

Nieuws
DZ stuurt noodkreet over participatie bij bouwplannen in Zaanstad naar commissaris van de Koning.
Via een open brief heeft Democratisch Zaanstad de commissaris van de Koning gisteren verzocht om tot het opstellen en uitbrengen van een advies aan de gemeente Zaanstad, ten aanzien van de Provinciale toezicht domeinen ‘informatiebeheer’ en ‘omgeving’.
Via een open brief heeft Democratisch Zaanstad de commissaris van de Koning gisteren verzocht om tot het opstellen en uitbrengen van een advies aan de gemeente Zaanstad, ten aanzien van de Provinciale toezicht domeinen ‘informatiebeheer’ en ‘omgeving’. In dit advies zouden de aspecten zoals beschreven in deze brief wat ons betreft aan bod moeten komen, waarbij ook de vraag over financiële haalbaarheid en consequenties voor Zaanstad onderzocht zou moeten worden.
Democratisch Zaanstad heeft de afgelopen jaren tevergeefs geprobeerd om het college van Zaanstad ervan te overtuigen dat zij haar taken als hoeder van de belangen van al haar inwoners, ten aanzien van participatie, structureel verwaarloosd. De gemeente dient zich bij al haar handelen te houden aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Met het ontbreken van een zorgvuldige belangenafweging tussen het publieke belang, versus private belangen en een concreet vastgelegd participatiebeleid, verankerd in planprocessen, schendt zij deze beginselen.
De toepassing van participatie faalt in Zaanstad structureel, door het ontbreken van concreet beleid. De belangen van bewoners worden ondergeschikt gemaakt aan private belangen. Daarnaast bestaat er grote onduidelijkheid over de financiële consequenties voor Zaanstad van alle geplande bouwplannen. Voldoende draagvlak voor bouwplannen is volgens Democratisch Zaanstad een belangrijk uitgangspunt en zou niet afhankelijk moeten zijn van politieke processen.
Volgens de wet Interbestuurlijk toezicht op gemeenten, is de Provincie onder meer toezichthouder ten aanzien van ruimtelijke ordening, bouwen en huisvesting en is dit toezicht gericht op de uitvoering van wettelijke medebewindstaken.
Brief:
Aan de Commissaris van de Koning, de hoogedelgestrenge heer Th. H. van Dijk
Postbus 3007
2001 DA HAARLEM
Juliëtte Esmée Rot, Fractievoorzitter Democratisch Zaanstad
Onderwerp: Participatie bij bouwprojecten in de Gemeente Zaanstad
Zaandam, 6 maart 2022
Hoogedelgestrenge heer van Dijk,
De gemeente Zaanstad faciliteert sinds 2016 een groot aantal bouwplannen onder de noemer ‘Maak.Zaanstad’. Dit project liet voorafgaande aan de start al een geprognotiseerd verlies zien van 100 miljoen euro. In 2017 werd ten behoeve van dit programma een notitie opgesteld waarin als belangrijke doelstelling was opgenomen dat belanghebbenden ‘meepraten maar niet meebeslissen’. De afgelopen maanden is er een duidelijk beeld ontstaan dat deze doelstelling voor grote problemen zorgt ten aanzien van participatie bij de verschillende bouwplannen, met onvrede, weerstand van omwonenden en betrokkenen en zelfs juridische procedures als gevolg. En dat geheel in strijd met een duidelijke afspraak tussen het huidige college en Democratisch Zaanstad met als doel om het aantal juridische procedures te verminderen en zo veel als mogelijk te voorkomen.
De conclusie is dat de zorgplicht die het college van Zaanstad heeft voor al haar burgers wordt verzaakt als het gaat om de nieuwbouwplannen van Zaanstad. Het college gaat bij deze plannen aantoonbaar niet voor het algemeen belang en een zorgvuldige belangenafweging van het belang van omwonenden die te maken krijgen met de negatieve effecten van deze nieuwbouw. Vooral de belangen van de private partijen wegen zwaarder dan de publieke belangen, ten koste van de belangen van de omwonenden.
