

Veiligheid, handhaving en publieke dienstverlening
Jarenlang onrechtmatig auto’s weggesleept? Wij stellen hierover vragen aan B&W
Democratisch Zaanstad vraagt zich af of er jarenlang ‘illegaal’ weggesleept is
zie artikel op Zaanstad.nieuws.nl :
DZ vraagt zich af of er jarenlang ‘illegaal’ weggesleept is
Discrepanties tussen de Wegsleepverordening 2004 en informatie op de gemeentelijke website hebben Democratisch Zaanstad genoopt tot schriftelijke vragen. De fractie heeft zich ook verbaasd over een uitzending van het tv-programma De Handhavers, waarin twee zaken opvielen.
Wat dat laatste betreft trof DZ de mate waarin een boze burger wiens auto dreigde te worden weggesleept een Zaanse handhaver kon uitschelden – ‘racist’, ‘Hitler’ – en zelfs met de dood bedreigen. De opmerking ‘Jij bent de broer van Mustafa of woorden van gelijke strekking’ interpreteert de partij bovendien als intimidatie: er wordt immers mee gesuggereerd dat de woedende man de achtergrond van de handhaver kent en dat dit mogelijk consequenties voor hem kan hebben.
Het zijn opmerkingen in de kantlijn, maar DZ wil wel van het college weten of daar bekend is of medewerkers van de gemeente vaker met intimidatie te maken hebben en of dat een rol speelt bij de mate waarin burgers geïnteresseerd zijn – of juist niet – in bepaalde banen.
Wegsleepverordening 2004
De meeste vragen gaan echter over de situatie die zich voordeed tot de nieuwe Wegsleepverordening 2019 begin december 2018 door de raad werd vastgesteld. Tot die tijd gold de Wegsleepverordening 2002, waarin in Artikel 3 werd gesteld dat weggesleepte voertuigen als stalling Ringweg 334 in Zaandam hadden. In de praktijk was dat echter al sinds 2005 bij Hoogwout in Oostzaan. Omdat de fysieke stallingsplek en de juridische basis voor het stallen dus jarenlang niet overeenkwamen, heeft Democratisch Zaanstad twijfels over de rechtmatigheid van de in rekening gebrachte bedragen voor het terugkrijgen van de vervoermiddelen.
Wegslepen 250 euro
De fractie wil ook weten waarom werd overgestapt naar Hoogwout en waarom de gemeenteraad daar niet in gekend is. Voor het wegslepen rekent het Oostzaanse bedrijf 250 euro (grote voertuigen kosten meer) en de stallingskosten bedragen een tientje per dag. Bovenop die 250 euro komen bovendien nog gemeentelijke administratiekosten van vijftien procent. Die bedragen zijn echter niet te herleiden tot de vorige verordening – en ook daarbij ziet DZ juridische beren op de weg.
Ter plekke afrekenen
In de al aangehaalde uitzending van De Handhavers van 4 november was bovendien te zien dat de foutparkeerder wiens auto al op de oplegger stond te verstaan werd gegeven dat hij die meteen kon terugkrijgen als hij ter plekke 250 euro afrekende. ‘Tot nu toe kenden wij enkel situaties waarbij volstaan kan worden met het betalen van een boete als een voertuig zich nog niet op een oplegger bevindt,’ schrijft DZ. En waarom kwam deze man er – als hij op het aanbod zou zijn ingegaan – kennelijk zonder gemeentelijke administratiekosten vanaf?
Consequenties
Hebben er inderdaad jarenlang onrechtmatigheden plaatsgehad wat betreft het wegslepen en stallen van voertuigen en zo ja, wat zijn daarvan dan de financiële en juridische consequenties wil de partij weten.
Veiligheid, handhaving en publieke dienstverlening
Was vuurzee West-Knollendam te voorkomen geweest?
Democratisch Zaanstad wil antwoorden van Burgemeester Hamming

Bron :Zaanstad.nieuws.nl
De recente uitslaande brand in een bedrijfsverzamelgebouw in West-Knollendam die vermoedelijk ontstond in een drugslab had volgens andere ondernemers in het pand voorkomen kunnen worden als er adequaat gereageerd was op hun signalen richting de politie en de gemeente. Democratisch Zaanstad wil weten hoe dat zit.
In een artikel in het Noordhollands Dagblad gaven de ondernemers aan dat zowel burgemeester Jan Hamming als de politie op de hoogte waren van verdenkingen van illegale praktijken op de plek des onheils. ‘Het is ons ook bekend dat de burgemeester de wijkagent naar dit pand heeft gestuurd,’ schrijft raadslid Peter Kranenburg in vragen die Hamming morgenavond moet beantwoorden. Welke vervolgacties zijn er na het bezoek van de wijkagent geweest en hoe kijkt de burgemeester terug op deze kwestie?
Iets van geleerd?
‘In het ondermijningsbeleid van de gemeente worden onze inwoners en ondernemers opgeroepen om verdachte situaties met betrekking tot ondermijning te melden bij de
gemeente of de politie. Mede omdat er voor een melder enig risico zit aan het doen
van een melding. Welke maatregelen stelt de burgemeester voor om ervoor te
zorgen dat melden loont?’



