

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling
Windmolens in Zaanstad: Onwenselijk en helemaal niet nodig
Windmolenparken op zee leveren zoveel meer stroom op, dat windmolens op land bouwen niet meer nodig is.
Startnotitie ‘Uitwerking zoekgebied windenergie Noordzeekanaalgebied’ zorgt voor veel onrust, maar is waarschijnlijk overbodig!
Afgelopen week stond in het Zaanstad beraad de ‘startnotitie uitwerking zoekgebied windenergie Noordzeekanaalgebied’ op de agenda. Een startnotitie die gelijk als een valse start te boek mag komen te staan voor het feit dat de gemeente een aanzienlijk aantal belanghebbenden tegen zich in het harnas heeft gejaagd. Dit komt door:
- De late/gebrekkige informatievoorziening: Pas een week, voorafgaand aan het bespreken van de startnotitie in de raad, kregen omwonenden een brief. Daarnaast hebben bijvoorbeeld woonbootbewoners de brief helemaal niet ontvangen. Dit, door het simpele feit van het ‘niet zetten van de juiste vinkjes’ in een systeem.
- Op de avond van het bespreken van de startnotitie stonden nog twee andere belangrijke vergaderingen op de agenda, namelijk vuilstort Nauerna en overlast Schiphol. Kwestie van juiste prioriteiten stellen?
- De inhoud van de brief aan inwoners (en vooral de gearceerde gebieden) geven inwoners het beeld dat er tot in de eigen achtertuin windmolens gebouwd kunnen gaan worden. Is dat zo?
Insprekers geven wel duidelijkheid
De vele insprekers geven een duidelijk beeld. In dit gebied is al veel overlast vanaf de haven van Amsterdam en de ontwikkelingen rondom HoogTij. Al het losse overlast gecombineerd is reeds een forse belasting op de inwoners van dit gebied. Daarnaast is het gebied zo groot gemaakt, dat er onder belanghebbenden botsende geografische belangen zijn. Denk bijvoorbeeld aan horizon vervuiling door windturbines, bekeken vanuit natura 2000 gebieden als polder Westzaan. De inhoud van de communicatie aan inwoners is dus niet duidelijk of volledig geweest en de startnotitie roept meer vragen op dan dat zij richting geeft.

Democratisch Zaanstad was, is en zal tegen windmolens blijven: Onwenselijk en Overbodig
Wij zijn helder over windmolens. Hier waren en zijn wij tegen zoals u ook in ons verkiezingsprogramma kan lezen. Maar er is nog iets aan de hand, namelijk dat windmolens op land waarschijnlijk helemaal niet meer nodig zijn.
Onlangs is er het nodige over windenergie in de media verschenen, waarbij een artikel van Follow the Money van afgelopen week een goed overzicht geeft van hoe de vlag er nu bij staat.
Volgens o.a. TNO en Windenergie leveren de windmolenparken op zee veel meer stroom op dan waar de overheid en de ‘Werkgroep Extra Opgave’, die belast is met de invulling van de extra duurzaamheidsopgave, vanuit zijn gegaan. Zelfs zoveel dat het, als hun berekeningen juist zijn, hoogstwaarschijnlijk niet meer nodig is windmolens op land te bouwen. De stichting Urgenda is in haar studie ‘Tussen kolen en Parijs’ ook tot de conclusie gekomen dat er al genoeg windmolens op land staan.
Kabinet: nieuwe windparken, vooral ver weg van land

Kabinet wil windparken ook niet meer op land, maar op zee. Het kabinet wil de productie van windenergie de komende decennia enorm opvoeren. Vooral ver weg van land moeten nieuwe windparken komen. In 2050 wil het kabinet ongeveer 70 gigawatt aan windenergie produceren op zee en dus niet in uw achtertuin. De eerste stappen hiervoor zijn al gezet:
Shell en Eneco bouwen nieuw windpark op Noordzee
Energieconcerns Eneco en Shell bouwen de komende jaren een windpark op de Noordzee, zo’n 50 kilometer buiten de kust van IJmuiden. Beide bedrijven hebben de tender gewonnen voor het park Hollandse Kust (west), dat over vier jaar moet gaan draaien. Het park heeft een vermogen van 756 megawatt en bestaat uit 54 windturbines. De stroom die het park produceert, is genoeg om ongeveer een miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien. Dat is 3 procent van de totale stroombehoefte in ons land.
Besparing
Wij hebben wethouder Tuijn dan ook gevraagd of hij bereid is kritisch te kijken of deze startnotitie überhaupt wel nodig is? Zoals dhr. Roos als inspreker ook al aangaf is het gebruiken van energie opgewekt van windparken op zee al de ultieme oplossing.
Alleen met het niet uitvoeren van de startnotitie besparen we al € 170.000,- en daar weten we wel een andere goede bestemming voor in Zaanstad.
Tenslotte, mocht het raadsvoorstel toch tot een besluit komen, dan is het mogelijk om hierover een correctief referendum te houden. Dit instrument spreekt ons erg aan, voor dit thema, als instrument om ‘participatie’ te bewerkstelligen en democratie zijn werkt te laten doen.
Wil je op de hoogte blijven?
Laat je e-mailadres even achter en we informeren je !
Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling
DZ vraagt uitleg over groot bunkerstation Havenstraat Zaandam
Bewoners van de Havenstraat in Zaandam maken zich zorgen over een mogelijk bunkerstation van 78 meter. Democratisch Zaanstad vraagt opheldering van de gemeente. Waarom werd dit in Amsterdam geweigerd maar in Zaandam wel toegestaan?