Voordat ik als gemeenteraadslid van de gemeente Zaanstad in zal gaan op een aantal specifieke voorbeelden waarbij participatie geheel ontbrak of mislukt is, wil ik voor de context van dit schrijven een aantal relevante feiten en omstandigheden benoemen.
Algemene relevante feiten en omstandigheden
Vooruitlopend op de invoering van de omgevingswet werkt de gemeente Zaanstad zoveel mogelijk in de ‘geest van de omgevingswet’ zoals zij dit zelf omschrijft. Dit betekent in Zaanstad dat de gemeente het participatieproces aan de ontwikkelaar laat (qua organisatie en afwikkeling daarvan). De gemeente blijft echter verantwoordelijk voor het afwegen van de belangen van de omwonenden in het besluitvormingsproces. In de praktijk is de gemeente Zaanstad mede-eigenaar van bouwplannen en schaadt dit de objectiviteit van de beoordeling van een ontwikkeling en worden belangen van bewoners, zonder uitzondering ondergeschikt gemaakt aan zowel de ‘bouwopgave’ als de ontwikkelaar. De verschillende partijen in een plangebied hebben allemaal het beste voor met de ontwikkeling, alleen hebben ze verschillende, soms tegenstrijdige belangen, én verschillende visies op wat nodig is om dat ‘beste voor het gebied’ te laten ontstaan.
Het is in het belang van zowel de ontwikkelaar als de gemeente om tot overeenstemming te komen met belanghebbenden die betrokken zijn bij de verschillende bouwplannen. Het is daarom onlogisch dat er geen eenduidige en heldere werkwijze opgesteld is voor participatie bij ruimtelijke ordening in gemeente Zaanstad, met duidelijke spelregels en bijbehorend afwegingsinstrumentarium. In de praktijk wordt niet duidelijk op basis van welke objectieve criteria, de mate van het belang dat bewoners hebben bij een bouwplan, wordt vastgesteld.
Voorbeelden van concrete bouwplannen binnen het project Maak.Zaanstad, waarbij participatie ontbreekt dan wel niet succesvol is vormgegeven/uitgevoerd (niet uitputtend opgesomd):
- Ontwikkeling jachthaven Dukra
Omschrijving casus: In januari 2021 werden omwonenden van jachthaven Dukra tijdens een informatiebijeenkomst overvallen met een volledig uitgewerkt plan. Gemeente en ontwikkelaar bleken 4 jaar met elkaar te hebben gewerkt aan het plan voor een ingrijpende transformatie tot “Marinapark Houthaven”. Begin 2018 was hiervoor zelfs al akkoord van de gemeentelijk supervisor. De ontwikkelaar bleek Dukra te hebben gekocht als ontwikkellocatie. Het initiatief voor een gemengd programma inclusief o.a. drijvende woningen was afkomstig van de gemeente. Ook bleek dat de gemeente de ontwikkelaar had afgeraden eerder in contact te treden met direct omwonenden. Het plan is in strijd met het huidige bestemmingsplan en heeft een grote impact op de buurt. De gemeente heeft nu voor de tweede maal een externe procesbegeleider ingehuurd voor een participatietraject “achteraf”. Er is echter nog geen overeenstemming over het participatieplan. Direct omwonenden zijn van mening dat de randvoorwaarden voor een deugdelijk participatietraject nog niet ingevuld zijn, waaronder heldere kaders en een goede informatievoorziening. De eerste externe partij gaf de opdracht overigens terug wegens gebrek aan vertrouwen om een dergelijk traject te kunnen realiseren.
- 2. Bouwplan Badhuisweg, Zaandam
Omschrijving casus: Na eerdere bouwplannen (2004) in dit plangebied, werden omwonenden in september 2020 geconfronteerd met een bouwplan van 120 woningen. Dit bouwplan blijkt op verzoek van de gemeente, door een corporatie, zonder enige inspraak, tot stand te zijn gebracht. Ook dit project is in stilte ontwikkeld vanaf 2018 waarbij de finale versie als vaststaand feit aan bewoners werd gepresenteerd zonder enige participatie. Er werd achteraf een participatiedocument opgesteld om deze omissie te repareren. Ook is niet aantoonbaar gemaakt dat het project financieel rendabel is.
