![](https://democratischzaanstad.nl/wp-content/uploads/2023/06/privegebruik-auto-hamming.webp)
![](https://democratischzaanstad.nl/wp-content/uploads/2023/06/privegebruik-auto-hamming-560x600.webp)
Nieuws
Burgemeester Hamming te vaak op pad met dienstauto met chauffeur.
Democratisch Zaanstad heeft veel vragen over het veel te hoge aantal kilometers dat burgemeester Jan Hamming sinds 2017 aflegde in zijn dienstauto en vraagt zich af waarom er al die jaren nooit een controle is geweest. Dat was wel afgesproken, maar iedereen lijkt dat al die tijd te zijn vergeten.
Jan Hamming vroeg zelf aan de gemeentesecretaris om een controle van het gebruik van zijn dienstauto sinds 2017 en dat gaat hem nu geld kosten. Tegen de afspraak in werden geen tussentijdse controles uitgevoerd van het aantal kilometers dat de burgemeester maakte voor niet-ambtsgebonden nevenfuncties, bijvoorbeeld bij de Richard Krajicek Foundation.
Hamming laat de gemeenteraad nu weten te erkennen dat hij te kort is geschoten bij het kennen van de regels rond het gebruik van de dienstwagen en dat er meer kilometers zijn gereden dan is toegestaan. Bij elkaar opgeteld gaat het om een plus van 12.763 kilometers. Technisch kon 91 procent van de extra kilometers nog worden herleid tot specifieke bestemmingen, en daarbij ging het nooit om privé doeleinden. Tegelijk met het gespit in het gebruik van de dienstauto zijn ook alle declaraties van de burgemeester gecontroleerd en daarbij zijn geen afwijkingen van de regels geconstateerd.
Maximaal 500 kilometer
Hamming kreeg gedurende de coronapandemie en de onmiddellijk daarop volgende oorlog in Oekraïne in de jaren 2020, 2021 en 2022 op verschillende momenten wel expliciet toestemming voor extra gebruik van de dienstauto voor niet-ambtsgebonden nevenfuncties. Er ligt nu een naheffing van zo’n 13.000 euro, terwijl voor circa 44.000 euro expliciet toestemming was gegeven, waardoor dit voor rekening van de gemeente komt. De dienstauto met chauffeur mag in Zaanstad voor maximaal 500 kilometer per jaar worden gebruikt voor bestuurlijke doeleinden, dus voor ritten naar niet-ambtsgebonden nevenfuncties indien dit volgens het college in het belang van de gemeente is.
Democratisch Zaanstad heeft veel vragen over het veel te hoge aantal kilometers dat burgemeester Jan Hamming sinds 2017 aflegde in zijn dienstauto en vraagt zich af waarom er al die jaren nooit een controle is geweest. Dat was wel afgesproken, maar iedereen lijkt dat al die tijd te zijn vergeten.
Het was Hamming zelf die zich er op een gegeven moment zorgen over ging maken en dat bleek terecht, zo wees een reconstructie van het dienstautogebruik uit. Er mocht 500 kilometer per jaar worden gereden voor niet-ambtsgebonden nevenfunctieseen en dat aantal werd de afgelopen jaren met in totaal 12.763 kilometer overschreden. Het levert Hamming een naheffing van zo’n 13.000 euro op. Voor circa 44.000 euro aan kilometers had de burgemeester vooraf expliciet toestemming gekregen en dat bedrag moet uit de gemeentekas komen.
En andere uitgaven?
DZ vraagt nu onder meer inzage in de reconstructie van de dienstritten en vraagt zich af waarom de hele termijn van Hamming onderzocht is, terwijl de Belastingdienst in terugvorderingszaken standaard vijf jaar hanteert – een jaar minder. Ook wil de partij weten hoe de controle op het gebruik van de dienstauto met chauffeur in de toekomst gaat verlopen om herhaling te voorkomen. De verklaring van het college dat er sprake was van ‘regels die verschillend geïnterpreteerd kunnen worden’ is voor fractievoorzitter Juliëtte Rot niet afdoende. En als we dan toch bezig zijn: hoe zit het met andere uitgaven van collegeleden die voor rekening van de gemeente komen?
Bron: Zaanstad.nieuws.nl
Fractieleider Juliëtte Rot van Democratisch Zaanstad (DZ) heeft niet minder dan 25 vragen gesteld over het onrechtmatig gebruik van de dienstauto door burgemeester Hamming. De burgemeester moet € 13.000 terugbetalen.
Hamming trok zelf in februari aan de bel toen de gemeente Almere bekendmaakte dat ex-burgemeester Franc Weerwind (D66) privé-ritjes met de dienstauto maakte. Weerwind is nu minister van rechtsbescherming.
