

Bestuur en financiën
Juridische strijd Hemkade laait op: Moens vs Rot
Tekst De Orkaan:
Hemkade-exploitant Ivar Moens wil alle mails inzien die DZ-raadslid Juliëtte Rot en haar fractie naar burgemeester Jan Hamming heeft gestuurd over het hek bij de Hemkade.
Zaanstad wil dat aan verzoek – in het kader van de Wob* – voldoen en tien mails van Rot aan de burgemeester doorsturen aan Moens. Juliëtte Rot is het daar niet mee eens en wil de openbaarmaking via de rechter tegenhouden:
‘ik wil openbaarmaking van de mails niet tegenhouden op basis van de inhoud van de mails, maar op basis van het principe dat dit soort ‘intern overleg/afstemming/persoonlijke beleidsopvattingen’ (die ambtenaren ook hebben) dan niet langer mogelijk is.’
Volgens Rot gaat het niet om ‘openbaarmaking’ maar alleen om kennisnemen van de mails door Moens, en volgens haar is de Wet openbaarheid bestuur (Wob) niet bedoeld. Ze ziet het verzoek als poging tot intimidatie. Ook vindt ze dat ze net als ambtenaren recht heeft op ‘persoonlijke beleidsopvattingen’ en die vallen ook niet onder de Wob.
De consequenties van openbaarmaking zijn verstrekkend. Als de rechter uiteindelijk beslist dat Zaanstad de mails openbaar mag maken, dan zijn plots alle mails die door raadsleden, burgers of journalisten aan de burgemeester (maar waarschijnlijk ook aan wethouders of ambtenaren) zijn gestuurd, in principe openbaar. De gemeente moet dan alleen nog maar kijken of de privacy van de afzender in het geding is. Ze zijn niet alleen openbaar voor diegene die erom vraagt (Moens in dit geval) maar voor iedereen.
Die openbaarmaking geldt niet alleen voor mails, maar voor alle documenten, en daar vallen ook WhatsApp-berichten en sms’jes onder.
Moens weet dat er mails van DZ aan Hamming over zijn rechtszaken tussen de North Sea Venue en de familie Groen bestaan omdat de familie tijdens één van de processen over ‘het hek’ met een mail aan Hamming op de proppen kwam. Moens heeft daarna om alle communicatie tussen Rot/DZ en Hamming over deze zaak gevaagd.
Moens heeft zijn pijlen op DZ gericht omdat hij van mening is dat die partij zich in de raad als verdediger van de rechten van familie Groen heeft opgesteld. Zo was de partij indiener van een amendement waarbij in 2021 geen buitenevenementen door NSV mochten worden georganiseerd – dat was namelijk in strijd met het bestemmingsplan.
Dat amendement is overigens later teruggedraaid door de raad. De meerderheid van voorstemmers werd een minderheid toen de POV van positie wisselde en de PVV wel mee ging stemmen (bij de eerste vergadering waren alle partijleden afwezig). Door de stemmen van POV en PVV werd het amendement nu geschrapt:
‘POV en andere mede-indieners menen niet geweten te hebben waarover gestemd werd ten aanzien van het amendement en door mij misleid te zijn.’
Rot bestrijdt overigens dat ze voor of tegen welke partij in het geschil is – het gaat volgens haar om het bestemmingsplan dat buitenevenementen gewoon niet toestaat.
De familie Groen intussen zint op nieuwe juridische stappen richting de NSV. Die zou ervoor moeten zorgen dat de Groenen het hek dat hun huis van de openbare weg afsluit zelf moeten kunnen openen. Volgens de familie Groen stelt de NSV echter aanvullende eisen en is bovendien traag en onvolledig met het uitvoeren van het vonnis (dit wordt dan weer door de NSV bestreden).
In de zaak Rot-Hamming is nu een voorlopige voorzienig getroffen in het voordeel van de DZ-fractieleider. Op 4 augustus is er een hoorzitting.

Lees alles over de #Hemkade
Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling
Gemeente wil Zaanderhorn status openbare weg ontnemen. Weg is route naar huis en praktijkruimte familie Groen-Gilazova.
Tweede uitstel brief ontvangen! Het college heeft erg veel moeite met de beantwoording van vragen hierover.

Op 22 maart 2023 hebben wij hierover vragen gesteld aan het college van B&W. Klaarblijkelijk heeft het college erg veel moeite met de beantwoording van deze vragen over de Hemkade. Inmiddels is er een tweede uitstel brief ontvangen voor de beantwoording!




