Verbind op social met ons:

Bestuur en financiën

Vragen over uitbreiding aantal wethoudersposten

Gepubliceerd

op

Democratisch Zaanstad plaatst nog steeds vraagtekens bij de uitbreiding van het aantal fte voor de wethoudersposten, van 5,1 in de vorige bestuursperiode naar 6,8 nu. Wat is er tussentijds veranderd dat die uitbreiding rechtvaardigt, wil de partij middels schriftelijke vragen te weten komen. Ook minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken is benieuwd naar de achtergronden van dit landelijk spelende fenomeen.

In de raadsvergadering van 14 juni waarin de vijf nieuwe wethouders werden benoemd en twee herbenoemd – Rita Noordzij van de ChristenUnie is de enige zonder een volledige baan – dienden GroenLinks, Denk, de SP, de POV, de PVV, de Partij voor de Dieren en Democratisch Zaanstad een motie in tegen de uitbreiding, die door de fracties van de collegepartijen werd verworpen.

Bijna half miljoen euro extra

De vorige bestuursperiode waren er zes wethouders; nu zeven. Het extra collegelid kost de gemeente jaarlijks bijna een half miljoen euro, die kosten voor de extra ambtelijke ondersteuning die daardoor nodig wordt nog niet meegerekend. Volgens de indieners van de motie leidt de uitbreiding bovendien tot een versnippering in de portefeuilles, wat de bestuurlijke slagkracht niet ten goede zal komen.

Het voorstel was om met zes wethouders de klus te klaren en de aldus bespaarde 482.000 euro te reserveren voor de verwachte tekorten in de zorg.

DZ vindt dat nog steeds niet goed is uitgelegd waarom er zeven wethouders nodig zijn en vraagt waarom het college niet direct een onderbouwing aan de gemeenteraad heeft voorgelegd bij het voorstel tot uitbreiding van het aantal fte voor de wethoudersposten.

Hans Krieger

Overigens bleek er tijdens de vergadering op 14 juni ook de nodige weerstand te zijn tegen een wethouder die in een andere gemeente blijft wonen, zoals Hans Krieger (VVD) van plan is. Die heeft van de raad voor een jaar een ontheffing gekregen om in Purmerend te blijven wonen maar zou helemaal niet van plan zijn om tijdens zijn termijn naar Zaanstad te verhuizen. Daar wordt volgend jaar opnieuw over gepraat.

Tekst: Zaanstad.nieuws.nl (oorspronkelijk bericht)

Mis niets, altijd en overal, op de hoogte.

Altijd direct op de hoogte van spraakmakend en laatste nieuws. Gratis en geen gedoe.

Beheer zelf je abonnement, kies wat voor jou het beste werkt. Jij bepaalt. We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid

Dieselaggregaat nog steeds onmisbaar in woonwijk De Molenaer

De aggregaat zorgt voor flink wat overlast bij de bewoners: hij maakt een hoop lawaai, stoot fijnstof uit en de dieselwalmen ruiken ook niet echt aangenaam.

Gepubliceerd

op

Dieselaggregaat nog steeds onmisbaar in De Molenaer

De gasloze, van warmtepompen en zonnepanelen voorziene nieuwbouwwijk De Molenaer in Westzaan is voor elektriciteit nog steeds afhankelijk van een diesel slurpende en extreem vervuilende aggregaat, omdat een aansluiting op het overbelaste stroomnet ontbreekt. Democratisch Zaanstad vraagt het college waarom dit al een jaar moet duren.

Dieselwalmen

De aggregaat zorgt voor flink wat overlast bij de bewoners: hij maakt een hoop lawaai, stoot fijnstof uit en de dieselwalmen ruiken ook niet echt aangenaam, schrijft raadslid Jos Kerkhoven in schriftelijke vragen. In augustus 2022 gaf Alliander aan dat er rond oktober dat jaar een normale aansluiting zou zijn, maar dat is nu maanden geleden en het probleem bestaat nog steeds – en dat zonder de bewoners op de hoogte te houden van de stand van zaken.