Ook bij Zaanstad ging het niet helemaal okay. Hamming had de dienstauto gebruikt om naar bijeenkomsten van de Richard Krajicek Foundation, Movisie, Bouwfonds Cultuurfonds en UWV WERKbedrijf te gaan. Daar bekleedt hij functies, maar niet uit hoofde van zijn functie als burgemeester. Die ritjes had hij gewoon daar moeten declareren in plaats van door de gemeente te laten betalen.
Volgens wethouder Stephanie Onclin (VVD) die begin deze week een brief naar de raad stuurde (nadat het begin april al duidelijk was dat de regels overtreden waren), was het wel een beetje gezeur: er was corona en de oorlog in de Oekraïne en dan heeft “het bewaken van de maximale kilometers voor niemand de hoogste prioriteit”.
Juliëtte Rot trekt zich daar niks van aan, en vraagt gewoon door, onze selectie:
- waarom is het onderzoek waaruit de onrechtmatigheden blijken niet gedeeld met de gemeenteraad?
- Heeft de terugvordering betrekking op alle zes dienstjaren?
- Is er inmiddels ook gekeken naar het gebruik van de dienstauto door de burgemeester in 2023?
- Hoe waren de afspraken en controle (op naleving) tot nu toe vastgelegd in het beleid?
- Is het gebruik van de dienstauto door collegeleden, onder dezelfde voorwaarden, ook onderzocht?
- Is de huur van auto’s/taxi’s betrokken in het reconstructie onderzoek naar mogelijk oneigenlijk dienstvervoer?
- Waarom vond B&W het ‘in het kader van transparantie’ niet nodig om gelijk met het informeren van de Belastingdienst en de accountant, ook de gemeenteraad te informeren over het overtreden van de regels van de fiscus als dit al minimaal een maand bekend is?
Bron: De Orkaan
Media
Rechtszaak Juliëtte Rot tegen College van B&W
Burgemeester Hamming vraagt raadsleden om signalen over ondermijning en andere gevoelige zaken door te geven en nu gooit hij die op straat.
![De Rechtspraak Noord Holland. Volgens Rot heeft de gemeente een WOB-verzoek (Wet Openbaar Bestuur) verkeerd afgehandeld. Ivar Moens (North Sea Venue) kreeg daardoor een vertrouwelijke mailwisseling tussen burgemeester Jan Hamming en Rot in handen.](https://democratischzaanstad.nl/wp-content/uploads/2025/01/De-Rechtspraak-Noord-Holland.webp)
Vandaag stonden in de rechtszaal in Haarlem Juliëtte Rot, fractievoorzitster van Democratisch Zaanstad, en de gemeente Zaanstad tegenover elkaar. Het was het zoveelste hoofdstuk in het slepende Hemkade-dossier.
Volgens Rot heeft de gemeente een WOB-verzoek (Wet Openbaar Bestuur) verkeerd afgehandeld. Ivar Moens (North Sea Venue) kreeg daardoor een vertrouwelijke mailswisseling tussen burgemeester Jan Hamming en Rot in handen, waardoor de DZ-politica vond dat haar veiligheid niet meer kon worden gewaarborgd.
Die tien e-mails waar de zaak om draait, zijn door de gemeente aan Moens verstrekt terwijl Rot / Democratisch Zaanstad daar bezwaar tegen hadden gemaakt. Omdat Ivar Moens ná het inzien van de vertrouwelijke informatie zijn WOB-verzoek heeft ingetrokken, stelt de gemeente Zaanstad dat het bezwaar niet meer wordt behandeld.
‘Geen rechtshandeling’
De kern van deze zaak is dus om een technisch-juridisch vraagstuk, iets wat de rechter benadrukt: is deze gang van zaken wel in overeenstemming met de wet verlopen?
Volgens de advocaat van de gemeente is de intrekking van het WOB-verzoek geen besluit geweest van de gemeente waardoor het geen rechtshandeling is en daardoor ook geen rechtsgevolg kan hebben.
Rot verdedigde zichzelf maar had haar pleidooi eigenlijk ‘voor niks’ meegenomen. De rechter leek namelijk vrij snel op de hoogte te zijn van alle informatie. Ze kreeg wel een moment om te reageren op de gang van zaken.
‘Het ontnemen van een bezwaarmogelijkheid is het ontnemen van een recht.’
Gevolgen
Het WOB-verzoek is volgens Rot aanvankelijk aangevraagd door Moens om er voor te zorgen dat de fractievoorzitster ‘voorzichtiger is in haar werkwijze.’ Rot speelt een belangrijke rol in het Hemkade-dossier dat al jaren speelt. Ze heeft zich meermaals uitgesproken voor de belangen van de familie Groen die al meer dan een decennium in conflict is met Hemkade-exploitant Moens. En daar is de laatstgenoemde klaarblijkelijk niet blij mee.
