Volg ons
Fractie Democratisch Zaanstad Fractie Democratisch Zaanstad

DZ

Word lid

De daadkracht staat aan je zijde. Word ook lid van Democratisch Zaanstad

Gepubliceerd

op

Daadkracht aan je zijde. Word ook lid van Democratisch Zaanstad!

U neemt gewenst actief deel aan onze algemene ledenvergaderingen en wordt hiervoor uitgenodigd. U kunt meedenken en praten over de te varen koers in de lokale politiek. En wie weet ziet u een rol in de fractie of het bestuur op termijn zelfs zitten. Uw betrokkenheid doet ertoe en we zijn altijd op zoek naar meer leden!

Het lidmaatschap kost €30,- per jaar en wanneer u lid wordt ná 1 juli, betaalt u het eerste jaar hooguit 50% van de jaarcontributie.

Een goed werkende donatie is een rustgevende ervaring

Wist u dat u ook een donatie kunt doen, als u Democratisch Zaanstad wilt ondersteunen in hun werk voor een beter Zaanstad?* = verplicht

  DZ

  DZ nieuwsbrief | jaargang 2, nummer 14

  Gepubliceerd

  op

  Door

  DZ Nieuwsbrieven

  Van crisis naar crisis: wat gaat prioriteit krijgen?

  Beste lezers,

  Welkom bij onze nieuwsbrief! In deze nieuwsbrief behandelen wij de hoogtepunten van de politieke week en wat ons verder bezig houdt. Veel leesplezier en mocht u interessante aanvulling of tip weten, neem gerust contact met ons op.

  In deze uitgave zal het vooral gaan over de crisis waar wij in zitten. Het aantal crisissen is inmiddels bijna niet meer op te sommen, momenteel zorgen de hoge inflatie in het algemeen en de hoge energieprijzen in het bijzonder voor een financiële crisis.

  Geen antwoord en leiderschap van de landelijke politiek

  Helaas neemt onze landelijke politiek niet haar verantwoordelijkheid om leiderschap te tonen en perspectief te bieden. Dit is de rode draad, of het nu gaat om de stikstofcrisis, de wooncrisis, de vluchtelingencrisis, de toeslagenaffaire en ga zo maar door.
  Niet voor niets scoort ons kabinet een historisch laag rapportcijfer:

  De populariteit van het vierde kabinet Rutte is vlak voor Prinsjesdag gedaald naar een dieptepunt. Rutte IV krijgt een 3,3 als rapportcijfer.

  Bron: AD

  Verder blijkt dat nog maar 15% van de respondenten vertrouwen hebben in het huidige kabinet en dat 70% nieuwe verkiezingen wil. Vernietigende en veelzeggende cijfers.
  Maar niet verwonderlijk wanneer onze minister van Financiën stelt dat we moeten accepteren dat we allemaal een stukje armer worden en vooral op haar handen zit (terwijl in Nederland de inflatie het hoogste is van de EU landen), onze energieminister onze hoge energieprijzen (onze gasprijs is de hoogste van Europa) vooral als stimulatie ziet voor verduurzaming en een crisisoverleg in de EU simpelweg skipt.
  Vandaag is het Prinsjesdag: hopelijk heeft het kabinet besef wat voor crisis er op ons afkomt en neemt dan (beter laat dan nooit) haar verantwoordelijkheid. We zullen zien.

  Wat kunnen we lokaal doen?

  Lokaal kunnen we veel doen om te zorgen dat de situatie niet verergerd. Zo zijn er diverse, hartverwarmende initiatieven om hulp te bieden. Zo stelt ZCFC haar douches open voor leden van hun club en familieleden, terwijl andere clubs juist douches dreigen te moeten sluiten vanwege de hoge kosten. Gelukkig had ZCFC nog een doorlopende overeenkomst.
  Maar niet elke vereniging heeft zo’n mooi contract, zo betaald AV Zaanland minstens € 5.000 meer per jaar voor haar energierekening.
  In juli hebben wij om hulp en bescherming gevraagd voor alle Zaanse verenigingen, waar wij afgelopen vrijdag antwoord op hebben gekregen. Naar aanleiding van deze antwoorden gaan wij met twee moties komen, één die oproept tot het matigen van tariefsverhoging voor verenigingen door de gemeente en het Sportbedrijf, en één die oproept verenigingen in geval van nood financieel te ondersteunen zolang er geen landelijke regeling is. Hierover later meer.
  Een ander initiatief wat helpt is het verlagen van de drempel voor de voedselbank .

  Wat wij verder lokaal kunnen doen is ervoor te zorgen dat de lasten niet onnodig verder oplopen. Samen met D66, en hopelijk sluiten meer partijen zich hierbij aan, zullen wij een amendement indienen waarbij we de verhoging van de kosten voor het indienen van planschade (wat straks nadeelcompensatie heet) van € 300 naar € 500 van de baan willen krijgen. Het besluit hierover valt a.s. donderdag (22 september).

