ZaanZappen met Johan Philips
Lering trekken
Het verbouwen van woningen naar meerdere hotelletjes zou in de huidige tijden van woningnood al een weigeringsgrond moeten zijn
Vorige week vond er een openbare hoorzitting plaats over de verbouwing van twee woningen tot twee hotels. Daarover stelde DZ in maart al technische vragen. Want hoezo moeten woonhuizen worden omgebouwd tot hotelletjes in een buurt die omringd is door grote hotels? Klopt dat eigenlijk wel?
De buurt is al jaren bezig om in samenspraak met de gemeente verkamering, woningsplitsing en Airbnb uit de buurt te weren. En dan geeft de gemeente hier wel een vergunning voor. Ondertussen wonen een aantal Bulgaren met gezinnen in de betreffende woningen en er wordt regelmatig overlast gemeld. Precies daarom is de buurt zo fel tegen verkamering en opsplitsing.
De aanvraag voor de verbouw van twee woonhuizen naar twee hotels aan de Hogedijk in Zaandam werd ingediend in 2023 en wordt door de gemeente Zaanstad behandeld onder het stelsel van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).
“De gemeente heeft de verbouw van de woningen naar twee hotels beoordeeld als passend binnen de voorschriften van het vigerende bestemmingsplan. Bij de maak van het bestemmingsplan is reeds afgewogen dat de vestiging van een hotel op deze locatie passend is.”
Er is volgens de gemeente dan ook geen ruimte om in dat kader voorschriften te stellen om hotels in die gebied te beperken. “
Deze afweging is reeds gemaakt bij de vaststelling van het bestemmingsplan. Er geldt op deze locatie een ‘gemengde bestemming, waardoor meerdere functies zijn toegestaan.”
Vergunningaanvragen worden getoetst aan geldende wet- en regelgeving, aldus de gemeente.
“Bij uitblijven van weigeringsgronden, dient een vergunning te worden verleend. Een vergunninghouder dient zich aan een afgegeven omgevingsvergunning te houden. Afwijken van de vergunning heeft tot gevolg dat hier handhavend tegen op getreden kan worden.”
De aanvrager voor Hogedijk 147 en 149 is tevens door de gemeente gewezen op de verplichting voor een horeca-exploitatievergunning (volgens de APV) voor het exploiteren van een hotel. Die was in maart 2024 nog niet aangevraagd.
“De behandeling van deze aanvraag vroeg meer tijd dan de resterende termijn, waardoor het beslistermijn werd verlengd. De verlenging was nodig doordat we intern op advisering moesten wachten en deze daarna (juridisch) gecontroleerd en beoordeeld moesten worden. Om een zorgvuldige afhandeling van deze aanvraag te waarborgen was extra tijd nodig.”
Dat duidt erop dat er geen standaard aanvraag was gedaan. In het algemeen geldt dat vergunninghouders (of diens aannemer) de start van vergunningplichtige werkzaamheden dienen te melden bij de toezichthouders.
“In de praktijk blijkt echter dat dit niet altijd of te laat gebeurt, waardoor de toezichthouders pas geconfronteerd worden met werkzaamheden of (nieuw) gebruik wanneer de omgeving hier overlast van ervaart. Helaas ontbreekt er handhavingsbeleid en is er onvoldoende capaciteit om alle niet gestarte en/of niet gemelde realisaties te monitoren. Voor de locatie aan de Hogendijk 147 geldt dat er al een handhavingsgeschiedenis aanwezig was. Dit in combinatie met de opgedane ervaringen heeft ervoor gezorgd dat de locatie verscherpt toezicht kent.”
Dat de buurtbewoners van de woningen aan de Hogedijk bezorgd zijn is dus helemaal niet zo verwonderlijk. Het verbouwen van woningen naar meerdere hotelletjes zou in de huidige tijden van woningnood al een weigeringsgrond moeten zijn. Zeker als de betreffende panden door de eigenaar al zijn volgepropt met Bulgaren. Het gaat dus niet om twee naast elkaar gelegen hotels voor toerisme. Het ene na het andere ‘hotel’ voor langdurige opvang van psychische patiënten of arbeidsmigranten is een reden om de bezwaren van omwonenden, die er in dit geval al jaren bezwaar tegen maken, serieus te nemen. Een tweede weigeringsgrond, dus.
We wachten de uitspraak van de hoorcommissie met interesse af. Ondertussen moet er iets bedacht worden: er moet handhavingsbeleid komen en er moet in bestemmingsplannen worden opgenomen dat woningen en winkels verbouwen tot hotels niet onder ‘gemengde bestemming’ valt. Lering trekken heet dat.
