Maak verbinding op social met ons:
Zaanse Schans
EBS Bus Zaanstad
Windmolens Zaanstad
Dukra
wijkmanager Assendelft
Zero Emissie
Misdaad in Zaanstad
Wijkboerderij de Veldmuis
Zichtbaar, Verbindend, Dienstbaar

• Zichtbaar

• Verbindend

• Dienstbaar

Parkeer tarieven verhogen Zaanse Schans

Geen oplossing voor parkeren en de overlast voor de buurt.

Herzie het beleid ten aanzien van (betaald) parkeren.

EBS neemt taken Connextion over

Schandalig slecht begin; meer dan 2500 klachten voor wethouder

EBS moet
1 januari 2024
na de zomer
de feestdagen
ooit
busvervoer op orde hebben
157
Dagen
04
Uren
03
Minuten
09
Seconden
tot
na de zomer
Zaanstad negeert lastige inwoners

Storend dat Zaanstad besluit communicatie met inwoners te beëindigen

Burgers hebben recht op communicatie met de overheid

21 Jaar Verandering Door Daadkracht

JAAR

Verandering Door Daadkracht

Dukra

Maar waar naartoe ?

Voorkom juridische strijd met eigen inwoners

Inwoners
opgejaagd
misleid
radeloos
weggestuurd
door Havendienst
Assendelvers hebben geen idee wie hun wijkagent is

Geen reden te vieren dat ze 50 jaar geleden bij Zaanstad zijn getrokken

Totaalplan voor aanpak van criminaliteit in Saendelft

zero-emissiezones

Desastreus beleid oorzaak faillissementen, verhuizingen en slecht voor lokale economie

Teken burgeriniatief op STOPZEROEMISSIEZONE.NL

Zaans, Onafhankelijk, Daadkrachtig

• Zaans

• Onafhankelijk

• Daadkrachtig

Misdaad begint lokaal

Jaren gebrek aan handhaving, is verwaarlozing

Ondermijnende criminaliteit moet worden aangepakt

Wijkboerderij de Veldmuis

Techniek bestemmingsplan belangrijker dan inwoners

Afschaffen afkopen openbaar groen door projectontwikkelaars

Media

Jarenlang onrechtmatig auto’s weggesleept? Wij stellen hierover vragen aan B&W

Gepubliceerd

op

Democratisch Zaanstad vraagt zich af of er jarenlang ‘illegaal’ weggesleept is

zie artikel op Zaanstad.nieuws.nl :

DZ vraagt zich af of er jarenlang ‘illegaal’ weggesleept is

Discrepanties tussen de Wegsleepverordening 2004 en informatie op de gemeentelijke website  hebben Democratisch Zaanstad genoopt tot schriftelijke vragen. De fractie heeft zich ook verbaasd over een uitzending van het tv-programma De Handhavers, waarin twee zaken opvielen.

Wat dat laatste betreft trof DZ de mate waarin een boze burger wiens auto dreigde te worden weggesleept een Zaanse handhaver kon uitschelden – ‘racist’, ‘Hitler’ – en zelfs met de dood bedreigen. De opmerking ‘Jij bent de broer van Mustafa of woorden van gelijke strekking’ interpreteert de partij bovendien als intimidatie: er wordt immers mee gesuggereerd dat de woedende man de achtergrond van de handhaver kent en dat dit mogelijk consequenties voor hem kan hebben.

Het zijn opmerkingen in de kantlijn, maar DZ wil wel van het college weten of daar bekend is of medewerkers van de gemeente vaker met intimidatie te maken hebben en of dat een rol speelt bij de mate waarin burgers geïnteresseerd zijn – of juist niet – in bepaalde banen.

Wegsleepverordening 2004

De meeste vragen gaan echter over de situatie die zich voordeed tot de nieuwe Wegsleepverordening 2019 begin december 2018 door de raad werd vastgesteld. Tot die tijd gold de Wegsleepverordening 2002, waarin in Artikel 3 werd gesteld dat weggesleepte voertuigen als stalling Ringweg 334 in Zaandam hadden. In de praktijk was dat echter al sinds 2005 bij Hoogwout in Oostzaan. Omdat de fysieke stallingsplek en de juridische basis voor het stallen dus jarenlang niet overeenkwamen, heeft Democratisch Zaanstad twijfels over de rechtmatigheid van de in rekening gebrachte bedragen voor het terugkrijgen van de vervoermiddelen.