Bewoners van de Havenstraat in Zaandam maken zich zorgen over de mogelijke vestiging van een veel groter bunkerstation voor hun deur en Democratisch Zaanstad heeft de gemeente nu om opheldering gevraagd. De steiger is al gecreëerd en het is de bedoeling dat er een bunker van 78 meter lang komt te liggen. De gemeente Amsterdam weigerde daarvoor een vergunning af te geven.
Gezien de lengte zullen er tonnen aan brandstof in zo’n schip passen en dat op zo’n vijftien meter afstand van woningen en het te ontwikkelen Hembrugterrein, stelt DZ. De partij citeert in technische vragen het vonnis in de rechtszaak over de weigering van het bunkerstation in Amsterdam, waarin staat ‘Daarnaast strookt een bunkerstation van deze omvang niet met het publieke gebruik en het openbare karakter van het wandelpad op de strekdam, dat door aankomende bewoning van de Houthaven een steeds belangrijker publiek karakter krijgt als uitwaaipunt aan het IJ’ en ‘Het bunkerstation zal het open zicht op het IJ belemmeren. Tot slot vormt het bunkerstation een belemmering voor de mogelijke ontwikkeling van zonnepanelen op de strekdam.’
Onderbouwing
Na de weigering van de vergunning door Amsterdam in april 2021 zijn de exploitanten van het bunkerstation, direct uitgeweken naar Zaandam, aldus DZ. De partij wil graag onderbouwd zien welke verschillen er juridisch, planologisch en technisch zijn waardoor het bunkerstation wel toegestaan en vergund zou moeten worden in Zaandam en in Amsterdam niet. Welke meerwaarde, in het algemeen belang, ziet Zaanstad, om deze aanvraag te honoreren en voorziet de gemeente juridische procedures als het gaat om het honoreren van deze aanvraag?
Bron: Zaanstad.nieuws.nl
Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling
Geen Windturbines bij Noorder IJplas: Gedeputeerde Staten Tegen Windmolenplannen
Aanleiding onderzoeksresultaten gebieds- en soortenbescherming en negatief advies Rijkswaterstaat over verkeersveiligheid

Gedeputeerde Staten gaan Provinciale Staten adviseren om definitief geen toestemming te geven voor het plaatsen van drie grote windturbines bij de Noorder IJplas in Amsterdam, zo’n beetje op de grens met Zaanstad. De aanleiding zijn nieuwe onderzoeksresultaten over gebieds- en soortenbescherming en een negatief advies van Rijkswaterstaat over de verkeersveiligheid.
De energiecoöperaties Amsterdam Wind en NDSM Energie zijn de aanjagers van de plannen voor de drie turbines. Op 31 maart vorig jaar vroegen zij bij de provincie de omgevingsvergunning aan die nodig is om af te wijken van het geldende bestemmingsplan. Daarvoor was eerst een verklaring van geen bedenkingen van Provinciale Staten nodig, maar die kwam er niet. De coöperaties gingen daar tegen in beroep.
Vogels en vleermuizen
Op het moment dat Provinciale Staten de plannen dwarsboomde liepen er nog onderzoeken voor de vergunningen die nodig zijn vanwege gebieds- en soortenbescherming. ‘De verwachting was dat deze vergunningen verleend konden worden en de bouw van windmolens niet in de weg zouden staan. Echter, nu de onderzoeken gepubliceerd zijn blijkt dat de bouw van windmolens de instandhouding van vogelsoorten kan schaden. Ook blijken er risico’s te bestaan voor het voortleven van vleermuissoorten in hun natuurlijke verspreidingsgebied,’ schrijft de provincie nu.
Coenplein
‘Daarnaast is ook de ontwerpvergunning gebiedsbescherming geweigerd, omdat niet kan worden uitgesloten dat door het project de natuurlijke kenmerken van onder meer Natura 2000-gebied Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld & Twiske zullen worden aangetast. Ook blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat dat de bouw van windturbines zou leiden tot een onaanvaardbaar risico voor de verkeersveiligheid aan het nabijgelegen Coenplein.’
bron: ZaanstadNieuws
Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling
DZ stelt vragen inzake ‘Signalen ondermijnende activiteiten op de Hemkade te Zaandam’
Dhr. I. Moens is strafrechtelijk veroordeeld en dient ook een schadevergoeding te betalen aan de dochter van de familie Groen

Democratisch Zaanstad heeft op 21 augustus jl. vragen ingediend over mogelijke ondermijnende activiteiten op de Hemkade te Zaandam.


- Bedrijfsvoering2 maanden geleden
Integriteitsklacht burgemeester Hamming uitgebreid
- DZ2 maanden geleden
Integriteit onder druk: Feiten of Interpretatie?
- DZ1 maand geleden
Democratisch Zaanstad stapt op tijdens raad over integriteitsonderzoek
- ZaanZappen met Johan Philips2 maanden geleden
Een Zaanse Burgemeester
- Weerstandsvermogen en risicobeheersing2 maanden geleden
Pot-Jan-dikkie-nog-es-an-toe-zeg
- ZaanZappen met Johan Philips1 maand geleden
Behalve in Zaanstad
- Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid1 maand geleden
DZ sluit zich aan bij Krommenieërs: ontevreden over rapport brug Kerksloot
- Nieuws1 week geleden
Hou de Zaanse Schans open!