Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling
Risico’s volksgezondheid door windmolens
Tekst Zaanstad.nieuws.nl:
De Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) heeft een positief draagvlakonderzoek naar windmolens versneld naar buiten gebracht om de stemming in Provinciale Staten over het afstandscriterium te beïnvloeden. Dat blijkt volgens een inwoonster van de hoofdstad uit stukken die ze kreeg na een WOB-verzoek.
Democratisch Zaanstad wil van het eigen college weten hoe dat tegen deze kwestie aankijkt, die door AT5 naar buiten werd gebracht met als kop Onderzoek draagvlak windmolens versneld naar buiten gebracht: Het is gewoon belachelijk. E-mailverkeer dat via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur boven water kwam kwam laat ook zien dat het draagvlakonderzoek geen vraag bevatte over de minimale afstand tussen turbines en woningen, maar slechts stelde dat ‘er geplaatst wordt volgens de wettelijke norm’. Die afstand was op dat moment 600 meter. Maar de dag na het uitkomen van het onderzoek was de stemming in de Provinciale Staten, die Amsterdam toestemming gaf om van die norm af te wijken en in te korten tot 350 meter.
Voor Zaanstad – en andere buurgemeenten – heeft dit grote gevolgen, omdat de zeventien grote windmolens die het bestuur van Amsterdam voor ogen staan veelal aan rand van de gemeente gepland zijn. Voor Zaanstad kan dit betekenen dat de woningbouwopgave in negatieve zin beïnvloed wordt door de plaatsing van turbines bij de Noorder IJplas. Van Doorninck heeft laten weten rekening te zullen houden met de Zaanse belangen, maar zei aan de andere kant ook dat Amsterdam haar eigen plan trekt.
Gevaren volksgezondheid
DZ is er niet gerust op en raadslid Jos Kerkhoven zal donderdag het college ook vragen om zich uit te spreken over de risico’s voor de volksgezondheid als de 600-meternorm wordt losgelaten. Mega molens zoals Amsterdam voor ogen staan geven een grotere kans op hart- en vaatziekten, depressies en slaapritmestoornissen bij mensen die er in de buurt wonen. Amsterdam wijst op recent onderzoek van het RIVM dat dit tegenspreekt, maar dat gaat over de effecten van veel kleinere installaties in dunbevolkte gebieden.
Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling
DZ stelt vragen inzake ‘Signalen ondermijnende activiteiten op de Hemkade te Zaandam’
Dhr. I. Moens is strafrechtelijk veroordeeld en dient ook een schadevergoeding te betalen aan de dochter van de familie Groen
Democratisch Zaanstad heeft op 21 augustus jl. vragen ingediend over mogelijke ondermijnende activiteiten op de Hemkade te Zaandam.
Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling
Mysterieuze uitstroom Norit met ‘witte vlekken’ in Noordzeekanaal.
Democratisch Zaanstad is er niet gerust op en heeft de gemeente er vragen over gesteld.
Norit heeft omwonenden van de fabriek in Zaandam per brief geïnformeerd over een periodiek zichtbare ‘witte vlek’ bij de uitlaat in het Noordzeekanaal. ‘We hebben we een deel van het proces tijdelijk stilgezet als onderdeel van de probleemanalyse. We houden nauwlettend in de gaten wat er gebeurt in het kanaal.’ Democratisch Zaanstad is er niet gerust op en heeft de gemeente er vragen over gesteld.
Norit zegt de maatregelen te hebben genomen na overleg met Rijkswaterstaat ‘en we houden nauw contact over de voortgang van het onderzoek en de verder te nemen acties.’ De brief is gedateerd op 24 juli en de genomen maatregelen hadden toen ‘nog niet het gewenste effect gehad’. DZ wil weten of de gemeente op de hoogte is van de mysterieuze witte vlekken en zo ja, hoe die informatie op het stadhuis belandde. Ook is fractievoorzitter Juliëtte Rot benieuwd wat Norit precies geeft gedaan en of de onderneming een idee heeft welk chemisch (rest)product de mogelijke oorzaak van de vervuiling kan zijn. Is er sprake van een mogelijk risico voor de volksgezondheid¨?
