

Sport & cultuur
Binnenbad de Crommenije 10 weken dicht!
Het binnenbad van de Crommenije 10 weken dicht. En dat roept om vragen
En daar hebben wij wat vragen over gesteld.
Naar aanleiding van onze vragen heeft de Orkaan een stukje geschreven waarin kort de geschiedenis van de Crommenije, wat toch wel een hoofdpijndossier begint te worden, wordt beschreven. Inmiddels hebben wij antwoord op onze vragen:
1. Wat voor ‘groot onderhoud’ is er nodig?
Er wordt onderhoud uitgevoerd aan de zwembadcoating.
2. Waardoor is dit ‘groot onderhoud’ nodig?
Conform de onderhoudsinterval van de zwembadcoating is onderhoud benodigd, aanvullend zijn er technische gebreken geconstateerd aan de ondergrond terug gerelateerd aan de bouw, deze worden hersteld en zodoende worden de binnenbaden in zijn geheel opnieuw voorzien van een nieuwe laag coating ipv plaatselijk onderhoud en herstel.
3. Valt dit ‘groot onderhoud’ onder planmatig onderhoud?
Ja, dit betreft gepland onderhoud conform de onderhoudscyclus.
4. Indien het ‘groot onderhoud’ geen planmatig onderhoud is, maar correctief onderhoud, wie betaald de kosten voor dit onderhoud?
Het onderhoud is planmatig en zodoende begroot binnen de exploitatie van het zwembad. De gebreken in de ondergrond en aanvullend benodigd herstel hiervan worden uitgevoerd onder garantie.
5. Wordt er aan de kinderen van de zwemles alternatieven aangeboden, zoals b.v. het volgen van lessen in Zaangolf of de Slag?
Gedurende de zomervakantie vervallen de zwemlessen altijd in de Crommenije, abonnementen worden met dezelfde tijdsduur verlengd. Dat gebeurt nu ook voor de gesloten periode. Tijdens de zomervakantie wordt extra les gegeven in het buitenbad, maar ook in Zaangolf en De Slag. De eerste drie weken na de zomervakantie hebben we geen alternatief voor de zwemlessen en werken we heel hard aan het zo snel mogelijk openstellen van het binnenbad.
6. Nu het binnenbad gesloten is, wordt aan abonnementhouders deels restitutie gegeven? Zo nee, waarom niet? Zo ja, worden deze kosten verhaald?
De zomerabonnementen kunnen de hele zomervakantie in de Crommenije buiten zwemmen en zelfs een week langer. Door de sluiting van het binnenbad, wordt het banenzwemmen in de Slag en Zaangolf opengesteld voor de abonnementhouders. Daarbij wordt er deze zomer op maandag, woensdag en vrijdag extra banen gezwommen buiten van 20-21 uur.
Maatschappelijke ontwikkeling
Lichtpuntjes voor (o.a.) de sport in donkere tijden!
Een lichtpuntje voor sport: uitvoering moties DZ leiden tot een noodfonds en beperken tariefstijging 2023!

Al eerder hebben wij onze zorgen geuit over de stijgende energiekosten voor verenigingen en gepleit voor een beperking voor de tariefsverhoging in 2023. Hiervoor hebben wij twee moties ingediend en met succes!
Noodfonds voor sport
In het Zaans beraad van 29 september jl. maakte wethoudster Onclin bekend dat het college n.a.v. veel vragen en onze moties voor 2022 en 2023, 1 miljoen euro ter beschikking gaat stellen (in totaal 2 miljoen) voor kwetsbare inwoners, maatschappelijke, culturele en sportinstellingen en kleine ondernemers. Hiermee wil het college de periode overbruggen tot de ondersteuning van het rijk over de brug komt, precies zoals wij voor ogen hadden in onze motie. Wij zijn dan ook blij en dankbaar dat het college het initiatief heeft opgepakt. Omdat de bedragen naar verwachting niet afdoende zullen zijn, gaat het college in gesprek met de rijksoverheid voor meer gelden.
Tarieven sportverenigingen stijgen beperkt in 2023
Later in de vergadering gaf wethouder Slegers antwoord op onze vraag, conform de ingediende motie, om de tarieven voor de sportverenigingen met maximaal 2,5% te laten verhogen, inclusief de huurders van het sportbedrijf. Ook hier is gehoor aan gegeven en de tarieven zullen met 2,3% stijgen. Om het financiële gat te compenseren die dit veroorzaakt, stijgen andere tarieven van het sportbedrijf wel, maar niet exorbitant.
