Maak verbinding op social met ons:

DZ

Juliëtte Rot wederom verkozen als lijsttrekker Democratisch Zaanstad

Voor de tweede achtereenvolgende keer is Juliëtte Rot gekozen als lijsttrekker.

Gepubliceerd

op


Deze week heeft Democratisch Zaanstad (DZ) de nodige knopen doorgehakt in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar.
Voor de tweede achtereenvolgende keer is Juliëtte Rot gekozen als lijsttrekker.

Daarnaast is Edward Tanasale benoemd als fractie assistent en is de kiescommissie samengesteld. Het enige wat de partij nu nog rest qua bemensing is het vaststellen van de kieslijst.


Juliëtte Rot zit al sinds 2003 in de Zaanse politiek, waarvan de laatste 5 jaar als fractievoorzitter. DZ kiest met Rot voor ruime politieke ervaring, enorme dossierkennis en een vechtershart voor de belangen van de Zaankanters. Edward Tanasale is sinds 2020 aan DZ verbonden en is gezien zijn brede kennis en vaardigheden een welkome aanvulling op de fractie.


Tenslotte is de kiescommissie samengesteld. Deze commissie zal de kieslijst samenstellen en bestaat uit bestuursvoorzitter Juroen Koene, fractievoorzitter Juliëtte Rot en onafhankelijk lid ondernemer Sebastiaan Neele.


Op 31 augustus start de kandidaatstelling voor raadsleden en deze loopt tot en met 30 september. Indien er nog inwoners zijn die interesse hebben om op de kieslijst te komen kunnen contact opnemen via info@democratischzaanstad.nl


Na het vaststellen van de kieslijst is DZ qua bemensing voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, waarvan de belangen groter zijn dan ooit

DZ

Word lid van Democratisch Zaanstad

De daadkracht staat aan je zijde. Word ook lid van Democratisch Zaanstad

Gepubliceerd

op

Kom Binnen Wees Jij - Word Lid

Word lid van Democratisch Zaanstad. Je neemt gewenst actief deel aan onze algemene ledenvergaderingen van DZ als lid en wordt je hier voor uitgenodigd. Word lid en denk en praat mee over de te varen koers in de lokale politiek.

Wie weet zie je een rol in de fractie of het bestuur op termijn zelfs zitten als lid. Jouw betrokkenheid doet ertoe bij Democratisch Zaanstad. We zijn altijd op zoek naar frisse, inspiratie, creativiteit, visies en natuurlijk meer leden. Meer weten over Democratisch Zaanstad

Daadkracht aan je zijde

Voor de prijs hoef je het niet te laten. Het lidmaatschap kost slechts €30,- per jaar en wanneer je lid wordt ná 1 juli, betaal je het eerste jaar hooguit 50% van de jaarcontributie.

Een goed werkende donatie is een rustgevende ervaring

Wist je dat je ook een donatie kan doen, als je Democratisch Zaanstad wilt steunen in haar werk voor een beter Zaanstad. Dat help ons enorm als een ‘lokale’ politieke partij die veel minder financiële steun krijgt als de landelijke partijen.

Schrijf in voor meer daadkracht

(de invoervelden met een * zijn verplicht)






    Nieuw denken. Nieuw laatste nieuws.

    Met plezier brengen we je direct op de hoogte van spraakmakend en laatste nieuws.

    Gratis en geen gedoe. Beheer zelf je abonnement, kies wat voor jou het beste werkt. Jij bepaalt We sturen geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

    Verder lezen

    Nieuwsbrieven

    DZ nieuwsbrief | jaargang 3, nummer 2

    In deze nieuwsbrief: oorlogsverklaring aan de grootste oppositiepartij, een wethouder die de klok heeft horen luiden, de razende orkaan, een oneerbaar voorstel om ons niet aan de wet te houden en de visie van het college om onze boeren verder op stang te jagen.

    Gepubliceerd

    op

    Door

    Nieuwsbrief Democratisch Zaanstad De Zaanmevatting

    In deze nieuwsbrief: Oorlogsverklaring aan de grootste oppositiepartij, een wethouder die de klok heeft horen luiden, de razende orkaan, een oneerbaar voorstel en de om onze boeren verder op stang te jagen.

