Maak verbinding op social met ons:
Watererfgoed Zaanstad
Lastige Inwoners
Windmolens Zaanstad
Misdaad in Zaanstad
Fietsbeleid Zaanstad
Snelvaren Zaanstad
Polder Westzaan
Busbrug De Binding
EBS Bus Zaanstad
Zichtbaar, Verbindend, Dienstbaar

• Zichtbaar

• Verbindend

• Dienstbaar

Zomerreces: van
19 juli t/m 1 september
geen raadsvergaderingen
Watererfgoed moet een rode draad zijn in Zaanstad

biedt wellicht mogelijkheden om de ruimtelijke én functionele omgeving van molens te beschermen

Onvoldoende windvang beïnvloed het functioneren én de onderhoudskosten van de molen

Zaanstad negeert lastige inwoners

Storend dat Zaanstad besluit communicatie met inwoners te beëindigen

Burgers hebben recht op communicatie met de overheid

Zaans, Onafhankelijk, Daadkrachtig

• Zaans

• Onafhankelijk

• Daadkrachtig

Zomerreces: van
19 juli t/m 1 september
geen raadsvergaderingen
Integriteit Burgemeester

Burgemeester informeert raad niet conform de feitelijke gang van zaken.

Ondermijnend handelen is een probleem en moet ook in Zaanstad aangepakt worden

Camera's Zaanbrug

Is er een concrete aanleiding is geweest om in te grijpen

Signalen onderzoeken van binnen en buiten de organisatie

21 Jaar Verandering Door Daadkracht

JAAR

Verandering Door Daadkracht

Zomerreces: van
19 juli t/m 1 september
geen raadsvergaderingen
Zaanstad maakt werk fietsnota DZ

Mede dankzij de inzet van DZ komt er een verkeersalternatief voor Assendelft!

Beter wegdek, gescheiden fietspaden, betere oversteekplaatsen en betere en veiligere stallingsmogelijkheden.

Snelvaren Zaanstad

Ongeveer tien jongeren tussen de twaalf en achttien jaar naar bureau Halt gestuurd.

Uitbreiding van bevoegdheden handhaving, zodat zij de politie kunnen versterken
Vooruitgang, Verbinding, Veerkracht

• Vooruitgang

• Verbinding

• Veerkracht

Zomerreces: van
19 juli t/m 1 september
geen raadsvergaderingen
Aan de slag voor Polder Westzaan met 30 projecten

Versterking van de natuur met behoud van agrarische bedrijvigheid

Effectieve en efficiënte duurzaamheidsmaatregelen

De Binding

...tekenen genoeg inwoners de petitie met de wens dat de brug tijdens spitsuren opengaat.

Busbrug 24x7 open!

EBS neemt taken Connextion over

Schandalig slecht begin; meer dan 2500 klachten voor wethouder. EBS moet

35
Dagen
20
Uren
33
Minuten
41
Seconden
tot
na de zomer

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Windmolens in Zaanstad: Onwenselijk en helemaal niet nodig

Windmolenparken op zee leveren zoveel meer stroom op, dat windmolens op land bouwen niet meer nodig is.

Horizonvervuiling windmolens, bekeken vanuit Natura 2000 gebied de Reef polder Westzaan

Gepubliceerd

op

Startnotitie ‘Uitwerking zoekgebied windenergie Noordzeekanaalgebied’ zorgt voor veel onrust, maar is waarschijnlijk overbodig!

Afgelopen week stond in het Zaanstad beraad de ‘startnotitie uitwerking zoekgebied windenergie Noordzeekanaalgebied’ op de agenda. Een startnotitie die gelijk als een valse start te boek mag komen te staan voor het feit dat de gemeente een aanzienlijk aantal belanghebbenden tegen zich in het harnas heeft gejaagd. Dit komt door:

  1. De late/gebrekkige informatievoorziening: Pas een week, voorafgaand aan het bespreken van de startnotitie in de raad, kregen omwonenden een brief. Daarnaast hebben bijvoorbeeld woonbootbewoners de brief helemaal niet ontvangen. Dit, door het simpele feit van het ‘niet zetten van de juiste vinkjes’ in een systeem.
  2. Op de avond van het bespreken van de startnotitie stonden nog twee andere belangrijke vergaderingen op de agenda, namelijk vuilstort Nauerna en overlast Schiphol. Kwestie van juiste prioriteiten stellen?
  3. De inhoud van de brief aan inwoners (en vooral de gearceerde gebieden) geven inwoners het beeld dat er tot in de eigen achtertuin windmolens gebouwd kunnen gaan worden. Is dat zo?