- 3.Herontwikkeling Peperstraat, Zaandam
Omschrijving casus: De gemeente Zaanstad heeft het initiatief genomen voor sloop. In 2019 kregen bewoners van de Peperstraat (fase 1) per brief de mededing dat zij hun woning kwijt zouden raken vanwege nieuwbouw op deze locatie, bestaande uit een op dit moment nog steeds niet vaststaand aantal nieuwbouwwoningen. Ook in deze casus is geen sprake geweest van participatie en daarbij is niet feitelijk aantoonbaar gemaakt dat het project financieel rendabel is. Eind 2021 nam de gemeenteraad in meerderheid het besluit om akkoord te gaan met de bouwplannen, zonder woongarantie voor de bestaande bewoners.
- 4. ‘Kan aan de Zaan’, Zaandam
Omschrijving casus: De werkgroep ‘KanBETERbijdeWitteOlifant’ heeft grote bezwaren tegen het gepresenteerde ‘Kan aan de Zaan’ en heeft dit gemeente op 25 november 2019 kenbaar gemaakt via een e-mail aan gemeenteraad en college. Het bouwplan betreft een gebouw van 13 verdiepingen wordt gesitueerd op 19 meter vanaf de ‘Witte Olifant’. De belanghebbenden geven aan dat met hen nooit overlegd is over het bouwplan. De werkgroep geeft aan te vrezen voor schaduwwerking en verhoogde windbelasting, met mogelijke schade aan de Witte Olifant tot gevolg. In de afgegeven omgevingsvergunning voor de Witte Olifant staan waarden van de geluidsbelasting van het spoorwegverkeer, na een door de werkgroep verrichte meting, is geconstateerd dat deze waarden hoger zijn dan in de omgevingsvergunning is vermeld. Het bouwen van een 13 verdiepingen hoog gebouw op 19 meter afstand van de Witte Olifant, zal weerkaatsing en nagalm veroorzaken op de voorgevel, waardoor de geluidsbelasting nog hoger gaat worden, zo vreest de werkgroep.
- 5. Ontwikkeling IKC Overtuinen/ Marga Klompéstraat, Zaandam
Omschrijving casus: Belanghebbenden willen zorgen dat er een verkeersafwikkeling komt bij de nieuwbouw van een school en niet in hun straat. Stelselmatig wordt hen informatie onthouden. Om deze reden voelen zij zich genoodzaakt tot het indienen van Wob-verzoeken. Zij dienen ook een handhavingsverzoek in om de verplichte (op grond van de verleende omgevingsvergunning) 58 parkeerplaatsen te realiseren. Deze parkeerplaatsen worden uiteindelijk aangelegd. Vervolgens werd hun handhavingsverzoek afgewezen om reden dat er bij een schouw ter plaatse, ‘opeens’ 58 parkeerplaatsen gerealiseerd bleken te zijn.
- 6.Gebiedsvisie Balkenhaventerrein, Zaandam
Omschrijving casus: In 2013 sloot gemeente Zaanstad met een projectontwikkelaar een intentieovereenkomst die onder meer betrekking had op de vrijstaande woning en bijbehorende grond (+\- 3000 m2) van een familie aldaar. In deze overeenkomst was letterlijk opgenomen dat de projectontwikkelaar “zich zal inspannen om de aan de (…) [familie] in eigendom toebehorende delen van de locatie in eigendom te verwerven”. De familie wist op dat moment echter van niets en kwam hier pas veel later achter.