    Beste lezers,

    Welkom bij onze nieuwsbrief! In deze nieuwsbrief behandelen wij de hoogtepunten van de politieke week en wat ons verder bezig houdt. Veel leesplezier en mocht u interessante aanvulling of tip weten, neem gerust contact met ons op.

    Het constante gevecht van de gemeente tegen een kritische oppositiepartij

    Het democratisch proces is gebaat bij dualisme. Het kritisch volgen van de macht door de raad, het stellen van vragen en controleren of alles gaat zoals afgesproken. Maar in Zaanstad levert je dat helaas haast de status van paria op. Dit ondervinden wij helaas al jaren en kunnen daar een boek over schrijven. Aan dit boek kunnen we een nieuw hoofdstuk toevoegen: de oorlog om de verkiezingsborden!

    ” Voor hetzelfde ‘vergrijp’ krijgen andere partijen geen dwangsom of een verbod ”

    Tegen een uitspraak van de burgemeester in, die vond dat campagnes in Zaanstad te braaf waren als het gaat om verkiezingsborden, die in zijn voormalige gemeente veelvuldig werden gebruikt, heeft uw partij DZ een dwangsom en een permanent verbod op het plaatsen van verkiezingsborden gekregen. Dit terwijl andere partijen (lees: coalitiepartijen) voor hetzelfde ‘vergrijp’ geen dwangsom of een verbod hebben gekregen, maar dat terzijde.

    In dit artikel doen wij uit de doeken waarom de dwangsom van tafel moet, waarom de gemeente zich selectief aan wet- en regelgeving houdt en leggen wij de kwalijke gevolgen van selectieve handhaving uit.

    Een lang verhaal kort: het verhaal rammelt (juridisch) aan alle kanten, er wordt niet gehandeld in de context van de uitspraak van de burgemeester en de gemeente houdt zich selectief aan de wet- en regelgeving.

    Het is spijtig dat in een stad waar het vertrouwen in de politiek al historisch laag is (om goede redenen) de grootste oppositiepartij continu het mikpunt van tegenwerking is.

    Als een razende orkaan wil Zaanstad ‘Geluidshinder’ kerkklokken aanpakken

    Razend tierde de Orkaan dat de gemeente Zaanstad ‘geluidshinder’ kerkklokken in Zaantad keihard aangepakt. Het gaat hierbij over het voorstel van het gemeentebestuur om het geluid van de kerkklokken in de nachtelijke uren tot het maximaal mogelijke te reduceren.

    Het college spreekt over een compromis wat in overleg met de kerkbesturen tot stand is gekomen. Vragen van DZ en een rondgang van de Orkaan laten echter een heel ander beeld zien.

    De kerken die al benaderd zijn hebben aangegeven dat ze voor een voldongen feit zijn gesteld en veel andere kerken zijn niet benaderd. Oftewel, met de stukken is de raad op het verkeerde been gezet. Collega Veurink vond het zelfs misleidend.

    ” Het gaat om één bewoner blijkt uit antwoorden van vragen “

    Daarnaast werd in het stuk gesproken over dat ‘bewoners overlast ervaren van meerdere kerken’, terwijl het uit de beantwoording van de vragen om één bewoner gaat.

    Oftewel, het niet kwantificeren van de data maken het een gammel verhaal. Daarnaast is het zeer kwalijk dat meerdere belanghebbenden niet fatsoenlijk bij de besluitvorming zijn betrokken. Er ligt nu een voorstel wat nog niet klaar is voor besluitvorming.

    Helaas lijken op de CU en de PVV na alle andere gemeenteraadspartijen het voorstel goed te vinden. Los van de inhoud zou een fatsoenlijke gemeenteraadslid aanslaan op verkeerde informatievoorziening, suggestief taalgebruik en het passeren van inwoners en/of instellingen in de gemeente. Helaas gebeurt niets van dit alles.

    Bijzonder treurig is dat na de boeren ook de kerken bij het CDA klaarblijkelijk niet meer in veilige handen zijn.

    De economische visie van Zaanstad; of het verder op stang jagen van onze boeren

    Het college heeft haar economische visie gepresenteerd. Het lijkt de visie van ons bestuur om onze veel geplaagde boeren nog verder op stang te jagen. Lees mee met het volgende stuk uit deze visie:

    Uiteraard komen wij met een amendement om deze tekst uit de visie te halen, want voor je het weet wordt visie beleid.

    Een oneerbaar voorstel: ons niet aan de wet houden!

