Volg ons

Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid

Maak extra aansluiting op de N203 ter hoogte van Krommenie

Van aanleg A8-A9 weten we allemaal dat deze er voorlopig niet komt.

Gepubliceerd

op

Mobiliteitsplan Noord

Er staan tot 2040 3500-4000 woningen in de planning om extra te bouwen in Krommenie,  Wormerveer en Assendelft Noord. o.a. 230 Eilanden van Hain, 180 Brokking, 669 Meneba en zo nog veel meer. Als we ons toespitsen op Krommenie kampt dit dorp echter nu al met flinke verkeersproblemen en deze zullen alleen maar toenemen met het toevoegen van woningen. Om deze problemen op te lossen is er een Mobiliteitsplan Noord opgesteld.

Niet stilstaan, aanleg A8-A9 komt er niet

Voor dit plan hebben veel betrokken bewoners groepen, de winkeliers vereniging en ondernemers vanuit molletjesveer in Krommenie input geleverd. Op 12 oktober 2021 hebben Marianne de Boer (Democratisch Zaanstad) en Rob Karst (D66) een bijeenkomst georganiseerd in Sporting Krommenie om met al deze bewonersgroepen om de tekentafel te gaan. Wensen, ideeën en zorgen zijn ingetekend. Dat heeft mede gezorgd voor belangrijke input voor het mobiliteitsplan.
Veel oplossingen zijn echter afhankelijk van elkaar.  Van oa aanleg a8-a9. We weten allemaal dat deze er voorlopig niet komt. Daar moeten we eerlijk over zijn. Om niet stil te staan en toch voor Krommenie aan de slag te gaan wordt het centrum ontlast en wordt meer verkeer over de Rosariumlaan geleidt. Deze laatste wordt erg druk.

Meer druk op Provincie

Om o.a. Krommenie West goed te ontsluiten vinden vrijwel alle bewonersgroepen en deskundigen dat er een extra ontsluiting moet komen op de provinciale weg N203 tussen het Trias en tankstation De Krokodil. Deze extra ontsluiting is alleen al nodig voor al het bouwverkeer wat moet rijden voor het aanleggen van het bouwplan Eilanden van Hain. Wij zijn er op tegen dat dit bouwverkeer dwars door heel Krommenie rijdt met alle gevolgen van dien! Om deze aansluiting te realiseren is afwaardering nodig van 80 km naar 50 km. De provincie wil dit echter niet. Wij vinden dat we de druk naar de provincie moeten opvoeren en onze ambities vast moeten leggen in het Mobiliteitsplan Noord. Daartoe dienen we samen met D66 een motie in.

Mobiliteisplan Noord door Goudappel:

Document (raadsinformatie.nl)

Artikel de Orkaan:

https://t.co/V1e2Ll1GIn

Artikel RTV Zaanstreek:

https://www.rtvzaanstreek.nl//in-en-rond-krommenie-stapelen-verkeersproblemen-zich-op/nieuws/item?1183164&fbclid=IwAR3e_bodXzkpJe7qZ9uaAITrqpleiuZlWO928ek2gpx0-7ERBOWI_WWTLz8

Artikel Zaanstad.nieuws.nl:

https://zaanstad.nieuws.nl/actueel/90424/dz-en-d66-willen-doortrekken-marslaan-naar-n203-niet-loslaten/

https://youtu.be/aSKV1CQia38

Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid

Achterstallig onderhoud hofje aan het Hennepad in Wormerveer aan de orde

Bewoners komen niet verder met hun verzoeken om de openbare ruimte aan te pakken.

Gepubliceerd

op

Hennepad Wormerveer

Democratisch Zaanstad stelt in de gemeenteraad het achterstallig onderhoud van het hofje aan het Hennepad in Wormerveer aan de orde. Dat Rijksmonument heeft verschillende eigenaren, die er tot nu toe samen niet uitkomen.

In het Noordhollands Dagblad verscheen er een artikel over en daarop haakt raadslid Jos Kerkhoven in met een rondvraag. De gemeente, wooncorporatie Parteon en de stichting Wilhelminapark bezitten allemaal een gedeelte van het hofje, maar de bewoners komen daardoor niet verder met hun verzoeken om de openbare ruimte aan te pakken.

Het groen verpietert en gaat dood, de tegels in het steegje liggen er schots en scheef bij. Met het onderhoud van de woningen is niets mis, maar Zaanstad en Parteon verzaken volgens de bewoners hun verantwoordelijkheden in de buitenruimte.