Daarbij heeft de familie geen vrije toegang tot hun huis. De ontwikkelaar plaatste namelijk een elektrische poort op de enige openbare weg die toegang geeft tot hun woning. De gemeente heeft dit hek (evenals andere zaken) naderhand gelegaliseerd. Elke keer als de familie het hek wil openen, moeten zij bellen naar een inbelservice. Hierover is een programma gemaakt door BNNVARA aflevering, Het hek van de Hemkade. (link: https://episode-one.com/productions/opstandelingen-seizoen-2/)
Diezelfde projectontwikkelaar kan mogelijk ook bewerkstelligen dat bewonerskamp Zaanderhorn (kermisexploitanten) moet wijken voor zijn plannen. Dit terwijl de gemeente de locatie van de kermisexploitanten sinds 1924 officieel en dus legaal aan hen heeft toegewezen als stand- en dus woonplaats. Tevens is een gedeelte van een openbare weg van het Zaanderhorn aan de projectontwikkelaar verhuurd, hetgeen in strijd is met de geldende wet -en regelgeving.
Participatie of acceptatie, het verschil is het hebben van daadwerkelijke invloed
Participatie is succesvol wanneer de participatie van invloed is en dus een aanwijsbaar effect heeft op het voorliggende plan. Doel van participatie zou moeten zijn om tot een gedragen plan te komen. Bewoners kunnen hun mening uiten, maar het is van belang dat deze inbreng ook daadwerkelijk leidt tot het onderdeel uitmaken van een plan, dan wel tot aanpassing van een plan leidt.
Bezwaren van bewoners zijn grofweg:
- Zij worden niet of te laat bij de planvorming -en ontwikkeling van een bouwplan betrokken. De gemeente hoort hun inbreng aan, maar zet dit niet om in concrete aanpassing van een plan;
- De criteria op basis waarvan belanghebbenden meer of minder invloed hebben op plannen wordt niet duidelijk gemaakt door de gemeente, in veel gevallen wordt ook niet duidelijk gemaakt op basis waarvan belanghebbenden als zodanig worden aangeduid, los van de criteria in de Awb (Algemene Wet Bestuursrecht;
- Belanghebbenden evenals gemeenteraadsleden moeten regelmatig Wob-verzoeken indienen om informatie te ontvangen. De gemeente voldoet niet aan haar, middels de middels de Gemeentewet en Wet openbaarheid van bestuur (die per 1 mei 2022 wordt vervangen door de Wet open overheid), verplicht gestelde, ‘actieve informatieplicht’. Tevens worden gedane toezeggingen door het college van B&W evenals door de gemeenteraad aangenomen moties (met als doel om beleid bij te sturen) niet opgevolgd;
- Zij herkennen zich niet in verslagen van overleggen met de gemeente c.q. ontwikkelaar;
- Zij worden niet als een serieuze gesprekspartner gezien de gemeente en ontwikkelaar.
De ombudsman van de Metropool Amsterdam schreef onlangs in een brief d.d. 1 februari jl. aan de gemeente Amsterdam:
‘Als het om planontwikkeling gaat is men binnen de gemeentelijke ruimtelijke sector opvallend weinig bekend met (…) de beginselen van behoorlijk bestuur.’
Een constatering die ik herken ten aanzien van de situatie in Zaanstad, zoals bijvoorbeeld al blijkt uit de hierboven aangehaalde, niet uitputtende opsomming, van hetgeen bewoners ondervinden.
De Awb bepaalt dat de gemeente een besluit zorgvuldig moet voorbereiden, de nodige kennis moet vergaren over de relevante feiten en de af te wegen belangen en de belangen van derden bij de besluitvorming moet betrekken. Daarnaast mag het te nemen besluit niet onevenredig zijn voor een of meer belanghebbenden in verhouding tot de met het besluit te dienen doelen en moet een besluit worden gemotiveerd. Los van concrete wettelijke participatieverplichtingen in sectorale wetgeving zoals de Omgevingswet, speelt de vroegtijdige inbreng van derden reeds op basis van de Awb een belangrijke rol bij het maken van de belangenafweging door de gemeente.
