

ZaanZappen met Johan Philips
Gebroken Engels
In 2024 hebben in Zaanstad 341 statushouders woonruimte gekregen
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de branchevereniging van woningcorporaties Aedes vragen alle gemeenten in Nederland om op korte termijn statushouders een huis te geven. Een gemiddeld grote gemeente wordt gevraagd vier mensen uit de asielopvang te halen, zodat er plek vrijkomt voor asielzoekers uit het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het zou dan gaan om gemiddeld twee woningen per gemeente.
Nou worden gemeenten al verplicht om voor statushouders woningen vrij te maken, dus deze oproep slaat als een tang op een varken.
Als we het over Zaanstad hebben; In 2023 kregen 382 statushouders woonruimte in de Zaanstreek. In 2024 hebben in Zaanstad 341 statushouders woonruimte gekregen. Plus een dikke 1000 asielzoekers en vluchtelingen hebben een noodopvangplek in Zaanstad gekregen.
We mogen dus hopen dat de gemeente Zaanstad zich niet door deze oproep aangesproken voelt.
Niet omdat we oorlogsvluchtelingen en asielzoekers een fijne en veilige plek om te verblijven misgunnen, maar omdat mensen die hun hele leven in Zaanstad wonen géén woning kunnen ‘krijgen’. Senioren niet en jonge gezinnen niet.
Vele jaren ingeschreven staan bij Woningnet en je scheel reageren op vrijgekomen woningen. Bij elke bezichtiging van huurwoningen waar je voor in aanmerking komt kom je andere woningzoekenden tegen die geen woord Nederlands tegen de huurmakelaar van de woningbouwvereniging kunnen spreken en videobellend met familie overleggen terwijl ze de leegstaande woningen inspecteren. En weer gaat de woning aan je neus voorbij en blijf jij met vrouw en twee kleine kinderen op dat tweekamerflatje van Parteon drie hoog achter zitten.
Van Woningnet krijg je bericht dat je niet in aanmerking komt voor een vierkamerwoning (huiskamer en drie slaapkamers) in Krommenie. Het enige criterium waar je namelijk niet aan voldoet is dat daar maximaal 3 personen in mogen wonen. Maar het is hun een eer en genoegen om u notabene een tweekamerappartement in Amsterdam Zuidoost aan te bieden.
Dat is hoe het er voor staat in Zaanstad. En geen wethouder die er iets aan doet, zelfs niet op jouw noodkreten via mail en geschreven brieven reageert. Misschien spreek je je talen niet goed en moet je het eens in gebroken Engels proberen.
Fijne week
Johan Philips

ZaanZappen met Johan Philips
Sistah’s in arms
Hoe gaat de Zaanse politiek om met kritiek? Een analyse van burgemeester Hamming en zijn moeizame relatie met directe vrouwen zoals Juliëtte Rot en Eylem Köseoglu.

Naar het buitenland toe gaan Nederlanders nogal prat op hun direct zijn. Niet om de hete brei heen draaien, maar direct en recht door zee zeggen wat je ‘ervan’ vindt. Het liefst gevolgd met hoe jij denkt dat het beter kan. Kritiek leveren dus. Ongezouten.
Wat er naar het buitenland niet bij gezegd word: Nederlanders zijn heel direct, maar kunnen vaak de directheid -de kritiek dus- van anderen niet verdragen.
De burgemeester van Zaanstad is een in Vlissingen geboren Brabander. Behalve dat het weer eens tijd wordt voor een écht Zaanse en liefst gekozen burgemeester, is daar niets mis mee. Zeeuwen staan niet echt bekend om hun directheid. Brabanders wel, maar de burgemeester van onze gemeente kan niet zo goed tegen kritiek en het lijkt erop dat vrouwelijke critici op hem en ‘zijn’ college op vernietigende wijze de mond moeten worden gesnoerd.
Eerst Juliette Rot van DZ, omdat zij gemeentelijk onrecht tegen individuen in Zaanstad durft aan de kaak te stellen. Daar zelfs behoorlijk vasthoudend is. De burgemeester zet je dan graag meer als niet integer. Gooit er onder valse voorwendselen een integriteitsonderzoek tegenaan en dan ook nog eens tegen het gemeentelijk integriteitsprotocol in. Juliette is te direct voor de burgemeester en moet het liefst direct weg.
Zo is dat nu ook met nota bene fractievoorzitter van de Zaanse PVDA, Eylem Köseoglu. Te direct neemt zij het op voor inwoners van Zaanstad. Het interventieteam zou als een soort ‘gemeente binnen de gemeente’ opereren en zich niet aan wettelijke en ethische regels zouden. Onderzoek werd tegengewerkt, ambtenaren onder druk gezet en medewerkers werd op het hart gedrukt niets op schrift te zetten omdat het anders openbaar gemaakt zou kunnen worden.
De burgemeester woedend, want die aanpak valt direct onder zijn verantwoordelijkheid. Potverdorie weer zo’n direct vrouwtje dat hem voor joker dreigt te gaan zetten. Een onderzoek naar de werkwijze van het interventieteam wil hij niet. PVDA of niet, Köseoglu moet weg.
En nu doet Eylem een stap terug tijdens de laatste raadsvergadering van het politieke jaar. Zal burgemeester Hamming de PVDA Zaanstad een beetje de voor hem juiste richting in hebben gekletst? Het zal mij niet verbazen.
Direct ‘in your face’ zal deze Zeeuwse Brabander zoiets niet doen. Hij zal aan wat touwtjes hebben getrokken. En andere, ooit zo directe Zaanse college partijen, steunen hem daarbij.
Opeens zijn Köseoglu en Rot in zeker opzicht ‘sistah’s in arms’. Het kan raar lopen in het directe Zaanstad.
Fijne week
Johan Philips

ZaanZappen met Johan Philips
Zaans Centrum voor de Kunsten
Moet een Zaans Centrum voor de Kunsten focussen op beeldende kunst of op culturele activiteiten? Een pleidooi voor échte kunst, zonder het ‘culturele gedoe’. Lees waarom kunst en cultuur niet hetzelfde zijn.