Insprekers geven wel duidelijkheid

De vele insprekers geven een duidelijk beeld. In dit gebied is al veel overlast vanaf de haven van Amsterdam en de ontwikkelingen rondom HoogTij. Al het losse overlast gecombineerd is reeds een forse belasting op de inwoners van dit gebied. Daarnaast is het gebied zo groot gemaakt, dat er onder belanghebbenden botsende geografische belangen zijn. Denk bijvoorbeeld aan horizon vervuiling door windturbines, bekeken vanuit natura 2000 gebieden als polder Westzaan. De inhoud van de communicatie aan inwoners is dus niet duidelijk of volledig geweest en de startnotitie roept meer vragen op dan dat zij richting geeft.

Natura 2000 gebieden in Zaanstad

Democratisch Zaanstad was, is en zal tegen windmolens blijven: Onwenselijk en Overbodig

Wij zijn helder over windmolens. Hier waren en zijn wij tegen zoals u ook in ons verkiezingsprogramma kan lezen. Maar er is nog iets aan de hand, namelijk dat windmolens op land waarschijnlijk helemaal niet meer nodig zijn.

Onlangs is er het nodige over windenergie in de media verschenen, waarbij een artikel van Follow the Money van afgelopen week een goed overzicht geeft van hoe de vlag er nu bij staat.

Volgens o.a. TNO en Windenergie leveren de windmolenparken op zee veel meer stroom op dan waar de overheid en de ‘Werkgroep Extra Opgave’, die belast is met de invulling van de extra duurzaamheidsopgave, vanuit zijn gegaan. Zelfs zoveel dat het, als hun berekeningen juist zijn, hoogstwaarschijnlijk niet meer nodig is windmolens op land te bouwen. De stichting Urgenda is in haar studie ‘Tussen kolen en Parijs’ ook tot de conclusie gekomen dat er al genoeg windmolens op land staan.

Kabinet: nieuwe windparken, vooral ver weg van land

Kabinet wil windparken ook niet meer op land, maar op zee. Het kabinet wil de productie van windenergie de komende decennia enorm opvoeren. Vooral ver weg van land moeten nieuwe windparken komen. In 2050 wil het kabinet ongeveer 70 gigawatt aan windenergie produceren op zee en dus niet in uw achtertuin. De eerste stappen hiervoor zijn al gezet:

Shell en Eneco bouwen nieuw windpark op Noordzee

Energieconcerns Eneco en Shell bouwen de komende jaren een windpark op de Noordzee, zo’n 50 kilometer buiten de kust van IJmuiden. Beide bedrijven hebben de tender gewonnen voor het park Hollandse Kust (west), dat over vier jaar moet gaan draaien. Het park heeft een vermogen van 756 megawatt en bestaat uit 54 windturbines. De stroom die het park produceert, is genoeg om ongeveer een miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien. Dat is 3 procent van de totale stroombehoefte in ons land.

Besparing

Wij hebben wethouder Tuijn dan ook gevraagd of hij bereid is kritisch te kijken of deze startnotitie überhaupt wel nodig is? Zoals dhr. Roos als inspreker ook al aangaf is het gebruiken van energie opgewekt van windparken op zee al de ultieme oplossing.

Alleen met het niet uitvoeren van de startnotitie besparen we al € 170.000,- en daar weten we wel een andere goede bestemming voor in Zaanstad.

Tenslotte, mocht het raadsvoorstel toch tot een besluit komen, dan is het mogelijk om hierover een correctief referendum te houden. Dit instrument spreekt ons erg aan, voor dit thema, als instrument om ‘participatie’ te bewerkstelligen en democratie zijn werkt te laten doen.

Wil je op de hoogte blijven?
Laat je e-mailadres even achter en we informeren je !

Het laatste nieuws.
Zie meer.
Doe meer.

Met plezier brengen we je op de hoogte van spraakmakend laatste nieuws.

Gratis en geen gedoe. Beheer zelf je abonnement, kies wat voor jou het beste werkt. Jij bepaalt We sturen geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Watererfgoed moet een rode draad zijn in Zaanstad

Molenbiotopen staan onder druk. Soms wordt de molen letterlijk de wind uit de wieken genomen.

Gepubliceerd

op

Molenbiotopen Held Jozua is watererfgoed
foto: Stebru

De vijfde editie van erfgoedtijdschrift Ode van het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland is uit. De rode draad door het nummer is watererfgoed; in onze provincie met drie kusten en eindeloos veel polders en droogmakerijen een logisch thema.

In het kader van de actuele ruimtelijke opgaven die zich in Noord-Holland voordoen, zoals de veranderingen in het landelijk gebied, woningbouw en de energietransitie is de omgang met waterrijk erfgoed een belangrijk puzzelstuk, zei Gedeputeerde Jelle Beemsterboer bij de lancering.

Het makerscollectief Circus Andersom zette het erfgoed in perspectief met een veel langere geologische tijdschaal en met de nadruk op verbinding. Ode is een tijdschrift voor medewerkers en bestuurders van Noord-Hollandse gemeenten en de provincie en voor alle anderen die benieuwd zijn naar de rol van de diverse overheden binnen de erfgoedzorg.