Kwetsbare natuur

Kerkhoven wil weten of de toegezegde extra transformatiekast inmiddels geplaatst is door de netwerkbeheerder en of er nu wél een vergunning voor de dieselaggregaat is afgegeven in verband met de nabijheid van een kwetsbaar natuurgebied. Een ‘extreem vervuilende aggregaat die honderden liters diesel verstookt vlakbij een Natura-2000 gebied’ past niet in het beleid van Zaanstad om zorgvuldig om te gaan met kwetsbare natuurgebieden, brengt Kerkhoven in herinnering. Hoe kijkt het college daar gezien de situatie in Westzaan tegenaan?

Artikel in NHD 20 maart 2023:

Ar

bron: zaanstadnieuws.nl

Mis niets, altijd en overal, op de hoogte.

Altijd direct op de hoogte van spraakmakend en laatste nieuws. Gratis en geen gedoe.

Beheer zelf je abonnement, kies wat voor jou het beste werkt. Jij bepaalt. We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Verder lezen

Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid

Gemeente stopt direct met verklaring bij offerte en afkoop erfpacht

Toesturen van de verklaring met de vraag deze te ondertekenen leidde tot vragen en onrust bij erfpachters voor ontnemen mogelijkheid verhalen schade.

Gepubliceerd

op

Gemeente stopt direct met verklaring bij offerte en afkoop erfpacht

Erfpachters in Zaanstad die een offerte voor de afkoop van erfpacht (omzetting) daarvan aanvroegen bij de gemeente om zo op de hoogte te blijven van de actuele koopsom kregen daarbij gelijk ook een ‘verklaring omzetting erfpacht naar vol eigendom’ toegestuurd door de gemeente. 

Ontnemen mogelijkheid verhalen schade

Door deze verklaring te ondertekenen gaf de erfpachter aan dat hij of zij op de hoogte was van de eerdere vonnissen over de erfpacht in Zaanstad en geen rechten meer kon ontlenen aan de uitkomst van nog lopende zaken. Dit gebaseerd op de nog lopende zaak met de Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad (BEZ).

Direct stoppen met de verklaring

DZ wilde weten waarom en heeft daarover de volgende vragen gesteld. De gemeente heeft op 3 maart 2023 geantwoord dat zij per direct zal stoppen met het toesturen van een verklaring. In het vervolg zal de gemeente alleen informatie delen met erfpachters over de lopende procedures, zonder een gevraagde retour zending van een verklaring.

Vragen en antwoorden

De gemeente heeft de vragen van DZ als volgt beantwoord:

Vraag 1: vanaf welke datum zijn deze verklaringen aan aanvragers van offertes, voor het omzetten van erfpacht naar vol eigendom, verzonden?

Antwoord: na het vonnis van de rechtbank in eerste aanleg, 28 november 2018, is de gemeente vanaf april 2019 begonnen met het verzenden van de verklaring, als bijlage bij de door erfpachter aangevraagde offerte voor omzetting.
 
Vraag 2: is hiervoor een bestuurlijke opdracht gegeven? Graag onderbouwen.

Antwoord: hiervoor is geen bestuurlijke opdracht gegeven. Bij het besluit om in hoger beroep te gaan, is in het bestuurlijk behandelvoorstel opgenomen dat wij de erfpachters zouden informeren over de voortgang van de lopende procedures.
 
Vraag 3: kunt u ons voorzien van een voorbeeldbrief die aanvragers, van voornoemde offerte, ontvangen?

Antwoord: de gevraagde voorbeeldbrief treft u als bijlage aan.
 
Vraag 4: kunt u ons voorzien van de juridische onderbouwing, op basis waarvan de gemeente deze verklaring meent te kunnen toezenden, bij het aanvragen van voornoemde offerte?

Antwoord: de bedoeling van de verklaring is erfpachters die geïnteresseerd zijn in omzetting, te informeren over de voortgang van de lopende procedures. Dit in verband met de zorgvuldigheid die de gemeente als bestuursorgaan dient te betrachten. Het zou echter kunnen zijn dat de juridische positie van de erfpachter door de omzetting wijzigt. Of dat zo is, en wat de eventuele gevolgen daarvan zouden zijn, kan de gemeente niet overzien. Mede daarom meent de gemeente dat geïnteresseerde erfpachters geïnformeerd moeten worden, hetgeen erfpachters desgewenst de gelegenheid geeft zich te laten adviseren.
 