    De overheid, Zaanstad zeker niet uitgezonderd, heeft nog wel eens problemen met openbaarheid. Hiervoor is de wet WOO in het leven geroepen: Wet Open Overheid.

    ” Opties om je wel of niet aan de wet te houden “

    In het afgelopen Zaanstad beraad kwam het gemeentebestuur met drie opties:

    1. ons niet aan de wet houden,
    2. ons iets minder niet aan de wet houden óf
    3. ons aan de wet houden.

    De verantwoordelijk wethouder, die geen rode neus op had of rare schoenen droeg (we kijken de foto’s nog na), adviseerde gelukkig dat het college van deze gemeente zich toch wel aan de wet gaat houden. Iets waar de meeste partijen, al dan niet onder protest, mee akkoord lijken te gaan…

    Op de hoogte blijven?
    Laat je e-mailadres achter en we informeren je!



    0 Score (0 stemmen)
    Waardering artikel
    Reacties: Reageer:
    Sorteer op:

    Laat als eerste een reactie achter.

    Verified
    {{{review.rating_comment | nl2br}}}

    Laat meer zien ...
    {{ pageNumber+1 }}
    Reageer:

    Verder lezen

    Nieuwsbrieven

    DZ nieuwsbrief | jaargang 3, nummer 1

    Gepubliceerd

    op

    Door

    Nieuwsbrief Democratisch Zaanstad De Zaanmevatting

    Met in deze uitgave de vraag: neemt de gemeenteraad haar taak wel serieus? Maar ook aandacht voor krokodillentranen, een klap van de molen en een raad die tegen Urgenda, TNO etc. in gaat!

    Beste lezers,

    Welkom bij onze nieuwsbrief! In deze nieuwsbrief behandelen wij de hoogtepunten van de politieke week en wat ons verder bezig houdt. Veel leesplezier en mocht u interessante aanvulling of tip weten, neem gerust contact met ons op.

    Risico op nieuwe, overlast gevende overbodige windmolens in Zaanstad neemt weer toe

    Ondanks dat het zeer plausibel is dat meer windmolens op land (zo wijs het volgens FTM, onderzoek TNO en Urgenda uit) niet nodig zijn, heeft de gemeenteraad tegendraads toch ingestemd met de startnotitie uitwerking zoekgebied windenergie Noorzeekanaalgebied. Dit ondanks het vurige betoog van raadslid Marianne Doeves-de Boer over het voortschrijdend inzicht dat niet alleen windmolens op land niet nodig zijn, maar dat ze ook niet duurzaam en recyclebaar zijn. Daarnaast, krijgen onze buren inwoners in Duitsland zelfs subsidie van hun overheid om van andere fossiele energie bronnen, over te gaan op aardgas (waar wij vanaf moeten om over te stappen op energie uit o.a. windmolens).

    Bij het besluit van de gemeenteraad zijn meerdere opmerkingen te plaatsen:

    • Ook tijdens de raadsvergadering hebben wij de onderbouwing gegeven dat windmolens op land niet nodig zijn. Ondanks dat dit tot twee maal toe in voorafgaande Zaanstad beraden al is onderbouwt, schrokken sommige partijen nu pas wakker en vroegen zich af of dit echt zo is. Oftewel, er wordt een beslissing genomen zonder dat raadsleden zich fatsoenlijk verdiepen in de materie. Gezien het overlast wat windmolens veroorzaken is dit een kwalijke zaak;
    • Zowel Rosa als de PvdA wensen participatie (in de vorm van wat inwoners zelf vinden en willen) niet doorslaggevend te maken want: ‘dan komen er nergens windmolens’. Oftewel, zij geven toe dat niemand op windmolens in zijn achtertuin zit te wachten en dat participatie alleen doorslaggevend mag worden als dit leidt tot het door hun gewenste resultaat dat er windmolens komen. De vraag is dan ook terecht: voor wie zitten zij eigenlijk in de raad? Voor u als inwoner?;
    • Tenslotte een opmerkelijke zwabber rol voor de VVD. Daar waar de VVD in Amsterdam moord en brand schreeuwt over de windmolens die aan de grens van Zaanstad komen te staan, heeft de VVD Zaanstad weer geen enkel probleem dat er aan onze kant van het water windmolens komen te staan. Zo schreef een Amsterdams VVD raadslid:

    Geluidsonderzoek toont aan dat plaatsing van windturbines bij NoorderIJplas voor huidige/toekomstige omwonenden hinder en gezondheidsschade oplevert. Niet doen!