Fijne week
Johan Philips
ZaanZappen met Johan Philips
Een Syrische collega
Wat staat Syrië te wachten na val regime Assad? ‘Hoop is dat het een ander soort land wordt’
Verjaardagen, trouwdagen, het behalen van diploma’s of rijbewijzen, ik heb daarvoor door de jaren heen op de werkvloer al vele getrakteerde lekkernijen in ontvangst mogen nemen en mogen uitdelen. Deze week kwam daar een bijzondere traktatie bij om de bevrijding van een land te vieren.
Samen met een Syrische collega, die zich ondertussen ook officieel Nederlander (compleet met kerstboom in de huiskamer) mag noemen, volgden wij het nieuws over de gebeurtenissen in zijn vaderland.
Het gebruik van privé telefoons tijdens werkuren is niet toegestaan, maar in dit geval werd een uitzondering gemaakt. We kregen veel filmpjes van Arabische nieuwszenders te zien, die door een app op de telefoon van onze collega in het Nederlands werden vertaald.
“Kijk! Dat is mijn dorpje! Mijn dorpje!” Riep hij opeens. Het regeringsleger nam de benen. Vrachtwagens met tanks op de oplegger reden door de straten van een Syrisch dorpje bij Damascus.
Hij was euforisch en wij waren blij voor hem. Zelfs ‘s avonds werd ik van de ontwikkelingen in Syrië op de hoogte gehouden en toen uiteindelijk het nieuws kwam dat dictator Al Assad de strijd had opgegeven was iedereen blij voor hem. Als er ooit een goede reden was om te trakteren, was dit het wel. Syrische hapjes, smikkelen en smullen.
Hij staat voortdurend in contact met familie die verspreid over Nederland en Duitsland wonen. Even afwachten, zegt hij, wat er nu gaat gebeuren in Syrië. Wie krijgt of neemt de macht en hoe vrij en democratisch wordt Syrië.
Misschien volgend jaar eerst eens op vakantie daarheen, maar voorgoed terugkeren blijft voorlopig bij denken aan.
Gelukkig, want het zou jammer zijn om een collega met veel kennis en die professioneel en collegiaal werkt en denkt te zien vertrekken.
We blijven het nieuws uit Syrië dus aandachtig volgen.
Vrede zij met u
Johan Philips
ZaanZappen met Johan Philips
Reddeloos, moedeloos
Weg met de klimaatdrammers die hun klimaatkosten door de burgerstrot bleven douwen
Heel veel mensen hadden hoop. Weg met de klimaatdrammers die hun klimaatkosten door de burgerstrot bleven douwen. NSC, PVV, die moesten het land en de Nederlander gaan redden. Daar had ik zelf ook op gehoopt. Maar de NSC blijkt een heteluchtballon met een gat erin. En de gebakken lucht die eruit ontsnapt komt van de PVV. Nederland is reddeloos verloren aan het raken.
De zorgverzekeringspremie gaat een tientje omhoog, de eigen bijdrage niet omlaag en overal gaat de waterschapsbelasting 10-25% omhoog.
In Noord-Holland, maar ook in andere provincies, gaan huishoudens enkele tientjes meer waterschapsbelasting betalen in 2025.
Inflatie en “Noord-Holland is een badkuip”. Vanwege de klimaatverandering moeten dijken onderhouden en verzwaard worden, gemalen en waterzuiveringsinstallaties moeten verbeterd, want er komen steeds meer inwoners die water en riool gebruiken.
Ik dank je de koekoek! Al jaren weten we van de klimaatverandering. Neem zonnepanelen, zeiden ze. En warmtepompen en isoleer je huis. Toen we dat allemaal hadden gedaan besloot de regering de salderingsregeling te gaan stoppen en energiebedrijven gingen het terugleveren hoger belasten. Geld verdienen als burger? Betalen zul je! Tot je geen nagel meer hebt om je kont te krabben.
Van anticiperen op toekomstige hogere waterstanden wilde niemand weten. Nu moet dat alsnog gebeuren en wel liefst zo snel en veel mogelijk. Dus flink opschroeven die belasting.
En dan al die extra inwoners. De bevolking van de gemeente Zaanstad is met 27.885 personen gegroeid van 133.504 personen in 1995 tot 161.389 personen in 2024 (dat is een grote groei van 21%). Waar komen die vandaan? De wachtlijsten voor woningen zijn belachelijk hoog. Er is geen extra betaalbare woning te krijgen. Toch komen er steeds meer mensen in Noord-Holland en Zaanstad wonen?
