Maak verbinding op social met ons:

Sport & cultuur

Binnenbad de Crommenije 10 weken dicht!

Het binnenbad van de Crommenije 10 weken dicht. En dat roept om vragen

Dat roept om wat vragen

Gepubliceerd

op

En daar hebben wij wat vragen over gesteld.

Naar aanleiding van onze vragen heeft de Orkaan een stukje geschreven waarin kort de geschiedenis van de Crommenije, wat toch wel een hoofdpijndossier begint te worden, wordt beschreven. Inmiddels hebben wij antwoord op onze vragen:

1. Wat voor ‘groot onderhoud’ is er nodig?

Er wordt onderhoud uitgevoerd aan de zwembadcoating.

2. Waardoor is dit ‘groot onderhoud’ nodig?

Conform de onderhoudsinterval van de zwembadcoating is onderhoud benodigd, aanvullend zijn er technische gebreken geconstateerd aan de ondergrond terug gerelateerd aan de bouw, deze worden hersteld en zodoende worden de binnenbaden in zijn geheel opnieuw voorzien van een nieuwe laag coating ipv plaatselijk onderhoud en herstel.

3. Valt dit ‘groot onderhoud’ onder planmatig onderhoud?

Ja, dit betreft gepland onderhoud conform de onderhoudscyclus.

4. Indien het ‘groot onderhoud’ geen planmatig onderhoud is, maar correctief onderhoud, wie betaald de kosten voor dit onderhoud?

Het onderhoud is planmatig en zodoende begroot binnen de exploitatie van het zwembad. De gebreken in de ondergrond en aanvullend benodigd herstel hiervan worden uitgevoerd onder garantie.

5. Wordt er aan de kinderen van de zwemles alternatieven aangeboden, zoals b.v. het volgen van lessen in Zaangolf of de Slag?

Gedurende de zomervakantie vervallen de zwemlessen altijd in de Crommenije, abonnementen worden met dezelfde tijdsduur verlengd. Dat gebeurt nu ook voor de gesloten periode. Tijdens de zomervakantie wordt extra les gegeven in het buitenbad, maar ook in Zaangolf en De Slag. De eerste drie weken na de zomervakantie hebben we geen alternatief voor de zwemlessen en werken we heel hard aan het zo snel mogelijk openstellen van het binnenbad.

6. Nu het binnenbad gesloten is, wordt aan abonnementhouders deels restitutie gegeven? Zo nee, waarom niet? Zo ja, worden deze kosten verhaald?

De zomerabonnementen kunnen de hele zomervakantie in de Crommenije buiten zwemmen en zelfs een week langer. Door de sluiting van het binnenbad, wordt het banenzwemmen in de Slag en Zaangolf opengesteld voor de abonnementhouders. Daarbij wordt er deze zomer op maandag, woensdag en vrijdag extra banen gezwommen buiten van 20-21 uur.

0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Nieuw denken. Nieuw laatste nieuws.

Met plezier brengen we je direct op de hoogte van spraakmakend en laatste nieuws.

Gratis en geen gedoe. Beheer zelf je abonnement, kies wat voor jou het beste werkt. Jij bepaalt We sturen geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Onderwijs, jeugd en zorg

Zaanse Zomer Experience 2023

Leuke gratis, sport, cultuur & lifestyle workshops. Van maandag 24 juli tot en met vrijdag 1 september voor kinderen en jongeren tot en met zeventien jaar.

Gepubliceerd

op

Zaanse Zomer Experience

Maandag 24 juli barst Zaanse Zomer Experience weer los. Het is in de vakantie tijd voor de Zaanse Zomer Experience: leuke, afwisselende sport, cultuur & lifestyle workshops. Van maandag 24 juli tot en met vrijdag 1 september kunnen kinderen en jongeren tot en met zeventien jaar gratis aan de activiteiten van het Sportbedrijf Zaanstad meedoen.

