Maak verbinding op social met ons:
digitale zittingen
Zaanse Schans
EBS Bus Zaanstad
Windmolens Zaanstad
Dukra
wijkmanager Assendelft
Zero Emissie
Misdaad in Zaanstad
Zichtbaar, Verbindend, Dienstbaar

• Zichtbaar

• Verbindend

• Dienstbaar

Pas op met digitale zittingen

Stop gretig gebruik van de digitale middelen

Rechtspraak moet geen machine worden

Parkeer tarieven verhogen Zaanse Schans

Geen oplossing voor parkeren en de overlast voor de buurt.

Herzie het beleid voor (betaald) parkeren

EBS neemt taken Connextion over

Schandalig slecht begin; meer dan 2500 klachten voor wethouder. EBS moet

139
Dagen
12
Uren
04
Minuten
09
Seconden
tot
na de zomer
21 Jaar Verandering Door Daadkracht

JAAR

Verandering Door Daadkracht

Zaanstad negeert lastige inwoners

Storend dat Zaanstad besluit communicatie met inwoners te beëindigen

Burgers hebben recht op communicatie met de overheid

Dukra

Maar waar naartoe ?

Inwoners
opgejaagd
misleid
radeloos
weggestuurd
door Havendienst

Voorkom juridische strijd met eigen inwoners

Assendelvers hebben geen idee wie hun wijkagent is

Geen reden te vieren dat ze 50 jaar geleden bij Zaanstad zijn getrokken

Totaalplan voor aanpak van criminaliteit in Saendelft

Zaans, Onafhankelijk, Daadkrachtig

• Zaans

• Onafhankelijk

• Daadkrachtig

zero-emissiezones

Desastreus beleid oorzaak faillissementen, verhuizingen en slecht voor lokale economie

Teken burgeriniatief op STOPZEROEMISSIEZONE.NL

Misdaad begint lokaal

Jaren gebrek aan handhaving, is verwaarlozing

Ondermijnende criminaliteit moet worden aangepakt

Media

Stop met het onzinnige plan voor een “Duurzame biomassacentrale”

Gepubliceerd

op

Tekst Radio TV Zaanstreek:

Irritatie DZ over uitnodiging voor werkbezoek aan Bioforte Amersfoort.
ZAANSTAD – Bij Democratisch Zaanstad is grote irritatie ontstaan over een uitnodiging van de CEO van Bioforte aan de gemeenteraad om op 17 mei op werkbezoek te gaan naar de biomassacentrale van Bioforte in Amersfoort. Bioforte bouwt op dit moment namelijk een biomassacentrale tussen het Pascal College en het Zaans Medisch Centrum. De bouw van deze centrale is wat raadslid Jos Kerkhoven van DZ betreft controversieel. Hij beschouwt de uitnodiging van Bioforte dan ook als een poging tot beïnvloeding van de gemeenteraad.

Democratisch Zaanstad heeft grote twijfels over de duurzaamheidsoverwegingen die ten grondslag liggen aan de bouw van biomassacentrales. Volgens DZ komen via de rookgassen van een biomassacentrale stoffen vrij die schadelijk zijn voor de volksgezondheid. De gemeente spreekt dat tegen, maar uit onafhankelijk onderzoek dat DZ heeft laten verrichten blijkt het tegendeel. Er wordt nu beleid gebaseerd op inzichten uit 2014, terwijl we in 2019 een heel andere beoordeling maken over de inzet van biomassacentrales. Dat is allemaal niet meegewogen. Uit het onderzoek blijkt verder dat de vergunningverlening niet optimaal is. “Er ontbreken vergunningen”, stelt Kerkhoven. Daar wordt nog achteraan gegaan.

‘Houtkacheltje’

Bevreemdend is dat de biomassacentrale voor een periode van slechts 12 jaar gaat draaien om warmte te leveren aan 2200 woningen. Kerkhoven is er ‘pissed’ over: “Twaalf jaar gaat dit duren. Twaalf jaar hebben de mensen die in de IJdoorn wonen en het Pascal College last van deze vervuiling.” Dat het om gecertificeerd hout zou gaan noemt Kerkhoven een lachertje: “Mevrouw Munnikendam (red.: de wethouder) zegt dat de uitstoot niet meer is dan een houtkacheltje thuis. Complete onzin. Dit gaat over vele maal meer vervuiling dan één houtkacheltje thuis.”

Vragen niet beantwoord

Kerkhoven is ook boos vover de slechte informatievoorziening: “Mensen zijn gewoon heel slecht of helemaal niet geïnformeerd. Pas nadat wij er over begonnen is er een bewonersbijeenkomst geweest.” Inmiddels zijn er een aantal bezwaarschriften ingediend door onder meer de bewonerscommissie van de IJdoorn en het Pascal College. “We zitten al weken te wachten op de uitspraak van de Hoor- en Adviescommissie. Democratisch Zaanstad zit al meer dan twee maanden te wachten op antwoorden op door de fractie ingediende vragen.” De vragen hadden vooral betrekking op het warmtenet. De kosten daarvan zouden omlaag gaan als men zou tekenen om aan te sluiten op het warmtenet. De vragen worden niet beantwoord. “Over informatievoorziening gesproken”, zegt Kerkhoven.