Wegslepen 250 euro

De fractie wil ook weten waarom werd overgestapt naar Hoogwout en waarom de gemeenteraad daar niet in gekend is. Voor het wegslepen rekent het Oostzaanse bedrijf 250 euro (grote voertuigen kosten meer) en de stallingskosten bedragen een tientje per dag. Bovenop die 250 euro komen bovendien nog gemeentelijke administratiekosten van vijftien procent. Die bedragen zijn echter niet te herleiden tot de vorige verordening – en ook daarbij ziet DZ juridische beren op de weg.

Ter plekke afrekenen

In de al aangehaalde uitzending van De Handhavers van 4 november was bovendien te zien dat de foutparkeerder wiens auto al op de oplegger stond te verstaan werd gegeven dat hij die meteen kon terugkrijgen als hij ter plekke 250 euro afrekende. ‘Tot nu toe kenden wij enkel situaties waarbij volstaan kan worden met het betalen van een boete als een voertuig zich nog niet op een oplegger bevindt,’ schrijft DZ. En waarom kwam deze man er – als hij op het aanbod zou zijn ingegaan – kennelijk zonder gemeentelijke administratiekosten vanaf?

Consequenties

Hebben er inderdaad jarenlang onrechtmatigheden plaatsgehad wat betreft het wegslepen en stallen van voertuigen en zo ja, wat zijn daarvan dan de financiële en juridische consequenties wil de partij weten.

0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Media

Zaanstad laat lastige inwoners links liggen

Raadslid Rot hekelt communicatie van de gemeente

Gepubliceerd

op

MEDIA’Zaanstad laat lastige inwoners links liggen’

Het is ons het afgelopen jaar opgevallen dat het College van B&W zich regelmatig bedient van kwalificaties richting inwoners van onze stad en ook wij als Democratisch Zaanstad, hebben dit zelf ondervonden. Zie bijvoorbeeld een raadsinformatiebrief van 17 mei jl. over de verkiezingsborden. Het is goed dat het College van B&W geen onderscheid maakt tussen ons als volksvertegenwoordigers en onze inwoners, op dit punt en tevens een zorgelijke patroon dat zich lijkt te ontwikkeling in de richting van personen die de gemeente als ‘lastig’ ervaart. Ook komt het voor dat uw college, de communicatie met inwoners geheel beëindigd.

Vandaar dat wij hierover schriftelijke vragen hebben ingediend.

Onze vragen aan het College:

0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Verder lezen

Media

Ondermijning in Poelenburg

Thuis en op straat is vaak niet Nederlands, maar Turks de voertaal

Gepubliceerd

op

Ondermijning in Poelenburg

In oktober, heeft onze fractieassistent John Steygeman, als bodyguard met misdaadjournalist Gerlof Leistra van het Elsevier Weekblad, een bezoek gebracht aan de sportschool Choku Gym, gevolgd door een uitgebreide rondleiding door de wijken Poelenburg en Peldersveld. Naar aanleiding hiervan is een artikel geplaatst in het Elsevier Weekblad genaamd Ondermijning in Poelenburg.

0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Verder lezen

Bedrijfsvoering

Democratisch Zaanstad geïnterviewd door Follow the Money over het rapport ‘Jeugdzorg in het Rood’: “In Zaanstad is het credo: eerst zorg verlenen, dan kijken naar de kosten”.

Gepubliceerd

op

De gemeenten zouden jeugdzorg goedkoper en beter regelen. Het tegenovergestelde is gebeurd. Wat ging er mis?

Gemeenten hebben een aandeel in de stijgende jeugdzorgkosten.

Dat bleek eens te meer in Beintema’s provincie Friesland, waar de stuurgroep Taskforce Jeugd in de tweede helft van 2018 adviesbureau KPMG de opdracht gaf de oorzaken van de enorme kostenstijging te onderzoeken. KPMG concludeerde in het eindrapport dat de Friese gemeenten, vooral dankzij te hoge tarieven, 8,5 miljoen euro te veel hadden betaald aan zorgaanbieders. Inmiddels is daar 4,5 miljoen van terug. ‘Slechts 4,5 miljoen,’ constateert Beintema. ‘De rest is allemaal over de balk gesmeten.’

Vastberadenheid om de onderste steen boven tafel te krijgen, geeft de doorslag tot het doorgronden van de tekorten.

Niet alleen Follow the Money had vragen over de jeugdzorg: hoe kan er zoveel meer geld naar jeugdzorg gaan, terwijl wachtlijsten groeien, instellingen de deuren sluiten en ouders met hun kinderen van kastje naar muur worden gestuurd?