Een Zaans centrum voor de kunsten.Daarbij denk ik aan beeldende kunst. Schilderkunst, sculpturen. Ook lekker wegdromen bij een mooi geschilderd tafereel. Jezelf in het getoonde plaatje zien. Kijken naar hoe anderen, kunstenaars, de regio ooit zagen en hoe hedendaagse kunstenaars het nu zien.
Ik denk dat je dan meer affiniteit met de Zaanstreek kweekt bij de jeugd, hun ouders en grootouders. meer trots op de mensen die de Zaanstreek hebben gemaakt tot wat het nu is, of wat het had kunnen zijn.
Maar nee, een centrum van de kunsten moet een plek waar kinderen kunnen experimenteren met koken, podcasts maken. Dans- en theaterlessen. Poppodia.
Er moest zonodig een cultuurcluster komen. Fluxus hier, Fluxus daar. Het was jaren geleden een hoop gesteggel. Gedonder in de raad, burgers die extreem voor of extreem tegen waren. Het gebouw kwam er niet. Fluxus maakt er een zootje van, met veel ontevreden muziekleraren tot gevolg.
Ik krijg het gevoel dat de gemeente van Fluxus af wil. En nu moet Fluxus aan de kant voor een CvdK. Wordt het weer eenzelfde verhaal onder een andere naam?
In het Zaans Museum vind je weinig kunst. Het is meer industriële geschiedenis. Ook belangrijk, want ook dat heeft de Zaanstreek gemaakt. Maar kunst staat wat mij betreft niet vast aan cultuur. Cultuur beleven en leren, podcasts maken, doe je maar bij Fluxus. En koken leer je van je ouders.
Kunst beleven en experimenteren in een Centrum voor de Kunsten, dat zie ik wel zitten. Een mooi gebouw. Een museum. Met echte kunst en zonder dat culturele gedoe.
ik ben voor. En waarschijnlijk te ouderwets.

Een Zaanse Monet. Voor in het nieuwe CvdK
Fijne Week
Johan Philips
ZaanZappen met Johan Philips
Het 750 jaar bestaan
Een nostalgisch lied over het verdwijnen van de Amsterdamse cultuur, Mokums dialect en tradities rond het 750-jarig bestaan. Lees de emotionele ode aan een veranderend Amsterdam.

Afgeleid van ‘d’r is een Amsterdammer dood gegaan’ van Manke Nelis. Dat lied was voor het 700 jaar bestaan gemaakt.
In 50 jaar tijd zijn de meeste Amsterdammers vertrokken, is de meest gekozen jongensnaam Mohammed en spreekt men Goois in de Jordaan. En Engels in de straten. Ik hoorde dat lied en van het dansfeest op de A10. En toen kwam dit eruit:
D’r is een Amsterdammer weggegaan
Hij miste erg zijn eigen taaltje
Hij kreeg zijn pikketanissie niet meer van tante Sjaan
Daarom kwam voor hem de punt niet meer bij ‘t paaltje
De makelaar gebeld
en aan de Zaan beland
Hij kon ook nog kiezen voor een woning daar in Flevoland
De mazzel dan, u kent dat wel, hij’s wieberig gegaan
En allemaal zo rond het 750 jaar bestaan
D’r is een Amsterdammer weggegaan
Mokum is echt naar de filistijnen
Die Gooische R in de Jordaan
deed zijn Mokums thuisgevoel verdwijnen
Bij de Wester stond hij stil, gaf zijn tranen vrije loop
Heel even maar, hij loopt liever met gevoelens niet te koop
Maar met zijn vertrouwde mokum was ‘t wel gedaan
En allemaal zo rond het 750 jaar bestaan
D’r is een Amsterdammer weggegaan
Hij liet zijn hondje plassen op de wallen
Er kwamen heel veel vreemdelingen aan
En kijk hoe ze de stad verknallen
De voertaal Engels, dronken zwervers in Centraal
Halsema mag het houden allemaal
De Mokumse cultuur voorgoed vergaan
En allemaal zo rond het 750 jaar bestaan
D’r is een Amsterdammer weggegaan
Die hoek is leeg daar in het stam cafeetje
Geen mens die nog aan hem denkt, ze zijn gegaan
Hij mist z’n stad iedere dag nog wel een beetje
Geen Nederlands meer op ‘t rak,
hij was er niet meer blij
Nu staat hij met klompen aan z’n voeten in de klei
Je kunt er niet omheen, je moet er even stil bij staan
En allemaal zo rond het 750 jaar bestaan.
Fijne week
Johan Philips

- Nieuws2 maanden geleden
De Zaanse Schans verdient beter – Waarom de stem van ondernemers telt
- Mensen met een verhaal2 maanden geleden
De Zaan Kleurt Rood
- Nieuws1 maand geleden
Help Juliëtte Rot in haar strijd tegen onrecht – Steun de crowdfunding voor de contra-expertise!
- Nieuws1 maand geleden
Prof. Dr. Em. de Vries ontkracht integriteitsonderzoek naar Juliëtte Rot
- ZaanZappen met Johan Philips2 maanden geleden
Drie kleine kleutertjes
- GR20264 weken geleden
Leden spreken unaniem vertrouwen uit in Juliëtte Rot
- ZaanZappen met Johan Philips2 maanden geleden
Lang leve de vrijheid
- ZaanZappen met Johan Philips1 maand geleden
Even naar de WC