Lees meer over de #Hemkade
Bestuur en financiën
Vertrouwen openbaar bestuur loopt deuk op vanwege inzet ambt wethouder Slegers (CDA) voor politiek gewin in verkiezingstijd
Het college eiste van Democratisch Zaanstad excuses, maar gaat zelf over de schreef

Al eerder is bericht en door diverse media geschreven, over de problemen die Democratisch Zaanstad ondervindt in haar relatie met de gemeente en specifiek over hoe de gemeente om is gegaan met door ons geplaatste verkiezingsborden.
Afgelopen week is er nieuwe informatie naar boven gekomen die ons verontrust en waaruit blijkt dat de gemeente en wethouder Slegers, destijds tevens lijsttrekker van het CDA, zijn functie heeft ingezet om handhaving af te dwingen, op de door ons geplaatste verkiezingsborden, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.
De laatste ontwikkelingen
Over de voorgeschiedenis is veel gezegd en geschreven. Na de hoorzitting van 7 februari 2023 is na doorvragen nieuwe informatie naar boven gekomen, die ons beeld bevestigen dat de gemeente en de wethouder zich niet aan eigen regels houden, waardoor er sprake is van integriteitsschending en verlies van vertrouwen in het openbaar bestuur.
Eén van onze bezwaren is dat, volgens de interpretatie van de gemeente, het plaatsen van verkiezingsborden een overtreding is waar op basis van een formeel schriftelijk handhavingsverzoek op mag worden gehandhaafd. Dit handhavingsverzoek blijkt er uiteindelijk, na veelvuldig doorvragen, niet te zijn waardoor de juridische basis voor deze hele zaak wegvalt. Afgerond zou je zeggen. Maar waarom er dan wel is gehandhaafd heeft ons geschokt.
Het college eiste van Democratisch Zaanstad excuses, maar gaat zelf over de schreef
In antwoord op onze vragen blijkt dat de afdeling handhaving in actie is gekomen n.a.v. een telefonisch verzoek van wethouder Slegers, tevens op dat moment lijsttrekker van het CDA. Hiermee is niet alleen de afdeling handhaving de fout in gegaan (het betreft immers geen formeel schriftelijk verzoek), ook is wethouder Slegers zijn bevoegdheid te buiten gegaan.
Sterker nog, in campagnetijd heeft hij zijn positie als wethouder ingezet voor eigen politiek gewin, waardoor sprake is van (de schijn van) niet integer handelen.
Maar het is niet bij een telefoontje gebleven, ook de locaties van de borden heeft de wethouder aan de afdeling handhaving doorgegeven, voorzien van controlevragen om te weten te komen of de borden wel echt weggehaald waren.
Er is ons gevraagd om onze excuses aan de afdeling handhaving aan te bieden, zodat wij de dwangsom niet zouden hoeven betalen, terwijl de last op dwangsom wel voor onbepaalde tijd geldt (nu nog!). Vooral vanwege het laatste konden wij hier niet mee akkoord gaan. En wij zijn blij dat wij niet akkoord zijn gegaan, want het blijken vooral de gemeente en de lijsttrekker van het CDA te zijn die over de schreef zijn gegaan.
Ruim een jaar voorgelogen
We zijn inmiddels ruim een jaar verder. Het heeft Democratisch Zaanstad veel tijd gekost om goed onderbouwd aan te geven dat deze dwangsom onterecht is opgelegd. Ook heeft Democratisch Zaanstad al ruim een jaar geprobeerd alle stukken op te vragen bij de gemeente, waaronder dus het vermeende handhavingsverzoek.
Deze kwam maar niet, mailtjes van de afdeling handhaving en juridische zaken gaven eerder aan dat er niets was of er werd gemeld ‘dat DZ het niet nodig zou hebben om haar zaak te kunnen onderbouwen’. Pas na veelvuldig doorvragen kregen we de appjes binnen waarin duidelijk werd dat wethouder Slegers opdracht heeft gegeven tot het verwijderen van de borden en het handhaven op de borden.
Zowel de afdeling handhaving als wethouder Slegers hebben hier, ondanks veelvuldige vragen, niet eerder openheid van zaken gegeven. Dit maakt dat het vertrouwen in de wethouder en de afdeling handhaving en juridische zaken een flinke deuk heeft opgelopen.
Al eerder bleek ook dat onze zienswijze die wij vorig jaar hebben geschreven toen de dwangsom werd opgelegd, niet meegestuurd was door de organisatie naar de externe hoor -en adviescommissie en ook de whatsapps van wethouder Slegers is deze commissie voor haar oordeelsvorming over de zaak, onthouden.
Om deze reden zullen wij een interpellatiedebat aanvragen en het behoeft verder weinig uitleg dat het vertrouwen in het college ernstig is geschaad.
Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid
-UPDATE- Huizen Westzaan nog maanden aangewezen op aggregaat!
Liander heeft de aansluiting van de duurzame woningen in nieuwbouwwijk De Molenaer in Westzaan op het elektriciteitsnet weer moeten stilleggen

