Maak verbinding op social met ons:

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

’Windmolens moeten en zullen er komen’

De gemeente gaat op zoek naar geschikte plaatsen voor windmolens in het Zaanse deel van het Noordzeekanaalgebied. De tegenstanders, waaronder DZ, waren donderdag kansloos.

Gepubliceerd

op

Het gaat met de windmolens net zo als de biomassacentrale. Die moest er zou er komen en naderhand bleek het een slechte energiebron. Verbranding van hout levert weinig energie op, waardoor netto meer CO2 uit de schoorsteen komt dan bij kolen en gas.

In heel Nederland schieten de megalomane windturbines gelijk paddenstoelen uit de grond. Het was al bekend dat deze afzichtelijke industrie – tot wel 300 meter hoog – een grote bedreiging vormt voor ons landschap en onze natuur. Ze steken uit tot ver boven de horizon en leiden de aandacht af van alles wat zo mooi is aan ons vlakke land. Daarnaast is er sprake van massale vogel- en insectensterfte onder (bedreigde) soorten die in aanvaring komen met de enorme rotorbladen.

Gezondheidsschade

Minder bekend is dat het (laagfrequente) geluid van windturbines ernstige schade veroorzaakt voor de gezondheid van omwonenden. De trillingen zijn weliswaar niet hoorbaar, maar dringen door tot in de kern van ons lichaam. Dit veroorzaakt onder meer oorsuizen, geheugen- en concentratieverlies, hoofdpijn en slaapstoornissen. Mensen met hartklachten lopen zelfs een grotere kans op beroertes en hartinfarcten.

De dekselse klimaatlobby wringt zich in allerlei bochten om de gezondheidsschade te bagatelliseren. Men moet en zal de zogenaamd ‘groene’ agenda er doorheen drukken. Zo werd bijvoorbeeld gezegd dat het ‘toeval’ zou zijn dat mensen die in de buurt van windturbines wonen zoveel gezondheidsklachten ontwikkelen. Nu is er grootschalig onderzoek gedaan waarbij meer dan driehonderd recente wereldwijde studies naar de gezondheidseffecten zijn geanalyseerd. De resultaten zijn onomstotelijk: de eerdere onderzoeken worden bevestigd en de klachten kunnen niet anders worden verklaard dan door de trillingen van windturbines.

Woonwijken niet ontzien

Op grond van het Klimaatakkoord moeten er in Nederland tot 2030 nog vele duizenden windturbines worden bijgebouwd. Ook in Zaanstad. Om de ‘klimaatdoelstellingen’ van 2050 te halen moet er nog een veelvoud bijkomen. In ons dichtbevolkte land betekent dat onvermijdelijk dat gebieden in de buurt van woonwijken niet kunnen worden ontzien. Een ramp voor de omwonenden.

Volstrekt onacceptabel

Democratisch Zaanstad vindt het volstrekt onacceptabel dat de gezondheid van Nederlanders en inwoners van Zaanstad op het spel wordt gezet om de zinloze energietransitie met windmolens te realiseren. Windmolens op land zijn helemaal niet nodig. Áls men de CO2- uitstoot al terug zou willen dringen, dan is de enige reële optie om volop in te zetten op kernenergie.


artikel NHD 3-2-2023

artikel De Orkaan 3-2-2023:

Erfenis giftige kunststoffen uit de windindustrie blootgelegd

Toxic Blade Time Bomb: nieuwe studie legt de schaal bloot van de erfenis van giftige kunststoffen in de windindustrie. Lees hier het artikel:

Toxic Blade Time Bomb: New Study Exposes Scale of Wind Industry’s Poisonous Plastics Legacy


Wil je op de hoogte blijven?
Laat hier je e-mailadres even achter en we informeren je !

0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Nieuw denken. Nieuw laatste nieuws.

Met plezier brengen we je direct op de hoogte van spraakmakend en laatste nieuws.

Gratis en geen gedoe. Beheer zelf je abonnement, kies wat voor jou het beste werkt. Jij bepaalt We sturen geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Grondbeleid

Ikea kavel Zaanstad, DZ stemt tegen aankoop!

Prijs Ikea-kavel geheim, maar een koopje, van € 13,5 miljoen inmiddels openbaar, lijkt het niet en dit is niet in het voordeel van de Zaanse belastingbetaler uitgevallen.