De gemeente Zaanstad heeft in reactie op alle gevallen waarbij participatie te laat, of niet (goed) tot stand is gekomen ter verbetering van dit proces een ‘startnotitie’ geïntroduceerd. Dit geldt echter vooralsnog voor één specifiek project. Hierbij krijgt de gemeenteraad de gelegenheid om in een vroeger stadium afspraken te maken over de wijze waarop de participatie in dit project wordt ingevuld. Er is geen eenduidige werkwijze voor participatie opgesteld, met duidelijke spelregels en afwegingsinstrumentarium. Participatie is ook niet in de ruimtelijke planprocessen verankerd. Met andere woorden: participatie is bij gemeente Zaanstad vrijblijvend.
Conclusies en verzoek aan de Provincie
De conclusie moet zijn dat de toepassen van het participatie, door het ontbreken van concreet beleid, in Zaanstad structureel faalt waarbij belangen van bewoners ondergeschikt worden gemaakt aan private belangen. Daarnaast bestaat er grote onduidelijkheid over de financiële consequenties voor Zaanstad van alle geplande bouwplannen. Voldoende draagvlak voor bouwplannen is volgens Democratisch Zaanstad een belangrijk uitgangspunt en zou niet afhankelijk moeten zijn van politieke processen.
Democratisch Zaanstad heeft de afgelopen jaren tevergeefs geprobeerd om het college van Zaanstad ervan te overtuigen dat zij haar taken als hoeder van de belangen van al haar inwoners op dit punt structureel verwaarloosd. De gemeente dient zich bij al haar handelen te houden aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Met het ontbreken van een zorgvuldige belangenafweging tussen het publieke belang versus het private belang en een concreet vastgelegd participatiebeleid, verankerd in planprocessen, schendt zij deze beginselen.
Volgens de wet Interbestuurlijk toezicht op gemeenten is de provincie onder meer toezichthouder ten aanzien van ruimtelijke ordening, bouwen en huisvesting en is dit toezicht gericht op de uitvoering van wettelijke medebewindstaken.
Wij verzoeken U daarom tot het opstellen en uitbrengen van een advies aan de gemeente Zaanstad, ten aanzien van de Provinciale toezicht domeinen ‘informatiebeheer’ en ‘omgeving’. In dit advies zouden de aspecten zoals beschreven in deze brief wat ons betreft aan bod moeten komen, waarbij tevens de vraag over financiële haalbaarheid en consequenties voor Zaanstad onderzocht zou moeten worden.
Voor een nadere toelichting beschikbaar, verblijf ik hoogachtend,
Juliëtte Esmée Rot
Fractievoorzitter Democratisch Zaanstad.
Artikel Zaanstad.nieuws.nl:

Nieuws
Prof. Dr. Em. de Vries ontkracht integriteitsonderzoek naar Juliëtte Rot
Het oorspronkelijke integriteitsonderzoek van Necker van Naem is onzorgvuldig, politiek gekleurd en juridisch onhoudbaar. De contra-expertise biedt een stevige onderbouwing waarom de conclusies tegen Rot ongegrond zijn

Bevindingen van de contra-expertise.
De contra-expertise van Prof. Dr. Michiel S. de Vries weerlegt het integriteitsonderzoek naar gemeenteraadslid Juliëtte Esmée Rot op verschillende punten:
1. Onjuiste interpretatie van de rol van een Raadslid.
Het onderzoek miskent de wettelijke taken van een raadslid, waaronder controle op het college van B&W en belangenbehartiging van inwoners.
Kritiek op het bestuur wordt ten onrechte als “op de grens van wat wettelijk toegestaan is” bestempeld.
2. Onterechte beschuldigingen over Overtreding Gedragscode.
Het gebruik van het woord “traineren” (niet eens duidelijk door Rot gebruikt) wordt overdreven als een schending van de gedragscode aangemerkt, terwijl de context juist op vertraging wijst.
De gedragscode is niet van toepassing omdat Rot geen ambtenaar persoonlijk aanviel, maar via de burgemeester communiceerde.
3. Zelfbedachte normen in plaats van wettelijke kaders.
Het onderzoek hanteert eigen, niet-bestaande normen (bv. dat een raadslid niet meer voor bepaalde inwoners mag opkomen).