Veiligheid, handhaving en publieke dienstverlening
Rapport over ronselen jeugd voor criminaliteit alarmeert DZ
Kinderen geronseld voor ondermijnende criminaliteit

Democratisch Zaanstad vindt het een gemiste kans dat onze gemeente niet heeft meegedaan aan een onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, dat onlangs leidde tot de publicatie van het rapport Kijken met andere ogen. Dat beschrijft hoe kinderen en jongeren uit het zicht in de criminaliteit gedwongen worden.
In onze kwetsbare wijken is die ontwikkeling volgens DZ al jarenlang aan de gang. Kinderen worden er geronseld voor ondermijnende criminele activiteiten, ‘zonder eerlijke kans op een goede toekomst, ondanks het feit dat de gemeente diverse maatregelen heeft genomen (financieel, sociaal, maatschappelijk) om hieraan tegenwicht te bieden,’ schrijft de partij in schriftelijke vragen. Fractievoorzitter Juliëtte Rot kondigt daarin ook een initiatief aan voor een hernieuwde poging om kinderen ‘los te breken’ uit de klauwen van ondermijning’.
artikel Zaanstad.nieuws.nl:
Waarom Zaanstad niet?
Rot is benieuwd naar de selectie van de gemeenten die aan het onderzoek hebben meegedaan: hebben die zich aangemeld en waarom ontbreekt Zaanstad in dit gezelschap? Hoewel de Zaanse situatie dus niet specifiek in beeld is, wil Rot toch weten of het globale beeld dat het rapport schetst door Zaanse eerstelijns professionals herkend wordt en welke conclusies en lessen het college eraan verbindt.
In totaal namen 1637 onderwijzers, jongerenwerkers, wijkagenten, leerplichtambtenaren en andere eerstelijns professionals uit Alkmaar, Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Haarlem, Leeuwarden, Maastricht, Roermond, Rotterdam, Tilburg en Utrecht deel aan het onderzoek.
Artikel Noord Holland Dagblad 1 juli 2022:

Antwoord B&W Zaanstad:
19 juli 2022 – Gemeenschappelijke uitstelbrief artikel 51 vragen juli 2022.pdf
Veiligheid, handhaving en publieke dienstverlening
Bruggen in Zaanstad functioneren nog steeds niet goed.
Bij een reanimatie telt elke seconde. Het goed functioneren van de bruggen is daarom uiterst cruciaal.

Ik kon niet op tijd hulp bieden
Tot zijn verbijstering zag Dustin Benjamins uit Wormerveer dat de Zaanbrug open ging terwijl hij net een hulpmelding had gekregen voor een reanimatie aan de overkant. Ook de toegesnelde brandweer stond vast. “Onbegrijpelijk”, zegt Dustin, “want elke seconde telt.”
Het is gelukkig goed afgelopen, vertelt Dustin, omdat het niet om een reanimatie ging en er een ambulance aan de andere kant van de Zaan in de buurt was. Maar was dat wel geval geweest dan was het waarschijnlijk slecht afgelopen. “Het kost met de auto al minuten omrijden om vanaf Wormerveer aan de andere kant in Wormer te komen.”
Beterschap
Voor Democratisch Zaanstad is het incident de druppel die de emmer doet overlopen. “Het is niet voor het eerst dat het mis gaat met een brug over de Zaan,” zegt DZ-raadslid Marianne de Boer. “Het is schering en inslag van bruggen die niet goed functioneren, haperen, dichtblijven als ze open moeten gaan en open gaan als ze dicht moeten blijven. De wethouder heeft al meerdere keren beterschap beloofd en elke keer gaat het weer mis. Dus nu willen we echt garanties dat het beter gaat met de bruggen.”
Brugwachters
Een van de oplossingen zou volgens DZ kunnen zijn om weer brugwachters aan te stellen. Nu worden ze van afstand bediend. Een brugwachter kan met eigen ogen zien wat er ter plaatse gebeurt. Want als het zo blijft, zeggen Dustin en Marianne de Boer, gaat het ongetwijfeld een keer goed fout en vallen er doden.
DZ heeft over de falende bruggen vragen gesteld aan het college.
Bron: NH Nieuws Burgerhulpverlener Dustin staat voor open Zaanbrug: “Ik kon niet op tijd hulp bieden” – NH Nieuws
Update:
College ontkent het probleem
“Het bleek toch niet om een reanimatie te gaan, dus er was niets aan de hand”. Dat was de reactie van wethouder Slegers. Ook vond hij niet dat er een probleem was. ‘Er kon ook een andere burgerhulpverlener naar de plaats ter plekke’ . Het feit dat de melding te laat doorkwam bij de meldkamer en vervolgens bij de brugbediening, daar ging de wethouder niet op in, helaas. DZ zal met een nieuw initiatief komen om het bruggen probleem in Zaanstad op een andere manier aan de orde te stellen.
-
DZ3 maanden geleden
Word lid van Democratisch Zaanstad
-
Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid3 maanden geleden
Gemeente stopt direct met verklaring bij offerte en afkoop erfpacht
-
Bestuur en financiën3 maanden geleden
DZ in discussie met stadhuis over beantwoording vragen
-
Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid4 weken geleden
-UPDATE- Huizen Westzaan nog maanden aangewezen op aggregaat!
-
Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling2 maanden geleden
Klimaatneutraal in 2040: Wat vindt jij?
-
Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid2 maanden geleden
Verdiept spoor Guisweg van de baan
-
Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling2 maanden geleden
DZ op de bres voor behoud Pallethandel De Boer
-
Bestuur en financiën3 weken geleden
Vertrouwen openbaar bestuur loopt deuk op vanwege inzet ambt wethouder Slegers (CDA) voor politiek gewin in verkiezingstijd