Vraag 5: kan de gemeente per direct stoppen met het versturen van deze ongevraagde verklaring en gaat zij dit ook doen in het kader van het voorkomen van onrust onder belanghebbenden en het inperken van hun mogelijkheden op het verhalen van opgelopen schade?

Antwoord: nu wij merken dat het toesturen van de verklaring met het verzoek deze te ondertekenen leidt tot vragen en onrust bij erfpachters, zullen wij geen verklaring meer toesturen. Wij zullen in verband met onze als bestuursorgaan te betrachten zorgvuldigheid ervoor blijven waken dat erfpachters die een offerte aanvragen op een goede wijze worden geïnformeerd over de voortgang van de lopende procedures. We zullen de informatie dan ook op een andere wijze verstrekken, zonder gevraagde retour zending van een verklaring.

Mis niets, altijd en overal, op de hoogte.

Altijd direct op de hoogte van spraakmakend en laatste nieuws. Gratis en geen gedoe.

Beheer zelf je abonnement, kies wat voor jou het beste werkt. Jij bepaalt. We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Verder lezen

Bestuur en financiën

DZ in discussie met stadhuis over beantwoording vragen

Sinds wanneer bepaalt de ambtenaar de manier van afhandeling van vragen die door gemeenteraadsleden gesteld worden.

Gepubliceerd

op

DZ in discussie met stadhuis over beantwoording vragen

Fractievoorzitter Juliëtte Rot van Democratish Zaanstad heeft bedenkingen bij de keuze voor SK Coaching om via sportactiviteiten contact te leggen met moeilijk te bereiken jongeren in Poelenburg en Peldersveld. De partij Democratisch Zaanstad krijgt echter van de gemeente geen antwoord op concrete vragen.

Er zijn nu schriftelijke vragen naar het college gestuurd, die openbaar beantwoord moeten gaan worden. Rot stond versteld van een passage in een e-mail van een leidinggevende op het stadhuis, die schreef:

‘De manier hoe u de vragen verwoord geeft ons het gevoel dat u twijfels plaatst bij de manier van samenwerken binnen Pact Poelenburg Peldersveld. Vandaar het voorstel om een mondeling overleg te voeren.’

en:

‘Er zal niet nogmaals een antwoordronde volgen’.

Het zette Juliëtte Rot aan tot de vraag; ‘sinds wanneer de ambtenaar over de manier van afhandeling van vragen, die gesteld worden door gemeenteraadsleden, gaat’.

DZ wil een inhoudelijke reactie van het college over ‘de opstelling, houding en (professionele) reactie van de ambtenaar in relatie tot een lid van het hoogste controlerende orgaan van de gemeente’. Ook de wethouder reageerde overigens niet op eerdere signalen over deze kwestie en ook de gemeentesecretaris liet niets van zich horen na het verzoek van de wethouder om de zaak af te handelen. Ook daar wil Juliëtte Rot een verklaring voor.

bron: zaanstadnieuws.nl

De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in de gemeente. De leden van de gemeenteraad (raadsleden) nemen alle beslissingen die voor de gemeente van belang zijn. Raadsleden bepalen de belangrijkste punten van het beleid van de gemeente. Ze controleren of het college van burgemeester en wethouders (college van B&W) het beleid goed uitvoert.

Lees hier de schriftelijke vragen aan het College, alsmede:
– Initiële vragen en ‘beantwoording technische vragen inzake SK Coaching’
– De vervolg vragen en reactie van de gemeente daarop.

Mis niets, altijd en overal, op de hoogte.

Altijd direct op de hoogte van spraakmakend en laatste nieuws. Gratis en geen gedoe.

Beheer zelf je abonnement, kies wat voor jou het beste werkt. Jij bepaalt. We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Verder lezen

Mis niets, altijd en overal, op de hoogte.

Altijd direct op de hoogte van spraakmakend en laatste nieuws. Gratis en geen gedoe.

Beheer zelf je abonnement en kies zelf wat voor jou het beste werkt. Jij bepaalt. We sturen geen spam! Lees ons privacybeleid voor informatie.

Trending