Extra interessant voor Zaanstad is een analyse van de bescherming van molenbiotopen in nieuwe omgevingsplannen. De toekomst zal uitwijzen of het daar bij De Held Jozua in Westerwatering nog mis is gegaan, zoals De Zaansche Molen en De Hollandsche Molen voorafgaand aan de nieuwbouw aan de overkant van de Houtveldweg voorspelden.

Held Jozua

Veel molenbiotopen staan dus onder druk. Soms wordt de molen letterlijk de wind uit de wieken genomen. Lees meer op pagina 51 van het Ode Magazine hieronder:

bron: Zaanstadnieuws

0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Verder lezen

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Aan de slag voor Polder Westzaan met 30 projecten

Versterking van de natuur met behoud van agrarische bedrijvigheid

Gepubliceerd

op

Polder Westzaan

Noord-Holland, Zaanstad, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, het agrarisch collectief Water, Land en Dijken, Staatsbosbeheer, het Platvorm Veenweide en LTO zijn het eens over het tegengaan van bodemdaling, het versterken van het weidevogelgebied, het verlagen van stikstof en de afgesproken koers voor de verbrakking in de Polder Westzaan. Er staan ruim 30 projecten in hun uitvoeringsstrategie.

Structureel en verbeterd beheer

Deze doelen komen uit de al eerder vastgestelde gebiedsvisie en de projecten moeten leiden tot een inrichtings- en beheerplan. Er wordt meteen van start gegaan met een aanvalsplan voor de veenmosrietlanden. De Polder Westzaan is een belangrijk natuurgebied, maar er is een sterke achteruitgang van de veenmosrietlanden vastgesteld. Ook komen er nauwelijks nieuwe veenmosrietlanden bij, waardoor het oppervlak vermindert. Daarom voeren de provincie, Staatsbosbeheer en natuurorganisaties herstelmaatregelen uit en kijken ze gezamenlijk naar structureel en verbeterd beheer.

Boeren

Ook wordt een agrarische verkenning afgetrapt: hoe ziet toekomstbestendige landbouw passend bij het natuurlijke karakter van de polder eruit? Een gezamenlijke verkenning moet hierop antwoord geven. Dit onderzoek brengt trends, kaders, kansen en bedreigingen voor de landbouwsector in de polder in beeld. Op basis van deze verkenning stellen de in het gebied aanwezige agrariërs een individueel bedrijfsplan op.

Weidevogels

Met behulp van het Beheer op Maat-model van de Wageningen Universiteit worden daarnaast geschikte weidevogelgebieden in kaart gebracht en vervolgens worden er maatregelen genomen waarmee deze gebieden voor weidevogels kunnen worden versterkt. In dit model wordt onder andere gekeken naar grondwaterstanden, de productie van graslanden en openheid. Ook is een plan van aanpak in de maak voor het weren van snelvaren bij kwetsbare weidevogel(broed)gebieden. Enkele andere projecten uit de strategie lopen al, zoals een verkenning naar het watersysteem en een impactanalyse van verbrakking op de agrarische bedrijfsvoering. Het doel is om uiteindelijk een gezonde en toekomstbestendige polder te creëren voor mens, plant en dier.

bron: zaanstad nieuws.nl

Alles over:

Gebiedsvisie Polder Westzaan

Verbrakking Polder Westzaan

0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Verder lezen

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Zero-emissiezones is een regelrechte ramp, ook voor ondernemers in Zaanstad

Tekenen voor toegangelijker binnensteden

Gepubliceerd

op

Vanaf 1 januari 2026 voert de gemeente Zaanstad uitstootvrije zones in, in drukke winkelgebieden van Zaandam, Krommenie en Wormerveer. Dit betekent dat bestelbusjes en vrachtwagens op benzine, diesel of gas niet meer in deze winkelgebieden mogen rijden.

Dit gaat het bedrijfsleven, waaronder veel ZZP-ers en MKB-ers, ontzettend veel geld kosten. Dit omdat zij gedwongen worden om hun vrachtwagens en/of bestelbusjes te vervangen als zij de steden, die emissievrij willen worden, nog in willen komen. Dit voor ondernemers desastreuze beleid kan zelfs leiden tot faillissementen of gedwongen verhuizingen uit emissievrije steden, hetgeen slecht is voor de (lokale) economie.  
Stop deze groene waanzin teken het burgerinitiatief!

Teken hier het burgerinitiatief : 👉 https://stopzeroemissiezone.nl/

Kijk hier op de site van gemeente Zaanstad voor informatie:

https://ondernemen.zaanstad.nl/uitstootvrije-zones

3.5 Score (3 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Verder lezen

MEEST GELEZEN