

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling
Vragen gesteld aan het college over Radioactief en giftig Polonium-210 bij afvalzorg Nauerna.
Duidelijke vraag of radioactief goed afkomstig van Tata Steel op Zaanse afvalberg wordt gestort, minder duidelijk beantwoord.
Artikel De Orkaan:
Polonium-210 kennen wij als het vergif waarmee de Russische spion Aleksandr Litvinenko werd vermoord. En ook uit de raadsvragen die ROSA en GroenLinks in 2019 stelden aan wethouder Hans Krieger.
De, vrij duidelijke, vraag of het radioactieve goedje afkomstig van Tata Steel op de Zaanse afvalberg wordt gestort, werd minder duidelijk beantwoord door Afvalzorg:
“Afvalzorg heeft een vergunning om op haar locaties Nauerna en Zeeasterweg zeer laagradioactief afval (zela) te verwerken. Het gaat om materiaal dat van nature radioactief is door zogenaamde achtergrondstraling.
Per jaar ontvangen we circa 1% van de door de ANVS (De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming) vergunde jaarlijks toegestane hoeveelheid straling. De acceptatie en de wijze van aanlevering vindt plaats onder de daarvoor geldende voorschriften. Dit is bovendien getoetst en goedgekeurd door de hiervoor bevoegde instantie, het NRG te Petten.”
De gemeente zelf en de provincie lieten weten: ‘in het geval van radioactief afval beiden geen bevoegd gezag’ te zijn.
Zaterdag verscheen op de website ‘Medemblik Actueel’ een stuk waaruit blijkt dat door Tata Steel wel degelijk Polonium-210 in Nauerna wordt gestort. Partijen in de gemeenten Hollands Kroon en Medemblik werden gewezen op het verzoek van Tata Steel om haar stortlocaties uit te breiden naar Deponie Afvalzorg Lelystad en Wieringermeer. Tata stelt dat de economische belangen groot zijn:
‘Gezien de grote logistieke en financiële consequenties die gemoeid zijn met het (niet kunnen) afvoeren van recycle- en afvalstoffen hecht Tata Steel veel waarde aan een goede voortgangsbewaking.’
Er moest een WOB-verzoek aan te pas komen voordat Lillian Peters van GroenLinks Hollands Kroon, Ria Manshanden (ook GroenLinks maar dan van Medemblik) en Siem Zeilemaker (PWF) toegang kregen tot de informatie. Zij stellen deze week vragen aan het college (‘Kunt u de raad zo spoedig mogelijk informeren over de situatie, inclusief de risico’s voor de volksgezondheid en het milieu?’).
Omwonenden van de vuilstort in Nauerna lieten weten zeer onprettig verrast te zijn:
‘Eigenlijk zouden we niet verrast meer moeten zijn, want dit is wat er steeds gebeurt. Deze informatie is zeer belangrijk voor onze gezondheid, maar we zijn nooit geïnformeerd.’
Schriftelijke vragen inzake ‘Radioactief en giftig Polonium- 210 bij Afvalzorg Nauerna’
Geacht college,
Zojuist namen wij kennis van een artikel van medemblikactueel.nl met de titel ‘Radioactief en giftig Polonium-210 afval op stortplaats bij Opperdoes, schade aan DNA en celdood.’ d.d. 28 augustus jl. Democratisch Zaanstad is ontzettend geschrokken van het feit dat in het artikel staat dat Tata Steel tot op heden bij Afvalzorg Nauerna stortte ‘dat hiervoor vergunning heeft tot 1 april 2022’. Deze informatie was de inwoners van Nauerna, alsook ons onbekend. Om deze reden stelt Democratisch Zaanstad uw college schriftelijke vragen in het kader van artikel 51 van het Reglment van Orde van de gemeenteraad van Zaanstad.
- Sinds wanneer is het radioactieve en giftige Polonium-210 bij Afvalzorg Nauerna gestort?
- Sinds wanneer draagt uw college kennis van het storten van radioactief en giftig Polonium-210 bij Afvalzorg Nauerna?
- Wat is de reden dat uw college, indien u kennis droeg van het storten van Polonium-210, de de bewoners van de directe
omgeving van Afvalzorg Nauerna en de gemeenteraad niet heeft geïnformeerd over de risico’s ten aanzien van gezondheid,
veiligheid en milieu? - Wanneer worden direct belanghebbenden/bewoners en de gemeenteraad geïnformeerd over de risico’s ten aanzien van
gezondheid, veiligheid en milieu? - Kunt u ons alle relevante communicatie, de vergunning, rapporten, verslagen van overleggen etc. verstrekken ten aanzien van
het storten van Polonium-210 bij Afvalzorg Nauerna?
Namens Democratisch Zaanstad, Juliëtte Esmée Rot.
Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling
DZ vraagt uitleg over groot bunkerstation Havenstraat Zaandam
Bewoners van de Havenstraat in Zaandam maken zich zorgen over een mogelijk bunkerstation van 78 meter. Democratisch Zaanstad vraagt opheldering van de gemeente. Waarom werd dit in Amsterdam geweigerd maar in Zaandam wel toegestaan?