Afspraken maken

‘Waarom lukt participatie hier wederom niet, zoals het maken van een afspraak met de verantwoordelijk wethouder, terwijl bewoners zich zich hier wel voor inzetten,’ vraagt Kerkhoven zich af. Wanneer gaat de wethouder in gesprek met de bewoners om tot een oplossing te komen en waarom neemt de gemeente niet het voortouw om samen met Parteon en de stichting Wilheminapark afspraken te maken over het onderhoud van het hofje uit 1765, dat bestaat uit tien huizen? Die vragen liggen op 2 februari 2023 op tafel in de raad.

bron: zaanstadnieuws.nl

Lees verder

Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid

Krimp 60.000 vluchten Schiphol mag niet

Brussel staat aangekondigde krimp volgens DZ niet toe.

Gepubliceerd

op

Raadslid Jos Kerkhoven van Democratisch Zaanstad deed gisteren een bommetje afgaan in de raad door te stellen dat minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat morgen in een interview met het blad Luchtvaartnieuws aan zal geven dat een krimp met 60.000 vliegbewegingen van en naar Schiphol niet kan doorgaan, omdat Brussel het niet toestaat. Daar ligt de uiteindelijke beslissingsmacht.

De raad reageerde er niet op, tijdens een debat over de overlast door vliegverkeer naar aanleiding van een agenda-initiatief van GroenLinks en de PvdA. DZ ziet vooral de economische toegevoegde waarde van de luchthaven, en is dus niet rouwig om de rem op krimp. Casper Davelaar van de VVD focuste zich vooral op de individuele burger: Schiphol zorgt voor brood op de plank, maakt verre vakanties mogelijk en maakt dat zakelijke afspraken in persoon kunnen worden afgehandeld. Hij meent dat stillere vliegtuigen en piloten die zich niet gedragen als automobilsten die op volle snelheid op een rood verkeerslicht afstormen voor minder lawaai kunnen zorgen. Luchtverkeersleiding Nederland zou daarom gevraagd moeten worden om bij het vlieggedrag de touwtjes aan te trekken door strakkere procedures te verplichten.

Gezondheid en woningen

De PvdA en GL zien in Zaanstad de overlast steeds meer toenemen: meer en meer mensen ervaren geluidsoverlast, variërend van in de zomer gedwongen binnen moeten zitten tot een constant verstoorde nachtrust en zelfs psychische klachten. Daarnaast staat de stikstofuitstoot van de luchthaven broodnodige woningbouw in de weg. Dat de overlast toeneemt staat ter discussie (het is maar net waar je bewijs gaat zoeken) en de ene partij ziet het milieu liever over het hoofd terwijl dat voor de andere juist dé drijfveer is om Schiphol aan te willen pakken. Ook wethouder Wessel Breunesse reageerde niet op de aankondiging van Kerkhoven dat de krimp van het aantal vliegbewegingen van tafel is.

Minister: krimp Schiphol niet haalbaar, voorlopig meer vluchten dan gepland

Schiphol zal het komende jaar niet krimpen naar 440.000 vluchten, zoals het kabinet wil. Volgens luchtvaartminister Mark Harbers passen de plannen om de luchthaven binnen de geluidsgrenzen te dwingen niet binnen Europese regels.

Dat zegt Harbers in een interview met het vakblad Luchtvaartnieuws, dat zaterdag verschijnt. Het aantal vluchten kan volgens hem veel minder snel omlaag, mogelijk met hoogstens 7 procent.

De minister van Infrastructuur maakte net voor de zomer plannen bekend om 12 procent van het jaarlijkse aantal starts en landingen op de luchthaven te schrappen. Schiphol moet zo binnen de in 2015 gestelde geluidsgrenzen blijven. Dat lukt sindsdien steevast niet met de huidige grens van 500.000 vluchten per jaar, doordat opeenvolgende kabinetten verzuimden om de regels wettelijk vast te leggen.

Een jaar geleden waarschuwde luchtvaartinspectie ILT dat rechters gehakt zullen maken van de overschrijdingen en het bijbehorende ‘anticiperend handhaven’ van de regels. Momenteel ligt er een dagvaarding bij justitie van inwoners van Aalsmeer tegen de jarenlange omissie.

Europese regels

Eerder werd al duidelijk dat Harbers’ krimpplannen op gespannen voet staan met Europese regels. Die schrijven voor dat er sprake moet zijn van een ‘afgewogen aanpak’ van geluidshinder. “Voor het vastpinnen op die 440.000 vluchten per jaar moeten we van de Europese Unie een procedure voor ‘balanced approach’ volgen en dat kost meer tijd. Ik denk dat we dit kunnen afronden op 1 november 2024.”

Het kabinet wil Brussel ervan overtuigen dat krimp de enige oplossing is om de geluidshinder rondom Schiphol binnen de vastgelegde grenzen te houden. Maar of dat een jaar later dan gepland wel zal lukken, is de vraag. Volgens de luchtvaartsector gaat Harbers voorbij aan de kapitale investeringen die veel gebruikers van de luchthaven doen in de nieuwste, minder lawaaiige toestellen. Het oorspronkelijke krimpplan tot 400.000 vluchten was gebaseerd op de vliegtuigen die in 2018 Schiphol aandeden.