Er is geen wettelijke basis voor de beschuldiging dat Rot haar positie zou hebben “misbruikt” door inwoners te helpen.
4. Eenzijdig en methodologisch ondermaats onderzoek.
Geen gesprekken met Rot of betrokken inwoners → conclusies zijn ongegrond.
Geen duidelijke koppeling tussen feiten en normen, waardoor conclusies ongefundeerd zijn.
De burgemeester (opdrachtgever) heeft zijn zienswijze in het rapport laten opnemen, wat de onafhankelijkheid ondermijnt.
5. Politieke motieven?
De kritiek op Rot lijkt vooral te gaan over haar kritische houding tegenover het college, wat een legitieme taak van een raadslid is.
Het onderzoek riskeert een precedent te scheppen waarbij raadsleden worden afgestraft voor hun controlerende rol.
Aanbevelingen voor vervolg.
Openbaarmaking contra-expertise om het publieke debat te voeden.
Bestuursrechtelijke/juridische stappen tegen de burgemeester wegens mogelijke belangenverstrengeling.
Herziening onderzoeksprotocol om onafhankelijkheid en objectiviteit te waarborgen.
Eindoordeel:
Het oorspronkelijke integriteitsonderzoek is onzorgvuldig, politiek gekleurd en juridisch onhoudbaar. De contra-expertise biedt een stevige onderbouwing waarom de conclusies tegen Rot ongegrond zijn.
Lees hier het volledige rapport:
Prof. Dr. Em. Michiel S. de Vries is Hoogleraar Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij heeft een veelheid aan politici, directeuren en werknemers ondersteund, die werden geschorst of ontslagen vanwege meldingen over vermeend niet integer of grensoverschrijdend gedrag.
Nieuws
Help Juliëtte Rot in haar strijd tegen onrecht – Steun de crowdfunding voor de contra-expertise!
“Steun de contra-expertise voor Juliëtte Rot in Zaanstad! Help onrecht aanpakken en voorkom verspilling van gemeenschapsgeld. Doneer nu!”

Beste inwoners en ondernemers van Zaanstad
Bedankt voor uw steun! Op dit moment hebben wij €1390,01 van u mogen ontvangen om de contra-expertise naar aanleiding van het integriteitsonderzoek naar fractievoorzitter Juliëtte Esmée Rot van Democratisch Zaanstad, mee te kunnen bekostigen. Wij zijn u zeer dankbaar voor het, ook op deze manier, uitspreken van uw vertrouwen en steun.
Deze week publiceren wij de contra-expertise en bieden deze tegelijkertijd ter bespreking aan, aan de gemeenteraad.
Doelstelling is een uitspraak van de gemeenteraad, over de manier waarop dit onderzoek is verricht en de lering die daaruit getrokken kan worden, om te voorkomen dat een ander gemeenteraadslid, valselijk beschuldigd kan worden, met grote persoonlijke schade tot gevolg.Tevens willen wij voorkomen dat er onnodig veel gemeenschapsgeld (€66.231) wordt verbruikt voor een doel dat niet de middelen heiligt.
Ons streefbedrag van €3630 (de kosten van de contra-expertise zijn daarmee helaas nog niet behaald) en om die reden doen wij een nieuwe oproep en vragen wij u vriendelijk om deze binnen uw netwerk te delen.
Juliëtte heeft de afgelopen 20 jaar zich voor vele inwoners ingezet in hun strijd, met als gevolg het niet integere handelen van Burgemeester Hamming.
Democratisch Zaanstad hoopt dat de inwoners Juliëtte nu willen ondersteunen in haar strijd tegen dit onrecht door zelf ook een tikkie, groot of klein, aan de Burgemeester uit te delen.
Tikken kunt u door middel van onderstaande QR code of link.
Bedankt voor uw steun!

Geen scanner?