De Experience biedt voor ieder wat wils. Waar de reguliere activiteiten afgestemd zijn op de doelgroep vanaf zes jaar, is de Mini Experience voor kinderen vanaf twee jaar. Maar liefst zes (dinsdag)ochtenden zijn gereserveerd voor de allerkleinsten. Steeds meer verenigingen bieden activiteiten voor aangepast sporten aan bij de Special Experience op 1 september. Daar kunnen kinderen met een beperking proberen welke sport zij leuk vinden, samen met broertjes, zusjes en vriendjes want samen sporten is een stuk leuker. Deze dag worden ook cultuur en lifestyle aangeboden via workshops.

Zes sporten

Een primeur deze zomer is de Zaanse Sport Experience. Zes sportclubs openen de accommodatie voor een sportieve middag. Kinderen die een sport beter willen leren of interesse hebben in een lidmaatschap kunnen deze (woensdag)middagen lekker sporten. Op het programma staan beachvolleybal, voetbal, honkbal, rugby, hockey en tennis/padel.

Zwemmen

Ook nieuw deze zomer is een speciaal programma voor waterratjes. Iedere woensdagochtend vindt de Zaanse Experience plaats in zwembad De Crommenije in Krommenie met spellen in het water en op de kant. Wie mee wil doen in De Crommenije moet zich vooraf online aanmelden en in het bezit zijn van de zwemdiploma’s A en B. Het hele programma van de Zomer Experience vindt u hier.

bron: zaanstad nieuws.nl

0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Verder lezen

Onderwijs, jeugd en zorg

School gymnastiek verplicht 2 uur is geen probleem in Zaanstad (of toch wel?)

Zijn er te weinig gymlokalen in Zaanstad? DZ stelt vragen en krijgt antwoorden!

Gepubliceerd

op

Door

School Gymnastiek

In het Noordhollands Dagblad van 10 februari stond geschreven dat per komend schooljaar, wanneer 2 uur gymnastiek verplicht wordt en dat er in Zaanstad onvoldoende gymzalen zouden zijn. Wij hebben hier vragen over gesteld (en antwoord gekregen) die wij graag met u delen:

Vraag 1

Klopt het dat er in Zaanstad onvoldoende gymlokalen zijn om aan de verplichting van 2 uur gym te voldoen voor het basisonderwijs?

Wij kregen hierop het volgende antwoord:

Nee, het klopt niet dat er in Zaanstad onvoldoende gymzalen zijn. De verplichting om 2 uur lichamelijk onderwijs te geven, zoals genoemd in de pers, betekent geen verruiming van het gymonderwijs. Er zijn dus ook geen extra gymzalen nodig.

Technische uitleg

Het misverstand komt voort uit een onduidelijkheid in een wijziging van onderwijswetgeving. In de onderwijswetten wordt normaal gesproken over een lesuur (= 45 minuten in basisonderwijs) of een klokuur (= 60 minuten). De wetswijziging spreekt zonder verdere toelichting over een uur. Niet uit de wet en niet uit de toelichting van de gewijzigde wet blijkt of met een uur, een lesuur (dus 45 minuten) of een klokuur (dus 60 minuten) is bedoeld. Als een klokuur is bedoeld zou het minimale aantal uren bewegingsonderwijs waarvoor gemeenten ruimten moeten aanbieden van 90 (voor wetswijziging) naar 120 minuten (na wetswijziging) gaan. Dat zou inhouden betekent dat gemeenten snel gymzalen moeten gaan bijbouwen om onderdak te kunnen bieden aan de extra gymbehoefte.

Op vragen naar de uitleg verklaart het

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)

Zowel departement, als politiek als gemeenten als sectoren als De Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO) etc zijn het er allemaal over eens dat er sprake is van 2x een lesuur = minimaal twee keer 45 minuten per week bewegingsonderwijs. Punt in kwestie is dat de wet aangepast moet worden omdat er nu op z’n minst juridisch gezien sprake kán zijn van twee klokuren van 60 minuten omdat niet duidelijk is gesteld dat het om lesuren gaat en niet om klokuren. Dat betekent dat er een traject voor wijziging van minimaal een jaar gaat lopen en dat ondertussen de boodschap is: ga zorgen dat er twee lesuren van 45 minuten gegeven kunnen worden. De inspectie is ook op de hoogte en zal niet wijzen op 2x 60 minuten.