Conclusie
Met het uitvoeren van hetgeen de moties voor ogen had, zal sport toegankelijk blijven voor al onze mede inwoners en is er vangnet voor verenigingen in nood. Dat is, naar onze bescheiden mening, een lichtpuntje in deze donkere tijd!
Sport & cultuur
UPDATE: DZ vraagt hulp en bescherming voor sportverenigingen
Door stijging energieprijzen dreigt het risico dat sport niet voor alle inwoners meer toegankelijk wordt.

Ongeveer de helft van de sportverenigingen moet een hogere contributie gaan vragen door gestegen energielasten. Vooral de verenigingen met variabele energiecontracten worden keihard geraakt.
Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. Dit instituut draagt bij aan een goed onderbouwd beleid. Dat beleid is gericht op de bevordering van sport, sportief bewegen en versterking van de sportsector. Gesubsidieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), werft het instituut middelen voor verdiepend onderzoek bij organisaties als:
- Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO),
- Nederlandse Organisatie voor Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie (ZonMw)
- de Europese Unie (EU)
en voert onderzoek in opdracht uit voor overheden, sportorganisaties en bedrijven.
Energieprijzen bedreiging voor voortbestaan sportondernemers
- Voor ruim een derde (36%) van de sportaanbieders vormt de ontwikkeling van de energielasten een (zeer) groot punt van zorg.
- De helft met zeer grote zorgen over de energielasten, geeft aan dat deze ontwikkeling het voortbestaan van de organisatie bedreigt.
Risico’s
Het risico dreigt dat sport niet voor alle inwoners meer toegankelijk wordt. Dit ontstaat als de financiële positie van verenigingen (verder) onder druk komt te staan en energiekosten moeten worden doorberekend.
Tijdig ingrijpen? Reken maar!
Wij hebben om die reden schriftelijke vragen gesteld aan de gemeente:
- Of de gemeente wil inventariseren welke verenigingen (verder) in de problemen komen?
- De gemeente verenigingen financieel kan ondersteunen?
- De gemeente wil helpen bij het verduurzamen van accommodaties?
Bijvoorbeeld door:- Het gebruiken van de Verordening Stimuleringslening Duurzaamheid Zaanstad
maar ook; - Door initiatieven als Sport NL Groen
- Het gebruiken van de Verordening Stimuleringslening Duurzaamheid Zaanstad
In Nederland is veel te verbeteren qua sportbeleid. Zeker in deze tijd is het van vitaal belang dat onze huidige verenigingen overeind blijven staan. Waar nodig moeten verenigingen gesteund en gekoesterd worden om het welzijn van onze inwoners met de sport te beschermen.
Als wij antwoorden hebben op onze vragen zullen wij die hier met u delen!
UPDATE 18-9-2022
Na twee maanden zijn de antwoorden binnen op de gestelde vragen, deze zijn als volgt:
- Is bij de gemeente bekend welke sportverenigingen hun contributie extra moeten verhogen als gevolg van de gestegen energiekosten?
De gemeente inventariseert momenteel bij welke verenigingen er sprake is van reeds gestegen energiekosten, en welke maatregelen zij (zullen) treffen door bijvoorbeeld de contributie te verhogen.
Via Sport NL Groen kunnen accommodaties verder verduurzamen en op deze manier geld besparen.
- Is dit initiatief bekend bij de gemeente? Zo ja, is dit initiatief gedeeld met de verenigingen? Indien dit niet is gebeurd, zou u dit alsnog willen doen?
Ja, dit is bekend bij de gemeente en ook gedeeld met de verenigingen.
- Kan er inzicht gegeven worden welke accommodaties al zijn aangesloten bij dit initiatief en/of soortgelijke initiatieven?
Ja, dit inzicht is aanwezig.
Via de Verordening Stimuleringslening Duurzaamheid Zaanstad kunnen rechtspersonen een Stimuleringslening Duurzaamheid aanvragen bij Zaanstad om duurzaamheidsinitiatieven te financieren.
- Is het mogelijk deze regeling (extra) onder de aandacht te brengen bij de sportverenigingen?
