Maak verbinding op social met ons:
Zichtbaar, Verbindend, Dienstbaar

• Zichtbaar

• Verbindend

• Dienstbaar

21 Jaar Verandering Door Daadkracht

JAAR

Verandering Door Daadkracht

Zaans, Onafhankelijk, Daadkrachtig

• Zaans

• Onafhankelijk

• Daadkrachtig

21 Jaar Verandering Door Daadkracht

JAAR

Verandering Door Daadkracht

Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid

Participatie moet beter bij bouwplan ‘Kan aan de Zaan’

Juliette Rot stelt nogmaals vragen aan het college over de slechte participatie bij het bouwplan Kan aan de Zaan. Bewoners van de Witte Olifant maken zich terecht zorgen!

Gepubliceerd

op


DZ: Belanghebbenden moeten veel eerder en beter betrokken worden

Je verhaal mogen doen en je grote zorgen uitspreken over een bouwplan in afwezigheid van de verantwoordelijke wethouder die ook verder niets van zich laat horen is geen participatie. Dat stellen bewoners van De Witte Olifant en ze vinden daarbij Democratisch Zaanstad aan hun zijde. Fractievoorzitter Juliëtte Rot stelt er schriftelijke vragen over.

Dat deed DZ al eerder en uit het antwoord bleek dat het college van mening is voldoende ruimte te hebben geboden aan de bewoners van woongebouw De Witte Olifant in Zaandam, die zich hebben verenigd in een werkgroep om zich te beschermen tegen nadelige gevolgen van het bouwplan Kan aan de Zaan. De informatievoorziening is ‘op dit moment en binnen de actuele mogelijkheden toereikend,’ aldus de eerdere antwoorden. De bewoners stellen daar tegenover dat zij via de media kennis hebben moeten nemen van het bouwplan, dat er toen al heel lang lag. Dat geeft het college ook toe: ‘Over deze locatie wordt al jaren gepraat doordat het zo (technisch en financieel) lastig is om te transformeren. Dat maakt dat er de voorkeur aan is gegeven om de informatie over de programmatische uitgangspunten van de planontwikkeling tot op heden niet breed te delen’.

Participatie is volgens de informatiebesprekingen die John Bijl de afgelopen tijd voerde in de aanloop naar de formatie een heet hangijzer in de Zaanse politiek, met consensus over de conclusie dat het met de inspraak van burgers beter moet. Hoe dat bereikt moet worden is de hamvraag en Rot is benieuwd welke verbeteringen er volgens het college toe kunnen leiden om belanghebbenden eerder en beter te informeren over nieuwbouwplannen én om hen daar ook invloed op te geven. Is het bijvoorbeeld mogelijk om te controleren of een participatieprotocol ook daadwerkelijk door de ontwikkelaar wordt nageleefd?

Gemeentelijke regie

Tot de burgerparticipatie in de Zaandamse Peperstraat volledig van de rails liep na eerdere strubbelingen rond onder meer de Eilanden van Hain in Krommenie werd door de gemeente volledig vertrouwd op ontwikkelaars om draagvlak te creëren voor hun plannen. Inmiddels heeft het college de intentie om de regie meer naar zich toe te trekken, maar DZ wol nog een stap verder gaan: de gemeente zou te allen tijde het eerste aanspreekpunt voor belanghebbenden moeten zijn waar het gaat om informatie en participatie. Ook wanneer een locatie ‘technisch en financieel lastig te transformeren is’.

Verontreiniging

Dat laatste is mogelijk nog moeilijkeer geworden dan het toch al was. De ontwikkelaar van het terrein van Kan Palen aan de Oostzijde heeft een aantal weken geleden bodemmonsters laten nemen om het terrein heen, op de openbare weg en ook bij omliggende woningen. Gebleken is dat ook deze percelen verontreinigd zijn en daar zijn de bewoners volgens Rot ‘behoorlijk van geschrokken’: zij hadden het niet verwacht. De tuinen en de bestrating zullen nu uitgegraven, gesaneerd en weer opnieuw aangelegd moeten worden. Is deze schadepost voor de gemeente, vraagt zij zich nu af, en om hoeveel geld gaat het dan?