Ook over de locatie van de biomassacentrale zijn er vragen. Aanvankelijk zouden ook het Pascal College en het Zaans Medisch Centrum er op worden aangesloten. Kerkhoven: “Beide instellingen zijn afgehaakt, dus ik vraag me nog steeds af waarom de biomassacentrale op deze plaats komt.”

Biomassacentrales kunnen alleen maar draaien dankzij miljoenen euro’s subsidie. “Het is te idioot voor woorden dat er zoveel geld gaat naar een zogenaamde duurzame oplossing voor de energietransitie.”

Werkbezoek

Terwijl vragen nog onbeantwoord zijn, bezwarenprocedures nog lopen, biomassa als duurzame oplossing voor de energietransitie in ons land steeds controversiëler wordt, is het stuitend dat het bedrijf (Bioforte) dat in Zaanstad de biomassacentrale bouwt raadsleden uitnodigt om een werkbezoek af te leggen aan de centrale van Bioforte in Amersfoort,vindt Democratisch Zaanstad. Jos Kerkhoven: “De CEO van Bioforte wil de raadsleden waarschijnlijk gaan overtuigen hoe schoon en geweldig zijn centrale is. Ik vind dat een hele vreemde gang van zaken in deze fase waarin we nu zitten, om raadsleden te gaan beïnvloeden -want dat wordt het. Een soort charmeoffensief om te vertellen: ‘Mijn centrale is geweldig schoon en jullie moeten je mond houden.’ Dat is gewoon niet acceptabel.” Bioforte heeft alleen maar een commercieel belang om de centrale in Zaanstad te zetten. “Dit is niet de manier waarop je met raadsleden moet omgaan. Die moeten onafhankelijk zijn. Die moeten zelf een oordeel kunnen geven.”

Bekijk hierboven het Filmpje van Radio TV Zaanstreek:

0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Media

Zaanstad laat lastige inwoners links liggen

Raadslid Rot hekelt communicatie van de gemeente

Gepubliceerd

op

MEDIA’Zaanstad laat lastige inwoners links liggen’

Het is ons het afgelopen jaar opgevallen dat het College van B&W zich regelmatig bedient van kwalificaties richting inwoners van onze stad en ook wij als Democratisch Zaanstad, hebben dit zelf ondervonden. Zie bijvoorbeeld een raadsinformatiebrief van 17 mei jl. over de verkiezingsborden. Het is goed dat het College van B&W geen onderscheid maakt tussen ons als volksvertegenwoordigers en onze inwoners, op dit punt en tevens een zorgelijke patroon dat zich lijkt te ontwikkeling in de richting van personen die de gemeente als ‘lastig’ ervaart. Ook komt het voor dat uw college, de communicatie met inwoners geheel beëindigd.

Vandaar dat wij hierover schriftelijke vragen hebben ingediend.

Onze vragen aan het College:

4 Score (1 stem)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Verder lezen

Media

Ondermijning in Poelenburg

Thuis en op straat is vaak niet Nederlands, maar Turks de voertaal

Gepubliceerd

op

Ondermijning in Poelenburg

In oktober, heeft onze fractieassistent John Steygeman, als bodyguard met misdaadjournalist Gerlof Leistra van het Elsevier Weekblad, een bezoek gebracht aan de sportschool Choku Gym, gevolgd door een uitgebreide rondleiding door de wijken Poelenburg en Peldersveld. Naar aanleiding hiervan is een artikel geplaatst in het Elsevier Weekblad genaamd Ondermijning in Poelenburg.

0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Verder lezen

Bedrijfsvoering

Democratisch Zaanstad geïnterviewd door Follow the Money over het rapport ‘Jeugdzorg in het Rood’: “In Zaanstad is het credo: eerst zorg verlenen, dan kijken naar de kosten”.

Gepubliceerd

op

De gemeenten zouden jeugdzorg goedkoper en beter regelen. Het tegenovergestelde is gebeurd. Wat ging er mis?

Gemeenten hebben een aandeel in de stijgende jeugdzorgkosten.

Dat bleek eens te meer in Beintema’s provincie Friesland, waar de stuurgroep Taskforce Jeugd in de tweede helft van 2018 adviesbureau KPMG de opdracht gaf de oorzaken van de enorme kostenstijging te onderzoeken. KPMG concludeerde in het eindrapport dat de Friese gemeenten, vooral dankzij te hoge tarieven, 8,5 miljoen euro te veel hadden betaald aan zorgaanbieders. Inmiddels is daar 4,5 miljoen van terug. ‘Slechts 4,5 miljoen,’ constateert Beintema. ‘De rest is allemaal over de balk gesmeten.’