Volg dan deze link
https://tikkie.me/pay/pjie6gerkums2flqr73e
Mensen met een verhaal
De Zaan Kleurt Rood
De gemeenteraad van Zaanstad negeert een referendum met ruim 2400 handtekeningen, vijf keer meer dan nodig. Democratie dood? Lees hoe de stem van de burger wordt genegeerd

Gisteren heeft de raad van Zaanstad, met ruime meerderheid en met steun van de partijen PvdA GroenLinks Zaanstad Partij voor Ouderen en Veiligheid ROSA Zaanstad CDA Partij voor de Dieren Zaanstad Socialistische Partij en VVD Zaanstad het aangeboden referendumverzoek met ruim 2400(!) van de benodigde 500 handtekeningen naast zich neergelegd. Daarmee is de mond van de Zaankanters gesnoerd, ze zijn monddood gemaakt. En dat terwijl er bijna 5(!) keer zoveel handtekeningen waren dan nodig, binnen 1 week! Een referendum doet er blijkbaar niet meer toe, je kunt als burger dus wel iets willen, maar als het de raad niet zint of de kans wel érg groot is dat de benodigde handtekeningen in de tweede fase (ongeveer 5.500) worden gehaald, dan wordt het wel érg eng dat de burger haar stem wil laten spreken en verstomd de roep wel als je het verzoek naast je neerlegt. Minachting naar de burger en afbreken van de democratie: de dictatuur is compleet in de ‘Doema aan de Zaan’. Ik ben benieuwd naar de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.
Speciale ‘dankbetuiging’ aan Hans Kuijper van ROSA Zaanstad en Natascha Stroo GroenLinks Zaanstad: initiators van dit amendement wat het negeren van dit referendum mogelijk heeft gemaakt. Maar tevens voor het volledig zwart maken, leugens verspreiden en zware aantijgingen doen aan het adres van de ondernemers op de Zaanse Schans. Framing is bij de zelfbenoemde ‘erfgoedpartijen’ al aan de orde van de dag, maar wordt blijkbaar in de raadszaal ook niet geschuwd. Ik kan dus concluderen: er wordt glashard gelogen in de raadszaal. En dat door de mensen waarvan ons lot dagelijks in hun handen ligt. Die zouden moeten handelen in het algemeen belang, voor alle partijen. Die praten over samenwerking, maar de uitgestoken hand beantwoorden met een gebalde vuist… een complete farce, het moét en zal worden doorgedramd!
Doordat het referendumverzoek werd genegeerd kon er gestemd worden over de toekomst van de Zaanse Schans. Ook dit werd ruimschoots aangenomen: het einde van de Zaanse Schans…
Ondanks dat dit slechte, ononderbouwde en dictatoriale plan is aangenomen, blijf ik hoop houden op een goede afloop. Hoe? Geen idee, want men gunt elkaar het licht in de ogen niet meer. Ondanks dat we veel handreikingen hebben gedaan, krijgen we telkens een gebalde vuist terug. De vuist zullen we in ieder geval, zoals altijd, beantwoorden met wederom een warme, hartelijke handreiking.
Wij geven nooit op! De Zaanse Schans is van ons allemaal en dat zal ook altijd zo blijven.
Justin Kooijman, Managing Director bij Klompemakerij ‘ De Zaanse Schans’
- Nieuws2 maanden geleden
De Zaanse Schans verdient beter – Waarom de stem van ondernemers telt
- Mensen met een verhaal2 maanden geleden
De Zaan Kleurt Rood
- Nieuws1 maand geleden
Help Juliëtte Rot in haar strijd tegen onrecht – Steun de crowdfunding voor de contra-expertise!
- ZaanZappen met Johan Philips2 maanden geleden
Drie kleine kleutertjes
- Nieuws4 weken geleden
Prof. Dr. Em. de Vries ontkracht integriteitsonderzoek naar Juliëtte Rot
- GR20263 weken geleden
Leden spreken unaniem vertrouwen uit in Juliëtte Rot
- Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling2 maanden geleden
DZ vraagt uitleg over groot bunkerstation Havenstraat Zaandam
- ZaanZappen met Johan Philips2 maanden geleden
Geen goed idee