Gekwetst

De werkgroep van Olifant-bewoners was gekwetst door de eerdere antwoorden van het college, waarin stond dat zij het aanbod van de gemeente om samen met de ontwikkelaar om de tafel te gaan steeds van de hand hebben gewezen. In het gesprek zonder wethouder Hans Krieger – die zij daar graag bij hadden gehad – werden ze ‘uitsluitend aangehoord en meer niet’. Maar ‘er is daarna wel e-mailverkeer geweest met de gemeente en iedere keer hebben zij verzocht om hun bezwaren kenbaar te maken bij de ontwikkelaar.’ schrijft Rot. Waarom wordt dan gesteld dat de belanghebbenden het gesprek uit de weg zijn gegaan?

Onderzoek

Het college stelde schreef ook nog te onderzoeken in welke mate belanghebbenden ‘in deze fase van de planvorming’ nog invloed kunnen hebben op de plannen en alle belangen zorgvuldig tegen elkaar te zullen afwegen. Maar de belanghebbenden van De Witte Olifant hebben tot op heden niets vernomen vanuit de gemeente, aldus DZ. Dat geldt ook wat betreft onduidelijkheid over een door de werkgroep verrichte meting van de geluidsbelasting door het spoorwegverkeer, die niet overeenkomst met de officiële stukken. ‘Op welke wijze kan de gemeente een zorgvuldig onderzoek doen als de gemeente niet over alle informatie beschikt?’ vraagt Rot zich dan ook af. En binnen welke termijn gaat de gemeente contact opnemen met de bewoners?

Bron: zaanstad nieuws

0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Het laatste nieuws - gewoon wanneer je er zin in hebt...

Met plezier brengen we je direct op de hoogte van spraakmakend en laatste nieuws.

Gratis en geen gedoe. Beheer zelf je abonnement, kies wat voor jou het beste werkt. Jij bepaalt We sturen geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Grote zorgen Dukra-bewoners over nieuwe ligplaats

Democratisch Zaanstad is bezig met een serieuze poging om de impasse die is ontstaan te doorbreken.

Gepubliceerd

op

Jachthaven Dukra

Over exact één maand moeten de bewoners van jachthaven Dukra weg zijn. Het gevolg van het opzeggen van zo’n 50 tot 60 huurovereenkomsten. Sommige woonschipbewoners zijn al weg, maar er is grote onduidelijkheid over alternatieve ligplaatsen. De wanhoop slaat deze weken bij woonschipbewoners toe. Ze weten niet waar ze aan toe zijn. Iemand stelt zelfs zijn 30 meter lange schip te willen laten slopen. Hij kan geen andere ligplaats vinden. De eigenaren van de jachthaven Dukra hebben tot nu toe geen stappen gezet om de bewoners een oplossing aan te bieden. De gemeente Zaanstad, in tweede instantie, komt ook niet echt in beweging. Daarmee is de impasse compleet

Op 1 januari moeten naar verluidt zo’n 28 boten weg zijn. Waar naar toe? Mogelijk tijdelijk naar de Isaac Baarthaven, maar een echt geschikte locatie is dat niet en – gelet op de tijdelijkheid – ook geen oplossing voor de problemen waar woonbootbewoners mee worden geconfronteerd. De bewoners die met hun woonboot moeten vertrekken zijn verbaasd over de advertenties die Dukra plaatst op Facebook. Daarin wordt ligplaatsen aangeboden voor nieuwe bewoners. Wat is dat voor een beleid vragen direct betrokkenen zich af. Waarom stuur je oorspronkelijke bewoners weg om vervolgens nieuwe bewoners aan te trekken? Duidelijk is dat het onbegrip hierover bij de oorspronkelijke bewoners groot is. Is dit nog wel uit te leggen? Welke argumenten hebben de jachthaven eigenaren om zo te handelen. Allemaal onbeantwoorde vragen, terwijl de tijd dringt en er vooral sprake lijkt van voldongen feiten, zoals opgezegde huurovereenkomsten.