Dat kan zeker, in de tweewekelijkse nieuwsbrieven aan de verenigingen is de vaste rubriek Duurzaamheid opgenomen, en we zullen hierin nogmaals de Stimuleringslening onder de aandacht brengen.
Daarnaast zijn er diverse landelijke subsidieregeling waar verenigingen gebruik van kunnen maken.
- Is het mogelijk dat de gemeente verenigingen van deze regelingen op de hoogte brengt en indien nodig helpt van deze regelingen gebruik te maken?
Ja, nav de inventarisatie (zie vraag 1) biedt de gemeente in samenwerking met het Sportbedrijf de verenigingen gerichte ondersteuning. Dit bestaat uit maatwerk per vereniging maar ook het aanjagen van gezamenlijke inkoop.
De mogelijkheid bestaat dat verenigingen de tarieven dermate moeten verhogen dat de toegankelijkheid tot sport en de financiële positie van sportverenigingen in gevaar komt.
- Heeft de gemeente mogelijkheden deze verenigingen financieel te ondersteunen dat dit scenario kan worden voorkomen?
Hierin volgt de gemeente het advies van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) om met elkaar in gesprek te blijven over wat we in gezamenlijkheid kunnen doen. Momenteel zetten we in om verenigingen te ondersteunen om waar mogelijk de (energie)lasten te verlagen en de inkomsten te laten toenemen door nieuwe verbindingen te leggen en multifunctioneel gebruik van de accommodaties te faciliteren. We weten dat de energiecrisis tot grote maatschappelijke problemen gaat leiden, ook binnen de sport. Maar de grootte van deze impact is momenteel nog niet bekend. Zoals het er nu naar uitziet heeft de gemeente onvoldoende middelen om dit financieel op te vangen, hiervoor wordt ook gekeken naar het Rijk.
De VSG geeft aan dat zij verwachten dat de komende weken wel enige duidelijkheid van de minister komt, onder andere middels een brief aan de Tweede Kamer of het Rijk. Welke richting dat echter op zal gaan valt met geen enkele zekerheid te zeggen.
Sport & cultuur
DZ beducht voor afhakende sporters vanwege de kosten
Sportverenigingen vrezen de contributie (fors) te moeten verhogen vanwege de veelal sterk gestegen energielasten.

bron: Zaanstad.nieuws.nl
Sportverenigingen vrezen de contributie (fors) te moeten verhogen vanwege de veelal sterk gestegen energielasten en Democratisch Zaanstad wil voorkomen dat leden daardoor afhaken. De partij vraagt het college opnieuw om te inventariseren hoe de Zaanse clubs er financieel voorstaan en om alvast een noodfonds op te richten.
Sport en bewegen zijn essentieel voor de fysieke en mentale gezondheid van mensen en daar moet niet aan getornd worden uit geldgebrek, betoogt duoraadslid Peter Klos in twee moties die later deze maand in de raad aan de orde komen. Door het Rijk wordt wel gesproken over een noodfonds voor particulieren en ondernemingen, maar (nog?) niet voor verenigingen. Mocht die er niet komen, dan wil DZ dit lokaal oppakken.
Huren
Omdat contributies ook voor een groot deel naar huurbetalingen aan de gemeente gaan, zou Zaanstad wat Klos betreft ook moeten bekijken of de huurtarieven voor de verenigingen volgend jaar met maximaal 2,5 procent verhoogd kunnen worden. Het Sportbedrijf heeft door een collectief energiecontract voor 2023 immers geen grote kostenstijging wat dat betreft, redeneert hij.
-
DZ3 weken geleden
Word lid van Democratisch Zaanstad
-
Veiligheid, handhaving en publieke dienstverlening3 maanden geleden
Was vuurzee West-Knollendam te voorkomen geweest?
-
Maatschappelijke ontwikkeling1 maand geleden
Update: Laatste uur voor de kerkklokken geslagen?
-
Bestuur en financiën1 maand geleden
Gemeente Zaanstad en haar oorlog tegen een kritische oppositiepartij: de slag om de verkiezingsborden
-
Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling2 maanden geleden
’Windmolens moeten en zullen er komen’
-
Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid2 maanden geleden
Probeert gemeente erfpachters vergoeding schade te onthouden?
-
Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling2 maanden geleden
DZ aanwezig bij de bijna dakloze bewoners van de Peperstraat.
-
Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid2 maanden geleden
Achterstallig onderhoud hofje aan het Hennepad in Wormerveer aan de orde