Vastberadenheid om de onderste steen boven tafel te krijgen, geeft de doorslag tot het doorgronden van de tekorten.

Niet alleen Follow the Money had vragen over de jeugdzorg: hoe kan er zoveel meer geld naar jeugdzorg gaan, terwijl wachtlijsten groeien, instellingen de deuren sluiten en ouders met hun kinderen van kastje naar muur worden gestuurd?

Miljardenschip in de mist

Follow the Money verzamelde data bij gemeenten en stelde zelf meerjarige financiële analyses samen van 1472 jeugdzorgaanbieders. Deze databank stelden we beschikbaar aan negentien journalisten van elf redacties. Samen zochten we in drie reeksen publicaties uit wat deze cijfers zeggen over de rol van geld in het jeugdzorgstelsel. Deze artikelen staan verzameld bij FTM op Jeugdzorg in het Rood.

Wat ontzettend opviel, is in hoeveel bochten gemeenten zich wringen om maar niet te verantwoorden waarom zij hun administratie niet of slecht op orde hebben. Want hoe kunnen raadsleden zonder informatie hun controlerende taak uitvoeren? Zo blijft jeugdzorg een stuurloos miljardenschip in de mist.

Prijsopgave

Het Noordhollandse Zaanstad stelde in de zomer van 2020 cliëntenstops in bij 13 van de 36 jeugdzorginstellingen, in een poging de kosten in te dammen. In dat jaar had Zaanstad al ruim 34 miljoen euro meer uitgegeven aan jeugdzorg dan de gemeente had begroot. De Rekenkamer Metropool Amsterdam onderzocht op verzoek van de gemeenteraad de oorzaken. Conclusie:

Zaanstad beschikte niet over betrouwbare gegevens, hield data slecht bij en had daardoor geen idee hoeveel kinderen jeugdzorg ontvangen.

Des te meer reden om aan het onderzoek van Follow the Money mee te doen, dacht Juliëtte Esmée Rot, fractievoorzitter van Democratisch Zaanstad. Nadat een agenda-initiatief en een motie waarin Rot verzocht om deelname aan het onderzoek zonder resultaat bleven, vroeg ze haar college in april 2021 wanneer het over de brug zou komen met de beloofde medewerking. Wat ze kreeg, was een prijsopgave: het zou de gemeente Zaanstad 48.620 euro kosten om aan ons verzoek te voldoen.

Externe inhuur was nodig om data uit de systemen compatibel te maken, de gemeente moest aanvullende vragen uitzetten bij de aanbieders en gecertificeerde instellingen, en ook het ambtenarenapparaat zou een grote inspanning moeten verrichten. Dat betekende keuzes maken, en die medaille viel niet de kant van Follow the Money op. Want: ‘We kunnen niet stoppen met de lopende trajecten zoals de inkoop specialistische hulp, ontwikkeling Stichting Jeugdteam en de aanbevelingen vanuit het Rekenkameronderzoek,’ aldus het Zaans college. ‘Daarnaast is er
momenteel geen geld beschikbaar om dergelijke externe inhuur te plegen.’

‘In Zaanstad is het credo: eerst zorg verlenen, dan kijken naar
de kosten’

Gevolg: Rot en haar collega-raadsleden hebben nog altijd geen actueel overzicht. ‘In Zaanstad is het credo: eerst zorg verlenen, dan kijken naar de kosten. Duidelijkheid over waarom de kosten aan jeugdzorg stijgen, terwijl het aantal aanvragen daalt, is er daarmee niet. Op dit moment zou ik echt niet weten waar al dat geld aan opgaat.’

Rot zoekt de oorzaak in de Zaanse ‘wet van de schuivende panelen’: ‘In deze gemeente dicht men het ene gat met het andere. Zo van: dit jaar hebben we deze kosten niet, dus gebruiken we het geld ergens anders voor. Mijn vermoeden is dat jeugdzorg zo over verschillende posten verdeeld is.’

Vandaar dat Rot namens Democratisch Zaanstad gewoon doorvraagt. Ze kreeg van de wethouder al meermaals een tik op de vingers. ‘Ze belde over een ander onderwerp dan jeugdzorg met de mededeling: hoeveel vragen kun je stellen? Of ik krijg het verwijt dat raadsleden te veel detailvragen stellen en meer op hoofdlijnen moeten zitten. Maar als ik het niet begrijp, vraag ik door.’

Rot heeft haar eigen college zelfs al via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) tot antwoorden proberen te dwingen, op een ander onderwerp dan jeugdzorg, maar toch. ‘Tot aan de rechtbank aan toe. Dat is hier blijkbaar nodig.’

Volg hier het Follow the Money dossier Jeugdzorg in het rood:
https://www.ftm.nl/dossier/jeugdzorg-in-het-rood

0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Verder lezen

Trending