Rot zou volgens eigen zeggen worden geteisterd door bedreigingen en is zelfs een keer 24 uur vastgehouden op het Hemkade omdat de hekken, waar het hele conflict voornamelijk om draait, werden gesloten door de heer Moens.
Binnen zes weken wordt de uitspraak van de rechter gepubliceerd.
Bron: De Orkaan
![](https://democratischzaanstad.nl/wp-content/uploads/2025/01/image-3-1024x839.jpeg)
Nieuws
Rechtszaak Raadslid Juliëtte Rot
Op vrijdag 10 januari 2025 zal raadslid Juliëtte Rot van Democratisch Zaanstad bij de Rechtbank in Haarlem (bestuursrecht) verschijnen, om gehoord te worden m.b.t. de gemeente Zaanstad, die e-mails tussen Burgemeester Hamming en Juliëtte openbaar gemaakt heeft
![](https://democratischzaanstad.nl/wp-content/uploads/2025/01/IMG_0028-scaled.jpeg)
Op vrijdag 10 januari 2025 zal raadslid Juliëtte Rot van Democratisch Zaanstad bij de Rechtbank in Haarlem (bestuursrecht) verschijnen, om gehoord te worden m.b.t. de gemeente Zaanstad, die e-mails tussen Burgemeester Hamming en Juliëtte openbaar gemaakt heeft. Dit tegen hetgeen door de voorzieningenrechter bepaald was. Het besluit over openbaarmaking van de e-mails, moest worden afgewacht, totdat de bezwaarfase was afgerond. In deze zaak Rot-B&W is een voorlopige voorziening getroffen in het voordeel van de DZ-fractieleider.
Het centrale vraagstuk is of de gemeente niet in beginsel na moet gaan of het vermeend WOB-verzoek naast de wettelijke verplichtingen en beginselen waaraan een WOB moet voldoen, niet ook, ter bescherming van de positie van ambtsdragers, in dit geval gemeenteraadsleden, als doel heeft om actieve openbaarmaking van de informatie in het algemeen belang, na te streven.
De consequenties van openbaarmaking zijn verstrekkend. Als de rechter uiteindelijk beslist dat Zaanstad de mails openbaar mag maken, dan zijn plots alle mails die door raadsleden, burgers of journalisten aan de burgemeester (maar waarschijnlijk ook wethouders) zijn gestuurd, in principe geschikt voor openbaarmaking.
Zitting : 10 januari 2025
Tijd: 10.30 uur
Locatie: Rechtbank Noord-Holland
Simon de Vrieshof 1, Haarlem
![](https://democratischzaanstad.nl/wp-content/uploads/2025/01/image-1-882x1024.jpeg)
Nieuws
Ter nagedachtenis aan Tineke Alberts
![](https://democratischzaanstad.nl/wp-content/uploads/2024/07/IMG_0841.jpeg)
Ons bereikte het verdrietige bericht dat Tineke Alberts op 30 juni 2024 is overleden op 62 jarige leeftijd. Tineke was één van de organisatoren van het TRIAS Politiek Café dat van 2012 t/m 2014 jaarlijks werd gehouden bij het TRIAS VMBO in Krommenie.
Wij herinneren ons Tineke als een leuk, bevlogen en daadkrachtig persoon, die voor de leerlingen een leuk en interessant evenement wilde organiseren. Daarmee haalde zij lokale politici uit alle Zaanse gemeenteraadsfracties naar ‘haar’ school. Politici waaronder toekomstige wethouders, tweede kamerleden en een staatsecretaris zaten.
Zowel de politici als de leerlingen hadden veel plezier tijdens het politiek café, waarbij zij van elkaar veel leerden.
Wij wensen Henk, de kinderen en familie en vrienden veel sterkte en veel mooie herinneringen toe.
De fractie van Democratisch Zaanstad
![](https://democratischzaanstad.nl/wp-content/uploads/2024/07/image.jpeg)
Hier een foto van een Trias politiek café uit 2014 met Tineke in de achtergrond.
- Nieuws2 weken geleden
Rechtszaak Raadslid Juliëtte Rot
- ZaanZappen met Johan Philips2 weken geleden
Motie van wantrouwen tegen Jan ‘Vlad’ Hamming
- ZaanZappen met Johan Philips2 maanden geleden
Zaanstad en burgerstress
- Fractie3 weken geleden
Juliëtte Rot strijdbaar het nieuwe jaar in
- ZaanZappen met Johan Philips1 maand geleden
Reddeloos, moedeloos
- ZaanZappen met Johan Philips1 maand geleden
Een Syrische collega
- ZaanZappen met Johan Philips4 weken geleden
In Zaanstad is de bodem van de put al in zicht
- ZaanZappen met Johan Philips3 weken geleden
Gebroken Engels