectief Water, Land en Dijken, Staatsbosbeheer, het Platvorm Veenweide en LTO zijn het eens over het tegengaan van bodemdaling, het versterken van het weidevogelgebied, het verlagen van stikstof en de afgesproken koers voor de verbrakking in de Polder Westzaan. Er staan ruim 30 projecten in hun uitvoeringsstrategie.

Structureel en verbeterd beheer

Deze doelen komen uit de al eerder vastgestelde gebiedsvisie en de projecten moeten leiden tot een inrichtings- en beheerplan. Er wordt meteen van start gegaan met een aanvalsplan voor de veenmosrietlanden. De Polder Westzaan is een belangrijk natuurgebied, maar er is een sterke achteruitgang van de veenmosrietlanden vastgesteld. Ook komen er nauwelijks nieuwe veenmosrietlanden bij, waardoor het oppervlak vermindert. Daarom voeren de provincie, Staatsbosbeheer en natuurorganisaties herstelmaatregelen uit en kijken ze gezamenlijk naar structureel en verbeterd beheer.

Boeren

Ook wordt een agrarische verkenning afgetrapt: hoe ziet toekomstbestendige landbouw passend bij het natuurlijke karakter van de polder eruit? Een gezamenlijke verkenning moet hierop antwoord geven. Dit onderzoek brengt trends, kaders, kansen en bedreigingen voor de landbouwsector in de polder in beeld. Op basis van deze verkenning stellen de in het gebied aanwezige agrariërs een individueel bedrijfsplan op.

Weidevogels

Met behulp van het Beheer op Maat-model van de Wageningen Universiteit worden daarnaast geschikte weidevogelgebieden in kaart gebracht en vervolgens worden er maatregelen genomen waarmee deze gebieden voor weidevogels kunnen worden versterkt. In dit model wordt onder andere gekeken naar grondwaterstanden, de productie van graslanden en openheid. Ook is een plan van aanpak in de maak voor het weren van snelvaren bij kwetsbare weidevogel(broed)gebieden. Enkele andere projecten uit de strategie lopen al, zoals een verkenning naar het watersysteem en een impactanalyse van verbrakking op de agrarische bedrijfsvoering. Het doel is om uiteindelijk een gezonde en toekomstbestendige polder te creëren voor mens, plant en dier.

bron: zaanstad nieuws.nl

Alles over:

Gebiedsvisie Polder Westzaan

Verbrakking Polder Westzaan

0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Verder lezen

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Zero-emissiezones is een regelrechte ramp, ook voor ondernemers in Zaanstad

Tekenen voor toegangelijker binnensteden

Gepubliceerd

op

Vanaf 1 januari 2026 voert de gemeente Zaanstad uitstootvrije zones in, in drukke winkelgebieden van Zaandam, Krommenie en Wormerveer. Dit betekent dat bestelbusjes en vrachtwagens op benzine, diesel of gas niet meer in deze winkelgebieden mogen rijden.

Dit gaat het bedrijfsleven, waaronder veel ZZP-ers en MKB-ers, ontzettend veel geld kosten. Dit omdat zij gedwongen worden om hun vrachtwagens en/of bestelbusjes te vervangen als zij de steden, die emissievrij willen worden, nog in willen komen. Dit voor ondernemers desastreuze beleid kan zelfs leiden tot faillissementen of gedwongen verhuizingen uit emissievrije steden, hetgeen slecht is voor de (lokale) economie.  
Stop deze groene waanzin teken het burgerinitiatief!

Teken hier het burgerinitiatief : 👉 https://stopzeroemissiezone.nl/

Kijk hier op de site van gemeente Zaanstad voor informatie:

https://ondernemen.zaanstad.nl/uitstootvrije-zones

3.5 Score (3 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Verder lezen

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Grote zorgen Dukra-bewoners over nieuwe ligplaats >update<

Democratisch Zaanstad is bezig met een serieuze poging om de impasse die is ontstaan te doorbreken. Maar Havendienst is onmenselijk niet thuis.