Sindsdien heeft KLM haar Fokkers ingeruild voor Embraers en 17 oude Jumbo’s vervangen door Boeing 787 Dreamliners. Easyjet vliegt inmiddels met de nieuwste generatie Airbussen op Schiphol. KLM en Transavia kondigden dit voorjaar bovendien een miljardeninvestering aan in nieuwe Airbussen, die vanaf eind 2023 verouderde Boeings 737 vervangen.

Meer vluchten

Tot Europa groen licht geeft, kan luchtvaartinspectie ILT vanaf november 2023 alleen sturen op geluidsoverschrijding bij de 35 ‘handhavingspunten’ rondom Schiphol. Dat zijn fictieve punten waarvoor de gemiddelde geluidsbelasting per jaar wordt berekend. Op enkele punten, waaronder die bij de Buitenveldertbaan (waarvan vliegroutes over Amsterdam-Zuid, Buitenveldert, Zuidoost en Amstelveen voeren) werd zelfs in coronatijd de hindergrens overschreden, zonder dat ILT kon ingrijpen.

Harbers verwacht dat die aanpak ertoe zal leiden dat het maximum aantal vluchten op Schiphol rond de 465.000 per jaar zal uitkomen. Maar het is ook mogelijk dat er meer vluchten worden uitgevoerd als luchtvaartmaatschappijen minder lawaaiige vliegtuigen inzetten. De luchtvaartsector wil dat Harbers ook in de toekomst rekening houdt met de komst van nieuwe toestellen die minder herrie en milieu-uitstoot opleveren in plaats van dat hij werkt met een grens aan het aantal vluchten.

KLM liet eerder weten vanwege de oorspronkelijke krimpplannen tussen de 25 en 30 bestemmingen te moeten schrappen en daardoor zoveel geld mis te lopen dat investeringen in duurzaamheid en het verminderen van herrie gevaar liepen.

Minister: krimp Schiphol is tijdelijk, vanaf 2027 ongelimiteerd vliegen met ‘schone’ vliegtuigen volkskrant.nl/ts-b20be8f9 via @volkskrant

Bron:
Zaanstad.nieuws.nl
Herman Stil 13-12-2022 AD:

Lees verder

Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid

Twintig jaar na illegale verbouwing komt dwangsom van 50.000 euro!

Democratisch Zaanstad wil dat de gemeente de dwangsom van 50.000 euro voor de illegale verbouwing van twee gebouwen naar drie woningen aan de Ganzenwerfstraat 17A, B en C in Zaandam verlaagt.

Gepubliceerd

op

Bron: Zaanstad.nieuws.nl

Democratisch Zaanstad wil dat de gemeente de dwangsom van 50.000 euro voor de illegale verbouwing van twee gebouwen naar drie woningen aan de Ganzenwerfstraat 17A, B en C in Zaandam verlaagt. Die zaak speelt al 20 jaar en inmiddels is de gemeente bij de rechter akkoord gegaan met het herstel van de situatie zoals die in 1999 was.

‘De eerder opgelegde dwangsom is daarmee niet meer van toepassing op de huidige situatie en dient aangepast te worden. De eerder opgelegde dwangsom was gebaseerd op sloop. Volgens de Raad van State moet een dwangsom correleren met de overtreding en dat is in dit geval niet zo,’ schrijft fractievoorzitter Juliëtte Rot in schriftelijke vragen. / ‘De rechter heeft een tussenvonnis gewezen omdat de gemeente niet definieert tot welke oude staat in 1999 de gebouwen teruggebracht dienen te worden.’ Dat moet nauwkeuriger worden beschreven, en pas als dat is gebeurd kan er een last onder dwangsom aan worden gekoppeld, aldus Rot.

Weinig veranderd

Zij wil ook weten waarom er niet gekozen is voor een legalisatie achteraf en waarom er geen overleg plaatsvindt met de eigenaar. ‘Een foto uit 1995 bewijst dat de gebouwen er al staan en in de huidige situatie is het enige verschil dat een schuin dak is omgezet in
een dakkapel met een plat dak,’ schrijft Rot. Volgens de gemeente rechtvaardigen de ontvangen huurinkomsten van de afgelopen 20 jaar de hoogte van de dwangsom, maar volgens Rot heeft het één niets met het ander te maken. Er wordt nu overigens wel een legalisatie-onderzoek gedaan.

Lees verder

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws. Schrijf in, beheer je abonnement en kies zelf wat voor jou het beste werkt. Jij bepaalt.

We sturen geen spam! Lees ons privacybeleid voor informatie.

Trending