Vraag 2

En nu? Onze vervolgvraag was: Zo ja, wat voor plannen heeft de gemeente om dit probleem om te lossen en wat is hier de status van?

Met als antwoord:

Bij het uitwerken van bovenstaande wijzigingswet is dus eenvoudigweg een fout gemaakt, waardoor de formulering van de hoeveelheid bewegingsonderwijs voor zowel het basisonderwijs als het (voortgezet) speciaal onderwijs verkeerd is gedefinieerd. Dat wordt nu hersteld. Gemeenten hoeven niet aan de slag met het bijbouwen van gymzalen.

Inmiddels is wel een onderzoek uitgezet en zijn de consequentie inzichtelijk wat het betekent om de gymcapaciteit uit te bereiden naar 2 klokuren – 120 minuten bewegingsonderwijs. Daarvoor is het in Zaanstad nodig om minimaal acht gymzalen (investering per zaal is ca. 1,7 milj.) toe te voegen aan de huidige capaciteit. Deze uitbreiding lijkt niet realistisch en valt buiten de wettelijke zorgplicht van de gemeente. Daarom is het advies om vast te houden aan het wetgevende kader, te weten 1,5 klokuur – 2 lesuur – 90 minuten bewegingsonderwijs faciliteren in een gymzaal, maar wel in gesprek met het primair onderwijs op zoek te gaan naar alternatieven die er voor zorgen dat de kinderen op de Zaanse scholen voldoende kwalitatieve beweegmomenten hebben. Zoals eergenoemd het benutten van de omgevingen van de scholen.

Oftewel: als 2 uren lichamelijk onderwijs inhoudt 2 lessen van 45 minuten is er geen probleem. Wordt het 2 klokuren, dan hebben we een uitdaging! Wat Democratisch Zaanstad betreft: wij denken graag mee met alternatieven voor lichamelijke opvoeding in een gymzaal, zoals bijvoorbeeld schoolzwemmen!

0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Verder lezen

Maatschappelijke ontwikkeling

Lichtpuntjes voor (o.a.) de sport in donkere tijden!

Een lichtpuntje voor sport: uitvoering moties DZ leiden tot een noodfonds en beperken tariefstijging 2023!

Gepubliceerd

op

Door

Al eerder hebben wij onze zorgen geuit over de stijgende energiekosten voor verenigingen en gepleit voor een beperking voor de tariefsverhoging in 2023. Hiervoor hebben wij twee moties ingediend en met succes!

Noodfonds voor sport

In het Zaans beraad van 29 september jl. maakte wethoudster Onclin bekend dat het college n.a.v. veel vragen en onze moties voor 2022 en 2023, 1 miljoen euro ter beschikking gaat stellen (in totaal 2 miljoen) voor kwetsbare inwoners, maatschappelijke, culturele en sportinstellingen en kleine ondernemers. Hiermee wil het college de periode overbruggen tot de ondersteuning van het rijk over de brug komt, precies zoals wij voor ogen hadden in onze motie. Wij zijn dan ook blij en dankbaar dat het college het initiatief heeft opgepakt. Omdat de bedragen naar verwachting niet afdoende zullen zijn, gaat het college in gesprek met de rijksoverheid voor meer gelden.

Tarieven sportverenigingen stijgen beperkt in 2023

Later in de vergadering gaf wethouder Slegers antwoord op onze vraag, conform de ingediende motie, om de tarieven voor de sportverenigingen met maximaal 2,5% te laten verhogen, inclusief de huurders van het sportbedrijf. Ook hier is gehoor aan gegeven en de tarieven zullen met 2,3% stijgen. Om het financiële gat te compenseren die dit veroorzaakt, stijgen andere tarieven van het sportbedrijf wel, maar niet exorbitant.

Conclusie

Met het uitvoeren van hetgeen de moties voor ogen had, zal sport toegankelijk blijven voor al onze mede inwoners en is er vangnet voor verenigingen in nood. Dat is, naar onze bescheiden mening, een lichtpuntje in deze donkere tijd!

0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Verder lezen

Trending