Nieuwe woonschepen van 40 meter

Jachthaven Dukra stuurde een e-mailtje met de huuropzeggingen. Uiteraard wisten de meeste bewoners dat de eigenaren grote plannen hadden met de jachthaven. Maar waarschijnlijk is in de buurt nog niet bekend dat de jachthaven in de nieuwe plannen ruimte heeft voor woonschepen tot een meter of 40. Daarmee keert via een achterdeur mogelijk de grootschaligheid toch weer terug en dat was nu juist iets waar de omwonenden moeite mee hadden. Daarnaast is het natuurlijk zot dat je woonboten laat verplaatsen om nieuwe toe te laten. Als je woonboten van 40 meter gaat toelaten als jachthaven, dan kan zo’n 30 meter schip van een bestaande bewoner toch gewoon blijven liggen. Die heb je dan als projectontwikkelaar of eigenaar van de jachthaven vast binnen. Bovendien zijn veel voorzieningen, zoals stroom en water aan de kades, afgesloten, terwijl er nog een volle maand te gaan is.

Nog geen bestemmingsplan – mensen nog niet wegsturen

Als de jachthaveneigenaren geen actie ondernemen is Zaanstad aan de beurt. De gemeente heeft sowieso een zorgplicht als de woonbootbewoners ingeschreven staan in de Basis Registratie Personen. De gemeente zou dus op korte termijn iets moeten doen om een oplossing, al dan niet tijdelijk, aan te bieden. Dat betekent dus het realiseren van alternatieve ligplaatsen voor de Dukra-bewoners. Het is heel goed mogelijk dat dit op korte termijn helemaal niet lukt. Dan zou de gemeente aan de jachthaveneigenaren kunnen vragen de bewoners nog niet weg te sturen. Dan ontstaat er meer tijd en ruimte voor zowel de woonbootbewoners of de gemeente Zaanstad om een oplossing te zoeken voor de lange termijn. Aangezien de plannen nog in ontwikkeling zijn – er ligt bijvoorbeeld nog geen bestemmingsplan – is er geen enkele reden om nu al acuut over te gaan tot het wegsturen van bewoners. Zo’n tussenoplossing zou door de verantwoordelijk wethouder Wessel Breunesse natuurlijk heel goed ingebracht kunnen worden, juist vanuit de zorgplicht die de gemeente heeft voor de bewoners die in het BRP zijn ingeschreven.

Impasse doorbreken

Democratisch Zaanstad is bezig met een serieuze poging om de impasse die is ontstaan te doorbreken. De raadsfractie probeert alles om voor de bewoners een oplossing te vinden die uitzicht geeft op een nieuwe ligplaats voor zowel de korte als langere termijn.

Bron Radiotvzaanstreek.nl

https://zaanstad.nieuws.nl/actueel/128342/bewoners-boten-dukra-weggestuurd-zonder-alternatief/
0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Verder lezen

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Zaanderhorn onterecht door gemeenteraad aan openbaarheid onttrokken!

“over 10 jaar praten we nog over deze zaak”

Gepubliceerd

op

Zaanderhorn, het stukje weg parallel aan de Hemkade en uitkomend op de Pieter Ghijshenlaan, houdt op openbare weg te zijn. Dat was nodig volgens wethouder Wessel Breunesse (GL) omdat het niet gebruikt zou worden als openbare weg.

Dat laatste werd bestreden door Juliëtte Rot van DZ die aangaf dat de ‘feitelijke situatie’ toch echt was dat het wel een openbare weg was: “iedereen heeft toegang.”

Dat laatste lijkt feitelijk wel te kloppen, je kan er feitelijk inrijden met de fiets en auto (op Google Streetview spotten we eerder dit jaar nog een bezorgauto van ‘Hallo Fresh’ – leek ons ook wel een feitje.)

Wethouder Breunesse had er geen boodschap aan: “feitelijk gebruik is feitelijk gebruik en het wordt nu niet gebuikt als openbare weg.”

