

Bedrijfsvoering
‘DZ voert in de Zaanse raad een soms eenzame maar vasthoudende strijd om te voorkomen dat de gemeente te maken krijgt met onnodige, kostbare en tijdverslindende juridische procedures.’ En daar stoppen we nooit mee!
Artikel: Zaanstadnieuws.nl:
Democratisch Zaanstad en het willen weten hoe de overige fracties aankijken tegen het plan van Rochdale voor twee woontorens met in totaal 120 kleine sociale huurappartementen op de kop Het Eiland in Zaandam. Zij zijn er voorstander van om in samenspraak met de wijk tot een plan te komen dat op meer draagvlak kan rekenen en meer recht doet aan de omgeving.
De woningcorporatie en de gemeente zijn al sinds 2018 in overleg over de bouw van de twee woongebouwen op de plek van het voormalige kantoor van Rochdale aan de Badhuisweg. Daarin komen alleen twee -en driekamerwoningen die vooral geschikt zijn voor een- of tweepersoonshuishoudens en 20 ervan zijn bestemd voor begeleid wonen. De bewoners van Het Eiland hoorden er pas van op 20 januari, toen Zaanstad en Rochdale een webinar hielden en de plannen – volgens DZ en het CDA ‘eigenlijk al in kant en klare vorm – met de omwonenden werden gedeeld. Het leidde tot een stortvloed aan vragen en voor de bewoners onbevredigende antwoorden.
Parkeren
Vooral voorziene parkeerproblemen en de aantasting van de sociale cohesie in de wijk leiden tot weerstand. Het bouwplan voorziet in veel minder parkeerplaatsen dan de voor Zaanstad geldende norm en dat terwijl er nu al een tekort wordt ervaren. Aan de Houthavenkade verschijnt net over de brug ook al een wijk met 700 woningen met minimale parkeerruimte én er zijn plannen voor 24 waterwoningen in de nabijgelegen jachthaven. ‘Dit zal zeer waarschijnlijk resulteren in betaald parkeren op Het Eiland,’ vrezen DZ en het CDA net als de buurtbewoners.
Sociale cohesie
De twee fracties komen daarom met een agenda-initiatief om deze situatie in de gemeenteraad te bespreken. Een tweede punt van zorg is dat toekomstige bewoners van de twee torens – de één- en tweepersoonshoudens – los komen te staan van de bestaande saamhorige woongemeenschap op het Zaaneiland, die met ouderen en gezinnen met kinderen een hele andere samenstelling kent.
En bovendien: ‘Er wordt wel eens gesteld dat Het Eiland onvoldoende woningdiversiteit kent, maar van de 527 bestaande woningen zijn er 154 gebouwd in de sociale huursector (ruim 29 procent). Door de beoogde toevoeging van 120 sociale huurwoningen komt de verhouding sociaal versus midden-/hoogsegment op ruim 42 procent van de totale woonwijk,’ aldus het initiatief. Is dat een richting die Zaanstad in wenst te slaan?
Verenigd verzet
Nu ook binnenvaartvereniging Schuttevaer nog eens vraagtekens zet bij de positionering van de twee nieuwe gebouwen in verband met de veiligheid voor de scheepvaart vinden het CDA en Democratisch Zaanstad het tijd om de torens nog eens goed tegen het licht te houden, te beginnen met het draagvlak. Een flink deel van de bewoners heeft zich intussen verenigd in een front tegen het plan. ‘Zij staan al geruime tijd welwillend tegenover een bouwplan, maar niet in de huidige vorm. Men wil graag op een positieve manier participeren in de ontwikkeling van een passend plan.’
Niet weer de rechter
DZ voert in de Zaanse raad een soms eenzame maar vasthoudende strijd om te voorkomen dat de gemeente te maken krijgt met onnodige, kostbare en tijdverslindende juridische procedures. En ziet nu samen met het CDA dat risico weer levensgroot opdoemen. ‘Bent u met ons van mening dat het ontbreken van participatie een groot risico met zich meebrengt op langlopende juridische procedures en tevens in strijd is met de gemaakte afspraken omtrent de-juridificering,’ is daarom één van de vragen die de overige fracties krijgen voorgelegd.
Bedrijfsvoering
Vertrouwen openbaar bestuur loopt deuk op vanwege inzet ambt wethouder Slegers (CDA) voor politiek gewin in verkiezingstijd
Het college eiste van Democratisch Zaanstad excuses, maar gaat zelf over de schreef