Gepubliceerd

op

Ikea Zaandam

Met uitzondering van de PVV en Democratisch Zaanstad is de gemeenteraad gisteren akkoord gegaan met de aankoop van de Ikea kavel door de gemeente. Hoeveel geld Zaanstad daarvoor op tafel legt is geheim, maar een koopje lijkt het niet te zijn. Inmiddels openbaar laat de Orkaan weten dat de gemeente € 13,5 miljoen (incl. btw) gaat neerleggen.

Peter van Haasen sprak van ‘een astronomisch bedrag’, maar de PVV-fractievoorzitter schuwt grote woorden doorgaans niet en in hoeverre het hier inderdaad om een ‘extreem’ dure aankoop gaat is dus lastig in te schatten. Uit zijn opmerkingen bleek wel dat er tijdelijke woningen gaan komen op Zuiderhout. Uit hetzelfde bericht van de Orkaan kan opgemaakt worden dat het om 400 tijdelijke container-woningen gaat, maar zeker is dat niet.

Volgens Van Haasens collega Juliëtte Rot van DZ is het college er niet in geslaagd om voor haar plannen met het terrein een sluitende business case in elkaar te sleutelen en daarom stemde haar partij tegen de aankoop. De onderhandelingen van de gemeente met de Zweedse meubelgigant zijn volgens haar ‘niet in het voordeel van de Zaanse belastingbetaler uitgevallen’.

Bron: Zaanstad.nieuws.nl

5 Score (2 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Verder lezen

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Burgers en medici in het geweer tegen windmolens

Zaanstad gewaarschuwd voor windlobby: burgers bijzaak

Gepubliceerd

op

Zaanstad gewaarschuwd voor windlobby: burgers bijzaak Zaanstad gewaarschuwd voor windlobby windmolens: burgers bijzaak

De Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines, de medici van Windwiki en de Stichting Windalarm waarschuwen de lokale politiek beducht te zijn voor lobbyïsten bij besluitvorming over windenergie en windmolens. Uit een schrijven blijkt dat zij zorgen hebben over (financieel) belanghebbenden – inclusief coöperaties – die niet de belangen van omwonenden als prioriteit hebben.

‘Als medici en burgers zijn wij zeer bezorgd over het klimaat en ondersteunen we een snelle transitie naar een duurzaam energiesysteem. We zijn er echter van overtuigd dat dit inmiddels kan plaatsvinden op een rechtvaardige manier (niet de lasten eenzijdig afschuiven op een beperkte groep) en op basis van strenge randvoorwaarden aangaan de welzijn, gezondheid, natuur en landschap,’aldus hun schrijven. ‘Ook zónder windturbines zijn er binnen deze kaders nog ruim voldoende en veelal betere opties aanwezig om aan de landelijke klimaatdoelstellingen te voldoen.’

Gedragscode

De lobbycratie die zich heeft ontwikkeld dient ‘actief bestreden’ te worden en een gedragscode voor ambtenaren zo daarbij als leidraad kunnen dienen, analoog aan de praktijk in de medische wereld: ‘Ontvang geen artsenbezoekers want deze geven per definitie geen objectieve informatie’. Waarom niet een onafhankelijke organisatie laten onderzoeken of en hoe aan de energie transitie doelstellingen voor 2030 en 2050 voldaan kan worden zónder verdere groei van wind op land en zon op weiland?

Meer onderzoek

Onafhankelijkheid waarborgen met een begeleidingscommissie die de brede maatschappelijke middengroepen vertegenwoordigt heedt nog nooit plaatsgevonden, tot verbazing van de drie organisaties. Bovendien betogen ze dat in het kader van de veiligheid en gezondheid van burgers een omkering van de bewijslast waar het gaat om veiligheid en gezondheid voor omwonenden een vereiste is. Werk eerst een combinatie van een afstandsnorm plus geluidsnorm uit waarvan onafhankelijk en wetenschappelijk bewezen is dat die veilig en gezond zijn voor omwonenden én handhaafbaar.