Wel zijn er, als we naar Zaanstad kijken, veel asielzoekers en vluchtelingen. Letterlijk scheeps- en pontonladingen vol. Nou betaalt het COA wel een bijdrage aan de ozb, maar betalen ze ook mee aan de waterschapsbelasting? Arbeidsmigranten opeen gepropt in Kogerveldse huurflats of obscure hotelletjes gebruiken water en poepen en piesen moeten ze ook vroeg of laat. Betalen ze mee aan het waterschap? Oekraïense vluchtelingen krijgen een bijdrage van het rijk, maar betalen ze daarvan mee aan de waterschappen? Vast niet, want met een laag inkomen kan iedereen kwijtschelding van de waterschapsbelasting aanvragen. En daar zijn er veel van in Zaanstad volgens de armoedemonitor 2023:
“In Zaanstad is 10,4% van de huishoudens een minimahuishouden, maar in Poelenburg en Pelders/Hoornseveld ligt dat percentage boven de 18% en Assendelft en Westzaan onder de 6%. In de wijken in Zaandam Oost wonen, samen met Oud Zaandijk, de meeste minimahuishoudens.”
Dan rusten de lasten van die belasting dus op de schouders van de families Modaal en Boven-Modaal. WOZ weer tienduizenden Euro’s omhoog en daar gaan we weer.
De salarissen maar weer omhoog dan maar? Dat gaan werkgevers steeds vaker niet meer trekken en dan gaat het banen kosten. De werkende m/v ook maar toeslagtoegankelijk maken? Dan gaan er nog meer belastingen omhoog, want de familie modaal moet zijn eigen toeslagen ook toch echt bekostigen.
Reddeloos, moedeloos, eindeloos.
Fijne week.
Johan Philips
ZaanZappen met Johan Philips
Zaanstad en burgerstress
Boeren, burgers, gepeupel van Zaanstad, als u heeft gestemd heeft u altijd een netwerk in de gemeenteraad.
Even googlen: Stress is slecht voor de gezondheid. Het kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
De gemeente Zaanstad zorgt voor stress bij zijn inwoners. Door niet te luisteren, niet te reageren op vragen of meldingen en door te proberen inwoners kapot te procederen. Er zijn in de loop der jaren voorbeelden te over geweest. Als je geen netwerk bij de gemeenteraad hebt, dan ga je nat bij het ambtenarenkorps. Stress, stress en nog eens stress.
Een recent voorbeeld stond deze week in de krant; een gezin wil graag meer ruimte in huis creëren door een tweede dakkapel te bouwen. Er zijn in de straat al meerdere woningen met zo’n dakkapel, dus er is een precedent. Geen probleem dus? Ammehoela! De gemeente weigert een vergunning te verlenen. Naar de rechter ermee, maar die geeft de bewoners gelijk. Nou, dan gaat de jura (juridische afdeling) van Zaanstad toch fijn traditiegetrouw naar de Raad van State. Want als Zaanstad een bewoner stress wil bezorgen halen ze het onderste uit de kan.
Helaas bezorgde de Raad van State de gemeente stress. Zij gaven de bewoners gelijk. Gewoon die vergunning verlenen en als er geen gegronde bezwaren uit de buurt komen mogen die mensen gewoon hun dakkapel bouwen.
Gelul om oud ijzer noemt men dat in de Zaanse volksmond. Je kan mij niet vertellen dat de jura zonder medeweten van het college van B en W naar de RvS hobbelt. Dat college lijkt dat dus allemaal maar oké te vinden; burgertje zieken.
Boeren, burgers, gepeupel van Zaanstad, als u heeft gestemd heeft u altijd een netwerk in de gemeenteraad. Gebruik dat netwerk en voorkom burgerstress. Dat is namelijk slecht voor de gezondheid.
Fijne week
Johan Philips
- Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid2 maanden geleden
Erfpachtschade kan in de miljoenen lopen
- Bedrijfsvoering4 weken geleden
De Gevoelens en Feiten van Burgemeester Hamming inzake zijn integriteitsmelding
- Sport & cultuur2 maanden geleden
Sloop historisch pandje Heiligeweg 7 Krommenie roept vragen op bij DZ
- ZaanZappen met Johan Philips2 maanden geleden
Thuisbatterij? Vergeet het maar
- ZaanZappen met Johan Philips2 maanden geleden
Duurzaammisselijk
- Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid1 maand geleden
Ontevredenheid over functioneren EBS blijft
- Justitie en Veiligheid1 maand geleden
Vragen DZ over misstanden in Zaandamse winkel: waarom geen sluiting?
- ZaanZappen met Johan Philips4 weken geleden
Het Welzijn Van De Zaankanter