    Helaas sluiten PvdA, GL, D66 de ogen voor nadelige effecten van windmolens op de leefomgeving in Noord, Zaanstad, Oostzaan en Landsmeer.

    Hierbij moeten wij helaas ook bijna de hele Zaanse gemeenteraad aan dit lijstje toevoegen, waaronder dus onze eigen VVD Zaanstad!

    Krokodillentranen over geluidsoverlast Schiphol

    Schiphol ligt niet in Zaanstad. Wij gaan niet over Schiphol en er zijn reeds meerdere moties aangenomen om overlast van Schiphol aan de orde te stellen. Ondanks dat verdere moties vooral voor de bühne zijn, blijven partijen nieuwe moties indienen waarmee ze Schiphol willen ‘aanpakken’.

    Kers op de taart was het betoog van Groenlinks die de geluidsoverlast van Schiphol heel erg vindt. Dit terwijl deze partij, samen met andere partijen, op diezelfde avond geen enkele moeite heeft om vóór te stemmen voor veel geluidsoverlast veroorzakende windmolens in Zaanstad.

    Neemt de gemeenteraad zichzelf nog wel serieus?

    We hebben al veel geschreven over participatie. Heel heel, heel heel, heel, heel erg veel. Ook afgelopen donderdag was weer nieuw hoofdstuk v.w.b. participatie in de raadszaal. Participatie mag geen doorslaggevend belang hebben als inwoners iets niet willen wat raadsleden wel willen. Maar dat niet alleen. Ook het lage vertrouwen van onze inwoners in de gemeentelijke politiek en de afstand tussen politiek en inwoners is zorgelijk.

    Je verwacht dan dat een gemeenteraad serieus werk maakt van zorgvuldige besluitvorming en het verkleinen van de kloof tussen politiek en onze inwoners.
    Afgelopen donderdag stond het raadsvoorstel besluitvorming i.v.m. inwerkingtreding nieuwe woonruimteverdeling als hamerstuk op de agenda. Er bleek bij dit voorstel echter een flinke adder onder het gras te zitten, namelijk dat de afhandeling van bezwaar wordt uitbesteed aan de gemeente Amsterdam. Iets waar b.v. Purmerend om goede redenen niet in mee is gegaan. Dit vergroot alleen maar de afstand tussen politiek en inwoner.

    Dit is precies onderwerp waarover de raad zorgvuldig en na goed beraad over moet besluiten. Vandaar dat wij hebben geprobeerd dit element van het voorstel van de agenda af te halen en tijdens een Zaanstad beraad te behandelen. Dat leek ons een zeer redelijke vraag.

    Hier was de verantwoordelijke wethouder (van der Laan) het echter niet mee eens. Bij uitstel zouden bezwaren helemaal niet meer behandeld worden. Daarnaast gaf hij aan dit al afgesproken te hebben en dat als de raad nu niet in zou stemmen, Zaanstad onbetrouwbaar zou zijn.

    Beide argumenten zijn bijzonder vreemd. Allereerst beslist de raad en spreekt de wethouder dus voor zijn beurt. Dan blijkt dat 16 januari 2023 jl. het nieuwe systeem al in werking is getreden. Dat zou dus betekenen dat er sinds die tijd geen bezwaar mogelijk is. Dit terwijl het behandelen van bezwaren gewoon een verplichting is.
    Ook is het geen argument dat het college kennelijk voor haar beurt afspraken maakt waardoor de gemeenteraad voor een voldongen feit komt te staan.

    De meerderheid van de gemeenteraadsleden vond het allemaal wel prima en tekende bij het kruisje. Helaas zo vroeg in het politieke jaar al een dieptepunt. Maar we houden natuurlijk hoop op betere dagen.

    Tot de volgende nieuwsbrief, met daarin meer over een ogenschijnlijk politiek proces, kerkklokken en nog veel meer!

    0 Score (0 stemmen)
    Waardering artikel
    Reacties: Reageer:
    Sorteer op:

    Laat als eerste een reactie achter.

    Verified
    {{{review.rating_comment | nl2br}}}

    Laat meer zien ...
    {{ pageNumber+1 }}
    Reageer:

    Verder lezen

    Trending