Rot had er weinig vertrouwen in,l. Zij vond deze actie niet echt passen in de opdracht om het dossier Hemkade te de-juridificeren en te de-escaleren. Het werd een voorspelbaar een-tweetje, Breunesse hield voet bij stuk. Rot vroeg ook nog even naar de kosten voor de gemeente. Breunesse: 

“de kosten die wij maken zijn buitenproportioneel.”

Dwangsommen

Anna de Groot verpestte het ‘feestje’ een beetje door aan te geven dat het volgens haar niet zo zou kunnen zijn “dat het besluit wordt gebruik zodat North Sea Venue dwangsommen kan ontlopen”. Dat speelt nog steeds op de achtergrond. De afsluiting bij Zaanderhorn zou illegaal zijn aangebracht en North Sea Venue zou met een dwangsom gesommeerd zijn hekken weg te halen. Dat doen ze niet en Zaanstad zou die dwangsommen niet innen. De Groot zegt desgevraagd dat het zou kunnen dat de onttrekking aan de openbaarheid gebruikt zal worden om de dwangsommen te ontlopen. Dat gaat volgens haar dan opnieuw tot juridische procedures leiden, met de kans dat Zaanstad ‘nat’ gaat.

Behalve bijdragen van Rot en De Groot was de raad bijna muisstil over het dossier. Niemand lijkt zich hieraan te willen branden. Bijna dus, alleen Jaap Keijser van de POV deed nog een rondje informele bewonersparticipatie. Hij woont daar al 38 jaar en zijn achtertuin grenst aan het Zaanderhorn. Volgens hem was het altijd al afgesloten geweest, “maar ik heb geen belang want ik heb geen achteruitgang.” Voorzitter Hamming liet het passeren.

Het voorstel werd aangenomen met DZ, LZ (groep De Boer), Groep Lassooy, SP en PvdD tegen.

Bron De Orkaan

https://www.deorkaan.nl/zaanderhorn-openbaar-of-niet/

0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Verder lezen

Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid

Pleidooi DZ, SP en VVD voor beter OV in Wormerveer

Wij maken ons sterk voor openbaar vervoer van en naar Molletjesveer, Noorderveld, het Zaankwartier, Zaans Pijl en West-Knollendam

Gepubliceerd

op

De SP en Democratisch Zaanstad maken zich sterk voor openbaar vervoer van en naar Molletjesveer, Noorderveld, het Zaankwartier, Zaans Pijl en West-Knollendam. Ze komen 9 november tijdens de begrotingsbehandeling met een motie om daar in de Vervoerregio Amsterdam op aan te dringen.

De bedrijventerreinen Noorderveld en Molletjesveer zijn niet per openbaar vervoer bereikbaar, terwijl er bij de rond 600 daar gevestigde bedrijven toch zo’n 4700 mensen werken. Om de terreinen blijvend toekomstbestendig te houden zijn verbeteringen aan de auto-ontsluiting én de OV-bereikbaarheid nodig wees een onderzoek uit en de Bedrijvenvereniging Noorderveld Molletjesveer dringt daar al heel lang op aan. Voor de nieuwe buurten Zaankwartier en Zaans Pijl is evenmin openbaar vervoer voorzien en al sinds 2001 is er een busverbinding meer met West-Knollendam. De meest noordelijke bushalte in Wormerveer is de halte Cor Bruijnweg.

De nieuwe concessiehouder EBS die vanaf december in de Zaanstreek gaat rijden is volgens de raadsleden Anna de Groot (SP) en Jos Kerkhoven (DZ) in overleg is met Zaanstad, Wormerland en de Vervoerregio over haltes op onder andere Noorderveld, maar dit heeft nog niet tot resultaten geleid. De twee partijen zien graag meer urgentie, ook al gezien de onder druk staande leefbaarheid in Zaanstad Noord vanwege de enorme verkeersdruk. Beter OV kan een positieve bijdrage leveren aan het verbeteren van de luchtkwaliteit en het beperken van de drukte op en rond de N246.

Bron: Zaanstad.nieuws.nl

0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Verder lezen

Trending