Bewoners van de Havenstraat in Zaandam maken zich zorgen over de mogelijke vestiging van een veel groter bunkerstation voor hun deur en Democratisch Zaanstad heeft de gemeente nu om opheldering gevraagd. De steiger is al gecreëerd en het is de bedoeling dat er een bunker van 78 meter lang komt te liggen. De gemeente Amsterdam weigerde daarvoor een vergunning af te geven.
Gezien de lengte zullen er tonnen aan brandstof in zo’n schip passen en dat op zo’n vijftien meter afstand van woningen en het te ontwikkelen Hembrugterrein, stelt DZ. De partij citeert in technische vragen het vonnis in de rechtszaak over de weigering van het bunkerstation in Amsterdam, waarin staat ‘Daarnaast strookt een bunkerstation van deze omvang niet met het publieke gebruik en het openbare karakter van het wandelpad op de strekdam, dat door aankomende bewoning van de Houthaven een steeds belangrijker publiek karakter krijgt als uitwaaipunt aan het IJ’ en ‘Het bunkerstation zal het open zicht op het IJ belemmeren. Tot slot vormt het bunkerstation een belemmering voor de mogelijke ontwikkeling van zonnepanelen op de strekdam.’
Onderbouwing
Na de weigering van de vergunning door Amsterdam in april 2021 zijn de exploitanten van het bunkerstation, direct uitgeweken naar Zaandam, aldus DZ. De partij wil graag onderbouwd zien welke verschillen er juridisch, planologisch en technisch zijn waardoor het bunkerstation wel toegestaan en vergund zou moeten worden in Zaandam en in Amsterdam niet. Welke meerwaarde, in het algemeen belang, ziet Zaanstad, om deze aanvraag te honoreren en voorziet de gemeente juridische procedures als het gaat om het honoreren van deze aanvraag?
Bron: Zaanstad.nieuws.nl
Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling
Geen Windturbines bij Noorder IJplas: Gedeputeerde Staten Tegen Windmolenplannen
Aanleiding onderzoeksresultaten gebieds- en soortenbescherming en negatief advies Rijkswaterstaat over verkeersveiligheid

Gedeputeerde Staten gaan Provinciale Staten adviseren om definitief geen toestemming te geven voor het plaatsen van drie grote windturbines bij de Noorder IJplas in Amsterdam, zo’n beetje op de grens met Zaanstad. De aanleiding zijn nieuwe onderzoeksresultaten over gebieds- en soortenbescherming en een negatief advies van Rijkswaterstaat over de verkeersveiligheid.
De energiecoöperaties Amsterdam Wind en NDSM Energie zijn de aanjagers van de plannen voor de drie turbines. Op 31 maart vorig jaar vroegen zij bij de provincie de omgevingsvergunning aan die nodig is om af te wijken van het geldende bestemmingsplan. Daarvoor was eerst een verklaring van geen bedenkingen van Provinciale Staten nodig, maar die kwam er niet. De coöperaties gingen daar tegen in beroep.
Vogels en vleermuizen
Op het moment dat Provinciale Staten de plannen dwarsboomde liepen er nog onderzoeken voor de vergunningen die nodig zijn vanwege gebieds- en soortenbescherming. ‘De verwachting was dat deze vergunningen verleend konden worden en de bouw van windmolens niet in de weg zouden staan. Echter, nu de onderzoeken gepubliceerd zijn blijkt dat de bouw van windmolens de instandhouding van vogelsoorten kan schaden. Ook blijken er risico’s te bestaan voor het voortleven van vleermuissoorten in hun natuurlijke verspreidingsgebied,’ schrijft de provincie nu.
Coenplein
‘Daarnaast is ook de ontwerpvergunning gebiedsbescherming geweigerd, omdat niet kan worden uitgesloten dat door het project de natuurlijke kenmerken van onder meer Natura 2000-gebied Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld & Twiske zullen worden aangetast. Ook blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat dat de bouw van windturbines zou leiden tot een onaanvaardbaar risico voor de verkeersveiligheid aan het nabijgelegen Coenplein.’
bron: ZaanstadNieuws
Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling
DZ stelt vragen inzake ‘Signalen ondermijnende activiteiten op de Hemkade te Zaandam’
Dhr. I. Moens is strafrechtelijk veroordeeld en dient ook een schadevergoeding te betalen aan de dochter van de familie Groen

Democratisch Zaanstad heeft op 21 augustus jl. vragen ingediend over mogelijke ondermijnende activiteiten op de Hemkade te Zaandam.


- Bedrijfsvoering2 maanden geleden
Integriteitsklacht burgemeester Hamming uitgebreid
- DZ2 maanden geleden
Integriteit onder druk: Feiten of Interpretatie?
- DZ1 maand geleden
Democratisch Zaanstad stapt op tijdens raad over integriteitsonderzoek
- ZaanZappen met Johan Philips2 maanden geleden
Een Zaanse Burgemeester
- Weerstandsvermogen en risicobeheersing2 maanden geleden
Pot-Jan-dikkie-nog-es-an-toe-zeg
- ZaanZappen met Johan Philips1 maand geleden
Behalve in Zaanstad
- Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid1 maand geleden
DZ sluit zich aan bij Krommenieërs: ontevreden over rapport brug Kerksloot
- Nieuws1 week geleden
Hou de Zaanse Schans open!