Al eerder is bericht en door diverse media geschreven, over de problemen die Democratisch Zaanstad ondervindt in haar relatie met de gemeente en specifiek over hoe de gemeente om is gegaan met door ons geplaatste verkiezingsborden.
Afgelopen week is er nieuwe informatie naar boven gekomen die ons verontrust en waaruit blijkt dat de gemeente en wethouder Slegers, destijds tevens lijsttrekker van het CDA, zijn functie heeft ingezet om handhaving af te dwingen, op de door ons geplaatste verkiezingsborden, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.
De laatste ontwikkelingen
Over de voorgeschiedenis is veel gezegd en geschreven. Na de hoorzitting van 7 februari 2023 is na doorvragen nieuwe informatie naar boven gekomen, die ons beeld bevestigen dat de gemeente en de wethouder zich niet aan eigen regels houden, waardoor er sprake is van integriteitsschending en verlies van vertrouwen in het openbaar bestuur.
Eén van onze bezwaren is dat, volgens de interpretatie van de gemeente, het plaatsen van verkiezingsborden een overtreding is waar op basis van een formeel schriftelijk handhavingsverzoek op mag worden gehandhaafd. Dit handhavingsverzoek blijkt er uiteindelijk, na veelvuldig doorvragen, niet te zijn waardoor de juridische basis voor deze hele zaak wegvalt. Afgerond zou je zeggen. Maar waarom er dan wel is gehandhaafd heeft ons geschokt.
Het college eiste van Democratisch Zaanstad excuses, maar gaat zelf over de schreef
In antwoord op onze vragen blijkt dat de afdeling handhaving in actie is gekomen n.a.v. een telefonisch verzoek van wethouder Slegers, tevens op dat moment lijsttrekker van het CDA. Hiermee is niet alleen de afdeling handhaving de fout in gegaan (het betreft immers geen formeel schriftelijk verzoek), ook is wethouder Slegers zijn bevoegdheid te buiten gegaan.
Sterker nog, in campagnetijd heeft hij zijn positie als wethouder ingezet voor eigen politiek gewin, waardoor sprake is van (de schijn van) niet integer handelen.
Maar het is niet bij een telefoontje gebleven, ook de locaties van de borden heeft de wethouder aan de afdeling handhaving doorgegeven, voorzien van controlevragen om te weten te komen of de borden wel echt weggehaald waren.
Er is ons gevraagd om onze excuses aan de afdeling handhaving aan te bieden, zodat wij de dwangsom niet zouden hoeven betalen, terwijl de last op dwangsom wel voor onbepaalde tijd geldt (nu nog!). Vooral vanwege het laatste konden wij hier niet mee akkoord gaan. En wij zijn blij dat wij niet akkoord zijn gegaan, want het blijken vooral de gemeente en de lijsttrekker van het CDA te zijn die over de schreef zijn gegaan.
Ruim een jaar voorgelogen
We zijn inmiddels ruim een jaar verder. Het heeft Democratisch Zaanstad veel tijd gekost om goed onderbouwd aan te geven dat deze dwangsom onterecht is opgelegd. Ook heeft Democratisch Zaanstad al ruim een jaar geprobeerd alle stukken op te vragen bij de gemeente, waaronder dus het vermeende handhavingsverzoek.
Deze kwam maar niet, mailtjes van de afdeling handhaving en juridische zaken gaven eerder aan dat er niets was of er werd gemeld ‘dat DZ het niet nodig zou hebben om haar zaak te kunnen onderbouwen’. Pas na veelvuldig doorvragen kregen we de appjes binnen waarin duidelijk werd dat wethouder Slegers opdracht heeft gegeven tot het verwijderen van de borden en het handhaven op de borden.
Zowel de afdeling handhaving als wethouder Slegers hebben hier, ondanks veelvuldige vragen, niet eerder openheid van zaken gegeven. Dit maakt dat het vertrouwen in de wethouder en de afdeling handhaving en juridische zaken een flinke deuk heeft opgelopen.
Al eerder bleek ook dat onze zienswijze die wij vorig jaar hebben geschreven toen de dwangsom werd opgelegd, niet meegestuurd was door de organisatie naar de externe hoor -en adviescommissie en ook de whatsapps van wethouder Slegers is deze commissie voor haar oordeelsvorming over de zaak, onthouden.
Om deze reden zullen wij een interpellatiedebat aanvragen en het behoeft verder weinig uitleg dat het vertrouwen in het college ernstig is geschaad.
Bedrijfsvoering
DZ in discussie met stadhuis over beantwoording vragen
Sinds wanneer bepaalt de ambtenaar de manier van afhandeling van vragen die door gemeenteraadsleden gesteld worden.