Speciaal dossier
Norit wordt door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied gevolgd in een speciaal dossier maar dat maakt geen melding van verstoringen van de gebruikelijke gang van zaken bij de producent van actieve kool uit cokes, lignosulfonaat en teer die wordt gebruikt om onzuiverheden uit water, lucht, consumptiegoederen, farmaceutische producten, andere vloeistoffen en gassen te halen. Het laatste bericht komt uit februari en geeft aan dat Norit op dat moment voldeed aan de wettelijke norm voor de uitstoot van PAK’s, waaronder naftaleen. Daarmee was de onderneming eerder de fout in gegaan.
Bron: Zaanstad.nieuws.nl
Artikel NHD 7-8-24
Hier onze vragen aan de ambtelijke organisatie:
Geachte raadsgriffie,
Wij hebben kennisgenomen van een bericht van Norit, gedateerd op 24 juli 2024, waarin zij de meldingen van buren bevestigen die visueel ‘een witte vlek’ hebben waargenomen bij de uitlaat van de Norit-fabriek in het Noordzeekanaal.
Het bericht luidt als volgt:
‘Beste buren,
Zoals u wellicht zelf ook heeft gezien, is er af en toe visueel een witte vlek te zien in het Noordzeekanaal nabij onze uitlaat. Tot nu toe hebben de maatregelen die we genomen hebben om dit te stoppen nog niet het gewenste effect gehad.
Ons onderzoek naar de oorzaak blijven we uiteraard voortzetten met de hoogste prioriteit voor onze procestechnische specialisten.
We hebben we een deel van het proces tijdelijk stilgezet als onderdeel van de probleem analyse. We houden nauwlettend in de gaten wat er gebeurt in het kanaal.
De maatregelen die we nu nemen, hebben we besproken met (naam persoon van RWS) en we houden nauw contact met hem over de voortgang van het onderzoek en de verder te nemen acties.
Mocht u vragen hebben, schroom niet om contact op te nemen met Mario, Karin of ondergetekende. Meldingen kunt u blijven doen via de bekende weg bij de dienstdoende hoofdoperator, zij brengen ons direct op de hoogte van de melding.
Als er nieuws te melden is, zullen wij u weer op de hoogte brengen’.
Naar aanleiding van bovenstaande, hebben wij de volgende technische vragen.
1. Is de gemeente ook bekend met bovenstaande informatie en het bericht van Norit? Zo ja, wanneer nam de gemeente hier kennis van?
2. Werd de ‘witte vlek’ bij de uitlaat van de Norit-fabriek de gemeente bekend door eigen waarneming, melding van derden (bijvoorbeeld inwoners of RWS) of gemeld door Norit zelf?
3. Er vanuitgaande dat Norit in haar bericht met ‘dit te stoppen’ doelt op de visueel waar te nemen witte vlek: Welke maatregelen heeft Norit tot nu toe genomen om ‘dit te stoppen’?
4. Onder welke omstandigheden treedt normaliter bij Norit een proces in werking dat de inzet van procestechnische specialisten vereist?
5. Kan Norit aangeven aan welk chemisch (rest)product zij denkt dat mogelijk de oorzaak kan zijn van het ontstaan van de visuele vlek bij de uitlaat in het Noordzeekanaal en op basis waarvan zij heeft bepaald dat het achterhalen van de oorzaak ervan, met de hoogste prioriteit moet worden onderzocht door hun procestechnische specialisten’?
6. Als de chemische samenstelling van het (rest)product dat de visuele witte vlek heeft veroorzaakt niet achterhaald was op het moment dat de mededeling van Norit aan de direct omwonenden is gedaan, op welke wijze is dan vastgesteld dat er geen sprake was van een direct of indirect gevaar voor de volksgezondheid, op basis waarvan geen maatregelen noodzakelijk waren of zijn, ter bescherming van deze bewoners?