Liander heeft de aansluiting van de duurzame woningen in nieuwbouwwijk De Molenaer in Westzaan op het elektriciteitsnet weer moeten stilleggen, nu wegens opkomend grondwater. Onderzoek moet uitwijzen wat hiervan de consequenties zijn en dat gaat maximaal 22 weken duren.
De bewoners van de nieuwe huizen zijn al meer dan een jaar afhankelijk van een op vervuilende diesel draaiende stinkende en lawaaiige aggregaat, die er volgens Democratisch Zaanstad voor zorgt dat de stroom regelmatig uitvalt en dat de piekbelasting vanwege elektrisch koken er tussen 17:00 en 20:00 uur toe leidt dat maaltijdbezorgers noodgedwongen af en aan rijden. De partij stelde vragen over de situatie, maar de antwoorden van het college zijn alweer achterhaald door de ontwikkelingen met het grondwater.
Geen natuurvergunning
De drassige ondergrond zorgde eerder ook al voor het stilleggen van het werk, omdat de weg bleek te zijn ‘vastgezet’ om verzakking te voorkomen. Dat was niet bekend bij de netbeheerder, die zich toen genoodzaakt zag om allerlei rapportages af te wachten alvorens aan het breken te kunnen slaan voor een alternatief tracé om de stroomkabel de weg te laten oversteken. Het aggregaat draait zonder (natuur)vergunning omdat het op particuliere grond staat, liet het college DZ ook weten. Er staat inmiddels ook een door Liander geleverde batterij in de wijk die gevoed wordt door de zonnepanelen op de daken. Die kunnen daarmee nu ook een bijdrage leveren aan de stroomvoorziening.
Bron Zaanstad.nieuws.nl


15 maart 2023:
Dieselaggregaat nog steeds onmisbaar in woonwijk De Molenaer
De gasloze, van warmtepompen en zonnepanelen voorziene nieuwbouwwijk De Molenaer in Westzaan is voor elektriciteit nog steeds afhankelijk van een diesel slurpende en extreem vervuilende aggregaat, omdat een aansluiting op het overbelaste stroomnet ontbreekt. Democratisch Zaanstad vraagt het college waarom dit al een jaar moet duren.
Dieselwalmen
De aggregaat zorgt voor flink wat overlast bij de bewoners: hij maakt een hoop lawaai, stoot fijnstof uit en de dieselwalmen ruiken ook niet echt aangenaam, schrijft raadslid Jos Kerkhoven in schriftelijke vragen. In augustus 2022 gaf Alliander aan dat er rond oktober dat jaar een normale aansluiting zou zijn, maar dat is nu maanden geleden en het probleem bestaat nog steeds – en dat zonder de bewoners op de hoogte te houden van de stand van zaken.
Kwetsbare natuur
Kerkhoven wil weten of de toegezegde extra transformatiekast inmiddels geplaatst is door de netwerkbeheerder en of er nu wél een vergunning voor de dieselaggregaat is afgegeven in verband met de nabijheid van een kwetsbaar natuurgebied. Een ‘extreem vervuilende aggregaat die honderden liters diesel verstookt vlakbij een Natura-2000 gebied’ past niet in het beleid van Zaanstad om zorgvuldig om te gaan met kwetsbare natuurgebieden, brengt Kerkhoven in herinnering. Hoe kijkt het college daar gezien de situatie in Westzaan tegenaan?
bron: zaanstadnieuws.nl
Artikel NH Nieuws 29 maart 2023:
Duurzame wijk Westzaan blijft op diesel draaien: ‘Datum oplossing onbekend’
Al die tijd leveren de zonnepanelen ook geen stroom aan het net. Met de komst van een grote batterij naast het aggregaat is de overlast een beetje beperkt en leveren de panelen stroom, maar ook dat werkt niet zoals het moet. “Met kerst viel de stroom uit”, laat Janneke weten. Omdat de wijk van het gas af is, hebben de bewoners niet kunnen koken op de inductieplaten. Volgens de omwonenden komt dat vaker voor. Liander denkt het probleem dit jaar nog te kunnen verhelpen, maar durft dat niet te beloven.
Artikel in NHD 20 maart 2023:

‘Dit is Absurd’
’Duurzame’ nieuwbouwwijk in Westzaan wordt al een jaar van stroom voorzien door een dieselaggregaat (Artikel De Telegraaf 20-3-2023)
Natura 2000 gebied Westzaan en de locatie van de dieselaggregaat:

-
DZ3 maanden geleden
Word lid van Democratisch Zaanstad
-
Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid3 maanden geleden
Gemeente stopt direct met verklaring bij offerte en afkoop erfpacht
-
Bestuur en financiën3 maanden geleden
DZ in discussie met stadhuis over beantwoording vragen
-
Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid4 weken geleden
-UPDATE- Huizen Westzaan nog maanden aangewezen op aggregaat!
-
Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling2 maanden geleden
Klimaatneutraal in 2040: Wat vindt jij?
-
Wonen, vastgoed, buitenruimte, bereikbaarheid2 maanden geleden
Verdiept spoor Guisweg van de baan
-
Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling2 maanden geleden
DZ op de bres voor behoud Pallethandel De Boer
-
Bestuur en financiën3 weken geleden
Vertrouwen openbaar bestuur loopt deuk op vanwege inzet ambt wethouder Slegers (CDA) voor politiek gewin in verkiezingstijd