  Raadsvergadering 22 september

  Aanstaande donderdag zal de eerste raadsvergadering na de zomervakantie plaatsvinden, de agenda kunt u hier vinden. Over hetgeen er wordt besproken en besloten, o.a. de startnotitie Esdoornlaan Wormerveer, mobiliteitsplan Hembrugterrein, startnotitie Witte de Withstraat, zullen wij u volgende week verslag doen!

  LATEN WE CONTACT HOUDEN!

  We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws. Schrijf in, beheer je abonnement en kies zelf wat voor jou het beste werkt. Jij bepaalt.

  We sturen geen spam! Lees ons privacybeleid voor informatie.

  Verder lezen

  Fractie

  De zaanse raadsconferentie

  DZ aanwezig bij de nadere kennismaking met de nieuwe raad

  Gepubliceerd

  op

  De nieuwe raadsperiode is afgelopen maart ingegaan. De raad bestaat uit veel nieuwe raadsleden, duo-raadsleden en fractieassistenten van in totaal 13 politieke partijen. Inhoudelijk zijn we soms erg verschillend en dat levert vaak goede debatten op. Toch moeten we altijd proberen om voor onze voorstellen meerderheden te vinden. Dat vraagt veel meer dan het maken van een voorstel, motie of amendement. Dat vraagt samenwerking, zoeken naar overeenkomsten, informatie ophalen en vooral in gesprek gaan met de inwoners en ondernemers in Zaanstad. De raadconferentie aan het begin van de periode is vooral bedoeld om elkaar wat beter te leren kennen en samen na te denken over het goed functioneren van de raad. 

  Namens Democratisch Zaanstad waren John Steygeman, Peter Klos en Marianne de Boer aanwezig. 

  Marianne, John en Peter Klos aanwezig bij de raadsconferentie

  Na een welkomstwoord van Burgemeester Hamming in de Verkadefabriek bij JP1886, begonnen we olv Jasper Loots het gesprek over de stijlen van de raadsleden(inzicht in onszelf), hoe de raad goed in positie kan komen en hoe we beter als raad kunnen samenwerken. Hoe we beter kunnen luisteren naar elkaar en meer opzoek kunnen gaan naar overeenkomsten ipv de verschillen uit te vergroten. En hoe komen we tot het maken van goede afspraken met elkaar. De praktijk is natuurlijk altijd weerbarstiger, maar het was zeker interessant.

  Mogelijke stijlen van een raadslid.

  Participatie

  Ook ging het over participatie. Dat doet Zaanstad nu niet goed. Inwoners worden vaak niet, of niet op tijd betrokken. En als ze wel betrokken worden dan wordt er in veel gevallen niets met de inbreng gedaan. Dat is niet goed en moet beter! Een onderwerp wat Democratisch Zaanstad aan het hart gaat en al enige tijd op de agenda zet. Je merkt dat het zijn vruchten afwerpt dat we het steeds benoemen en onze ideeën voor verbetering delen. Die ‘zaadjes die we planten’ groeien uiteindelijk hopelijk uit tot mooie bloemen(maar er is nog een lange weg te gaan).  

  Gesprek over hoe we als raad functioneren

  Diner op de boot

  Na onze gesprekken lag Boot10.nl klaar aan de kade. We zouden naar het Alkmaardermeer varen, maar de Zaanbrug was in storing(Zaanstad en bruggen blijft een lastige combinatie😉) dus voeren we door de Wilhelminasluis, via de Voorzaan, naar het Noordzeekanaal, langs oa de Achtersluispolder en de Coenhaven. Een goed moment om met raadsleden van andere partijen nader kennis te maken.

  Op de boot

  Integriteit

  De volgende ochtend kwamen we weer bijeen om met elkaar te praten over integriteit. Wat kun je als raadslid en wethouder wel en niet doen. Integriteit is niet altijd zwart/wit. Er is vaak geen goed of fout. Bijvoorbeeld: neem je die fles wijn aan als je een inwoner geholpen hebt met een lastige zaak? Neem je dat kaartje aan voor een theatervoorstelling als je uitgenodigd bent voor een opening? De organisatie had een ‘spel’ bedacht waarin veel dilemma’s werden voorgelegd. Het belangrijkste is met elkaar dilemma’s te bespreken zodat je elkaar scherpt houdt. De ochtend werd afgesloten met een lunch.

  Sfeer beeld van de zaterdag
  In gesprek over dilemma’s

  Wij hebben het als positief, prettig en leerzaam ervaren. Belangrijk om elkaar ook op dit soort thema’s met enige regelmaat te spreken, zodat we inhoudelijk nog beter ons werk kunnen doen voor onze inwoners!

  John, Peter en Marianne

  Verder lezen

  Fractie

  Fractieassistent John Steygeman, ambassadeur van Democratisch Zaanstad

  Gepubliceerd

  op

  Verder lezen

  LATEN WE CONTACT HOUDEN!

  We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws. Schrijf in, beheer je abonnement en kies zelf wat voor jou het beste werkt. Jij bepaalt.

  We sturen geen spam! Lees ons privacybeleid voor informatie.

  Trending