Plannen Windmolens

Zaanstad onderzoekt momenteel de mogelijke plaatsing van windturbines langs het Noordzeekanaal en ziet zich daarnaast geconfronteerd met plannen van Amsterdam voor drie mega molens zo’n beetje op de gemeentegrens, bij de Noorder IJplas. Die laatste kunnen ook woningbouwprojecten in gevaar brengen in de Achtersluispolder en in Poelenburg.

bron: zaanstad nieuws.nl

0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Verder lezen

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Historie van het Lint Assendelft onderdeel van Beleid

De historie van het Lint Assendelft is uitgewerkt in de visie Linten, Dijken, Paden en is daarmee onderdeel geworden van beleid. In de toekomst zal bij ontwikkelingen rekening gehouden moeten worden met de historie van Assendelft, zodat we ons cultureel erfgoed ook voor toekomstige generaties kunnen bewaren.

Gepubliceerd

op

Lint Assendelft onderdeel van Beleid

De historie van het Lint Assendelft is uitgewerkt in de Visie Linten, Dijken, Paden en is daarmee onderdeel geworden van beleid. In de toekomst zal bij ontwikkelingen rekening gehouden moeten worden met de cultuurhistorische kenmerken van Assendelft, zodat we ons erfgoed ook voor toekomstige generaties kunnen bewaren.

Assendelft

Het langste dorp van Nederland, en het oudste dorp van Zaanstad, is het lint Assendelft. Op verzoek van de raad is in 2020 een start gemaakt met de Visie Linten, dijken, paden. In de eerste versie was er een uitwerking van ‘de stadse zaan’ en ‘westzaan’. Dit gaf zoveel inzichten dat ook besloten is om een uitwerking te maken van andere delen van Zaanstad. Nu was Assendelft aan de beurt.

Beleidsregels

In de visie zijn richtlijnen en beleidsregels opgesteld, waar toekomstige ontwikkelingen rekening mee moeten houden. Een voorbeeld hiervan is het behouden van een wegsloot of een boerenerf waar de stolpboerderij een prominente plek kreeg in de ontwikkeling van het dorp. Het wil niet zeggen dat er geen ontwikkelingen meer kunnen, in tegendeel. Er kan nog steeds ontwikkeld worden, bijvoorbeeld een kangoeroe-woning/zorgwoning achter het erf, maar dan wel zo ingericht dat doorkijkjes naar het achterland zichtbaar blijven.

schets profiel deel Dorpsstraat Assendelft

Hoe streng wegen we het mee?

Democratisch Zaanstad is blij dat we op deze manier de dorpen en het cultuurhistorisch erfgoed beter in beeld hebben. Wat waard is om te behouden en hoe we ontwikkelingen kunnen inpassen met in acht neming van de historie. Nu zijn er beleidsregels: regels waar je je bij ontwikkelingen, zoals woningbouw, aan moet houden. Bij enkele partijen in de raad ontstaat het idee dat daardoor geen ontwikkelingen meer mogelijk zijn. Wij betwisten dat. Wij denken dat er juist ontwikkelingen mogelijk zijn, alleen is nu heel duidelijk dat er regels zijn om het dorpse karakter te behouden. Bijvoorbeeld woningen toevoegen op een oud boerenerf, waar de oude schuren woningen worden, maar dan wel zo gepositioneerd zoals schuren zouden hebben gestaan en met behoud van de bestaande doorkijkjes.

zie hier het interview met het Zaans Stadsblad:

Wegsloot terug?

Langs grote delen van de Dorpsstraat in Assendelft lag een wegsloot. Nu is deze alleen nog in de zuid aanwezig. Het terugbrengen van de wegsloot is een mogelijkheid. Het zou bijvoorbeeld meer groen terugbrengen en meer ruimte voor waterberging. Het dorpse karakter wordt dan weer hersteld. Dit zijn de kansen bij ontwikkelingen in Assendelft. Wij zijn benieuwd hoe de bewoners van Assendelft denken over zo’n mogelijkheid.

Krommenie en waternetwerken

Krommenie krijgt de volgende uitwerking. Daarnaast hebben wij gevraagd om uitwerking van de waternetwerken. De opstellers van de visie gaven aan dat het inderdaad een omissie is dat waternetwerken in Zaanstad nog niet in beeld zijn gebracht. We leven in een waterrijk gebied en deze informatie kan ons ook bij nieuwe ontwikkelingen helpen om de juiste afwegingen te maken(waar bijvoorbeeld een sloot te realiseren).

4.3 Score (2 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Verder lezen

Trending