Miljardenschip in de mist

Follow the Money verzamelde data bij gemeenten en stelde zelf meerjarige financiële analyses samen van 1472 jeugdzorgaanbieders. Deze databank stelden we beschikbaar aan negentien journalisten van elf redacties. Samen zochten we in drie reeksen publicaties uit wat deze cijfers zeggen over de rol van geld in het jeugdzorgstelsel. Deze artikelen staan verzameld bij FTM op Jeugdzorg in het Rood.

Wat ontzettend opviel, is in hoeveel bochten gemeenten zich wringen om maar niet te verantwoorden waarom zij hun administratie niet of slecht op orde hebben. Want hoe kunnen raadsleden zonder informatie hun controlerende taak uitvoeren? Zo blijft jeugdzorg een stuurloos miljardenschip in de mist.

Prijsopgave

Het Noordhollandse Zaanstad stelde in de zomer van 2020 cliëntenstops in bij 13 van de 36 jeugdzorginstellingen, in een poging de kosten in te dammen. In dat jaar had Zaanstad al ruim 34 miljoen euro meer uitgegeven aan jeugdzorg dan de gemeente had begroot. De Rekenkamer Metropool Amsterdam onderzocht op verzoek van de gemeenteraad de oorzaken. Conclusie:

Zaanstad beschikte niet over betrouwbare gegevens, hield data slecht bij en had daardoor geen idee hoeveel kinderen jeugdzorg ontvangen.

Des te meer reden om aan het onderzoek van Follow the Money mee te doen, dacht Juliëtte Esmée Rot, fractievoorzitter van Democratisch Zaanstad. Nadat een agenda-initiatief en een motie waarin Rot verzocht om deelname aan het onderzoek zonder resultaat bleven, vroeg ze haar college in april 2021 wanneer het over de brug zou komen met de beloofde medewerking. Wat ze kreeg, was een prijsopgave: het zou de gemeente Zaanstad 48.620 euro kosten om aan ons verzoek te voldoen.

Externe inhuur was nodig om data uit de systemen compatibel te maken, de gemeente moest aanvullende vragen uitzetten bij de aanbieders en gecertificeerde instellingen, en ook het ambtenarenapparaat zou een grote inspanning moeten verrichten. Dat betekende keuzes maken, en die medaille viel niet de kant van Follow the Money op. Want: ‘We kunnen niet stoppen met de lopende trajecten zoals de inkoop specialistische hulp, ontwikkeling Stichting Jeugdteam en de aanbevelingen vanuit het Rekenkameronderzoek,’ aldus het Zaans college. ‘Daarnaast is er
momenteel geen geld beschikbaar om dergelijke externe inhuur te plegen.’

‘In Zaanstad is het credo: eerst zorg verlenen, dan kijken naar
de kosten’

Gevolg: Rot en haar collega-raadsleden hebben nog altijd geen actueel overzicht. ‘In Zaanstad is het credo: eerst zorg verlenen, dan kijken naar de kosten. Duidelijkheid over waarom de kosten aan jeugdzorg stijgen, terwijl het aantal aanvragen daalt, is er daarmee niet. Op dit moment zou ik echt niet weten waar al dat geld aan opgaat.’

Rot zoekt de oorzaak in de Zaanse ‘wet van de schuivende panelen’: ‘In deze gemeente dicht men het ene gat met het andere. Zo van: dit jaar hebben we deze kosten niet, dus gebruiken we het geld ergens anders voor. Mijn vermoeden is dat jeugdzorg zo over verschillende posten verdeeld is.’

Vandaar dat Rot namens Democratisch Zaanstad gewoon doorvraagt. Ze kreeg van de wethouder al meermaals een tik op de vingers. ‘Ze belde over een ander onderwerp dan jeugdzorg met de mededeling: hoeveel vragen kun je stellen? Of ik krijg het verwijt dat raadsleden te veel detailvragen stellen en meer op hoofdlijnen moeten zitten. Maar als ik het niet begrijp, vraag ik door.’

Rot heeft haar eigen college zelfs al via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) tot antwoorden proberen te dwingen, op een ander onderwerp dan jeugdzorg, maar toch. ‘Tot aan de rechtbank aan toe. Dat is hier blijkbaar nodig.’

Volg hier het Follow the Money dossier Jeugdzorg in het rood:
https://www.ftm.nl/dossier/jeugdzorg-in-het-rood

0 Score (0 stemmen)
Waardering artikel
Reacties: Reageer:
Sorteer op:

Laat als eerste een reactie achter.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer zien ...
{{ pageNumber+1 }}
Reageer:

Verder lezen

Trending