Fractievoorzitter Juliëtte Rot van Democratish Zaanstad heeft bedenkingen bij de keuze voor SK Coaching om via sportactiviteiten contact te leggen met moeilijk te bereiken jongeren in Poelenburg en Peldersveld. De partij Democratisch Zaanstad krijgt echter van de gemeente geen antwoord op concrete vragen.
Er zijn nu schriftelijke vragen naar het college gestuurd, die openbaar beantwoord moeten gaan worden. Rot stond versteld van een passage in een e-mail van een leidinggevende op het stadhuis, die schreef:
‘De manier hoe u de vragen verwoord geeft ons het gevoel dat u twijfels plaatst bij de manier van samenwerken binnen Pact Poelenburg Peldersveld. Vandaar het voorstel om een mondeling overleg te voeren.’
en:
‘Er zal niet nogmaals een antwoordronde volgen’.
Het zette Juliëtte Rot aan tot de vraag; ‘sinds wanneer de ambtenaar over de manier van afhandeling van vragen, die gesteld worden door gemeenteraadsleden, gaat’.
DZ wil een inhoudelijke reactie van het college over ‘de opstelling, houding en (professionele) reactie van de ambtenaar in relatie tot een lid van het hoogste controlerende orgaan van de gemeente’. Ook de wethouder reageerde overigens niet op eerdere signalen over deze kwestie en ook de gemeentesecretaris liet niets van zich horen na het verzoek van de wethouder om de zaak af te handelen. Ook daar wil Juliëtte Rot een verklaring voor.
bron: zaanstadnieuws.nl
De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in de gemeente. De leden van de gemeenteraad (raadsleden) nemen alle beslissingen die voor de gemeente van belang zijn. Raadsleden bepalen de belangrijkste punten van het beleid van de gemeente. Ze controleren of het college van burgemeester en wethouders (college van B&W) het beleid goed uitvoert.
Lees hier de schriftelijke vragen aan het College, alsmede:
– Initiële vragen en ‘beantwoording technische vragen inzake SK Coaching’
– De vervolg vragen en reactie van de gemeente daarop.
Bedrijfsvoering
Ambtenaren bezwijken onder werkdruk. Gemeentelijk apparaat op omvallen.
Controlerende taak Gemeenteraad in het beding! Raadsvragen niet langer schriftelijk beantwoord?

Democratisch Zaanstad (DZ) zal a.s. donderdag 3 februari onderstaande vragen gaan stellen aan Burgemeester Hamming over de zorgelijke ontwikkeling door processen bij bouwen, woningbeleid en vergunningen te vertragen.


https://zaanstad.nieuws.nl/actueel/90753/gemeentelijk-apparaat-op-omvallen-college-snijdt-in-taken/
-
Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling3 maanden geleden
Burgers en medici in het geweer tegen windmolens
-
Grondbeleid3 maanden geleden
Ikea kavel Zaanstad, DZ stemt tegen aankoop!
-
Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling3 maanden geleden
Historie van het Lint Assendelft onderdeel van Beleid
-
Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid3 maanden geleden
Tegenwerking van Zaanstad om documenten te ontvangen als raadslid
-
Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid2 maanden geleden
Het maaibeleid en het onderhoud van de openbare ruimte
-
Bestuur en financiën2 maanden geleden
Bewuste keuze van het college om een niet sluitende begroting aan te bieden
-
DZ2 maanden geleden
John Steygeman fractieassistent DZ als escort/beveiliger aan de slag
-
Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling2 maanden geleden
DZ voorziet grote laadproblemen bij zero-emissiezones