Gepubliceerd

op

Jachthaven Dukra

Over exact één maand moeten de bewoners van jachthaven Dukra weg zijn. Het gevolg van het opzeggen van zo’n 50 tot 60 huurovereenkomsten. Sommige woonschipbewoners zijn al weg, maar er is grote onduidelijkheid over alternatieve ligplaatsen. De wanhoop slaat deze weken bij woonschipbewoners toe. Ze weten niet waar ze aan toe zijn. Iemand stelt zelfs zijn 30 meter lange schip te willen laten slopen. Hij kan geen andere ligplaats vinden. De eigenaren van de jachthaven Dukra hebben tot nu toe geen stappen gezet om de bewoners een oplossing aan te bieden. De gemeente Zaanstad, in tweede instantie, komt ook niet echt in beweging. Daarmee is de impasse compleet

Op 1 januari moeten naar verluidt zo’n 28 boten weg zijn. Waar naar toe? Mogelijk tijdelijk naar de Isaac Baarthaven, maar een echt geschikte locatie is dat niet en – gelet op de tijdelijkheid – ook geen oplossing voor de problemen waar woonbootbewoners mee worden geconfronteerd. De bewoners die met hun woonboot moeten vertrekken zijn verbaasd over de advertenties die Dukra plaatst op Facebook. Daarin wordt ligplaatsen aangeboden voor nieuwe bewoners. Wat is dat voor een beleid vragen direct betrokkenen zich af. Waarom stuur je oorspronkelijke bewoners weg om vervolgens nieuwe bewoners aan te trekken? Duidelijk is dat het onbegrip hierover bij de oorspronkelijke bewoners groot is. Is dit nog wel uit te leggen? Welke argumenten hebben de jachthaven eigenaren om zo te handelen. Allemaal onbeantwoorde vragen, terwijl de tijd dringt en er vooral sprake lijkt van voldongen feiten, zoals opgezegde huurovereenkomsten.

Nieuwe woonschepen van 40 meter

Jachthaven Dukra stuurde een e-mailtje met de huuropzeggingen. Uiteraard wisten de meeste bewoners dat de eigenaren grote plannen hadden met de jachthaven. Maar waarschijnlijk is in de buurt nog niet bekend dat de jachthaven in de nieuwe plannen ruimte heeft voor woonschepen tot een meter of 40. Daarmee keert via een achterdeur mogelijk de grootschaligheid toch weer terug en dat was nu juist iets waar de omwonenden moeite mee hadden. Daarnaast is het natuurlijk zot dat je woonboten laat verplaatsen om nieuwe toe te laten. Als je woonboten van 40 meter gaat toelaten als jachthaven, dan kan zo’n 30 meter schip van een bestaande bewoner toch gewoon blijven liggen. Die heb je dan als projectontwikkelaar of eigenaar van de jachthaven vast binnen. Bovendien zijn veel voorzieningen, zoals stroom en water aan de kades, afgesloten, terwijl er nog een volle maand te gaan is.

Nog geen bestemmingsplan – mensen nog niet wegsturen

Als de jachthaveneigenaren geen actie ondernemen is Zaanstad aan de beurt. De gemeente heeft sowieso een zorgplicht als de woonbootbewoners ingeschreven staan in de Basis Registratie Personen. De gemeente zou dus op korte termijn iets moeten doen om een oplossing, al dan niet tijdelijk, aan te bieden. Dat betekent dus het realiseren van alternatieve ligplaatsen voor de Dukra-bewoners. Het is heel goed mogelijk dat dit op korte termijn helemaal niet lukt. Dan zou de gemeente aan de jachthaveneigenaren kunnen vragen de bewoners nog niet weg te sturen. Dan ontstaat er meer tijd en ruimte voor zowel de woonbootbewoners of de gemeente Zaanstad om een oplossing te zoeken voor de lange termijn. Aangezien de plannen nog in ontwikkeling zijn – er ligt bijvoorbeeld nog geen bestemmingsplan – is er geen enkele reden om nu al acuut over te gaan tot het wegsturen van bewoners. Zo’n tussenoplossing zou door de verantwoordelijk wethouder Wessel Breunesse natuurlijk heel goed ingebracht kunnen worden, juist vanuit de zorgplicht die de gemeente heeft voor de bewoners die in het BRP zijn ingeschreven.

Impasse doorbreken

Democratisch Zaanstad is bezig met een serieuze poging om de impasse die is ontstaan te doorbreken. De raadsfractie probeert alles om voor de bewoners een oplossing te vinden die uitzicht geeft op een nieuwe ligplaats voor zowel de korte als langere termijn.

Bron Radiotvzaanstreek.nl

Bewoners boten Dukra weggestuurd zonder alternatief

Zaanstad Nieuws 06 december 2023

> update 21 januari 2024 <

Inwoners Zaanstad (Dukra) opgejaagd door Havendienst. Van Dukra naar Koog aan de Zaan, naar… god mag het weten !?

NHD 26-1-2024
5 Score (1 stem)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Verder lezen

MEEST GELEZEN