7. Kunt u ons voorzien van de communicatie die aan u als gemeente bekend gemaakt is ten aanzien van deze calamiteit? Hebben zich sinds de vestiging van de fabriek aan de Pieter Ghijssenlaan in Zaandam, vergelijkbare incidenten voorgedaan? Kunt u ons een overzicht toezenden van calamiteiten naar aard en omvang op chronologische volgorde?
In het recente verleden (ongeveer een jaar) is vastgesteld dat Norit onvoldoende of niet kon voldoen aan de uitstootnorm voor naftaleen en andere ’zeer zorgwekkende stoffen’ (zzs).
8. Wat is de rol van de gemeente nu of later, VRZW, GGD, RWS, OD NZKG en wellicht andere entiteiten, ten aanzien van het onderzoek naar deze calamiteit en zo ja, welke en in welke fase?
9. Hoe wordt de onderlinge afstemming qua informatievoorziening gecoördineerd?
10. Op welk moment zal de gemeenteraad geïnformeerd worden over deze calamiteit? En op welke wijze bent u voornemens om de gemeenteraad op de hoogte te houden van de ontwikkelingen ten aanzien van deze calamiteit?
Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling
Watererfgoed moet een rode draad zijn in Zaanstad
Molenbiotopen staan onder druk. Soms wordt de molen letterlijk de wind uit de wieken genomen.
De vijfde editie van erfgoedtijdschrift Ode van het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland is uit. De rode draad door het nummer is watererfgoed; in onze provincie met drie kusten en eindeloos veel polders en droogmakerijen een logisch thema.
In het kader van de actuele ruimtelijke opgaven die zich in Noord-Holland voordoen, zoals de veranderingen in het landelijk gebied, woningbouw en de energietransitie is de omgang met waterrijk erfgoed een belangrijk puzzelstuk, zei Gedeputeerde Jelle Beemsterboer bij de lancering.
Het makerscollectief Circus Andersom zette het erfgoed in perspectief met een veel langere geologische tijdschaal en met de nadruk op verbinding. Ode is een tijdschrift voor medewerkers en bestuurders van Noord-Hollandse gemeenten en de provincie en voor alle anderen die benieuwd zijn naar de rol van de diverse overheden binnen de erfgoedzorg.
Extra interessant voor Zaanstad is een analyse van de bescherming van molenbiotopen in nieuwe omgevingsplannen. De toekomst zal uitwijzen of het daar bij De Held Jozua in Westerwatering nog mis is gegaan, zoals De Zaansche Molen en De Hollandsche Molen voorafgaand aan de nieuwbouw aan de overkant van de Houtveldweg voorspelden.
Veel molenbiotopen staan dus onder druk. Soms wordt de molen letterlijk de wind uit de wieken genomen. Lees meer op pagina 51 van het Ode Magazine hieronder:
bron: Zaanstadnieuws
- Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid3 maanden geleden
Betaald parkeren invoeren zonder draagvlakmeting.
- ZaanZappen met Johan Philips3 maanden geleden
Grasaren-overlast voor honden
- Nieuws2 maanden geleden
Ter nagedachtenis aan Tineke Alberts
- ZaanZappen met Johan Philips3 maanden geleden
Draagvlak altijd meten?
- Werk, inkomen en economie4 weken geleden
Broodjeszaak Cecen op het Stadhuisplein in Zaandam is langer dicht dan open
- Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling1 maand geleden
Mysterieuze uitstroom Norit met ‘witte vlekken’ in Noordzeekanaal.
- ZaanZappen met Johan Philips2 maanden geleden
Geen klimaatburgemeesters nodig, maar gezond werkend innovatief verstand
- Werk, inkomen en economie1 maand geleden
DZ springt in de bres voor Kip van Rick